FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Naše…

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Naše firma má zbourat rodinný domek a na jeho místě postavit nový. Jakou máme uplatnit sazbu DPH za zbourání rodinného domku a následnou výstavbu nového? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ještě k předchozímu dotazu.Na jakou…

Dobrý den, ještě k předchozímu dotazu.Na jakou 5xx by jste zaúčtoval celou dodávku/Plastová za plastová/ Vše souhlasí,akorát,že na zálohové faktuře není vyčíslena daň. Děkuji

Dobrý deň, prosím o odpoveď na otázky týkajúce sa…

Dobrý deň, prosím o odpoveď na otázky týkajúce sa: Zákona č.586/1992 o dani z príjmov: Môže daňovník, ktorý vedie Daňovú evidenciu podľa § 7b zmeniť účtovné obdobie z kalendárneho roka na hospodársky rok? Ak áno, aký je postup pri výpočte daňových odpisov hmotného majetku?

Zdravím Vás pane doktore a prosím o odpověď na: …

Zdravím Vás pane doktore a prosím o odpověď na: Podnikatel FO vede DE, plátce DPH.Platí pojistku v případě v loupání do prodejny. To se stalo. Zničili výlohu a ukradli nabíjčku,varnou konvici, mikrovlnou troubu. Hotovost podnikatel nenechává na pokladně a ani se neztratilo zboží(knihy). Takže opravu za výlohu a novou mříž jsem dala do nákladů bez DPH. Nyní přišlo pojistné plnění 16500, tak to dávám do příjmů ovl.základ daně celé. Je to tak? Mikrovlnou troubu a varnou konvici na základě policejního protokolu vyřadím z drobného majetku firmy. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.Marie

DOBRÝ DEN, PODNIKATEL FYZICKÁ OSOBA JE 1/4LETNÍM…

DOBRÝ DEN, PODNIKATEL FYZICKÁ OSOBA JE 1/4LETNÍM PLÁTCEM DPH. V JAKÉ CHVÍLI SE STÁVÁ MĚSÍČNÍM PLÁTCEM A MUSÍ TO OZNÁMIT FÚ? DĚKUJI

Dobrý den, mám dotaz týkající se zaúčtování…

Dobrý den, mám dotaz týkající se zaúčtování nákladů v jednoduchém účetnictví. Pronajali jsme si reklamní plochu od 1.10.06 do 30.4.07. Pronájem byl zaplacen celou částkou najednou. Nevím, zda mohu dát celou částku do nákladů v r.2006 nebo zda musí částku rozdělit na poměrnou část do r.2006 a zbytek do r.2007. Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, rád bych se Vás zeptal,…

Dobrý den pane doktore, rád bych se Vás zeptal, kolik si jako student mohu vydělat, aniž by to mělo vliv na přídavky či pěstounské dávky? Jsem v pěstounské péči u tety a studuji střední školu. Je mi 18 let. Předem děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem

Pane doktore, mám ještě jeden dotaz:osoba , která…

Pane doktore, mám ještě jeden dotaz:osoba , která nepodniká prodá FO podnikající hmotný majetek,třeba nějaké skříně., nebo sekačku na trávu,tyto věci nebyly nikdy vOM, v částce nad 40000 .Sepíšou mezi sebou kupní smlouvu ,teď se mi jedná o prodávajícího , ten nemá povinnost podávat DP, jelikož se jedná o prodej HM? A co kupující ten nemá povinnost ohlašovací na FÚ (částka nad 40tis.)

Pane doktore,prosím o radu vedu daňovou evidenci…

Pane doktore,prosím o radu vedu daňovou evidenci a podnikám v jezdectví,výcvik koní.Koupila jsem si hříbě narozené v roce 2006 a jeho cena byla 60tis.Nevím zda jej mám zařadit do DHIM či do zásob, tedy rovnou do nákladů a počítat k němu denní přírůstky.A po třech letech ho zařadit do DHIM?

Dobrý den, založili jsme českou organizační…

Dobrý den, založili jsme českou organizační složku se sídlem v ČR. V roce 2006 nemáme a nebudeme mít žádné příjmy ani výdaje. Založili jsme jen účet společnosti a platíme jen poplatky za vedení. To je asi jediný výdaj. Musíme i přes tento fakt podat přiznání k dani z příjmů právnických osob? Děkuji

Dobrý den, prosím o ev.odpověď. Auto v majetku…

Dobrý den, prosím o ev.odpověď. Auto v majetku firmy pořízené formou leasingu. Po ukončení leas. po l roce odprodej auta. Maj. plátce DPH. Vztahuje se na toto auto DPH , které se odvede FÚ ? Z prodejní částky? Děkuji.

Dobrý den, potřeboval bych si ověřit lhůty…

Dobrý den, potřeboval bych si ověřit lhůty ohledně obnovy daňového řízení. V zákoně je, že žádost o obnovu řízení je možné podat do tří let, ale nejdéle do deseti. Na čem to záleží? Uvádí se tam, že lhůta se prodlužuje, pokud byl učiněn úkon k vybrání daně. Co je tímto úkonem? Je to například každé rozhodnutí v odvolacím řízení nebo zamítnutí žádosti o obnovu, po němž následuje odvolání? Za jakých podmínek vlastně je možné podat žádost o obnovu řízení za delší dobu než ty tři roky? Díky

Dobrý den, mohu si dát do nákladů částku na…

Dobrý den, mohu si dát do nákladů částku na úhradu za příjatou fakturu? Tato částka byla hrazeno z účtu, který nepoužívám pro své soukromé podnikání, prosím o radu, děkuji

Dobrý den, podál jsem daňové přiznání na DPH za…

Dobrý den, podál jsem daňové přiznání na DPH za 3.čtvrtlení a následnou kontrolou později zjistil, že skutečná částka je nižší než zaplacená DPH. Prosím poraďte co se dá v tomto případě dělat. Děkuji

Dobrý den pane doktore, prosím o radu.Ve svém…

Dobrý den pane doktore, prosím o radu.Ve svém sokromém podníkání používám osob. automobil, který na tachometru zobrazuje vzdálenost v mílích. ( l mil je asi 1,6km ). Mohu si míle převést na km? Děkuji za zodpovězení

Dobrý den, jmenuji se Pavla Kačmárová a řešim…

Dobrý den, jmenuji se Pavla Kačmárová a řešim momentálně otázku na to, co je to úprava nákladů a výnosů v kontextu přiřazování nákladů a výnosů. Dále jak tento přistup mění druhovou výsledovku? Ve kterém z přístupů jsou účty změn stavů chápány jako výnosové a ve kterém jako nákladové? Který s přístupů vyžaduje česká legislativa? Předem děkuji za zodpovězení mé otázky. S pozdravem.

Dobrý den. Koupila jsem chatu a potřebuji vědět…

Dobrý den. Koupila jsem chatu a potřebuji vědět kam,jak a do jaké doby se mám přihlásit k platbě daně z nemovitosti. Děkuji

Doplňující dotaz: Mohl by si tedy ještě alespoň…

Doplňující dotaz: Mohl by si tedy ještě alespoň letos snížit základ daně otec, na kterého je úvěr napsaný, když mu nemovitost na kterou byl úvěr použit nepatří a nemá tam trvalé bydliště?Ještě jednou děkuji za odpověď Odpověď na předešlý dotaz: Bohužel pokud není účastníkem úvěrové smlouvy u otcova úvěru, nemůže si úroky z otcova úvěru uplatnit jako položku snižující základ daně. Přítel koupil rodinný dům,na koupi použil úvěr ze svého stavebního spoření, pak mu ještě pomohl otec se svým stavebním spořením, na který byl jeho otci také poskytnut úvěr, který byl poukázán na koupi domu. Majitelem domu je pouze přítel. Přítel si nyní každoročně dle potvrzení stav. spořitelny odečítá ze základu daně úroky zaplacené za svůj úvěr, ale neodečítá si úroky, které platí za úvěr napsaný na jeho otce, protože tam nijak nefiguruje ani jako ručïtel a přichází tím o daň. úlevu. Otec půjde do důchodu ale úvěr se bude splácet ještě 8 let a tak bychom chtěli využít tuto daň. úlevu. Je možné to nějak zařídit, aby si o úroky mohl snížit daň. základ přímo přítel když defacto platí úvěr on a na jeho dům?

Poraďte prosím, jak správně postupovat při…

Poraďte prosím, jak správně postupovat při zdanění pěněz z prodeje akcií, které byly prodány dříve než půl roku od nakoupení?( Jsem OSVČ, ale akcie mám soukromě).

Dobrý den, příšla mi zálohová faktura na…

Dobrý den, příšla mi zálohová faktura na výrobu plastových oken. Kam ji mám zaúčtovat?. Dále až příjde konečná faktura za výměnu plastových oken.Jak tuto fakturu mám prosím zaúčtovat?Děkuji