FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, měli jsme auto na leasing, dne 30.09.2006 jsme auto odkoupili na základě kupní smlouvy (přišla faktura) za zůstatkovou cenu 1.000, 00 Kč + DPH. Auto jsme vložili do obchodního majetku firmy. Nyní budeme auto prodávat. Ctěla jsem se zeptat zda musíme mít "znalecký" posudek na cenu auta za kterou ho chceme prodat? Nebo stačí kupní smlouva kde bude napsáno, že prodejní cena byla stanovena cenou obvyklou na základě obtelefonování několika autobazarů. Děkuji za odpověď.
dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak dlouho trvá povinnost uchovávat faktury za služby?Děkuji moc
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké právní úkony je potřeba udělat v případě převodu s.r.o. tzn. když společník (matka) chce převést firmu na syna. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Potřebuji poradit s tím, zda spadám do tzv. neřemeslných živností a můžu uplatnit paušál 50%.Pracuji jako finanční poradce u stavební spořitelny a živ. list mám vydán na zprostředkování obchodu a služeb. Děkuji za odpověd
Dobrý den , mám auto v majetku firmy v DE vedu knihu jízd , auto bylo pořízeno na LE , jak mám evidovat a dát do nákladů případné soukromé cesty ? Vlastní auto nemám . Děkuji
Dobrý den, nakoupili jsme vína pro reklamní účely.Už jsme to spolu řešili.FA mám zaúčtovanou na 513.100/náklady na reprezentaci-daňově účinné/. Teď mi přišla faktura na etikety s logem .Fakturu mám zaúčtovat na 500.000 nebo 518.000. Děkuji,máte ze mně asi radost,ale jsem ráda, že mi má kdo odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně účtování příspěvků na dovolenou a věrností odměny zaměstnancům. Musí je firma účtovat jako daňově neuznatelné? Případně na jaký druh nákladového účtu bychom je měli účtovat? Předem děkuji
Dobrý den, může firma pronajmout přístroj, který je jejím majetkem, jiné firmě za úplatu, když nemá živnostenské oprávnění na pronájem? Nájemce si chce odkoupit po 3 letech tento přístroj za zůstatkovou cenu. Jak by se tento pronájem účtoval? Děkuji
Náš odběratel, příspěvková organizace, nás nutí k dlouhodobé splatnosti faktur 90 - 150 dnů. z důvodu nedostaku finančních prostředků. Nyní jsem zjistil, že tatáž organizace, platí statisícové obnosy dodavatelům za hotové a jedná se o nábytek atp. Není to upřednostňování věřitelů podle příslušných zákonů?
Dobrý den,otázka se týká finančního vypořádání předčasně ukončené leasingové smlouvy z důvodu neplacení nájemného.Podle zák. o dani z příjmů §24/ods.6 je nákladem poměrná část nájemného..nebo skutečně zaplacené nájemné...K datu ukončení a vrácení leasingu byly neuhrazeny 2 splátky, které jsou zahrnuty ve vyúčtování a budou zaplaceny, dále náhrada škody, od které je odečtena prodejní cena vozu a náklady spojené s předč.ukončením smlouvy.Jak mám ošetřit vyúčtování daňově? Děkuji za odpověď.
2 měsíce jsem byla na úřadu práce. Při ročním zúčtovaní daně uvádím příjem z ÚP? Neplatila jsem přece daně ani soc a zdrav. pojištění. Nebo neuvádím žádný příjem? Děkuji
Dobrý den,mám příjmy podle §7 zákona o daních z příjmu a § 9 příjmy z pronájmu.Chtěla bych vědět,jestli mohu u §7 prokazovat skutečné náklady a u §9 použít paušál nebo obráceně.Podle toho,co je který rok výhodnější z pohledu placení daní.Děkuji
Dobrý den, pane doktore, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: FO, plátce DPH, daňová evidence. Musí se vystavovat výdajové pokladní doklady na paragony (za naftu, kancel.potřeby apod.), nebo stačí na tyto paragony napsat číslo příslušného výdajového dokladu? Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz ohledně OSVČ-veterináře.Nakupuje krmivo a různé prostředky, které pak dál prodává. Musí vést skladovou evidenci a na konci roku udělat inventuru?Jak se skladová evidence vede? Dále pak koupil ultrazvuk na leasing - může si dát leasingové splátky do daňově uznatelných výdajů?A jak bude ultrazvuk odepisovat? Moc vám děkuji za odpověď. JN
Dobrý den, chci se poradit. Mám kapelu a v německu nakupuji aparaturu a ostatní potřebné věci, protože tam vyjdou mnohem levněji. Jakým způsobem se dají tyto pořízené věci v zahraničí správně v čechách odepsat z daní? Co vše potřebuji, abych mohl německé příjmové doklady v eurech přepočítat na Kč a zapsat do peněžního deníku? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v květnu roku 2005 jsem dostala darem od své matky chatu, která měla hodnotu 385 000,- Kč. Zaplatila jsem řádně darovací daň, daň z převodu nemovitosti,ale letos v dubnu roku 2006 jsem chatu prodala za 405 000,-. Chtěla jsem se zeptat z jaké částky musím zaplatit daň z příjmu fyzických osob a jak veliká tato částka bude. Mám v plánu koupit po Novém roce parcelu na stavbu nového rodinného domu. Předem děkuji za odpověď .
Dobrý den, jsem zaměstnancem a chtěl bych mimo své zaměstnání provozovat živnost (jako vedlejší činnost). Příjmy z této činnosti by nebyly mým hlavním příjmem. Jaké daňové povinnosti by z toho pylnuly a zejména zda by se na mne vztahovala i povinnost platby zdravotního a sociálního pojištění z této činnosti, event. v jajké minimální výši. Děkuji
Jsem OSVČ. Mám dotaz,zda je možné si dát do nákladů podnájem v případě, že pracuji v jiném místě, mimo svoje trvalé bydliště.(vzdálenost 130 km od místa bydliště cca 14 dní v měsíci, takže podnájem mi vycházá levněji, než hotel.) Děkuji za odpověď
Český plátce DPH dováží software na CD nosičích z USA. Na dokladu JSD je uvedena v řádku 47 jako základ pro výpočet cla jen hodnota CD nosičů a dopravy, clo = 0 Kč. Co vstupuje do základu pro výpočet DPH? Je to částka nosičů a dopravy uvedená na JSD (podle § 38 DPH) - tj. samotný software by se nezdanil? Nebo do základu pro DPH vstoupí i cena samotného SW? Pokud bychom SW stáhli z internetu, danili bychom jej jako elektronickou službu z třetí země.
Dobrý den, jako soukromá osoba jsem letos u obchodníka s akciemi uzavřel smlouvu na úvěr k obchodování s cennými papíry - nákup a prodej akcií. Mohu do daňového přiznání 2006 zahrnout do nákladů úroky z tohoto úvěru? Děkuji.