FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den Pane Doktore mám tento dotaz Jsem OSVČ vedu pouze DE .Nevím jak postupovat se skladovou evidencí náhradních dílů na Plynové kotle které se již nepoužívají a já je stále vedu ve skladu i finančně. Prosím jak je zrušit ? Předem děkuji.
Dobrý den. V roce 2005 jsem se zaregistrovala na FÚ jako plátce srážkové daně. Letos jsem na výpomoc nikoho nepotřebovala,tudíž jsem žádnou daň neodváděla.Dotaz zní, musím podat vyúčtování srážkové daně, byť s nulou, nebo ne? Děkuji za odpověď.
Jsem cech a PhD student v USA a mam prijem v USA. Loni (2005) jsem mel maly prijem i v CR a musel jsem priznat na ceskem danovem priznani i prijmy z USA. Musel jsem tak doplatit na dani nemalou castku (vice nez 100 tisic a totez moje zena). Letos (2006) zadne prijmy v CR nemam. Mohu proste platit dan pouze v USA - kdyz zde trvale pobyvam (aspon pristi 3 roky jeste) ? (a neplatit dane v CR vubec a nepodavat zadne priznani). Porusuji timto nejaky zakon? (jako ze pozdeji mi prijde nejake manko z financniho uradu). Do CR jezdim na 14 dni co 2 roky a zadne vyhody z mych CR danim tak neuzivam/nepotrebuji. Jak je to kdyz se cech odstehuje trvale do jineho statu?
Dobrý den , mám tento dotaz : Na dohodu o prac. činosti jsem vydělal jednorázově cca 12000. Mimo to mám HPP u jiné firmy. Chtěl bych vědět ,jak budu danit těch 12000 ,srážkovou daní 15% nebo zálohovou daní 20% ? Jestli je nutné tuto mzdu zahrnout do přiznání daně ? Nebude mi pak podruhé zdaněna? Děkuji za odpověd.
Dobrý den, ještě mám jeden dotaz,prosím. V r. 2006 byl novelizován zákon o rezervách. Nerozumím tomu založení zvláštního účtu u banky a "deponování" fin.prostředků na něm ve výši tvorby rezervy. To se týká i podnikatel.s.r.o., když si chtějí vytvářet daňové rezervy na opravy DHM? To musíme ukládat u banky na účtě podle plánu tvorby rezervy peníze, které potom např. za 3 roky utratíme za opravu DHM? děkuji moc.
Dobrý den,pane doktore. Prosím o radu. S.r.o. koupila starší budovu vč.vodovod. a plyn.přípojky a pozemku. Jsou stavby - přípojky,odpad.jímka- součástí ocenění budovy - 5.odpis.skupina? Nebo jsou to samostatné stavby a jednotlivě je musíme evidovat a odepisovat ve 4.odpis.skupině? děkuji
Dobrý den, fyz. osoba má ve firmě zaměstnaného řidiče /prac. zařazení řidič nákl. automobilů/, nyní chceme, aby si řid. průkaz udělal ještě na vleky, aby mohl za nákl. autem tahat vlek. Jsme ochotni mu rozšíření uhradit, bude to v případě, že to po něm požadujeme daňově uzn.náklad. fyz. osoby?
Dobry den, prosim o radu: Jsem OSVČ,manžel poživatel část.inv.důchodu. Na základě smlouvy o sdružení pracujeme oba jako obchodní zástupci české firmy. Veškeré příjmy i výdaje jsou firmou fakturovány na mne, protože ŽL vlastním jenom já, manžel ne. Jakým způsobem máme zpracovat DP:můžeme využít společné zdanění nebo musíme být spolupracující osoby? Pokud by jsme byli spolupracující osoby, jaké povinnosti z toho pro manžela vyplynou ? Děkuji.
Od kdy došlo ke změně v sazbě DPH v pohostinství z 5-ti % na 19 % (limonády, vody, káva, cukrovinky apod.)?
Dopravce, plátce DPH český, uskutečňuje přepravu zboží z Chorvatska do Rakouska pro plátce DPH. Vykáže se tato přeprava v řádku 440 v přiznání k DPH? Jedná se o § 69 zák. o DPH? Dekuji za odpověď.
Dobry den, chtela bych se zeptat, jak mam postupovat pri prodeji nakladniho automobilu, ktery je uz 100% odepsany. Pri jeho nakupu jsem uplatnila DPH na vstupu. Mam odvezt dan z prodejni ceny, at uz bude jakakoli? Dekuji za odpoved.
Dobrý den. OSVČ začala v průběhu roku pobírat starobní důchod, nadále pokračuje ve výdělečné činnosti. Může si odpočítat slevu na dani na poplatníka (7.200,- Kč)v celé výši nebo pouze poměrnou částí za ty měsíce, kdy nepobírala starobní důchod? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, podnikatel-OSVČ- jednoduché účetnictví po 2 měsících v roce 2005 přestal splácet leasing auta, natož mu bylo toto auto leasingovou společnosti odebráno a prodáno cca za 40% hodnoty. Po roce dlouhého debatování leasingová společnost podnikateli vyúčtovala dlužné částky/*-*prodána hodnota auta/ vč.smluvní pokuty a nákladů na vymáhání formou dohody o zaplacení dluhu formou spl.kalendáře na 3 roky. Chci se zeptat jestli ta vyúčtována peněžitá částka je daňovým nákladem firmy? Do nákladů bylo jen uplatněno 2 zaplacené les.splátky + 2/48 akontace v roce 2005. Děkuji moc.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když OSVČ bude zaměstnávat pracovníka s THP, má zaměstnavatel nějakou úlevu na daní, případně jestli stát poskytuje dotaci OSVČ při zaměstnáváni osob s THP? Děkuji.
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu v násl.věci: S.r.o. chce zakoupit nebytový prostor do svého majetku. Ona i prodejce jsou plátci DPH. Může s.r.o. uplatnit DPH na vstupu z koupeného nebytového prostoru? Nebo je zde nějaký zádrhel? Prosím případně o odkazy na ust. zákona. Děkuji velmi za odpověď a zůstávám s pozdravem.
Společnost s.r.o. ustanoví svého jednatele jako fyz.osobu odpovědným zástupcem své společnosti s.r.o. Odměna, která je odpovědnému zástupci spol. s.r.o.( současně jejímu jednateli)za tuto činnost vyplácena je příjmem ze závislé činnosti? Je to práce jednatele společnosti pro společnost. §6 odst. 1 písm b) uák. č. 586/1992 Sb.,...?
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Kamarád koupil auto v říjnu r. 2003 za Kč.35.000,--, prodal ho v 01/2004 za Kč 90.000,--. Dostal výzvu k dodanění. Chtěla bych se Vás zeptat, o který parag.v daňovém přiznání se jedná - domnívám se, že par.10. Může si uplatnit i doklady, na kterých má nákup náhradních dílů od norm.lidí ?Může z toho mít ten člověk nějaký problém, když takhle prodá náhr. díl (soukromý majetek) za 32.000,--? Teď ještě k tomu kamarádovi, který to musí dodanit. V roce 2004 byl zaměstnaný, tak se chci zeptat, jestli mu musím udělat nové přiznání za celý rok 2004, kde bude par. 6 + par.10 a nebo stačí dodanit to auto.Domnívám se, že musím udělat všechno znova, kvůli popř. zvýšené sazbě daně z příjmů. Děkuji moc za objasnění případu.
Dobrý den. Chci do konce letošního roku koupit ojetý automobil na podnikání a ještě za tento rok začít odpisy. Musím ještě v tomto roce zaplatit silniční dan´? Nepodnikám v dopravě. Děkuji.
Dobrý den,mám dotaz za svoji kamarádku.Podniká na hlavní činnost jako OSVČ,na základě žádosti ji FÚ stanovil daň z příjmů na rok 2006 paušální částkou.Od 12/2006 nastoupí do zaměstnání na vedlejší činnost,podnikání bude dále činnost hlavní.Bude mít nárok na vyrovnání zálohové daně u zaměstnavatele nebo bude muset za rok 2006 podávat daňové přiznání sama a v něm uvést všechny své příjmy a daň paušální částkou započítat jako úhradu zálohy na daň?Děkuji za odpověď
Dobrý den, nový zaměstnanec absolvuje vstupní prohlídku u lékaře, která je zpoplatněná. Má zaměstnavatel povinnost ji zaměstnanci proplatit a tudíž zahrnout do daňových výdajů? Dále naši zaměstnanci chodí na periodické profesní preventivní prohlídky zpoplatněné u lékaře. Má zaměstnavatel povinnost je proplácet a zahrnovat do nákladů? Děkujeme a přejeme hezký den.