FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,mám dotaz ohledně nákupu automobilu.Podnikatel chce koncem roku koupit nový automobil v hotovosti.Uplatní si DPH ihned a do daňových odpisů dá PC bez DPH a pak si ročně bude tyto odpisy uplatňovat, nebo si DPH neuplatní a dá do odpisů PC s DPH.Jak bude potom účtovat v PD?A jak to bude se silniční daní.Musí hned ještě v prosinci tuto daň platit, když bude nákup např. v polovině měsíce.Děkuji za odpověĎ
Dekuji za odpoved. Ale stale mi to neni zcela jasne. Na predesly dotaz jste mi odpovedeli, ze kdyz dopravce, plátce DPH český, uskutečňuje přepravu zboží z Chorvatska do Rakouska pro plátce DPH v jiném členském státě EU (Rakousku), vykáže se tato přeprava v řádku 510, ale jiz jste mi neodpovedeli, jestli se take nevykaze v r. 440. Jelikoz r. 510 je radek souctovy, nevyplynulo mi to zcela z vasi odpovedi. Jeste jednou dekuji moc za odpoved.
Dobrý den.K dotazu ze dne 27.11.. Zákon č.223/2006 Sb., účin.1.6.06. Omlouvám se, že jsem Vás zdržela, ale už jsem si uvědomila, že se to netýká rezerv na opravy DHM, zbytečně jsem se vyplašila. Pane doktore, ještě k tomu min.dotazu. Ty přípojky tedy budu odepisovat ve 4. odpis.skupině? Děkuji moc a zdravím
Sme slovenská firma zaregistrovaná pre DPH aj v ČR. Nadobúdame tovar z Holandska pod slovenským DIČ ale jeho preprava končí v ČR a tam sa aj predáva. Holandský dodávateľ nie je ochotný uvádzať na faktúre rôzne DIČ (má vo svojej evidencii našu firmu iba pod slovenským DIČ). Chceme tovar dodaniť v zmysle § 11 ods. 2 českého zákona o DPH v ČR. Správca dane nám to nechce akceptovať pre slovenské DIČ uvedené na faktúre. Čo s tým máme robiť, keďže na Slovensku sa nám nezdá logické to dodaňovať. Ďakujem za skorú odpoveď.
Dobrý večer, Chtěla bych se zeptat, zda může mít zaměstnanec jakékoliv firmy příjmy z příležitosné činnosti do 20000 Kč, které nemusí zdaňovat? Platí toto i u OSVČ, která má příjmy z podnikání vyšší než 15 000 Kč.? Děkuji za odpověď.
Podařilo se mi letos vydělat nějaké peníze na akciích, držel jsem je déle než půl roku. Vydělávám si jako zaměstnanec. Vím, že akciový výnos se nedaní při držení akcií déle než 6 měsíců, ale předpokládám, že bych měl výnos někde uvést, protože pobírám přídavky na děti. Můžete mi poradit? Děkuji předem.
Dobrý den, jak je definován profesionální sportovec. Nemáme s klubem žádné smlouvy nic. Ovšem klub to chce změnit. Hraji ale malý český sport a ročně si plus mínus přijdu max. na 7000,- Kč ročně. Je i u tohoto typu nutné aby byli hráči považováni za OSVČ? Z toho ještě platili sociální a zdravotní pojištění? Děkuji předem za odpověď nebo odkazy.
Obracím se na Vás s dotazem: FO vede daň. evidenci a chce si vzít úvěr na nákup nemovitosti u banky. Budovu bude odepisovat, ale jak se účtují úroky z úvěru? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, stal jsem se na konci lońského roku jednatelem s.r.o. spolu se zakladatelem firmy, tudíž jsme 2 jednatelé podepisující samostatně. Co si pamatuji, neuzavíral jsem novou pracovní smlouvu kvůli jednatelství, pouze jsem podepisoval jednatelství u notáře. Jaká jsou moje rizika, firma je v současnosti ve ztrátě? Může zakladatel požadovat nějakou náhradu po mě apod? V případě mého odchodu by to vypadalo jak? Ať už dobrovolného nebo nedobrovolného...Děkuji
Účtování na Slovensko: Jedná se o to, že budeme mít vzdělávací akci pro slovenskou firmu na Slovensku. Zřejmě se nám vyplatí, pokud se přihlásíme k DPH na Slovensku (účtování na Slovensko pro slovenskou firmu, nákupy ubytování, stravování atd.) Slovenská společnost si nebude moci odečíst DPH, pokud bychom se nepřihlásili k DPH na Slovensku. Co tedy pro nás obnáší přihlášení k DPH na Slovensku? Stačí pak jen udělat přiznání jako tady?Děkuji
Dobrý den pane doktore, moc Vás prosím o odpověď, nacházím se v prekérní situaci a mám pocit, ze si se mnou osud škaredě zahrál. V letech 1998,1999,2000 a do května 2001 jsem byla OSVČ, vše jsem platila včas a tak jak se má. Od června 2001 jsem nastoupila na HPP a podnikání jsem už před nástupem na HPP zanechala, příjem byl hodně nízký a společnost u které jsem činnost vykonavala zkrachovala. Na tom doposud není z mého příběhu nic zvláštního, až do doby, kdy se od nás stěhovala za velkého zmatku tchýně a všechny doklady, které jsem měla uschované, byly omylem vyhozeny. Než jsem si toho stačila všimnout, jelikož máme malé dítě, nedalo se bohužel už nic dělat. Já vůbec nevím co si mám počít, dneska je rok 2006, nikdy jsem žádnou kontrolu neměla a tudíž vůbec nevím, co by to pro mě mohlo znamenat. Jsem z toho ve velkém stresu, nedovedu si představit co by se stalo, kdyby si mě FÚ povolal ke kontrole a ja přišla s prazdnýma rukama. Pane doktore, mám alespoň v tak velké smůle malinké štěstí, že by po mě už doklady nemuseli vyžadovat a co všechno bych z toho mohla mít za nepříjemnosti? Ještě jednou Vám moc děkuju za odpověď, s pozdravem Katka1.
prosim o sdělení,zda částečný invalidní důchodce, je povinen platit silniční daň,jestliže podniká a má osobní auto na leasing,který dává do nákladů na dań,auto částečně používá pro podnikání i osobní účely.jiné náklady na auto do daní nedává. Děkuji vám předem za odpověď.
Vážený pane doktore, dopředu se omlouvám za delší dotaz. FÚ úřad mě vyzval k podání dodatečného daňového přiznání za rok 2002 z důvodů změny uplatňovaných výdajů. V roce 2003 jsem přešel z přímých nákladů na procentu z příjmů. Neuvědomil jsem si, že je nutné pohledávky evidované v roce 2002 cca 150.000,- KČ dodanit. Při sestavování dodatečného přiznání za rok 2002 jsem přišel na skutečnost, že tato pohledávka, která je za jediným odběratelem, neměla ani být v přiznání uvedena, protože byla splatná v roce 1997 a v roce 2002 již promlčena (nevymahatelná). Odběratel je zároveň od roku 1999 v likvidaci. Pohledávku jsem do likvidace nepřihlásil a ani jinak ji nevymáhal, protože již dopředu bylo jasné, že je to zbytečné a zatěžoval bych se tak dalšími výdaji. Na základě těchto skutečnosti jsem dod. DP sestavil s tím že jsem tuto pohledávku vyřadil z evidence. Oporou mně byl dotaz, který jsem vyhledal ve vašich odpovědích : sekce: Daně a účetnictví 30.3.2005 09:41 Otázka: Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH a mám některé nesplacené pohledávky (i z r. 1996), které již nikdy neobdržím. Nyní jsem přešel z jednoduchého účetnictví na daňovou evidenci. Je možné nějakým způsobem tyto "nevymahatelné" pohledávky z účetnictví odstranit, abych je nemusel převádět v účetnictví do dalších let (tak jak to nyní dělám)? Dlužníci i nadále existují a nejsou ani v konkursu, podstoupit pohledávky k vymáhání nechci. Odpověď: Pokud jsou již promlčené, můžete je vyřadit z evidence se stručným zdůvodněním. Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr Na FÚ jsem toto podal s průvodním dopisem. FÚ odpověděl, ža takto pohledávku vyřadit nemůžu, protože dle daňových zákonů pohledávky nejsou nikdy promlčené a mám tedy doplnit podle jakého paragrafu daň. zákonů tuto skutečnost můžu prokázat. Je takový paragraf nebo má FÚ pravdu ? Jak bych měl dále postupovat.? Mnohokrát děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat zda vyplývá z nějakého zákona nebo předpisu povinnost přikládat k daňovému dokladu nějaké přílohy (např. dodací list, objednávku, ...)???.Jeden odběratel nám stále vrací faktury s tím že chybí příloha - má na mysli objednávku, tím se ale dostává do prodlení s platbou, můžeme mu oprávněně účtovat penále s prodlení? Děkuji
Prosím o radu- Kontrolou daně z příjmu za rok 2003 bude zjištěno a doměřeno 300 000,- Kč zajímá mě jaká výše penále bude vypočtena, platí 0,1% za 500 dní prodlení a dále pak 140% diskontu? Prosím o výpočet, vychází mi hrozná čísla.
Dobrý den,prosím Vas o odpověd. Může podnokatel ktery od října prechazi v platce DPH u změny režimu uplatnít přijatu fakturu od března na častku 42000 Kč s DPH -vybavení obchodů(židle, stoly, police), jestli je to dlouhodoby majetek i můze li uplatnit DPH na vstupu.Zboži(zasoby) po inventure doufam že jo, a co počitač ktery je na častku 15000 Kč, a taky nakoupen v březnu tohoto roků.Děkuji moc za odpověd
Dobrý den, dostala se mi do rukou nabídka na obchodování na burze on-line. Zajímalo by mě, jestli zisk z tohoto podnikání podléhá nějaké dani.Údajně nepotřebuji živnostenský list.Děkuji za odpověď
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně účetnictví pro Sdružení spoluvlastníků (jedná se o podílové vlastnictví, není to vlastnictví bytové jednotky, ale podílu na bytovém domě - nelze jím ručit v rámci hypotečního úvěru) - jsou-li nějaké vyjímky v účetnictví a jaké zákony je třeba znát. Děkuji M.B.
Dopravce, plátce DPH český, uskutečňuje přepravu zboží z Chorvatska do Rakouska pro plátce DPH v jiném členském státě EU (Rakousku). Vykáže se tato přeprava v řádku 440 v přiznání k DPH? Jedná se o § 69 zák. o DPH? Dekuji za odpověď.
Dobrý večer pane doktore, mám tento dotaz: Jsem OSVČ a podnikání nepřináší mnoho peněz, proto bych ráda nastoupila do zaměstnání. Chci se zeptat, jest-li zaměstnání může být jako hlavní pracovní poměr a podnikání vedlejší, nebo podnikání musí být vždy jako hlavní a prac. poměr jako vedlejší. Děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek večera.