FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o radu.Jsme FO,v září 2006 jsme…

Dobrý den, prosím o radu.Jsme FO,v září 2006 jsme vyfakturovali částku převyšující Kč 1.000.000,-, ze které jsme odevzdali DPH.Platba bohužel neproběhla a ani to nevypadá,že by v nejbližší době k úhradě došlo...Odběratele jsme tedy předali k Rozhodčímu soudu, kterému máme zaplatit Kč 32.000,- jako poplatek za rozhodčí řízení /poplatek byl adresován našemu právnímu zástupci,ale zaplatíme ho my,jako žalující stran/.Lze tento poplatek zahrnout do daňových výdajů a je správné,že jsme odvedli DPH z částky,jejíž úhrada je v nedohlednu?

Jsem majitelem bytu v osobním vlastnictví a stále…

Jsem majitelem bytu v osobním vlastnictví a stále členem družstva. Náš dům z fondu oprav investuje výměnu oken a zateplení domu. Domnívám se, že i po roce 2007 by se mělo platit za tyto činnosti 5% DPH dodavatelské fimě. Je rozdíl pro vlastníky bytu a družstevníky? Družstvo je pravděpodobně plátcem DPH. Pokud oprava bude za 100000Kč bez DPH, faktura vystavena na družstvo, z fondu oprav bude odečteno 100000Kč. Souhlasí? Potom by platilo, že uspěchat tyto práce v současnosti není aktuální. Děkuji z a odpověď.

Dobrý den, vím že se nesmí uskutečňovat obchody…

Dobrý den, vím že se nesmí uskutečňovat obchody nad 15.000 eur v hotovosti. Naše firma kupuje nákl. auto za 750. 000.- Kč. Můžeme peníze vybrat z účtu a vložit na účet dodavatele? Bude to tak v pořádku? děkuji za odpověď.

Dobrý den, potřebuji vědět zda je nůtné aby v…

Dobrý den, potřebuji vědět zda je nůtné aby v případě podání žádosti o SZM oba měli stejnou trvalou adresu. žijeme spolu v jedné domácnosti máme dvě děti.

Dobrý den, měla bych prosím dotaz.Vedu daňovou…

Dobrý den, měla bych prosím dotaz.Vedu daňovou evidenci sdružení FO, ve sdružení jsou dvě fyzické osoby ,které si dělí příjmy 50 na 50. Jedná se mi o hranici 15 mil a přechodu z daňové evidence na účetnictví. Sdružení předpokládá obrat cca 18 mil/ tzn. 9 mil na každého účastníka sdružení/.

Dobrý den. Mohu si uplatnit při daňovém přiznání…

Dobrý den. Mohu si uplatnit při daňovém přiznání za rok 2006 zůstatek daňové ztráty, která vznikla za zdaňovací období roku 2000? Domnívám se, že nemohu, ale chci si to ověřit. Děkuji za odpověď.

Jsem obcan CR, pracujici a bydlici na Slovensku.…

Jsem obcan CR, pracujici a bydlici na Slovensku. Pokud rozumim spravne smlouve o dvojim zdaneni, pak v pripade ze budu na Slovensku pracovat/bydlet dele nez 183 dni tak muzu zdanit svoje prijmy na Slovensku. Je to tak? Pokud ano, musim i v takovem pripade podat danove priiznani v Cesku? Mam pouze jediny zdroj prijmu a to ze Slovenska. Dekuji za odpoved.

Dobrý den, pzačala jsem podnikat v dubnu…

Dobrý den, pzačala jsem podnikat v dubnu letošního roku, do konce března jsem byla zaměstnaná chtěla bych se zeptat jak postupovat při podání daňového přiznání. Musím děla daňové přiznání i za tobu kdy ksem byla zaměstnaná nebo mi za tuto dobu daňové přiznání provede bývalý zaměstnavatel. Děkuji

Dne 23.11. jste v odpovědi uvedl, že obec…

Dne 23.11. jste v odpovědi uvedl, že obec silniční daň platit musí v návaznosti na § 4 odst. 2. zákona č. 16/1993. Domnívám se, že pokud není naplněn § 2 odst. 1,tak daň platit nemusí, jelikož obec nevyužívá auto k podnikání ani k činnostech ze kterých plynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmu.

Dobry den, dekuji za odpoved, přesto potřebuji…

Dobry den, dekuji za odpoved, přesto potřebuji tzv. doladit můj dotaz.Uvedla jsem že jsem OSVČ,manžel poživatel část.inv.důchodu. Na základě smlouvy o sdružení uzavřené v 04/06 pracujeme oba jako obchodní zástupci české firmy. Veškeré příjmy i výdaje jsou firmou fakturovány na mne, protože ŽL vlastním jenom já, manžel ne. Jakým způsobem máme zpracovat DP:můžeme využít společné zdanění nebo musíme být spolupracující osoby? Pokud by jsme byli spolupracující osoby, jaké povinnosti z toho pro manžela vyplynou ?Chci dodat, že smlouvu o sdužení jsme uzavřeli v 04/06 a ve spol. domácnosti pečujeme o 2 děti. Jaké máme tedy možnosti a pokud by manžel měl platit DP a ZP bude platit zpětně od 04/06 nebo jak to bude vypadat? b/ Můžu před koncem roku zaplatit vyšší zálohy na ZP a DP , aby jsem si znížila dan.základ a v jaké výši? Děkuji.

Dobrý den, firma pořídila nákladní auto na…

Dobrý den, firma pořídila nákladní auto na leasing, který byl ukončen v roce 2004, zůstatková cena 1 000 Kč byla zaúčtována do nákladů, vozidlo je vedeno v podrozvahové evidenci (v roce 2004 již nebyl dle účetních předpisů majetek po leasingu povinně hmotným majetkem). V letošním roce byl na vozidlo instalován hydraulický systém sklápění v hodnotě 80 000 Kč. Dotaz: jedná se o technické zhodnocení majetku, které by se odpisovalo jako původní majetek ve 2. odpisové skupině nebo se jedná o samostatný majetek, který by se zřejmě odpisoval ve 3. odpisové skupině (hydraulické a pneumatické pohony). Jak všeobecně postupovat při "technickém zhodnocení" majetku, který byl dle účetních předpisů a směrnic zaúčtován přímo do nákladů (např. účetní jednotka má směrnici, že majetek do 30 000 Kč není hmotným majetkem a účtuje se přímo do nákladů). Děkuji za odpověď Jana Pavelková

Dobrý den, jsme výrobci kuchyní.Kuchyňská linka…

Dobrý den, jsme výrobci kuchyní.Kuchyňská linka,která slouží pro bytové účely fakturuji s 5%DPH. Zákazník si objednal opravu kuchyňských dvířek a vestavných elektrospotřebičů.Ffakturu za kuchyň i s elektrospotřebiči účtuji na 604005. Mohu výše uvedenou opravu dát taky s 5%DPH a účet 604005.Nebo musím účtovat s 19%DPH,a účet použít jiný. Děkuji

Mohu jako podnikatel fyzická osoba vlastnit 2…

Mohu jako podnikatel fyzická osoba vlastnit 2 osobní vozy (na IČO), dávat si leasing a PHM 100% ně do nákladů? Nebo existuje všeobecně nějaké procento pro užívání pro soukromé účely, o které bych tyto výdaje (leasing,PHM a vše souvisejicí s vozy) měl pokrátit? Děkuji.

Lze v roce 2006 uplatnit výdaje paušálně (bez…

Lze v roce 2006 uplatnit výdaje paušálně (bez dokladování) a v jaké výši? Děkuji.

Živnostník, plátce DPH, vedoucí daňovou evidenci,…

Živnostník, plátce DPH, vedoucí daňovou evidenci, zaplatí v prosinci 2006 proforma fakturou zálohu na materiál, ten obdrží s daňovým dokladem v lednu 2007. Bude platba zálohy výdajem uznatelným pro daň z příjmů za rok 2006 ? (Bude záležet na skutkové podstatě - že výdaj byl nutný k zajištění příjmů ? nebo je to striktně stanoveno, a jak?) Velice Vám předem děkuji za odpověď.

Tento rok jsem prodal RD svému sinovi.Chci se…

Tento rok jsem prodal RD svému sinovi.Chci se zeptat jak je to v tomto případě z daní z převodu nemovitosti.V tomto domě žijeme již 40 let a můj sin taktéž.

Dobrý den , právnická osoba a plátce DPH…

Dobrý den , právnická osoba a plátce DPH zakoupila v 04/2006 bytový dům se šesti byty za 4.000.000,- Kč .Cena byla bez DPH, neboť oupě byla od státu.V 11/2006 ho prodal právnické osobě ,plátci DPH za cenu 5,000.000,- Kč , přičemž ve slouvě není specifikováno jestli je cena s DPH nebo bez DPH. Jak se prodej chová z hlediska DPH a pokud není osovobozen od DPH jaké je sazba DPH?Jaký další doklad bude mudet prodávající vystavit kupujícímu?

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: …

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Zaměstnavatel dováží obědy pro závodní stravování od dodavatele a vydává je ve svém zařízení-jídelně. Dodavatel je plátce DPH. Odběratel nakupuje obědy s 5% DPH. Zaměstnavatel přispívá zaměstnancům 55% z hodnoty jídla, 45% hradí zaměstnanci. Je tato úhrada od zaměstnanců předmětem DPH? Pokud ano,je správná sazba 19% DPH? Děkuji za odpověď.

Dobry den. Mel bych dotaz.Jsem obcanem SR a…

Dobry den. Mel bych dotaz.Jsem obcanem SR a pracuji v CR na trvaly pracovni pomer.je mozne si odecist ze zakladu dane zivotni pojisteni ktere mam uzavrene na Slovensku u slovenske pojistovny?Dekuji za odpoved tato@email.cz

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, když nám…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, když nám odběratel nezaplatí fakturu,jak je to s DPH,odvádí se i přesto, že tato faktura zůstane nezaplacena,tzn.přijdem vlastně o DPH.Děkuji