FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, podnikám a doposud jsem výdaje…

Dobrý den, podnikám a doposud jsem výdaje vykazoval paušálním procentem ze zisku. Lze v tom i nadále pokračovat a zároveň mít investiční odpisy hmotného majetku převyšující 40000 Kč? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně služeb. Jedná…

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně služeb. Jedná se o poradenské služby a to poskytnuté českému plátci DPH: a)pokud služby poskytne neplátce z EU nemá povinnost český plátce přiznávat DPH b)pokud službu poskytne plátce z EU jedná se o §10 ZDPH a tudíž o revers charge c)pokud službu poskytne zahraniční osoba (je zde jedno zda je u té zemi plátce nebo ne) musí český plátce přiznat DPH??? DPH je přiznáváno k poskytnutí služby?Ne k datu úhrady za služby. Jde o to, pokud v říjnu zaplatím služby zahraniční osobě za období 7-10/2006 ¨- na základě smlouvy (fakturu nevystavuje) - kdy mám přiznat DPH. A dále zda jsou moje názory pod body a-c správné. Děkuji

Jako individuální podnikatel mám částečně…

Jako individuální podnikatel mám částečně uhrazenou svoji pohledávku. V jakém zákoně se dozvím, jestli má přiznat celou výši DPH z faktury a nebo jenom z výše uhrazené částky. Děkuji Tomáš

Dobrý den, mám dotaz ohledně daní z příjmu.…

Dobrý den, mám dotaz ohledně daní z příjmu. Studuji dálkově tělesnou výchovu, a jse zaměstnaná u soukromé firmy, která za mě platí zdravotní i soc.poj. Ale v rámci školy a i svých zájmů, vedu hodiny aerobiku, nemám zatím ani licenci ani žádný živ.list. Mám pronajatou tělovcičnu v místní škole za 150Kč za hodinu, platím to na dvě splátky za celý rok. Od cvičenkyň si vybírám po 20ti Kč. Mám tedy příjem dle účasti, někdy si za hodinu vydělám 500,- někdy 100,- Kč. Zatí si nevedu žádné účetnictví, ani přehled příjmů. Musím v tomto případě někde něco přiznávat?Nebo ze někde zaznamenat? Děkuji za odpověď. S pozdravem Havlíčková.

Dobré odpoledne pane doktore. Tak už jsem zase…

Dobré odpoledne pane doktore. Tak už jsem zase tady a prosím o radu. Podnikatel FO, vede DE a je plátce DPH, začal podnikat v r.2005,živnost nákup zboží za účelem dalšího prodeje. Za r.2005 byl ve ztrátě. Letos v dubnu si otevřel druhou prodejnu, která ho přišla asi na 150 tisíc (převážně regály na knihy, pokladna, software, PC atd.). Vzhledem k tomu, že neprosperuje a jen tak tak si vydělá na nájem, ruší tuto prodejnu ke konci roku. Sdělila jsem mu, že musí zase provozovnu odhlásit a s tím spojené jako je telefon, elektřina. Ostatní jako jsou knihy vrátí velkoobchodu jako neprodané, ragály a ostatní vybavení si vezme zpět do první provozovny. 1.dotaz zní: Je takto možné zrušit provozovnu a nebo mu z toho plyne vůči FÚ nějaké vyrovnání třeba DPH? Jedná se mi třeba o nájem, telefonní poplatky, elektřina, kde si uplatňoval DPH. Myslím si, že by to neměl být problém, to jsou provozní náklady, které jsou nutné k jeho činnosti. Co se týče zboží, by také neměl být problém, protože u prodeje knih je opačný systém placení faktur. Faktury se platí pouze za knihy, které se prodají. Neprodané se vracejí do velkoobchodu. Aspoň takto mi to podnikatel sdělil a tudíž nevznikají skladové zásoby, s kterými už by muselo být nějaké to dorovnání. 2. Teď jsem si vzpoměla ještě na jeden dotaz. Vloni jiný podnikatel FO, vede DE a nebyl plátce DPH měl výdaje 50%, může letos, kdy se stal plátcem DPH v daňovém přiznání přejít na příjmy mínus výdaje=zisk ke zdanění? Myslím si, že ano, ale radši si optám. Moc Vám děkuji za odpovědi a přeji hezký první adventní víkend. Marie

Dobrý den, prosím o radu, provádíme záruční…

Dobrý den, prosím o radu, provádíme záruční servis pro korejskou firmu na přístroje, které prodali do EU. Praxe je taková, že např. Slováci přivezou tento přístroj, my ho opravíme a oni si ho odvezou, ale oprava je fakturovaná do Koree. Neívm, kam tato fa patří v DPH. Můžete mi poradit. Moc děkuji

Vlastním chalupu,pokud ji prodám po 5 letech je…

Vlastním chalupu,pokud ji prodám po 5 letech je příjem osvobozen od daně,předpokládám.Pokud dřív, jaká daň % a z jaké ceny, odhadní nebo prodejní?Pokud bych chalupu daroval dřív jak po těch 5 letech bude to daňově výhodnější a jaká by to byla prosím daŇ.Děkuji

Dobrý den. Pracuji jako OSVč. V minulých letech…

Dobrý den. Pracuji jako OSVč. V minulých letech jsem platil silniční daň a vypisoval knihu jízd. Letos jsem se rozhodl, že uplatním výdaje paušální částkou. Je tedy pro mě zbytečné platit silniční daň , když výdaj budu mít paušálem? A co tento rok, když už jsem daň zaplatil? Mohu ji získat zpět?

mohu požádat o společné zdanění manželů, pokud…

mohu požádat o společné zdanění manželů, pokud jsem pracovala 10měsíců jako OSVČ a listopad a prosinec jako zaměstnanec . Můj příjem ze závislé činnosti je celkem o 1tisíc korun vyšší než z podnikání. manžel je zaměstnanec a máme dvě děti.

Dobrý den, mám ještě doplňující dotaz k…

Dobrý den, mám ještě doplňující dotaz k zahraničnímu příjmu sportovce : jaký vliv má druh příjmu - závislá činnost x nezávislé povolání (je činnost sportovce nezávislé povolání ?) na uplatnění výdajů, lze uplatnit pouze sociální a zdravotní pojištění placené v zahraničí (Jak doložit?) nebo i třeba pauš.výdaje při nezáv.povolání. Je pravda, že příjmy dle Smlouvy o zamez.dvoj.zdanění s Itálií se zdaňují metodou s výhradou progrese kromě umělců a sportovců, kde se uplatňuje metoda prostého zápočtu? Mnohokrát děkuji za odpověď

Prosím Vás o radu, na jaře chceme zrekonstruovat …

Prosím Vás o radu, na jaře chceme zrekonstruovat chatu a přes léto jí pronajímat. Do daň. přiznání pak uvedu příjmy z pronajímání a můžu uplatnit náklady na rekonstrukci? Ty budou převyšovat příjmy, pokud ano tak i ve více letech? Děkuji za odpověď. Monika

Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz:…

Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz: jak se účtuje v podvojném účetnictví drobný dlouhodobý hmotný majetek do 40 tis. (nehmotný majetek do 60 tis.)? Musí se rozúčtovat na více let? Pokud ano, minimálně na kolik? Děkuji za odpověď.

Jsem obcanem SR pracujici v Ceske republice…

Jsem obcanem SR pracujici v Ceske republice.Platim si stavebni sporeni na Slovesnku.Da se to odecist ze zakladu dane?dekuji za odpoved.

Dobry den. Muzu si odecist ze zakladu dane…

Dobry den. Muzu si odecist ze zakladu dane darovani krve z jineho clenskeho statu evropske unie?Priklad:Jsem zamestnncem v CR se slovenskym obcasntvim a s trvalym pobytek na uzemi SR.Jdu darovat krev na slovensku.Da se to odecist ze zakladu dane?Dekuji

Sazba DPH u kulturnich programu. Dobry den, …

Sazba DPH u kulturnich programu. Dobry den, pisi jmenem amaterskeho folklorniho souboru. Nasim zrizovatelem je verejna vysoka skola. Nekolikrat do roka (cca 2-10krat) vystupujeme komercne, tj. za honorar. Jakou sazbu DPH - snizenou nebo zakladni - ma uplatnit v tomto pripade nas zrizovatel pri vystavovani faktury za tato vystoupeni? Mohla bych Vas pozadat take ze kterych paragrafu, pokynu MF, atd Vase odpoved vychazi? Predem dekuji a jsem s pozdravem,

Dobrý den pane doktore, mám družstevní byt,…

Dobrý den pane doktore, mám družstevní byt, který jsem koupila (tedy podíl v družstvu) v 02/2002. Nyní bych jej ráda prodala. V bytě nemám trvalé bydliště ani v něm již nebydlím (pronajímám jej). Jaké daně pokud vůbec nějaké, budu muset za prodej bytu (podílu) zaplatit? (někde jsem četla, že pokud byt není v OV, resp. od koupě uběhlo více než 5 let, žádné daně se neplatí. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zakoupil jsem přes prostředníka za…

Dobrý den, zakoupil jsem přes prostředníka za české koruny auto z ciziny. Faktura od bývalého majitele je vystavena na mé jméno a je v EUR. Mohu přepočítat cenu automobilu dle kursu ČNB ke dni vystavení dokladu a vložit s touto hodnotou do podnikání? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jestli by jste se mohl ještě…

Dobrý den, jestli by jste se mohl ještě podívat na dotaz ohledně kuchyňské linky. Prosím, šlo by do FA napsat rekonstrukce:výměna kuchyňské desky,dvířek,elektrospotřebičů/mohlo by to být takto formulováno a být s 5%/ Elektrospotřebiče bych účtovala 604005,výměnu dvířek a kuchyňské desky pak na 601005. Děkuji

Mám příjem ze zahraničí(Itálie) jako sportovec,…

Mám příjem ze zahraničí(Itálie) jako sportovec, daň je srážena klubem, sociální pojištění platím sám v Itálii, další příjem mám jako nezávislé povolání v ČR. Podávám DP. Povinnost platit sociální pojištění mi v ČR nevznikla. Fú tvrdí, že příjem zdaněný v Itálii musím dodanit jako příjem ze závislé činnosti a doplatit daň do výše naší progresivní daně (rozdíl mezi výši italské a české daně). V daňovém přiznání jsem příjem uvedl v příl. 3.

Dobrý den, v předchozím dotazu ohledně výměny…

Dobrý den, v předchozím dotazu ohledně výměny oken jste mi dobře poradil,akorát ještě by jsem potřebovala vysvětlení k tomu,jak jste napsal:/Potom je ještě otázka,kdo tuto zálohovou Fa vystavil a zda je na ní DPH/Okna vyměňujeme jiná než plastová za plastová.Zálohová faktura není s DPH,a vystavil ji výrobce plastový oken,současně je i montují.Zálohu jsme zaplatili hotově/není na ní DPH/ a faktura za celkovou práci přišla,daň je na ní vyčíslená celá a záloha je pak odečtena.Ja zálohu účtovat?Děkuji.