FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpisy

Dobrý den, ráda bych se Vám zeptala na problematiku daňových odpisů. Chtěla bych pronajímat byt, který byl pořízen 1.3. 2008 a nevím, z jaké ceny bytu mám odpisy počítat. Za těch 5 let jsem byt zhodnotila zhruba o Kč 200.000,--. Někde jsem četla, že mohu po 5 letech odpisovat z nové odhadní ceny bytu. Dále nevím, od kdy mám odpisy začít počítat, zda od 3/2008 nebo až od 3/2013 anebo až od doby, kdy mi odhadce udělá nový odhad.

cestovní náhrady

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak účtovat cestovní náhrady pro využití vlastního auta, pokud pracuji jako OSVC a fakturuji firmě za poskytnuté služby. K tomu navíc potřebuji uplatnit cestovní náklady na auto. Můžete mi prosím poradit zda stačí vyplnit cest. příkaz a jakou částku uplatnit na km cesty? Děkuji

cestovní náhrady

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak účtovat cestovní náhrady pro využití vlastního auta, pokud pracuji jako OSVC a fakturuji firmě za poskytnuté služby. K tomu navíc potřebuji uplatnit cestovní náklady na auto. Můžete mi prosím poradit zda stačí vyplnit cest. příkaz a jakou částku uplatnit na km cesty? Děkuji

pořízení zboží z EU

Dobrý den, protože v okolí jsem se nesetkal s nikým kdo by s tímto případem měl co dotčení obracím se právě na Vás.Vedu daňovou evidenci OSVČ (plátce dph) a klient si letos v únoru pořídil automobil v EU.Je možné si uplanit dph v tuzemsku a nebo pouze zažádat v Německu o vrácení daně???

podání přiznání

Dobrý den, poprvé si mám udělat daně a jsou věci, které opravdu nejsem schopná pochopit, prosím Vás tedy o pár rad. V březnu 2013 mi skončila mateřská dovolená (rodičovská), od července 2012 jsem k tomu OSVČ. Do konce roku jsem nic nevydělala – MUSÍM PODÁVAT DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ? A MUSÍM PODÁVAT PŘEHLEDY kvůli sociálnímu a zdravotnímu pojištění? Bohužel nemohu nastoupit hned do práce, protože dcerka půjde do školky až od září, nicméně já bych mohla nastoupit od července – tzn. Od půlky března do začátku července budu mít tedy živnost jako hlavní, TAKŽE SI BUDU MUSET PLATIT SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ SAMA? KOLIK TO BUDE, KDYŽ JSEM NIC NEVYDĚLALA? DOVÍM SE, OD KDY, JAK A KOLIK MÁM ZAPLATIT TY ZÁLOHY? Další dotaz směřuje na vedení administrace – jde o paušál 60%: ZÁZNAMY TEDY MUSÍM VÉST OD ZAČÁTKU ROKU 2013? JAKÝM ZPŮSOBEM – stačí mít např. nějakou knihu a tam ručně za každý měsíc vepisovat kolik jsem vydělala? Četla jsem, že není nutné schovávat doklady a různé účtenky. Moc Vám děkuji za trpělivost, jsem úplný začátečník. Pavla

nárok na zvýhodnění na dítě

Uplatnění daňového bonusu Dobrý den, pro uplatnění daňového bonusu OSVČ je podstatná výše příjmů nebo dílčí daňový základ?/příjmy cca 190tis.Kč po uplatnění výdajů paušálem je díl.základ jen 38 tis.Kč. Děkuji HR

podání přiznání

Dobrý deň Prosím vás na akom type formulára sa podáva daňové priznanie, keď človek dva mesiace(január a február) pracoval pracoval v SR ako podnikateľ a zvyšok roka ako zamestnanec v ČR. Ďakujem za odpoveď Milan Dančík

příjmy do přiznání

Dobrý den, na začátku loňského roku jsem se přistehovala k příteli, který je OSVČ, jeho příjmy však nejsou dostatečně velké aby pokryly všechny výlohy, tak za něj ze svého platu platím soc. a zdravotní pojištění a dávám mu nějaké peníze na materiál, z kterého pak vyrábí umělecké předměty, které prodává. Teď vyplňujeme přiznání a nevíme si rady, jestli ty peníze ode mě máme nějak započítat do přiznání a jak. Poradíte nám prosím? Děkujeme za odpověď s pozdravem J. Holukova

převod nemovitosti a daně

V roce 2010 jsme koupili vlstnicky podil na dome. V lednu tohoto roku doslo k vyporadani spoluvlastniku a vlastni bytovou jednotku. Chtela bych se informovat, zdali jsme povinni platit dan darovaci a nebo dan z nemovitosti a jake jsou lhuty pro podani danovych priznani a splaceni pripdane dane. Dekuji.

účtování o majetku

Dobrý den, mám dotaz ohledně zaúčtování prodeje automobilu, který má firma na úvěr: ZC po odpisech 876 094,- Kč 541/082 Prodej 900 000,- Kč 311/641 pak vyřazení, v tom problém nemám, ale nevím, jak se zbavit zůstatku účtu 231, 567 362,- Kč, tím jsem původně hradila přijatou fakturu 321/ 231. Pokud zaúčtuji 231/648, myslím, že bych to zdaňovala dvakrát nebo že by to nebyl daňový výnos? Děkuji za odpověď

účtování o majetku

Dobrý den, mám dotaz ohledně zaúčtování prodeje automobilu, který má firma na úvěr: ZC po odpisech 876 094,- Kč 541/082 Prodej 900 000,- Kč 311/641 pak vyřazení, v tom problém nemám, ale nevím, jak se zbavit zůstatku účtu 231, 567 362,- Kč, tím jsem původně hradila přijatou fakturu 321/ 231. Pokud zaúčtuji 231/648, myslím, že bych to zdaňovala dvakrát nebo že by to nebyl daňový výnos? Děkuji za odpověď, Klúčovská

oprava přiznání

Dobrý den. V letošní roce jsem uplatnila na odpočet částku z penzijního připojištění, ale nedodala jsem podklady pro odpočet na životní připojištění. Lze jej ještě uplatnit zpětně?

roční vyúčtování daně

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat - zda může zaměstnanec uzavřít u zaměstanvatele za 1 rok více jak 1 dohodu o provedení práce? a moje druhá otázka zní, když zaměstanvatel vyplatil za rok 2012 Dohodu o provedení práce ve výši 10 000,- Kč ,duchodci a studentovi(oba podepsali růžový papír-prohlášení) - musí zaměstnavatel být přihlášený k této dani a podat přehled za celý rok,ač konečné vyčtování daní bylo nulové(odečtena sleva na poplatníka) a důchodce ani student daňové přiznání nepodali. Popřípadě, že ano, můžeme podat ještě dodatečně a za jakých podmínek???? hezký den Fingrová

platba daně

Dobrý den, chci zaplatit DPH na pokladně FÚ v Plzni. Do jaké výše přijímají hotovost? Děkuji Složilová

vyplnění přiznání

Dobrý den, hledal jsem, ale nenašel. Je nutné u OSVČ vedoucí daňovou evidenci a s paušálními výdaji přikládat k přiznání "Závěrku daňové evidence", t.j. vyplňovat tam (popř. některé pol. i v přiznání) rubriky jako : peněžní prostředky v hotovosti, na účtech, nákup materiálu, zboží, atd. atd.", přičemž u některých jako živnostník ani nevím, co znamenají (např. pasivní opravná položka)? Jako živnostník pracuji sám a samozřejmě už nevedu ani peněžní deník, domníval jsem se, že postačí, když poctivě sečtu příjmy, výsledek vynásobím 0,6, tak získám výdaje, udělám inventuru a je to hotové. Pokud je nutné udělat závěrku, lze někde najít návod ? Děkuji za jakoukoliv odpověď

vyplnění přiznání

Dobrý den, hledal jsem, ale nenašel. Je nutné u OSVČ vedoucí daňovou evidenci a s paušálními výdaji přikládat k přiznání "Závěrku daňové evidence", t.j. vyplňovat tam (popř. některé pol. i v přiznání) rubriky jako : peněžní prostředky v hotovosti, na účtech, nákup materiálu, zboží, atd. atd.", přičemž u některých jako živnostník ani nevím, co znamenají (např. pasivní opravná položka)? Jako živnostník pracuji sám a samozřejmě už nevedu ani peněžní deník, domníval jsem se, že postačí, když poctivě sečtu příjmy, výsledek vynásobím 0,6, tak získám výdaje, udělám inventuru a je to hotové. Pokud je nutné udělat závěrku, lze někde najít návod ? Děkuji za jakoukoliv odpověď

výdaje procentem

Dobrý den, čtyři měsíce z minulého roku jsem byl OSVČ bez živnostenského oprávnění (3x hlavní, 1x vedlejší vedle studia), pričemž jsem za tuto dobu nastřádal 61 600 Kč na autorských honorářích. Jiné zdanitelné příjmy jsem neměl. Vím, že mám tuto částku dát do §7, zajímalo by mě ale, jak je to s paušálními výdaji. Podle čeho určím, jestli mám na ně nárok? A když svých 61 600 snížím o 40%, budu muset něco někomu dokládat, nebo tím celá záležitost končí a mohu sníženou částku "bezpečně" použít pro výpočet zdr. a soc. pojištění? Děkuji za odpověď, s pozdravem, K. Ryška.

sleva na děti

pracujem v CR asi 4-roky ale trvaly pobyt mam v SR mozem si o danovy bonus na deti poziadat aj v CR aj v SR DAKUJEM

sleva na děti

pracujem v CR asi 4-roky ale trvaly pobyt mam v SR mozem si o danovy bonus na deti poziadat aj v CR aj v SR DAKUJEM

převod bytu a daně

V rámci privatizace bytů, kupuji byt do osobního vlastnictví od města. Chci potom byt darovat dceři. Slyšel jsem, že jsou nějaká omezení při prodeji nebo darování privatizovaných bytů. Jak je to potom v daňových otázkách ?