FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o radu - za rok 2005 jsem použila možnost odečtu nákladů ve výši 50% s tím, že jsme neměli žádnou pohledávku. Teď jsem však zjistila, že tahle možnost byla vázána na další podmínku - a sice že se měly zohlednit také případné zásoby. V našem případě jde o náhr. díly cca v hodnotě 5 tis.Kč. To jsem tedy neudělala a teď nevím co nám ze strany FÚ za to hrozí - ani netuším, jakým způsobem se to vlastně má udělat. Děkuji předem za odpověď. To samé bude totiž platit i pro rok 2006, v němž budou pravděpodobně i pohledávky. Zdravím,
Dobry den, vlastnim RD, ktery je napsan pouze na me. Hodlame si vzit uver ze stavebniho sporeni na rekonstrukci, uver by byl ale vyrizovan na meho manzela. Muze si manzel uroky z tohoto uveru odecist od dane z prijmu, kdyz neni vlastnikem domu? Trvale bydliste tam ma. Dekuji.
Dobrý den, chci se jen utrvdit, pokud mám ŽL na Činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence ... mohu si odpočítat 40%výdajů z příjmu dle § 7 odst. 9 Zákon o dani z příjmu.Děkuji předem za odpověď. Barbara
Lze nějak ovlivint daně pokud jsem byl na služební cestě většinu roku (cca 9 měsíců ). Slyšel jsem že v rakušané mají po 3 měsíčním pobytu v zahraničí snížený daňový základ. Je něco podobného u nás ? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobrý den, prosím o radu. Manžel-živnostník podniká již deset let tedy i celý rok 2005. Má podle mne povinnos stanovit minimální základ daně za tento rok. Můžeme vůbec uplatnit společné zdanění manželů ?
Dobry den. Letos se zmenily odpocitatelne polozky na slevu na dani. Jak je to v pripade daru - darcovstvi krve? Puvodne byla hodnota odpocitatelne polozky 2000 Kc za odber, jak to bude vypadat dle noveho, tedy slevy na dani? A nebo to zustane pri starem a v pripade daru se bude uplatnovat stale odpocitatelna polozka?
Dobrý den, potřebovala bych se poradit ohledně zaúčtování technicého zhodnocení. Jsme Bytové družstvo, které provedlo zateplení domu a výměnu starých oken za plastová. Účtuji jako technické zhodnocení.Kam zaúčtovat projekt k této rekonstrukci a energetický audit domu?Mohu účtovat 518, nebo musím veškeré náklady související s rekonstrukcí přičíst k TZ?Pokud budu účtovat vše na 042 pořízení HM, mohu mít na tomto účtu k 31.12.zůstatek? Jde mi o termín kolaudace který bude až následující rok. Zařazení majetku mohu provést až po kolaudaci. Může tedy 042 ke konci roku prokazovat zůstatek? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: zaměstnavatel zajišťuje závodní stravování svých zaměstnanců ve svém stravovacím zařízení. Hodnota potravin na jedno jídlo činí 30,-Kč. Zaměstnanci hradí 10,--Kč. Hodnota potravin, která není daňově uznatelná je 30,--Kč nebo snížená o úhadu od zaměstnance, tedy 20,--Kč? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, splácím úvěr, který jsem si pořídila kvůli koupi automobilu (nejdená se o leasing). Je možné nějak snížit daňový základ? Vystaví úvěrová spoleřnost nějaký doklad o provedených splátkách? Děkuji. Volšová
dobrý den,chtěl bych se zeptat, když mám povinost faktury za služby skladovat 5 let,počítá se to jako účetní rok?mohu tedy vsechny faktury z roku 2001 zacatkem roku 07 vyhodit?a jak je to s finančními deníky? dekuji moc
Dobrý den, přestěhoval jsem se do místa provozovny do rodinného domu a nevím, jestli je nutné prokazovat nějaké náklady na soukromý byt v místě provozovny.Je potřeba udělat nějaké úpravy? Děkuji za odpověď Masič
Dobrý den, prosím o radu. Manžel-živnostník vede DE. Já jsem v domácnosti /děti 9 a 16 let/ mám tudíž povinnost platit zdrav.a soc.pojištění.Nemám žádné příjmy. Je lepší být při zisku cca 350000 Kč vedena jako spoluprac.osoba,převést 50% na sebe a vyplývající zálohy na zdrav.a soc.poj. dát do nákladů nebo ušetřím tolik na společném zdanění manželů,že mi to pokryje min.zálohy na zdrav. a soc.poj.za následující rok, které budu muset stejně zaplatit a nepůjdou nám do nákladů ?
Dobry den, prvni tri mesice jsem pracoval v Nemecku, mel jsem pracovni smlouvu, platil dane atd., a pak jsem zbytek roku mel pracovni smlouvu v Cesku. Jak mam zdanit sve prijmy? Lze se vyhnout dvojimu zdaneni? Popr. kde lze najit podrobny navod jak pri zdaneni techto prijmu postupovat. Dekuji za odpoved.
Dobrý den. Pracuji jako OSVČ a ráda bych ukončila podnikání. V účetnictví mám však vedenu pohledávku, kterou je mi dlužen bývalý společník. V případě ukončení bych platila daň + soc. poj a zdrav. pojištění jako z příjmu, i když peníze fakticky nedostanu?
Dobrý den, prosím Vás o odpověď na následující dotaz: Jsme s.r.o. - účtující v podvojném účetnictví, prodáváme nemovitost. Kdy se účtuje do výnosů? - připsáním platby kupní ceny na náš účet nebo až nastanou právní účinky vkladu do katastru nemovitostí? Děkuji J. Klapalová
Dobrý den. Firma s.r.o. uzavřela se sportovním klubem (má IČ) smlouvu o zprostředkování věci. Předmětem smlouvy je převzetí věcného daru (vany) v hodnotě 12.000,- Kč. Může si s.r.o. od základu daně odečíst hodnotu daru podle § 20 odst. 8 zákona o dani z příjmu? Tento dotaz se týká i případu, kdy s.r.o. dá sporzorský dar materšké školce ve výši 3.000,- Kč - předmětem je vánoční besídka. Děkuji za odpověď.
Jak je možné provést úhradu směnky v hotovosti? Je nutné zaplatit její částku najednou, Nebo je možné provést tři "splátky"? Jedná se o částku, která převyšuje v přepočtu 15.tis EUR - tedy limit pro platbu. Děkuji
Dobrý deň pán JUDr. Dytrich, Ďakujem Vám za predchádzajúcu odpoveď na moje otázky. Opäť Vás prosím o pomoc pri vysvetľovaní niektorých paragrafov zákona o dani z príjmov. (1) Odpisovanie nehmotného majetku prešlo od roku 1993 viacerými zmenami (novelami zákona). Od 1.1.1993 do 31.12.2000 bol nehmotný majetok dopisovaný: 1. rovnomerne alebo zrýchlene (§31,32) podľa zatriedenia do KP. Nehmotný majetok bol zaradený do odpisovej skupiny 1-39 pod číslom KP 72.20. 2. podľa doby dohodnutej v kúpnej zmluve. Od 1.1.2004 doteraz sa nehmotný majetok odpisuje podľa zákona o dani z príjmov § 32a Odpisy nehmotného majetku – toto ustanovenie sa použije prvýkrát pri NM zaevidovanom v roku 2004. Otázka: Aký zákon upravuje spôsob odpisovania nehmotného majetku v rokoch 2001 až 2003? (2) § 30 ods.9 zákona o dani z príjmov. Ročný odpis podľa odstavcov 4, 6 až 8 sa stanoví s presnosťou na dni alebo s presnosťou na celé mesiace, počnúc nasledujúcim mesiacom po dni, v ktorom boli splnené podmienky pre odpisovanie. (To isté sa týka aj § 32a ods.5) Otázka: Ak sa rozhodnem, že budem odpisovať takýto majetok s presnosťou na dni, ktorým dňom môžem začať odpisovať? Pre názornosť uvádzam príklad: Daňovník splní podmienky pre odpisovanie prenajatého hmotného majetku (napr. osobný automobil) pri finančnom prenájme s následnou kúpou § 30 ods.4 dňa 8.12.2006. Vstupná cena prenajatého majetku je 1 000 000,- Kč. Doba prenájmu je stanovená na 36 mesiacov. Aký bude daňový odpisový plán, ak sa daňovník rozhodne počítať odpis s presnosťou na dni? (3) Nižšia ako maximálna sadzba pri rovnomernom odpisovaní § 31 ods. 7 zákona o dani z príjmov. Daňovník môže na základe svojho rozhodnutia použiť aj sadzby nižšie ako maximálne sadzby uvedené v § 31 ods.1. Otázka: Môže daňovník rozdiel, ktorý vznikne pri uplatnení nižšej sadzby ako maximálnej uplatniť v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach (konkrétne v poslednom období odpisovania)? (4) Odpis len v polovičnej výške /§ 26 ods. 7 písmeno a)3. posledná veta/ uplatní: daňovník uvedený v § 2, ktorý v priebehu zdaňovacieho obdobia prerušil podnikateľskú činnosť alebo inú samostatne zárobkovú činnosť a túto činnosť nezahájil do termínu podania daňového priznania za príslušné zdaňovacie obdobie, v ktorom bola činnosť prerušená. Otázka: Môže sa o krátený odpis z tohto titulu predĺžiť doba odpisovania alebo bude táto polovica odpisu navždy neuplatnená. (5) Zákonom 438/2003 § 29 ods.10 (§27 ods.2) bola zavedená maximálna vstupná cena pre odpisovanie osobných automobilov kategórie M1 a to:od 1.1.2004 900 000,- Kč. Otázka: Akým zákonom a od akého obdobia bola zvýšená limitovaná vstupná cena z 900 000,- Kč na 1 500 000,- Kč? (§ 29 ods.10; § 27 ods.2). Bol aj pred rokom 2004 v zákone o dani z príjmov stanovený nejaký maximálny limit pre účel odpisovania majetku? Existuje metodické usmernenie k daňovému odpisovaniu majetku? Ďakujem za odpoveď na moje otázky a prajem pekný deň. Dagmara Frková
Dobrý den, prosím o radu, může firma, na kterou byl vyhlášen konkurz, který stále probíhá a není uzavřen dále podnikat a fakturovat za provedené práce? Děkuj.
Dobrý den.Maminka prodala nemovitost, kterou zdědila po zemřelých rodičích. RK, která vše zajistila, vyřídila i převod na kat.úřadě a vše na FÚ. Můj dotaz zní, zda částka cca 250.000,- Kč podléhá dani z příjmu a pokud ano, tak v jaké výši, respektive zda maminka nebude zaměstnavatele žádat o roční.zúčtování, ale musí si jej podat sama nebo se již DzP z 250.000,- odvádět nemusí. Děkuji