FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Nově založená s.r.o. s jediným společníkem - je…

Nově založená s.r.o. s jediným společníkem - je možné, aby společník při rozjezdu firmy nebyl zaměstnancem ani nebral žádnou odměnu - pracoval zdarma? Firma nemá zatím ani žádného jiného zaměstnance.

Mohu se nahlásit jako spolupracující osoba se…

Mohu se nahlásit jako spolupracující osoba se zpětnou platností - od 1.6. 2006? A je možné si při vyplňování daňového přiznání vybrat, jestli budu spolupracující osobou nebo jestli podáme společné zdanění manželů (podle toho, co bude výhodnější)? Děkuji za odpověď!

Dobré odpoledne pane doktore. Tak zase mám nějaký…

Dobré odpoledne pane doktore. Tak zase mám nějaký dotaz. Jedná se o FO, která podniká jako vedlejší OSVČ, vede DE a není plátce DPH. Má hlavní zaměstnání. Chtěla by přejít na výdaje procentem. Nemá žádné závazky ani pohledávky, akorát drobný majetek, který si vede na kartě. Je to možné takto přejít v daňovém přiznání při souběhu s hlavním zaměstnáním? Druhý dotaz je ohledně darů, sponzorství. Měsíčně posílám 200,- na UNICEF a teď jsem zaplatila 2x 200,- Kč UMÚN. Je možné si tyto položky sečíst za rok a uplatnit je v daňovém přiznání jako celou odčitatelnou položku 2800,-Kč, s tím že od UNICEF budu mít doklad, že jim přispívám a od UMÚN mám ve výpise přiložené jejich složenky? Zákon říká, že částka musí být minimálně 1000,- Kč, ale nikde se nepíše, zda se mohou částky načítat. A ještě bych měla jeden dotaz. Gravírovací stroj jsem zařadila do 2.odpisové skupiny na dobu 5ti let. Nikde jsem se nedočetla přímo gravírovací a rytecké stroje, lasery do které skupiny je dát, tak se radši dotazuji, jest-li jsem dobře stroj zařadila. Jeho cena bez DPH je 150000,-Kč. Moc Vám děkuji za všechny odpovědi a mějte s námi stále strpení, neboť Vás potřebujeme. Marie

Dobrý den, Bytové Družstvo nám chce převést byt…

Dobrý den, Bytové Družstvo nám chce převést byt bezůplatně do osobního vlastnictví. Jaká daň se platí? Dočetl jsem se, že musím podat daňové přiznání i když se z těchto převodů daň neplatí. Byt. Družstvo požaduje 10.000,-Kč na úhradu darovací daně.

Dobry den! Zajimalo by me, jak se plati dan z…

Dobry den! Zajimalo by me, jak se plati dan z prijmu pri investici do podilovych fondu v pripade opakovanych investic?

Dobrý den, jsem studentja VŠ a chci si zařídit…

Dobrý den, jsem studentja VŠ a chci si zařídit živnostenský list. Bylo mi řečeno, že do nějaké částky vydělané ročně neplatím daně ani sociální a zdravotní. Je to pravda?? Do jaké částky?? Případně jak to tedy skutečně je s daněním studentů podnikatelů. Velmi děkuji

Dobry den,od vstupu do EU pracuji legalne v Irsku…

Dobry den,od vstupu do EU pracuji legalne v Irsku. V Cesku jsem byl trikrat na dovolene,trvale bydliste v Cesku.Dotaz 1:Jak mam nyni za celou dobu resit danove priznani a dan z trvaleho vkladu za tento rok v bance v Cesku? Dotaz 2:Jak se mne tyce mezinarodni smlouva o zamezeni dvojiho zdaneni? Dotaz 3:Na kterou firmu byste mi doporucil se obratit,vazeny pane doktore?Dekuje a zdravi

Dobrý den, mám dotaz ohledně dohody o provedení…

Dobrý den, mám dotaz ohledně dohody o provedení práce. Při tomto způsobu zaměstnávání se nesmí v roce překročit 100 případně v příštím roce 150 hodin práce. Jsou tam ještě nějaké jiné podmínky, např. kolik peněz na hodinu nebo jak dlouhou dobu v kuse se může zaměstnávat? V úklidu mám možnost zaměstnávat zaměstnence na 2 -3 hodiny týdně po celý rok, do celkového počtu hodin bych se vešel, je to možné?

Pobírám starobní důchod vyšší než průměrný.Jaká…

Pobírám starobní důchod vyšší než průměrný.Jaká částka je nezdanitelná, v zákoně jsem našel 162 000, paní Fehimovič, v jakémsi článku napsala, že 198 000 Kč. Co teda platí ?Děkuji za odpověď

S.r.o. má základní jmění 100 tis. Vznikla v roce…

S.r.o. má základní jmění 100 tis. Vznikla v roce 2000. Musí podle novel OZ navýšit toto jmění na 200 tis. Kč?

Dobrý den. Prosím o radu do které odpisové…

Dobrý den. Prosím o radu do které odpisové skupiny a SKP máme zařadit motorovou sněžnou frézu za 42000,- Kč . Děkuji

Dobrý den, prosím o radu. Pobírám rodičovský…

Dobrý den, prosím o radu. Pobírám rodičovský příspěvek a od května tohoto roku jsem začala podnikat. Slevy na dani na sebe a děti musím tedy uplatnit pouze od května, nebo je mohu uplatnit v plné výši? Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující.…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující. Mám firmu, která staví jako developerský projekt horský apartmánový dům. Jedná se o novostavbu se 7 bytovými jednotkami. Bude se při převodu bytových jednotek z naší firmy na nové majitele platit daň z nemovitosti (bytové jednotky)? A kdo ji hradí a o kolik se jedná %? Děkuji Vám za odpověď. S pozdravem

Dobrý den.Prosím o radu jak budeme zdaňovat…

Dobrý den.Prosím o radu jak budeme zdaňovat příjem cca 50 tis.Tuto částku jsme získali za prodej pozemku pro účely výstavby silnice.Pozemek jsme vlastnili již několik let a získali jsme ho jako dědictví po rodičích.Jsme manžele v důchodu.Díky.

Dobrý den, koupil jsem byt do osobního…

Dobrý den, koupil jsem byt do osobního vlastnictví od obce,(města), v bytě mám trválé bydliště 6 let, ale vlastním ho asi měsíc. Jsem osvobozen od platby daně z příjmu za tento byt, při prodeji v této době? Děkuji

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu. Lze…

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu. Lze dát do daňových výdajů spoluúčast při nehodě. Auto je majetek firmy. Děkuji

Dobrý den, ruším životní pojištění na které se…

Dobrý den, ruším životní pojištění na které se uplatňoval daňový odpočet. Jak mám postupovat při dodatečném zdanění ? Děkuji

Dobry den: radi bychom s manzelem (dve deti)…

Dobry den: radi bychom s manzelem (dve deti) resili dane zpusobem SZM. Na vasich strankach jsem si precetla, na koho se SZM nevztahuje a vypada to, ze ho nemuzeme uzit. Ja jsem advokat a manzel ma zivnostensky list (prvni rok, na ktery vydelal minimalni castku) - vypada to, ze máme proto povinnost stanovit minimální základ daně dle § 7c - a tedy se na nas SZM nevztahuje. Prijde mi to zcela nesmyslne, protoze i jako advokat pobiram staly mesicni plat, zivim rodinu a platim veskera povinna pojisteni. Muzete mi poradit, zda se mylim ve vykladu SZM? Doufam, ze ano>) Mnohokrat dekuji a jsem s pozdravem Jitka

Dobrý den,prosím o radu. Manžel živnostník,…

Dobrý den,prosím o radu. Manžel živnostník, manželka v domácnosti/děti nad 15 let/ má povinnost platit zdrav. a soc. poj. - nemá žádné příjmy. Pokud uplatníme společné zdanění manželů může si manželka odečíst uhrazené zdrav. a soc. pojištění ? Děkuji.

Dobrý den, ráda bych věděla, zda je nutné platit…

Dobrý den, ráda bych věděla, zda je nutné platit silniční daň z auta, které splňuje všechny podmínky pro silniční daň, snad kromě podmínky, že se auto provozuje na území ČR. Lze silniční daň neplatit, když prokážu, že auto stálo 3 měsíce v autobazaru, než se prodalo? Postačí potvrzení autobazaru?