FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, podnikatelka si od známého vypůjčila peníze na podnikání a o této půjčce uzavřela smlouvu o půjčce. Ve smlouvě není zmínka o úročení a proto předpokládám, že je půjčka bezúročná. Je možné smlouvu bez uvedení úročení uzavřít? A není nutné s obvyklého úroku odvést darovací daň. Děkuji za odpověď
Dobrý večer. Pobírám částečný invalidní důchod a od dubna 2006 podnikám. Důchod mi činí cca 5 000,- Kč. Abych o tento důchod nepřišla, jsou moje příjmy z podnikání dle zákona omezeny do určité výše anebo je jedno, kolik Kč vydělám? Ptala jsem se na finančním úřadě v červnu 2006, kde mi řekli, že bych neměla překročit cca 14 500,- měsíčně. Na podruhé jsem tam byla v prosinci 2006, kde mi řekli, že to není omezeno. Prosím o radu, co je na tom pravdy. Předem děkuji a s pozdravem informující klient
Dobrý večer,jsem OSVČ v roce 2006 mám značně vyšší příjmy než v r.2005,nízké zálohy na sociální a zdravotní pojištění bych chtěl doplatit v prosinci jednorázovou platbou-je to možné?a sníží se mi o tyto platby daňový základ?tento bude jistě vyšší než v roce 2005.
Dobrý den, ráda bych se zeptala jsem OSVČ,finanční poradce, mohu si dát do nákladů jako pracovní oděv kostým nebo v mužském podání oblek?Děkuji
Dobry den. Jsem cizinec, a do ted jsem vedl podvojne ucetnictvy formou evidence veskerych nakladu a vynosu jako fyzicka osoba. Muzu li ja uplatnovat 50% vydaje (podle §7, odst.9) v podvojnym ucetnictvy, a jestli ano to na jaky nakladovy ucet se to uctuje (predpokladam na 5..) Mnohokrat dekuji Jura.
Dobrý den pane Dytrich, moc děkuji za zodpovězení mých dotazů, ale u jednoho jsem zapoměla se ještě optat. Neplatím zálohy na SP ani na ZP, jenom jednou ročně doplácím SP a ZP dle toho co mi vyjde ke zdanění. Když za rok 2006 provedu výdaje procentem, mohu si uplatnit tyto doplatky na SP a ZP za rok 2005 v daňovém přiznání 2006, neboť jsem je platila ve 3/2006. Myslím si, že ano, ale radši si to nechám potvrdit. Přeji hezký den i přes nepřízeň počasí. Marie
Dobrý den, mám na vás takový dotaz, jsem zaměstnanec firmy, a také na vedlejší pracovní poměr pracuji na živnost jako revizní technik elektro. Teď to bude druhý rok živnosti. v prvním roku jsem měl velké výdaje, musel jsem koupit měřící přístroje, takže ješte do tohoto roku budu převádět mínusovou položku ze živnosti. Do konce roku bych chtěl ješte koupit nový počítač, ale když jsem tak předběžně spočítal příjmy mínus náklady a výdaje, tak budu opět v mínusu. Mohli by jste mě upozornit na možné problémy, nebo nějak poradit, jetli postupuji správně? Myslíte že nebude finanční úřad proti? S pozdravem
Jak se počítá "druhé" zdanění u právnických osob ? ( daně z divident apod. )
Dobrý den, jak je to s placením daně z nemovitosti? Pokud jsem nemovitost zakoupila v lednu 2006 mám povinost platit daň z nemovitosti a nebo budu platit až v prosinci 2007? Děkuji S pozdravem
Dobrý den, jsem podnikatelka, vedu daňovou evidenci a nejsem plátcem DPH. V dubnu tohoto roku mi byl vrácen přeplatek sociálního a zdravotního pojištění podnikatele za rok 2005 ve výši 36.000,- Kč. Tuto částku jsem zaúčtovala jako ostatní zdanitelný příjem a zároveň jsem o tuto částku zvýšila i obrat pro účely DPH. Nevím, jestli je můj postup správný. Slyšela jsem , že je možné zaúčtovat částku 36.000,- Kč mínusem z nákladů na soc. a zdr. pojištění podnikatele a tak se vlastně i obrat o tuto částku nezvýší. Která z těchto dvou variant je správná? Děkuji
Dobrý den pane doktore. Naše rodina se se dostala do nepříliš záviděníhodné situace. Bydlíme v rodiném domě, jehož vlastníkem je bratr mé matky. Protože nezaplatil před čtyřmi lety daň z prodeje pozemku tak mu nyní přišla další upomínka, na které se určitě odrazí doba prodlení (penále). Jelikož není schopen tuto daň zaplatit, tak hodlá přepsat tuto nemovitost na svého synovce, který je schopen tuto daň zaplatit. Na majitele domu se však váže povinnost zaplatit dluh další osobě ve výši asi 132 000. A já bych se chtěl zeptat: Jestli se dá tento dluh odečíst ze základu daně při převodu emovitostí, zda můžeme žádat o prominutí daně a jestli by jste mi nemohl poradit jak z této trapné situace ven, protože se v této problematice příliš neorientuji. Děkuji za Vaši odpověď.
Vec: Danove priznani Dobry den, Obracim se na Vas s nasledujicim problemem: V tomto roce jsem od ledna do srpna legalne pracoval ve Velke Britanii (mam vsechny vyplatni pasky + formular P60,P45) v zari jsem se vratil do CR a byl jsem 1 mesic nezamestnany (na pracovnim urade jsem nebyl zaregistrovany, pojisteni jsem si platil sam) a od rijna pracuji v CR. Ucetni v nasi firme mi sdelila ze diky memu pobytu v cizine si musim danove priznani vyplnit sam. Je nekde obecny navod jakym zpusobem vyplnit danove priznani pokud budu danit prijmy ze zahranici a soucasne z CR nebo je nutne se obratit na danoveho poradce?? Dekuji za Vasi Odpoved
Sněžná fréza Děkuji za odpověď na dotaz z 8.12.06, ale já jsem svůj dotaz špatně formulovala - jedná se o RUČNÍ motorovou sněžnou frézu - nová stojí 42000 Kč bez DPH. Osobně si myslím, že bych ji zařadila do 1.odpisové skupiny a nejsem si jistá SKP. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat v jakém případě lze uplatnít odpočet DPH při nákupu osobního vozidla (jedná se o firmu s.r.o , podnikání v oboru montáže internetového zařízení). A ještě bych měla jeden dotaz, pokud za služby odběratelé dat platí celý rok stejnou sazbu, jakoby zálohu a poté se jim zasílá vyúčtování, mohu přijaté platby (brané jako záloha) začlenit do vyúčtování DPH za období dle přijaté platby nebo až sumárně celé najednou při vyúčtování? Děkuji
Dobrý den , FÚ mi říká , že množství PHM spotřebovaných v roce mi přepočte dle prů.spotř.Protože mám auto v DE v majetku firmy a jezdím většinou krátké vzdál nemohu se vejít do prům.spotřeby dle TP.Myslím si však ,že mohu na základě knihy jízd uplatnit veškré spotř.PHM ?Automobil byl na LE a po něm odkoupen za 1000 Kč a zařazen do DE.Děkuji
Dobrý den pane doktore, Mám dvě otázečky- firma(s.r.o.) v prosinci(např 15.12.06) koupí hmotný majetek(kamery) v ceně jedna 150 000 Kč.Můj dotaz je zda si můžu odepsat ještě letos celý odpis na první rok odpisování či musí krátit odpis? druhá otázka -ta sama firma měla za rok 2005 ztrátu 130 000 Kč,mohou celou ztrátu odepsat v roce 2006,nebo ji musí rozpouštět do 5 let. Děkuji a přeji hezký den
Pokud založím se společníkem v.o.s., mohu mu jako fyzická osoba fakturovat? Nebo jakým způsobem budu převádět zisk z této společnosti měsíčně do svého účetnctví? Děkuji.
Prosím Vás o odpověď na dotaz. Bydlím v družstevním bytě, budeme investovat do zateplení domu, financovat to budeme z fondu oprav, DPH v jaké výši se po roce 2007 a proč se vztahuje k této faktuře vystavené na družstvo. Družstvo je plátcem DPH, to odečte se domnívám vždy, takže z fondu oprav by se mělo ubrat vždy částka bez DPH. Děkuji za odpověď.
Dobry den, balne danime 19%, postovne mame osvobozene. Budeme postovne vykazovat v danovem priznani k DPH v r. 530? Dekuji za odpoved.
Dobrý den , v DE po ukončení LE na auto a odkoupení za 1000 kč , se ve sdružení vede v evidenci sdružení nebo FO .Auta byla pořízena dvě a každá FO je pořídila ve prospěch sdružení jedna FO vede DE sdružení .Auto pořízené druhou FO se povede ve sdružení nebo v jeho DE , když náklady jdou na sdružení ?Děkuji