FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, pracuji v běžném pracovním poměru,…

Dobrý den, pracuji v běžném pracovním poměru, kromě toho mám však příležitostný příjem za autorské příspěvky. Tyto honoráře však výrazně převyšují příjem z pracovního poměru, nejsou však vypláceny pravidelně. Lze i přesto považovat pracovní poměr za hlavní zdroj příjmu? Děkuji za odpvěď.

Dobrý den, mým hlavním zdrojem příjmu je pracovní…

Dobrý den, mým hlavním zdrojem příjmu je pracovní poměr, další příjmy plynou z autorských honorářů a neřemeslné živnosti, to vše zahrunuji do DP. V letošním roce jsem měl další příjmy z dohody o pracovní činnosti (měsíčně cca 1500 Kč), z níž se odvádí ZP, SP a srážková daň, a dále z jednorázové DPČ (brutto 50 000 Kč), z níž byla odvedena pouze daň. Otázka zní, jaké příjmy budou zahrnuty do DPFO a z kterých bude ještě placeno ZP. SP neplatím, protože tyto příjmy nejsou hlavním zdrojem příjmu. Je to tak správně? Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane Doktore, ráda bych se zaptala na…

Dobrý den pane Doktore, ráda bych se zaptala na procentuální výši odpočtu paušálních výdajů následujících činností: - inženýrská činnost - příprava a vypracování technického návrhu děkuji za odpověď.

Dobrý den, v roce v prosinci 2005 jsem koupila…

Dobrý den, v roce v prosinci 2005 jsem koupila byt 3+1 v panelovém domě, chtěla bych se informovat kdy mám platit daň z bytu a kolik to bude stát a popřípadě,jak se vypočítá tato daň?Byt byl koupen na hypotéku. Děkuji Zavadilová Gabriela

Dobrý den, v roce v prosinci 2005 jsem koupila…

Dobrý den, v roce v prosinci 2005 jsem koupila byt 3+1 v panelovém domě, chtěla bych se informovat kdy mám platit daň z bytu a kolik to bude stát a popřípadě,jak se vypočítá tato daň?Byt byl koupen na hypotéku. Děkuji

Dobrý den, potřeboval bych co nejvíce podkladů na…

Dobrý den, potřeboval bych co nejvíce podkladů na téma DPH-Pronájem nemovitosti a movitých věcí. Vůbec si nevím rady, pomohl by nějaký přesný odkaz...Děkuji

Dobrý den, jsme s.r.o., která splácí úvěr na…

Dobrý den, jsme s.r.o., která splácí úvěr na pořízení majetku.Budeme ukončovat podnikatelskou činnost a prodávat tento majetek za účelem splacení úvěru.Jak můžeme snížit daňový základ?Jsme plátci DPH.Děkuji za odpověď.

Pořízení drobného majetku od Kč 20000 do Kč 40000…

Pořízení drobného majetku od Kč 20000 do Kč 40000 eviduji dle vnitr. směrnice na účtě dlouhodo- bého majetku /022/. Při výpočtu účetních odpisů a jejich zaúčtování není problém /551MD,082D/ dle odpisového plánu. Ale program STEREO požaduje zúčtování daňových odpisů, a já si nejsem jist, zda u tohoto drobného majetku do daňových odpisů se neuvádí rovněž odpisy účetní. Děkuji za odpověď

Rozhodnutím soudu byla konkurznímu podniku…

Rozhodnutím soudu byla konkurznímu podniku přiznána budova, která nebyla uvedena v majetku tohoto podniku ke dni vstupu do konkurzu. Hodnota vedená v majetku z doby před konkurzem není známa, doklady z té doby dokonce ztraceny. Budova bude nyní vydražena a výnos z dražby bude zaslán na bankovní účet. Jak, prosím, zúčtovat tento účetní případ. Uvést nyní v evidenci do dlouhodobého majetku v odhad- ní ceně /vydražené ceně ?/ proti základnímu kapi- tálu neb výnosového účtu, nebo zúčtovat jen výnos z dražby. Děkuji za odpověď

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat v následující…

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat v následující věci: Jsem zaměstnána a při tom jsem podnikala ale málo,od příštího roku (1.1.2007) asi požádám o přerušené podnikání,nechám si ho hlavně z důvodu, aby mi nepozbyla platnost živnostenského oprávnění do budoucna,ale nevím kolik si můžu vlastně přividělat v oblasti zprostředkování tj.uzavírání smluv stavebního spoření nebo penzijního připojištění atd. Nebo můžu vůbec přerušit podnikání, když mě občas příjde malá provize z udržovacích smluv 2x3 do roka.Slyšela jsem že do 6000,- nebo do 20000,-kč se nemusí platit daně.Nebo můžu pozastavit podnikání a pobírat pouze provize, které jsou pouze udržovací a neuzavírat nové smlouvy a do kolika peněz.Moc děkuji za pomoc.

Dobrý den, manžel si letos k hlavnímu pracovnímu…

Dobrý den, manžel si letos k hlavnímu pracovnímu poměru kromě různých DPP (daněných srážkou 15%) jednou přivydělal asi 2 000 Kč úpravou textu a namluvením komentáře, přičemž poskytnul licenci k užití svého díla. Je potřeba tuto částku částku uvést do daňového přiznání jako příjem z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti podle § 7, odst. 2a (příjmy z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového nebo jiného duševního vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému) s možností odečtení výdajů ve výši 40% příjmů, nebo může být tento příjem osvobozen od daně jako příjem z příležitostné činnosti podle § 10, odst. 1a, protože úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 20 000 Kč? Děkuji.

Dobrý den, mám dotaz související s minimálním…

Dobrý den, mám dotaz související s minimálním základem daně - uvádí se, že se nevztahuje na osoby, které soustavně studují (neznám přesnou citaci) - znamená "soustavně" v tomto případě řádné denní studium nebo fakt, že osoba nikdy studium nepřerušila (např. po dokončení vyšší odborné školy rok pauza a pak nástup na vysokou školu). Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám ještě jeden dotaz a to týkající se…

Dobrý den, mám ještě jeden dotaz a to týkající se prodeje dřeva z vlastního lesa - FO, nepodnikatel, vlastník lesa vykátil a následně prodal dřevo (les bude z jara opět zalesňovat). Nemá žádné prokazatelné náklady, může si uplatnit náklady %, popř. v jaké výši. Děkuji

Dobrý den, končí nám leasing na Ford Transit. …

Dobrý den, končí nám leasing na Ford Transit. Přišla mi zálohová fkatura/není na ní DPH/,prosím jak ji mám zaúčtovat ,splatná bude v lednu 2007. Děkuji

Dobrý den, mám dotaz týkající se nákladů na…

Dobrý den, mám dotaz týkající se nákladů na pořízení zásob - pokud u uskladněných zásob dojde k jejich poškození a následně je zásoba prodána za cenu nižší než za jakou byla pořízena (např. za 50% poř. ceny), jsou pro společnost náklady na přízení daň. uznatelné v plné výši? Předem děkuji.

Dobrý den, rád bych si ověřil zda je možné využít…

Dobrý den, rád bych si ověřil zda je možné využít daňových odpočtů na penzijní připojištění tímto způsobem. Já jsem zaměstnanec s vyšším příjmem a manželka je na MD a pobírá rodičovský příspěvek. Letos jsme podávali společné zdanění manželů, s tím že já jsem si uplatnil odpočet na penzijní připojištění v plné výši. V této souvislosti mne napadlo, že by si i manželka mohla na svém PP letos doplatit příspěvek do 18 000 Kč a využít tak odečet 12 000 Kč. Je to tedy možné takto provést? Děkuji za odpověď

Dobrý den. 31.08.06 jsem odkoupila leasing.…

Dobrý den. 31.08.06 jsem odkoupila leasing. osobní auto za 50000 Kč. Auto jsem zařadila do majetku firmy a měla bych ho odepisovat 4 roky. Vedu daňovou evidenci. Chtěla bych ho vyřadit 31.12.06. Jaké budou +,- daňové dopady? Děkuji.

Dobrý den, děkuji za odpověď viz. níže, ale…

Dobrý den, děkuji za odpověď viz. níže, ale myslím, že jsme si neporozumněli. Jednalo by se o současný příjem ze závislé činnosti a z podnikání, proto by se na mě nemělo vztahovat ustanovaní o min. ZD - ten bude dosažen již samotným příjmem ze závislé činnosti. Pro představu řekněme cca 190tis., příjmy z podnikání budou minimální do třeba 6000,- Kč. Děkuji za odpověď. ****************************************** Puvodni dotaz: Dotaz: Dobry den, chci se zeptat v nasledujici veci: Jsem zamestnan, od pristiho roku (1.1.2007) ukoncim prerusene podnikani, jelikoz jsem ho mel jiz dva roky pozastavene. Hlavne z duvodu, aby mi nepozbyla platnost zivnostenskeho opravneni. Muj dotaz se tyka toho, jestli musim dan. priznani podat vzdycky nebo az v pripade, ze me prijmy z podnikani presahnout urcitou castku? Jednalo by se o soubeh prijmu dle par.6 a par.7. V podstate bych mel sice aktivni ZL, ale asi bych mnoho soukrome aktivity nevyvijel. Dekuji za odpoved. Odpoved: Pokud uskutecnite jediny obchod na ZL, musite podat priznani a v nem u prijmu podle S:7 vychazet z minimalniho zakladu dane z prijmu, pokud Vas skutecny dilci zaklad dane z prijmu z podnikani bude nizsi nez tento minimalni. Vyjimkou budou pouze pripady uvedene v odst.4, S:7c ZDP (viz. naese webove stranky, sekce dane-zakony). Odpovedel: Dytrich Petr, JUDr.

společnost provozuje mimo jiné po část roku…

společnost provozuje mimo jiné po část roku autobusovou dopravu. V zimních měsících, kdy ji neprovozu, deponuje autobus u DI - z důvodu snížení platby silniční daně. Má toto dočasné vyřazení z evidence vliv na uplatnění ročních daňových odpisů, když je autobus v deponaci přes přelom roku - např. od 1.12. do 28. 2. ? Děkuji

Dobrý den. Jenom stručně na úvod.Před několika…

Dobrý den. Jenom stručně na úvod.Před několika lety jsem si pořídil od jednoho nebankovního peněžního ústavu úvěrovou kartu,nebo jak se to jmenuje,zkrátka čerpání do minusu. Tenkrát jsem kvůli své vlastní hlouposti netušil,že při sebemenším prodlení nastupují sankční pokuty,penále a nevím co ještě,je to asi pět položek.Zkrátka člověk splácí dál a netuší,že na vlastní splátku téměř nic nezbývá.Ale takhle dopadlo spousta lidí a můžeme si za to sami,za blbost se platí. A nyní k mému dotazu.V prosinci 05 jsem byl odsouzen,samozřejmě bez mého vědomí a bez přítomnosti.k exekuci na majetek k uspokojení pohledávky oprávněného.ve výši 24703,74,-Kč s úrokem 26,64% z této částky a nákladů nalézacího řízení 10460,-Kč. Potud je to jistě v pořádku.V zápětí došla výzva soud.exekutora ke splnění této povinosti.Okamžitě jsme se bez problémů písemně dohodli na splátkovém kalendáři,který řádně dodržuji. Ale na této výzvě jsou dvě položky,které nebyly v soudním rozhodnutí.Zaplacení nákladů oprávněného ve výši 5147,75 ,-Kč a nákladů exekuce ve výši 10097,20 ,-Kč.K exekuci nikdy nedošlo ani nedojde a náklady oprávněného ? A to je předmět mého dotazu.Není přeci možné,aby si k usnesení soudu exekutoři prostě připsali další položky,ty desetihalíře a pětihalíře jsou sice fascinující,ale měli by snad tyto své náklady vyčíslit nějakou fakturou,nebo nevím čím,jak k tomu došli a za co to chtějí. Usnesení soudu je jasné,ale nějaký exekutor si snad nemůže vycucat z prstu nějaké položky,připsat je na kus papíru za položky stanovené soudem a vyhrožovat exekucí. Položky stanovené soudem jsem už splatil,ale do tohodle se mi nechce,myslím,že to není v pořádku a že to jenom zkouší,protože se jich lidi bojí. Mám na nich požadovat nějaké zdokladování jejich položek a jakou formou? Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem. JINDRA