FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, vlastním-li podílové listy a ty prodám v době do 6 měsíců od jejich nákupu, je třeba ze zisku zaplatit daň. Platí se tato daň formou daňového přiznání za celý rok, nebo se odvádí záloha jako při běžném příjmu? Jsem student. Platí se v tomto případě také sociální a zdravotní pojištění? Jestli ano, platí se též jednou za rok, nebo formou záloh? Je stanovena nějaká hranice přijmu pod kterou nemusím daňové přiznání podávat? A platí to také na případné sociální a zdravotní pojištění? Děkuji.
Dobrý den, prosil bych o vysvětlení § 35ba pismeno b) - těch 38 040 je myšleno hrubého nebo po odečtení výdajů? Přiklad - manželka je na mateřské dovolené, podniká (vedlejší zdroj přijmů). Má přijem cca 90 000, výdaje - 70 000. Můžu na ni uplatnit slevu na dani 4200? Předem děkuji za odpověď na můj dotaz.
Dobrý den , chci se zeptat : Máme problém ve firmě(nezisková organizace) a to nechali jsme jsi udělat kuchyň pro jedno středisko u soukromého podnikatele a on napsal fakturaci, objednávku atd na jméno našeho ředitele s poznámkou že, se jedná o kuchyň do soukromého bytu. Uplatnil při tom 5% DPH ( objednávka byla potvrzená v prosinci 2005) a my jsme měli nedávno kontrolu a našli tuto fakturu a máme z toho problém. Nevíme jak to vyřešit. Naše účetní pochybila přijala tuto fakturu bez upozornění, že to není možné takto dělat. Zhotovitel kuchyně nechce nic slyšet o změně,dodatku původní faktury. Prosím , můžete nám poradit jak řešit tuto situaci? Pro nás by se jednalo o nedaňový náklad, ale máme to v evidenci v účetníctví 2006. Děkuju. P.CS.
Je pravdou, že zpropitné prokazatelně vyznačené na dokladu (výpis z terminálu platební karty) je pro firmu pouze průběžkou a není zdaňováno (ani z příjmu právnických osob ani DPH). Peníze pouze přeúčtuje zaměstanci. Děkuji.
Dobrý den, jsem členem sdružení podnikatelů - účetnictví je vedeno jako celek a mě zajímá, jestli obrat za sdružení se dělí na členy sdružení tak jak bylo stanoveno ve smlouvě. Mám obavy z překročení limitu 1 mil Kč a nutnosti přihlásit se jako plátce DPH.
Dobrý den, doplňuji dotaz: Na konci roku 2005 nám externí účetní firma zaúčtovala přijatou fakturu z Ameriky, zboží však bylo procleno a naskladněno až v roce 2006. Abychom nemuseli podávat dodatečné příznání k DPPO za 2005, domluvili jsme se s americkou stranou na změně smlouvy, kde budou uvedena dodací podmínka EXW, tj. zboží přechází na nás jako vlastníky již v USA, což je ve 12/05 .... Doplnění: díky za vaši odpověď, problém je právě v tom, že naše bývalá účetní zaúčtovala zboží respektive materiál z faktur na účet 501 (evidujeme materiál způsobem B), ale jelikož byl materiál naskladněn až v roce 2006 (po proclení a jeho fyzickém obdržení), tak nebyl součástí inventurního soupisu, který se proúčtovával k 31.12.2005, tj. máme v nákladech o tuto částku více .... proto jsme chtěli dodatečně změnit podmínku na EXW s tím, že by jsme se tím pádem vyhnuli dodatečnému DPPO, jelikož jsme si neoprávněně zvedli náklady. Díky
Dobrý den, ráda bych se zeptala na povinnost minimální daně podnikatele. Manžel začal podnikat v listopadu 2004, podal přiznání za 2004, taktéž za celý rok 2005 a nyní již podniká třetím rokem. Vím že podnikatelé jsou 2 roky od začátku podnikání osvobozeni od platby minimální daně. Pochopila jsem, že v přiznání za rok 2006 jsme tedy již povinni zaplatit minimální daň? Děkuji
Dobry den, mame dotaz ohledne daru jak neziskovym organizacim (sportovni klub) tak i pravnickym osobam (spol. s r.o.). Jsme VEREJNA OBCHODNI SPOLECNOST (2 spolecnici) a chceme darovat financni castky vyse uvedenym subjektum. Jakou maximalni hodnotu lze odecist z danoveho zakladu? Spadame dle ZDP do paragrafu _20 (8), tj. max 5% z dan. Zakladu nebo do _15 (1), tj max 10% z dan.zakladu. dekuji za radu Petr Boruta
Dobry den, mame dotaz ohledne daru jak neziskovym organizacim (sportovni klub) tak i pravnickym osobam (spol. s r.o.). Jsme VEREJNA OBCHODNI SPOLECNOST (2 spolecnici) a chceme darovat financni castky vyse uvedenym subjektum. Jakou maximalni hodnotu lze odecist z danoveho zakladu? Spadame dle ZDP do paragrafu _20 (8), tj. max 5% z dan. Zakladu nebo do _15 (1), tj max 10% z dan.zakladu. dekuji za radu
Dobry den, rada bych se zeptala na postoupení leasingove smlouvy. Je castka za postoupeni leasingove smlouvy nejak limitovana nebo jeji vyse zalezi na dohode obou stran? Je cela castka danove uznatelna jak z hlediska dane z prijmu tak DPH? Dekuji za odpoved
Dobrý den.Mám 18 měsíců do penze a z fyzické osoby(OSVČ) přecházím od 1.1.07 na práv.s.r.o. a budu pobírat pouze odměny jako jednatel z rozděleného zisku(po zdanění 15%),jinak žádnou činnost ani plat pobírat nebudu.Jaké musím platit minimální soc. a zdrav.pojištění a jaké optimální.Jako fyz.osoba jsem odváděl nejvyšší strop,mimo nemocenského5%,které jsem neplatil.Děkuji.D.D.
Zacinam podnikat na zivnostensky list - zprostedkovani sluzeb. Nabizim zbozi ruznych firem, pri sjednani prodeje mi prodajici plati provizi ze sveho zisku. Musim mit s prodavajicim pisemnou smlouvu (o vysi a podminkach provize) nebo mi do ucetnictvi staci vlozit pouze faktury o vyplacene provizi? Dekuji.
Dobrý den, prosím o radu. Na konci roku 2005 nám externí účetní firma zaúčtovala přijatou fakturu z Ameriky, zboží však bylo procleno a naskladněno až v roce 2006. Abychom nemuseli podávat dodatečné příznání k DPPO za 2005, domluvili jsme se s americkou stranou na změně smlouvy, kde budou uvedena dodací podmínka EXW, tj. zboží přechází na nás jako vlastníky již v USA, což je ve 12/05. Je to vhodné řešení? Díky za odpověď.
Dobrý den, prosím o informaci, jaká jsou pravidla pro zaokrouhlení základu pro výpočet daně darovací. Moc děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den, prosím o informaci, jaká jsou pravidla pro zaokrouhlování základu pro výpočet daně darovací. Moc děkuji a jsem s pozdravem
Dobrý den, prosím o radu, zda mohu letos uplatnit paušální výdaje, aniž bych to do dnešního dne nahlásila na FÚ. Pokud je to ještě možné, musím podat dodatečné daňové přiznání, i když se na mne vztahovala minimální daň? Měla jsem jen velmi malý zisk a ke konci roku jsem převáděla nulové pohledávky a závazek jen ve výši 3500, který byl ale splatný až 6.1.2006. Děkuji za odpověď a přeji všem krásné vánoce.
uplatňuji odpočty na daních ze splátek životního pojištění. Chci však tuto pojistku zrušit a navázat pojistkou novou. Musím zpětně dodanit předchozí odpočty, i když novou pojistkou zase splním podmínky pro odpočty? Děkuji
Dobrý den, provádíme opravu prodejny která je v přízemí bytového domu,u nehož z úhrnu podlah.ploch všech místn.a prostorů připadá víc než polovina na byty.Jakou sazbu DPH uplatníme? Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych vás požádala o radu.Vedu podvojné účetnictví a v letošním roce mi vychází daňová ztráta 110.000Kč. Je možné upravit daňový základ do plusu? V loňském roce jsme byli 250.000 v plusu a využila jsem účet Výnosy příštích období a tím jsem upravila hosp. výsledek. Je možná tato varianta i v případě opačném - zvýšení daňového základu? Jakým účtem? Děkuji za odpověď
Dobrý den,jsem studentkou výšši odborné školy,a měla bych dotaz ohledně stagnaci dańového výnosu.Přesněj otazka zni: Kdy a proč může docházet ke stagnaci dańového výnosu a jaké to má důsledky? Předem Děkuji.