FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Jsem zaměstnána na "plný" pracovní poměr na dobu neurčitou, dále mám příjem z pronájmu bytu. Chci se zeptat jakou částku ročně si mohu ještě navíc vydělat, abych z této částky neplatila daň, zdravotní a sociální pojištění? A druhý dotaz: kolik si může starobní důchodce přivydělat aby také z tohoto přivýdělku neplatil daně a pojištění? Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz ohledně daňové a evidence a DPH.Fyzický osoba je čtvrtletním plátcem DPH.Pokud vím, tak v daňové evidenci se za výdaj považuje pouze skutečný výdaj ve zdaňovacím období, ale jak je to s DPH? Pokud fyz. osoba zaplatí fakturu v lednu 2007 , ale datum uskutečnitelného plnění je předcházející měsíc - tedy v prosinci 2006 - zaneseme toto plnění do čtvrtletního přiznání k DPH za 4. čtvrtletí 2006?A je to to samé i s DPH na výstupu - fakturu vystavíme v prosinci 2006, ale zaplacenou ji dostaneme až v lednu 2007? Děkuji za odpověď. L.S.
Dobrý den, rád bych se zeptal na tento problém, v prubehu roku se mi (zivnostník - osvc) vytvoril preplatek na zdravotnim pojisteni, jelikoz jsem provedl spatne platbu a zaplatil vetsi castku. Rad bych vedel zda muzu uplatnit i tento preplatek jako vydaj, a dale zda muzu uplatnit na sveho 26 leteho syna studujiciho na dennim doktorandskem studijnim programu slevu na dani 6000, dekuji za odpoved
Dobrý den, prosím o informaci, jak správně zaúčtovat zajištění daně (dodavetel FO ze třetí země) z pohledu dodavatele i odběratele, platba fakturou, oba vedou účetnictví. Děkuji
dobrý den, 1.1.2007 ukončím první rok svého podnikání ,obor prodej tiskua spotřebního zboží,mám nárok na nějaké slevy na daních jakožto začínající podnikatelka.předemm mockrát děkuji.
Tchýně si jako důchodkyně přividělávala letos na živnosťák. Vím, že nemusí platit ze zisku minimální zdravotní pojištění, ale jen z toho co jí vyjde v Přehledu (ze zisku). Musí ale platit příští rok každý měsíc zálohy na zdravotní pojištění? (Sociální pojištění mi je jasné, neboť si vidělala málo, nemusí platit nic.) Děkuji, J.B.
Kromě hlavního PP mám několik jednorázových DPP. Do jaké částky je nemusím dávat do daňového přiznání? Děkuji
Dobrý den, předem děkuji za Vaši odpověď. Jedná se o fyzickou osobu podnikající na základě živnostenského listu, která přesáhla obrat 15.mil za rok 2005 a od roku 2007 začíná účtovat v (podvojném) účetnictví. Chtěla bych se zeptat, přes který účet se budou převádět zůstatky z daňové evidence, zda přes účet 491- Účet individuálního podnikatele a nebo přes účet 701 - Počáteční účet rozvažný. Mnohokrát děkuji.
Dobry den, od 1.1.2007 budu mit zivnostensky list na maloobchod. Nicmene jiz nyni - v roce 2006 - mam nejake vydaje (zarizeni a upravy prodejny, vydani ZL). Mohu si v roce 2007 dat tyto doklady s datem 2006 do danove evidence za rok 2007? dekuji za odpoved
Dobrý den,jakým způsobem se vypočítává daň z nemovistosti?Zdědila jsem dům a letos poprvé za něj budu muset platit daň. Díky za odpověď.
Dobrý den, mám následující dotaz. Firma měla dvě auta, na začátku listopadu bylo jedno z nich prodáno a druhé dáno do komisionářského prodeje, kde je dosud. 1.) musíme zaplatit silniční daň z prodaného auta ještě i za listopad 2.) musíme zaplatit SD z auta, které je v komisionářském prodeji i za listopad i prosinec, když je firma stále jeho vlastníkem, ale nejezdíme s ním? Následně jsme nakoupili nová auta, také počátkem listopadu, takže SD za listopad budeme platit i za tato auta. V TP májí kategorii N1, máme nárok na slevu na SD? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu,dům po rodičích je v dědickém řízení, chystáme se ho prodat.V jakém případě nebudu platit daň z příjmu při jeho prodeji?
Dobrý den. Firma s.r.o. se zabývá prodejem rybích specialit, v supermartech probíhá ochutnávka pro potencionální zákazníky. Na tyto ochutnávky nakupujeme umělohmotné lžičky, talířky, ubrousky, pečivo atd. Můžeme si z těchto nákupů uplatnit DPH, jsou tyto náklady daňové? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Jsem OSVČ eletrikář a montuji el. indukční topení (obraz na zeď) a dotazuji se zda při montáži do rodin. domu budu v konečné fakturaci účtovat 5 nebo 19 %DPH.Děkuji
Dobrý den, mám příjem ze zaměstnání manželka v roce 2005 podnikala (od října souběh s mateřskouv dovolenou). Za rok 2005 jsme uplatnili společné zdanění manželů. V roce letošním manželka k 1.4.2006 přerušila podnikání. Chceme za tento rok opět uplatnit SZM. Musí manželka při podání DP za teno rok opět vykázat základ daně vyšší než minimální či se bere v úvahu poměrná část doby podnikání v tomto roce?
Dobrý den, jedná se o fyzickou osobu nezapsanou v obchodním rejstříku, která podniká na základě živnostenského listu. Dotyčný by pro svou činnost koupil kancelář na úvěr (hypotéku) jakým způsobem ji bude uplatňovat v nákladech? Půjde o odpisování ročního daňového odpisu a nebo bude moci uplatňovat jednotlivé splátky úvěru (hypotéky). Další dotaz se týká změny zápisu v živnostenském listu. Pokud bude chtít za své jméno uvést název firmy jako např. Jan Novák - Klempířské práce KP, je povinen být zapsaný v obchodním rejstříku a vést tedy účetnictví nikoli daňovou evidenci? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký rozdíl je mezi podnikatelem, který ve DE a nebo UCE. Hlavně jak je to s příjmy a výdaji. Je správně, že příjmy a výdaji u DE se rozumí pouze skutečně vydané peníze a skutečně přijaté peníze v roce? Pokud tedy FO zaplatí zálohu na soc. pojištění na měsíc prosinec např. 5.1.2007, je to už výdaj roku 2007 nebo to ještě patří do roku 2006. V přehledu pro OSSZ se přece uvádí všechny zálohy zaplacené na rok 2006, takže tam patří i ta z ledna následujícího roku. Je to tak se všemi výdaji u DE? Děkuji za odpověď. LS
Při placení kartou v restauraci, lze zadat zpropitné. Zpropitné dojde firmě na účet a ta je vyplácí. Když vyplácíme zaměstnaci toto zpropitné, je to jeho příjem, který bude zdaněn spolu se mzdou nebo je osvobozen (osvobozené plnění v rámci závislé činnosti).
Dobrý den, z odpovědi ze 14.12. jsem se dozvěděla, že pakliže ukončím podnikání-odhl.na FU,soc,zdr. a pak se cca po 1 roce rozhodnu pro nový ŽL , pak se na mě vztahuje 2letá úleva od minimální daně z př. ? Bylo mi řečeno, že byl-li někdy ŽL, pak se již nikdy úleva nevztahuje. Tak jak to tedy je ?Děkuji
Dobrý večer. Prosím o radu. Vroce 2003 jsem vyřadila automobil z obchodního majetku,který byl zařazen 6roků. V roce 2006 jsem ho prodala, musím tyto peníze zdanit? Děkuji a přeji krásné vánoce.