FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

prosím, poraďte mi jak je to s osvobozením od…

prosím, poraďte mi jak je to s osvobozením od daně fyzických osob §4 odst c) Zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů Kdy mi jde o to, když prodám např. tiskárnu ze svého osobního majetku (fyz. os. nepodnikatele) firmě např a. s., jakým způsobem bude určena cena... Bude vždy platit ta cena uvedená v kupní smlouvě? Jde o to, abych při případné kontrole z finančního úřadu nebyl osočen, že věc jsem předražil a tudíž to není osovobozeno od daně z příjmu (prodal za více než koupil). A současně, že takovýto náklad v účetnictví a. s. je přemrštěný a tudíž neoprávnění a společnost by pak musela dodaňovat rozdíl... Děkuji moc za pomoc

Pane Dytrich. Ještě by mě zajímalo, podle čeho…

Pane Dytrich. Ještě by mě zajímalo, podle čeho můžu čekat, že mě FÚ vyzve k doložení skutečnosti (důkazu, že jsem v bytě bydlel), když vlastně v daňovém přiznání příjem neuvedu, pokud se zákona jsem osvobozen a po jaké době? Nebo zda FÚ si vybírá pro kontrolu osoby pouze namátkově? V mém případě by asi bylo možné pouze doložení čestného prohlášení, protože jsem v bytě žil s prarodiči a ti letos zemřeli a kromě bytu měli na sebe veškeré platby zapsány. Dotaz: Dobrý den. Chěl bych vás poprosit o odpověď na můj dotaz. Loni mi byla darována 1/2 bytu od babíčky, 2/2 dostala sestra. Babička letos zemřela a já i sestra jsme se rozhodli byt prodat a to taky udělali. Zajímalo by mě podle čeho finanční úřad provádí přiznání daně z příjmu, protože v tomto bytu jsem bydlel mnoho let, ale neměl jsem tam trvalý pobyt. Myslím si tedy, že bych mohl využít ze zákona osvobození od daně (zákon bydliště neuvádí jako trvalé). Myslíte tedy, že bych své tvrzení uhájil? Na druhou stranu peníze mám v úmyslu taky využít na rekonstrukci bytu, který mám v současné době pronajatý a v budoucnu snad i odkoupím. Ale spíš by mě zajímala ta první varianta vyhnutí se placení daně z příjmu. Jak tedy finanční úřady tyto situace řeší? Moc děkuji. Odpověď: Máte pravdu, v zákoně nic o trvalém bydliště není. Musíte tedy prokázat, že jste v bytě bydlel. To prokážete např. dokladem od inkasa, telefony, čestným prohlášením Vaší a popř. i sousedů a pod. Doporučuji předem s Vaším správcem daně z příjmů projednat, co mu bude jako důkaz postačovat. Každý FÚ má na toto jiný názor (bohužel).

Děkuji za odpověď na minulý dotaz . Ještě prosím…

Děkuji za odpověď na minulý dotaz . Ještě prosím o doplnění . Odpověděl jste mi že cesťák při uplatnění náhrad za pracovní cestu (PHM)musím vyplnit , pokud chci uplatnit stravné . Mohu toto stravné uplatnit na sebe jako živnostníka při mé pracovní cestě , nebo se jedná pouze o náhradu ,kterou je možné uplatnit v případě pracovní cesty zaměstnance ? Žádné zaměstnance nemám. Děkuji ,

Jsem OSVČ - živnostenský list . Chtěla bych si do…

Jsem OSVČ - živnostenský list . Chtěla bych si do nákladů dát výdaje na provoz vozidla ,které není v majetku firmy ( silniční daň platím , výše nákladů je mi také jasná). Stačí k doložení ujetých km kniha jízd , nebo musí být na každou pracovní cestu vyplněný "cesťák" ? Děkuji a přeji krásný den .

Dobrý den, chtěl se zeptat jak danit od…

Dobrý den, chtěl se zeptat jak danit od pojišťovny ušlý výdělek za pracovní úraz, když peníze dostane až v roce 2007, já se domnívám, že až dostane peníze, i když se úraz stal v roce 2006 a nemocenské dávky byly ukončeny k 30. 10. 2006. Děkuji za odpověď

Dobrý den! Chci přejít na účtování výdajů…

Dobrý den! Chci přejít na účtování výdajů paušální čáastkou. Je správné, abych kvůli pohledávkám, které jsem uvedl v DAP za r.2005 podával dodatečné DAP a za tyto pohledávky platil daň? Vždyť budou příjmem za r.2006, takže by byly zdaněny dvakrát. Děkuji za vysvětlení.

Dobry den, rok 2006 jsem stravila v Australii,…

Dobry den, rok 2006 jsem stravila v Australii, cestovala a studovala. V Cechach vlastnim nemovitost, kterou pronajimam a mam prijem. Je mozne vyplnit danove priznani online? nebot koncem brezna budu jeste v Australii. Dekuji za radu

Dobrý den. Chěl bych vás poprosit o odpověď na…

Dobrý den. Chěl bych vás poprosit o odpověď na můj dotaz. Loni mi byla darována 1/2 bytu od babíčky, 2/2 dostala sestra. Babička letos zemřela a já i sestra jsme se rozhodli byt prodat a to taky udělali. Zajímalo by mě podle čeho finanční úřad provádí přiznání daně z příjmu, protože v tomto bytu jsem bydlel mnoho let, ale neměl jsem tam trvalý pobyt. Myslím si tedy, že bych mohl využít ze zákona osvobození od daně (zákon bydliště neuvádí jako trvalé). Myslíte tedy, že bych své tvrzení uhájil? Na druhou stranu peníze mám v úmyslu taky využít na rekonstrukci bytu, který mám v současné době pronajatý a v budoucnu snad i odkoupím. Ale spíš by mě zajímala ta první varianta vyhnutí se placení daně z příjmu. Jak tedy finanční úřady tyto situace řeší? Moc děkuji.

cHTĚLA BYCH SE ZEPTAT ZDA U DANĚ Z PŘÍJMU U…

cHTĚLA BYCH SE ZEPTAT ZDA U DANĚ Z PŘÍJMU U PRODEJE NEMOVITOSTI DO 5TI LET SE DÁVÁ DO NÁKLADŮ I PLATBA REALITNÍ KANCELÁŘI, A EXEKUCE POKUD BYLA Z TÉTO ČÁSTKY PLACENA, A DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTI? DĚKUJI Hanyášová

Dobrý den, koupil jsem osobní automobil na ŽL na…

Dobrý den, koupil jsem osobní automobil na ŽL na splátky od GE Money Multiservis (úvěr). Cena vozidla je 262000. Na místě jsem zaplatil část ceny ve výši 80000. Úvěr je tedy ve výši 182000kč. Dále jsem zaplatil nějaké poplatky za přihlášení. Auto zařadím jako dlouhodobý hmotný majetek. Pořizovací cena (částka ze které se počítají odpisy) je 262000+poplatky za přihlášení? Jaké odepisování doporučujete? Rovnoměrné nebo zrychlené? Skupina 1a? Jsou úroky daňovým výdajem?Pokud můžete, objasněte mi prosím daňový odpis x účetní odpis. Jedná se o první pořízení majetku, tak mi to není příliš jasné. Děkuji moc a přeji hodně štěstí a zdraví do nového roku.

Prodavam automobil a jsem jeho vlastnikem 2 roky…

Prodavam automobil a jsem jeho vlastnikem 2 roky.Musim zaplatit a nahlasit dan z prijmu.Dekuji

Dobrý den, zajímá mě následující - pokud jsem…

Dobrý den, zajímá mě následující - pokud jsem neplátce DPH, mohu si do daňových výdajů dát celou částku na paragonu nebo faktuře i s DPH?Pokud se v polovině roku stanu plátcem, bude pak mým daňovým výdajem jen základ daně bez DPH?Moc děkuji za odpověď. T.V.

Dobrý den, v letošním roce jsem podnikal v…

Dobrý den, v letošním roce jsem podnikal v zahraničí(Španělsko)jako OSVČ,kde je stanovena denní tzv. dieta na 40EUR. Dříve byla možnost tuto částku o cca 20% navýšit nebo ponížit.Existuje tato možnost stále? Děkuji

OSVČ podnikala jako fyzická osoba. Má v obchodním…

OSVČ podnikala jako fyzická osoba. Má v obchodním majetku nákladní automobily. Teď založila s.r.o. a hodlá tyto automobily vložit do obchodního majetku s.r.o. Při pořízení automobilů bylo nárokováno DPH. Lze to provést tím způsobem,že pozve odhadce z odhadní ceny odvede DPH a automobily pouze vyřadí z obchodního majetku anebo musí vystavit fakturu a automobily s.r.o. prodat? Děkuji za odpověď._

Jako důchodce uplatňuji při výpočtu daně z př.FO …

Jako důchodce uplatňuji při výpočtu daně z př.FO výdaje procentem z příjmů, musím při stanovení základu daně použít minimální základ daně pro le- tošní rok. A mohu jako důchodce odečíst v odčitatelných po- ložkách moje životní připojištění. Děkuji za odpověď s přáním hodně zdraví a spoko- jenosti do Nového roku. Laube

Dobrý den. Jsem plátce DPH ale ve zdaňovacím…

Dobrý den. Jsem plátce DPH ale ve zdaňovacím čtvtletí jsem měl pouze příjmy osvobozené od DPH (zprostředkování pojištění). Proto krátím odpočet DPH na nulu. Můžu si zaplacené DPH z daňových dokladů za toto období uznat jako náklady pro daň z příjmů? Děkuji

Dobrý den, koupila jsem domek s jednou bytovou…

Dobrý den, koupila jsem domek s jednou bytovou jednotkou v patře (pro mne) a nebytovým prostorem v přízemí, který bych chtěla pronajmout. Jaké z toho prosím vyplývají pro mne povinnosti? Musím požadovat nějaké minimální nájemné nebo záleží na dohodě? Jaké se z toho platí daně? Musím mít ŽL ? Dům má poue jeden plynoměr a elektroměr. U plynu (vytápění) bych řešila přefakturaci poměrnou částí dle m2 ale u elektřiny nějak nevím. Děkuji a přeji hodně štěstí a zdraví do nového roku.

Dobrý den, prosím o radu. Mám hlavní zaměstnání a…

Dobrý den, prosím o radu. Mám hlavní zaměstnání a na ŽL dále provádím 2. rok(1.rok 5 měsíců) zprostředkování obchodu a služeb. Nemám kancelář - veškeré práce provádím v ve svém pronajatém bytě, ani podnikatelské auto, veškeré cesty jezdím svým vlastním autem. 1) Mohu si do nákladů uplatnit pronajatý byt a jakým poměrem a jak? 2) Mohu si do nákladů uplatnit používání a provoz soukromého auta? 3) Jaké další náklady si mohu uplatnit, když se jedná o reklamní služby? Děkuji.

Jsem fyzická osoba-nepodnikající-v invalidním…

Jsem fyzická osoba-nepodnikající-v invalidním důchodu.Prodal jsem kamarádovi střešní krytinu za 58.000,-Kč.Prý bych z toho příjmu měl zaplatit daň.Je to pravda? Děkuji

Dobrý den, měla bych dva dotazy: 1)jsou nějak…

Dobrý den, měla bych dva dotazy: 1)jsou nějak omezeny jednorázové výdaje na reklamu firmy např. na sportovních dresech a lze z tohoto výdaje uplatnit odpočet DPH? 2) při nákupu firemního vozidla částečně v hotovosti a částečně na úvěr si podnikatel odpočte DPH z celkové částky jednorázově (N1). Jaký předpis tento odpočet upravuje? Děkuji