FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

podání přiznání a Přehledů

Dobrý den. Chtěla bych požádat o radu. V roce 2012 jsem začala podnikat na Živnostenský list (OSVČ). Jsem starobní důchodce - měsíční důchod 10.700 Kč. Musím podat dańové přiznání za r.2012, když jsem měla roční výdaje 7.505 Kč a roční příjmy 57.263 Kč??? Také bych chtěla požádat o radu, jestli musím nějaké dokumenty podávat zdravotní pojišťovně a Správě sociálního zabezpečení??? Předem děkuji za odpověď. VFanny

solidární daň

Dobrý den, někde jsem se dočetl, že OSVČ využívající paušál, si při překročení určité výše příjmů, nebudou moci uplatnit základní odečitatelnou položku na poplatníka, překročí-li jejich roční hrubé příjmy (nikoli základ daně z příjmů) 48násobek průměrné mzdy. V zákoně jsem to ale nenašel. Jak to tedy je? Pokud budu mít v roce 2014 a v roce 2015 roční přímy jako OSVČ ve výši cca 1 150 000Kč a budu uplatňovat paušál 60%, budu si moci uplatnit odečitatelnou položku na poplatníka? A budu nebo nebudu v takovém případě hradit z nějaké části svých příjmů 7% solidární daň? Děkuji za odpověď.

základ daně

Dobrý den, mám dotaz příjmy za rok 400 000 Kč - uznané výdaje základ daně to zdaním při vedení daňové evidence.Ale bylo vybráno na osobní potřebu OSVČ za rok 2012 třeba 100 000Kč (platba kartou,osobní výběry) dává se do nějaký kolonky v daňovém přiznní nebo se s tím nic nedělá.Děkiji

podání přiznání

V roce 2011 jsem v měsících duben - červenec pracovala na DPP. Měla jsem podepsané prohlášení poplatníka. Od září jsem byla u dalšího zaměstnavatele na hlavní pracovní poměr, kde jsem měla též podepsané prohlášení poplatníka. Se zaměstnavatelem jsem byla domluvena, že za mě podá přiznání k dani z příjmů FO. V dubnu následujícího roku jsem zjistila, že tak neučinil. Není to problém? Neměla jsem povinnost přiznání k dani podat? Děkuji

podání přiznání

Dobrý den, v roce 2012 jsem od října do prosince pracovala na DPČ. Hrubý příjem celkem byl 18 tisíc (měsíčně 6 tisíc hrubého). Podepsala jsem prohlášení poplatníka na slevu na dani. Sleva na poplatníka pokryla daň, takže mi z výplaty nic nestrhli. Zbylé měsíce jsem byla vedena na ÚP (bez nároku na podporu). Je nutné v tomto případě podat přiznání k dani z příjmů FO? Děkuji

dělení spotřeby energií

Dobrý den. Bydlíme v RD a máme tu samostatnou byt. jednotku „navíc“, nevyužívanou, velikost 1+1. Vím, že na základě NÁJEMNÍ smlouvy podepsané s majitelem nemovitosti, si zde může nájemník udělat TP, proto se ptám – v případě, že z důvodů různých strašáků typu např. exekuce (jeden nikdy neví), nechci, aby zde měl nájemník TP, jak to udělat??? Pokud bych například papírově najmula byt sousedce (babičce, tetě…), za cenu 6000,–, ve smlouvě by muselo být, že souhlasím s tím, že to ona pronajme třetí osobě, např. za 6200,–?? Plynuly by z toho pro ni nějaké závazky??? Řešilo by to to, že si ta třetí osoba (bude mít podnájemní smlouvu sepsanou se sousedkou (?)) sem nebude moct dát TP? A otázka č.2 – daňové přiznání. Vyčetla jsem, že se platí zisk z nájmu minus energie, tahle částka se pak dá do daň. přiznání jako např. výplata a zaplatí se z ní 15%. Chápu správně? No ale jak by to bylo v případě, že plynoměr, elektrika a prostě vše, je za obě bytové jednotky, tedy za tu pronajímanou, tak i za tu, kterou obýváme my. Prostě nejde „dohledat“, kolik protopí ta a ona byt. jednotka. Jak se ponižují náklady tady??? Nebo pokud chci pronajímat, je nutnost mít tu bytovou jednotku zapsanou zvlášť (tedy novej plynoměr apod.) tak, aby si nájemníci platili vlastní zálohy a tohle bylo psané na ně? Za odpověď děkuji, Maixner Klára

paušál za auto

Dobrý den, rád bych se zeptal, jak je to výdajovým paušálem na auto. Jsme spol. s r.o., nejsme plátci DPH, auto máme v majetku firmy a používáme ho výhradně ke služebním účelům. Když zvolím výdajový paušál 5000Kč měsíčně, nemusím vést knihu jízd, ale jak je to s doklady za PHM? Je to tak, že nemusím sbírat paragony za benzín a můžu si např. z poklady vybrat měsíčně 5000Kč? Nebo musím spotřebu dokládat paragony za benzín dle skutečné spotřeby (např. za cca 2500Kč měsíčně) a v daňovém přiznání za rok si ze základu daně odečtu 60000Kč? Děkuji za odpověď.

daňové příjmy

Dobrý den, po většinu roku 2012 jsem neměl stálé zaměstnání ani nebyl na úřadu práce. Mé měsíční příjmy z DPP, DPČ či uměleckých honorářů se pohybovaly po většinu měsíců roku v rozmezí 0 až cca 5 až 6 tisíc. Některé výdělky danil zaměstnavatel, jiné daněny nebyly. Nízký výdělek se týká i práce na DPČ zhruba v polovině roku. Zlom nastal poslední tři měsíce roku, kdy jsem pracoval více a na honorářích + z další práce na DPP jsem si vydělal kolem 20 tisíc za měsíc (příjem samozřejmě přišel s měsíčním zpožděním). Zajímalo by mě. 1) Zda se i takto malé příjmy z průběhu roku do přiznání uvádějí – a to ty již zdaněné i ty nezdaněné. 2) Zda u příjmů z konce roku uvádět i zdaněné příjmy z DPP 3) Zda danit příjmy, které skutečně přišly – tedy za tři měsíce práce z posledních měsíců pouze dva měsíce příjmů 4) Zda do přiznání nějak zahrnout peníze, které jsem v průběhu roku zaplatil zdravotní pojišťovně Děkuji

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli můžu uplatnit odpočet úroku z úvěru, který byl stavební spořitelnou poskytnut cituji: "na nákup bytu", bez přesné specifikace adresy a parcelního čísla. Tento byt jsem však v průběhu zdaňovacího období prodal a za utržené prostředky koupil nový rodinný dům. Obě nemovitosti jsem postupně vlastnil a měl v nich vždy trvalé bydliště. Stavební spořitelna s tímto postupem souhlasila a nehodlá znění smlouvy měnit. Úřednice finančního úřadu nechce uplatnění úroků uznat, protože původní účel úvěru (byt) už prý není splněn.Děkuji Spáčil Brno

podání přiznání

Dobrý den,jsem jednatelem firmy a zároveň její majitel a současně osvč jaké daňové přiznání musím podat? Ďekuji

podání Přehledů

Dobrý den, za rok 2012 mi nevznikla povinnost podávat daňové přiznání, ale chci se zeptat, zda jsem povinen posílat přehledy o příjmech pro CSSZ a pro VZP, pokud jsem student, popřípadě jak si vypočítám zálohy. Moc děkuji

místní příslušnost

Dobrý den, v loňském roce jsem měl trvalý pracovní poměr v Německu, který trval prvních 9 měsíců v roce. Během tohoto období jsem neměl žádné jiné příjmy v ČR. Od října do konce roku jsem pak měl trvalý pracovní poměr v ČR (a žádné pokračující příjmy ze SRN). Jak bych měl postupovat v souvislosti s daňovým přiznáním FO? Mohu podat daňové přiznání na prvních 9 měsíců roku k německému finančnímu úřadu a za poslední 3 měsíce k českému finančnímu úřadu? Nebo musím všechny příjmy danit pouze v jedné zemi? Děkuji, jmy

podání přiznání

Dobrý den, v roce 2012 jsem neměla žádné příjmy a od dubna 2012 jsem registrovaná na úřadu práce. Musím podávat danové přiznáni k dani z příjmů? Děkuji Muchinová

darování pozemku

zdravím, společnost s.r.o.by chtěla darovat pozemek vložený do majetku společnosti soukromé osobně. Můžete mi prosím sdělit, jaký je postup a jaké jsou daňové dopady? Z pohledu daně z příjmu, případně DPH, či darovací daně. Děkuji

odpisy ve sdružení

Dobrý den. Účastníci sdružení, jeden vložil do sdružení budovu s tím, že bude po celou dobu užívání v jeho vlastnictví. V průběhu společného podnikání k budově přistavili přístavbu. Ve smlouvě mají uvedeno, že veškerý majetek získaný z činnosti sdružení se dělí určitým poměrem v %. Nevím, jestli tam patří i přístavba, která má společnou stěnu se starou budovou? Jestli mohu počítat odpisy z technického zhodnocení IM i ostatním? Předem děkuji.

podání přiznání

Celý rok jsem na ÚP, tudíž nemám žádný příjem, musím podat daňové přiznání i když mám přiděleno DIČ?

sleva na poplatníka

Student ukončil studium maturitou v 6/2012, od téhož měsíce je zaměstnaný na trvalý prac.poměr. Podepsal prohlášení na zdaň.období. Zaměstnavatel mu vystavil Potvrzení o zdanitelných příjmech. Může si uplatnit slevu na dani 24 840,- za celý rok? Děkuji za odpověď, R

daňové výdaje

Dobrý den, prosím chtěla jsem se zeptat, je daň z nemovitosti daňový výdaj? A prosím Vás, myslím si správně, že pozemky se neodepisují, ani se jejich pořízení do daňového přiznání - výdajů neuvádí? Dále mám prosím dotaz - kamarádka má postiženou holčičku a má sbírku pro finanční pomoc pro její léčbu, chtěla bych přispět. Když tuto částku pak v přiznání odečtu jako dar z daňového základu, jaký doklad musím k daňovému přiznání přiložit? Stačil by např.výpis z účtu a tam u toho uvedeno ručně, že to byl dar pro nemocné dítě? Je mi hloupé si nechat od kamarádky podepisovat výdajový doklad. Nebo mohu si napsat doklad na sebe, že jsem vyplatila 1000 Kč jako dar pro nemocné dítě? Děkuji Petra

podání přiznání

Dobrý den, již rok a půl žiji v Belgii, kde pracuji( ne OSVČ) a odvádím daně. Musím v čr letos také vyplnit daňové přiznání? Loni jsem jej podávala, neboť část roku jsem měla příjmy z čr (před přestěhování) a poté jsem dodávala, co jsem vydělala tady. Děkuji za radu.

daňové příjmy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsou přijaté šekové poukázky (Sodexho) v hodnotě 3.000,- daňový příjem a podle jakého paragrafu? Poukázky jsme dostali ve velkoobchodě za odběr zboží k podnikání. Děkuji