FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o zodpovězení dotazu: jaká sazba daně DPH…

Prosím o zodpovězení dotazu: jaká sazba daně DPH se použije při stavbě plotu (zděný) nebo terasy u rodinného domu. Jedná se o modernizaci bydlení? Děkuji

Dobrý den, chci se zeptat jakým způsobem se…

Dobrý den, chci se zeptat jakým způsobem se zaúčtuje výnos ze stolního fotbalu a jaká je sazba Dph . děkuji

Dobrý den, v říjnu 2006 jsme podepsali kupní…

Dobrý den, v říjnu 2006 jsme podepsali kupní smlouvu na rodinný dům, v prosinci 2006 byla sjednaná kupní cena uhrazena, ale návrh na vklad do katastru nemovitostí nebyl do 1.1.2007 podán ( bude podán až v lednu) Kdo bude platit daň z nemovitosti? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Prosím o zodpovězení mého dotazu:…

Dobrý den. Prosím o zodpovězení mého dotazu: kolik může mít OSVČ spolupracujících osob? Pokud žije v domácnosti s manželkou a synem, mohou být oba spolupracující osobou? Kolik % potom může činit podíl každého z nich? Děkuji za odpověď.

Dobrý večer, předem děkuji za zodpovězení mého…

Dobrý večer, předem děkuji za zodpovězení mého dotazu. Vedu DE, uzavřel jsem smlouvu na havarijní a zákonné pojištění vozidla, smlouva platí v období 11/2006-11/2007. Musím časově rozlišit tento náklad? Uhrazeno bylo v 11/2006. Děkuji, Lhoták.

Dobrý den, jsem OSVČ - FO a za rok 2006 uplatňuji…

Dobrý den, jsem OSVČ - FO a za rok 2006 uplatňuji výdaje procentem z příjmů, což činí u mého ŽL 50%. Dostala jsem se za minimální základ daně Kč 112.900,- a daň mi v tomto případě činí Kč 13.548,- Mohu i nadále si daň snížit o slevy na dani dle par. 35ba? Jestli ano, potom by mi vycházela výsledna daň k proplacení Kč 6.348,- Je pravda, že bude daň takto malá? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu: FO používá pro…

Dobrý den, prosím o radu: FO používá pro podnikání os.automobil na leasing.V průběhu kalendářního měsíce např.10.5. ukončí leasing, vozidlo zařadí do majetku a 15.5. vozidlo vyřadí do soukr.používání. 20.5. převezme na leasing nový osobní automobil. Silniční daň zaplatí: 1) na starý automobil do 30.4.? 2) na nový automobil od 1.5.? Děkuji za odpověď

Jak mám zaúčtovat osobni automobil koupený v…

Jak mám zaúčtovat osobni automobil koupený v Německu (cena 10390,-Euro),automobil je koupený na firmu. A jak je to s DPH, pokud na faktuře je uvedeno wetto export?

Dobry den, chtela bych se zeptat zda kdyz…

Dobry den, chtela bych se zeptat zda kdyz prodam byt v os. vlastnictvi, kde mam trvale bydliste a jsem vlastnik /necely rok/ a penize z prodeje pouziji vsechny na koupi domku, budu platit dan z prijmu z FO? Pokud bych penize nepouzila na nakup nove nemovitosti pro sve vlastni bydleni, musela bych rozdil mezi nakupem a prodejem zdanit dani z PFO ? Dekuji za odpoved

Dobrý den, chtěla bych se zeptat k 31.12.2006…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat k 31.12.2006 jsem ukončila prac.poměr a od 2.1.2007 pracuji na živnostenský list v Německu, kde mám momentálně trvalé bydliště. Musím tu odvádět soc. nebo zdrav.pojištění? Nebo mám tu jinou povinnost? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám otázku k cestovním náhradám…

Dobrý den, mám otázku k cestovním náhradám platným od 01.01.2007. Naše firma je s.r.o. tudíž zaměstnacům náleží stravné nejméně ve výši dle par. 163 zák. 262/2006. Otázka zní: Kolik činí nejvíce stravné zaměstnancům, které může naše společnost uplatnit, jako daňově účinný náklad a který par. zákoníku práce to upravuje? Děkuji Vám za odpověď

Dobrý den, přeji úspěšný rok 2007. Mám…

Dobrý den, přeji úspěšný rok 2007. Mám začátečnický dotaz. Od dnešního dne je moje firma s r.o. plátcem DPH, protože překročila stanovený obrat. 1)jak často musím odvádět DPH (měsíčně nebo čvrtletně)? 2)pokud je mým klientem slovenská firma, která je plátce DPH, jak se to pak řeší? Účtuji firmě celé DPH a odvádím ho pak v ČR? 3)zadal jsem projekt živnostníkovi, který není plátce DPH. Znamená to, že mi na faktuře nebude účtovat DPH a ani já si ho nemůžu v tomto případě odečíst? 4) dělám grafiku na počítači, prý tyto služby již nejsou vedeny jako 5%, ale 19%. Je to pravda? Děkuji za odpověď. Jirka

Dobrý den, s kamarádem jsme založili menší…

Dobrý den, s kamarádem jsme založili menší projekt na internetu. Již nám to vydělává nějaký lehký obnos peněz a já se s ním, jako vedoucím projektu, dohodl, že mi bude zasílat periodicky nějakou sumu peněz. Moje otázky tedy zní: - Kolik peněz může náš projekt ročně vydělat, aniž bychom museli odvádět daně státu? - Kolik peněz mi může přijít ročně od přítele na účet, aniž bych musel přiznávat daně státu. - Jestli existuje pro takovýto začaátek (měsíčný vydělek cca. 700) ještě nějaká výhodnější forma, než tato neregistrovaná (např. ŽL). Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu ... dle nového ZSDP…

Dobrý den, prosím o radu ... dle nového ZSDP pokud daňový subjekt podá dodatečné přiznání sám, tak mu již nevzniká povinnost platit penále (penále ve výši 20% se počítá pouze v případě, že pochybení doměří FÚ). Pokud subjekt přizná a neuhradí daň, tak se počítá úrok z prodlení. Je tento úrok z prodlení daňovým nákladem? Dále prosím o radu, v případě, že jsme v roce 2006 za 1-5/06 mylně odvedli ze mzdy společníka srážkovou daň místo zálohové, jak bude FÚ posuzovat žádost o přeúčtování daně a doplatek (jedná se jen o 5,- měsíčně)?? Vyměří nám penále nebo podle nového ZSDP nám penále nevyměří, ale spočítají nám pouze úrok z prodlení od dne původního data splatnosti?

Dobrý den, prosím o informaci, zda při prodeji…

Dobrý den, prosím o informaci, zda při prodeji bytu, jehož příslušenství tvoří sklep a balkon, se musí účtovat na sklep a tento balkon sazba DPH 19 % a na zbytek bytu 5 %. Jsme stavební firma, která staví a prodává byty. Jsme plátci DPH. Děkuji.

Dobrý den, dotaz se vztahuje k uplatnění odpočtu…

Dobrý den, dotaz se vztahuje k uplatnění odpočtu úroků ze stavebního spoření. Úvěr byl poskytnut na koupi bytu koncem roku 2005, jsem účastníkem ÚS i vlastníkem na LV. Bohužel jsem nucena byt letos/2007/ prodat a následně koupit byt nový. Jak to bude s uplatněním úroků v případě vlastníctví nového bytu za rok 2007, bytová potřeba je splněna? Děkuji, J.

Účtuji v DE, zálohu na zdravotní a sociální…

Účtuji v DE, zálohu na zdravotní a sociální pojištění na prosinec jsem zaplatila až v lednu. 1) Pro který účetní rok tyto zálohy sníží základ daně? 2) Pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění budou zahrnuty do roku 2006?

Dobrý den , chtěla jsem se zeptat jakým způsobem…

Dobrý den , chtěla jsem se zeptat jakým způsobem zaúčtovat výnos ze stolního fotbalu a jaká bude sazba dph. děkuji

Dobry den, ako si mozem uplatnit ulavu na dani…

Dobry den, ako si mozem uplatnit ulavu na dani pri celorocnom zdanovani prijmu, ak platim uroky z hypotecneho uveru ? Potrebujem k tomu nejake potvrdenie z banky, kde smeruju moje poplatky za hypoteku ? Dakujem, Pavol

Podnikatel, daňová evidence, plátce DPH. …

Podnikatel, daňová evidence, plátce DPH. Vystavili jsme fakturu na služby. Fa nám byla uhrazena v částce o 150,- Kč vyšší. Jak tuto částku zaúčtovat? Děkuji za odpověď.