FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den mam hypoteku na koupi bytu kde mam…

Dobry den mam hypoteku na koupi bytu kde mam trvale bydliste a druhou na koupi pozemku, kde se chystam postavit rodinny dum. Na prvni hypoteku si jiz odecitam zaplacene uroky v danovem priznani. Je mozne si odecist zaplacene uroky i za druhou hypoteku na pozemek? Dekuji

Dobrý den, v roce 2006 jsem pobírala vdovský…

Dobrý den, v roce 2006 jsem pobírala vdovský důchod a při tom podnikala, je mou povinností uvést vdovský důchod v danovém přiznání? Děkuji

Dobrý den. Manžel je OSVČ, za rok 2005 podával…

Dobrý den. Manžel je OSVČ, za rok 2005 podával daňové přiznání kde si výdaje uplatňoval procentem z příjmu. Pro rok 2006 plánuje též výdaje uplatnit procentem z příjmu. Otázka zní takto: Má manžel do svého příjmu za rok 2006 zahrnout i 20 tis. Kč za zálohovou fakturu kterou vystavil na konci roku 2006 ale zaplacena byla až 3.1.2007? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli je pro…

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli je pro nás výhodné společné zdanění, pokud byla manželka celý rok na mateřské dovolené a můj roční hrubý příjem je cca. 180000 Kč. A kolik by byla přibližná výsledná částka.

Dobrý den pane doktore, k 31.12.2006 jsem…

Dobrý den pane doktore, k 31.12.2006 jsem přerušila podnikání, zásoby nemám žádné, pouze os. automobil vedený na firmu a to od 1.12.2004 a po odpisu za r. 2006 je jeho zůst.cena 17732,-Kč. Musím tuto cenu někde uvádět? Kdy ho budu moci vyřadit z obchod. majetku? Nevím,zda začnu někdy opět podnikat. děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na daň z…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na daň z nemovitosti. V červnu 2006 jsem koupila pozemek a zajímalo by mě kdo podává v lednu 2007 přiznání k dani z nemovitosti, já nebo původní majitel? Za odpověď předem děkuji,

Dobrý den, může si manželka na mateřské dovolené …

Dobrý den, může si manželka na mateřské dovolené (bez příjmů), na kterou v rámci společného zdanění převedu 1/2 daň. základu, odečíst daňové zvýhodnění na dítě (6000 Kč), které já plně nevyužuju? A pokud i ona tuto položku plně nevyužije, vzniká jí nárok na vrácení přeplatku/bonusu? Děkuji, s pozdravem

Dobrý den mám menší dotaz podala jsem s manželem…

Dobrý den mám menší dotaz podala jsem s manželem společné zdanění v roce 2005, ale manželovi příjmy nedosahovali požadované výše pro společné zdanění tak jsme si mezi seou profakturovali 86000Kč. Jemu to šlo do příjmu a mě do nákladu a pak jsme udělali společné zdanění. Ted po roce jsme přišli na to že je to špatně a profakturované peníze smázli z příjmu i nákladu a udělali jsme dodatečné přiznání každý zvlášť a manžel si vzal ještě 50% mého ZD. Po podání na FÚ nám bylo po týdnu sděleno že to nejde že nejde podat dodatečné přizníní na společné zdanění manželu a vše změnit. Jak opravit tuto chybu vlastně uplně správně jsme neměli mít společné zdanění ale prý to už nejde vrátit. Děkuji

Dobrý den, od 1.1.2006 OSVČ přešla z daňové…

Dobrý den, od 1.1.2006 OSVČ přešla z daňové evidence na vedení účetnictví. Dle §23 odst. 14 ZDP lze hodnotu zásob a pohledávek zahrnout do základu daně po 9 následujících zdaňovacích období. Jak je to ale s hodnotou závazků? O tu se sníží základ daně jednorázově? Děkuji za odpověď

Dobrý den, 1.2.2006 jsem přerušil podnikání. Mám…

Dobrý den, 1.2.2006 jsem přerušil podnikání. Mám auto na leasing, který jsem v 10/06 doplatil. Po přerušení podnikání jsem již auto nevyužival k podnikání. Silniční daň uhradím tedy pouze za leden? A leasing si odečtu za celých 10 měsíců? Je toto možné, nebo musím uhradit silniční daň za celý rok i přesto, že jsem jej nevyužíval. Kdy mohu toto auto vyřadit z majetku bez daňového postihu?Děkuji.

Vážený pane doktore, na níže uvedený dotaz mi…

Vážený pane doktore, na níže uvedený dotaz mi odpovězeno, že úvěrová smlouva zní na konkrétní byt - v úvěrové smlouvě jsem konkrétní byt nenašla, je uvedeno, že úvěr se poskytuje na koupi bytu. Proto problém zkonzultuji přímo s finančním úřadem. Děkuji J. Dotaz: Dobrý den, dotaz se vztahuje k uplatnění odpočtu úroků ze stavebního spoření. Úvěr byl poskytnut na koupi bytu koncem roku 2005, jsem účastníkem ÚS i vlastníkem na LV. Bohužel jsem nucena byt letos/2007/ prodat a následně koupit byt nový. Jak to bude s uplatněním úroků v případě vlastníctví nového bytu za rok 2007, bytová potřeba je splněna? Děkuji, J. Odpověď: Obávám se, že nikoli, protože úvěrová smlouva zní na konkrétní byt, který prodáte a tím pádem nebudete vlastníkem úvěrované nemovitosti a není splněna jedna ze zákonných podmínek pro nárok na uplatnění úroků z úvěru jako položky snižující základ daně z příjmů. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

Dobrý den, děkuji za odpověď, že z prodeje bytu,…

Dobrý den, děkuji za odpověď, že z prodeje bytu, který jsem bezprostředně před prodejem užívala nebudu platit daň z příjmu. Ale co daň z prodeje nemovitosti? Od ní jsem také osvobozena? Děkuji

Dobrý den,prosím o radu. V roce 2005 jsme…

Dobrý den,prosím o radu. V roce 2005 jsme koupili pozemek na výstavbu rodinného domku.Letos budeme polovinu pozemku prodávat.Musíme zaplatit daň z prodeje?Děkuji.

Dobrý den,prosím o radu. 1/Budu za rok 2006…

Dobrý den,prosím o radu. 1/Budu za rok 2006 uplatňovat výdaje paušálem.Musela jsem část provize vrátit,budu tuto částku odečítat z příjmů nebo bude zahrnutá v paušálu? 2/Pro známou jsem sepsala pojištění.Ta jej nezaplatila a pojišťovna po známé požadovala uhrazení vzniklých nákladů.Známá je požadovala po mně,uhradila jsem potřebnou částku v rámci dobrých vztahů.Můžu tuto úhradu opět odečíst z provizí nebo spadá do paušálu?Děkuji.

Prosím o radu.Syn si koupil v září 2006 byt do…

Prosím o radu.Syn si koupil v září 2006 byt do osobního vlastnictví.Od prosince 2006 tam bydlí.Na koupi si vzal hypotéku.Trvalé bydliště má zatím u nás v bytě. Je nutné, aby se do svého bytu trvale nahlásil,aby si mihl odečíst při ročním zúčtování daní/je zaměstnancem/ úroky z hypotéky a nebo stačí prohlášení, že byt užívá pro svojí vlastní bytovou potřebu?

Dobrý den v 7/06 jsem začala podnikat jako…

Dobrý den v 7/06 jsem začala podnikat jako maserka. Jako hlavní činnost mám zaměstnání. V září jsem onemocněla dlouhodobě a živnost si nepozastavila bojím se že budu muset platit zálohy na SP jako z hlavní činnosti protože v práci nebudu mít takový príjem z důvodu nemoci. Dá se to nějak prokázát že jsem byla nemocná a aby mi byla živnost počítáná jako vedlejška. Z podnikání jsem v mínuse. Děkuji.

Dobrý den, s manželem jsme měli ve společném…

Dobrý den, s manželem jsme měli ve společném jmění nemovitost. Sepsali jsme smlouvu o zúžení společného jmění a zřízení věcného břemene - nemovitost patří mně a manžel má bezplatné doživotní užívací právo. Jaké máme povinnosti vůči finančnímu úřadu, musíme platit nějakou daň nebo znovu podávat přiznání k dani z nemovitosti? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Jednatel a majitel firmy v jedné…

Dobrý den. Jednatel a majitel firmy v jedné osobě používá firemní auto k soukromým účelúm,ze mzdy je mu sráženo 1% pořizovací ceny auta.Je možné dát do nákladů paragony za benzín,který byl použit na soukromé účely,a pokud ne, jakým způsobem je zaúčtovat a jak z toho odvádět DPH. Děkuji

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda si můžu…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda si můžu jako OSVČ pořídit stravenky a za jakých podmínek. Děkuji

Dobrý den,chci se zeptat jestli i letos si budeme…

Dobrý den,chci se zeptat jestli i letos si budeme moct zažádat o společné zdanění manželů za rok 2006.Manžel je zaměstnanec já jsem v současné době na rodičovské dovolené.Co všechno budu muset k tomu zařídit? A ještě jeden dotaz,před mateřskou a rodičovskou dovolenou jsem pracovala u spol.,která svou činnost ukončila v roce 2005.Zatím jsem neobdržela žádné vyrozumění ani výpověď a odstupné jelikož firma odprodala jenom prodejny a centrála byla rozpuštěna (ukončení prac.poměru+odstupné)Rodičovská dovolená mi končí 26.února 2008 je možné,že to vyrozumnění dostanu až před nástupem do zaměstnání? Děkuji za zodpovězení obou dotazů.