FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Nemovitost od počátku pořízená jen za účelem…

Nemovitost od počátku pořízená jen za účelem jejího pronájmu a a z toho plynoucího příjmu dle §9 je prodána po více než 5 letech od nabytí. Daň z příjmu z prodejní částky tedy nemusí být placena. Jak ale správně naložit se zůstatkem původní pořizovací ceny, která byla až do prodeje odepisována dle odpisového plánu, a s daní z převodu nemovitosti - mohou být po prodeji uplatněny do nákladů souvisejících s příjmy z pronájmu dle §9 ? Děkuji

Dobrý den, 28.12.2006 jsem přes společnost…

Dobrý den, 28.12.2006 jsem přes společnost Brokerjet prodal US akcie, které jsem nakoupil v září 2006.Nesplňují tedy 6 měsíční časový test a příjem z prodeje akcií musím zdanit. Jen nevím, jestli je mám uvést v daňovém přiznání za rok 2006 nebo až za rok 2007. Na výpisu z Brokerjetu za období 1.1.06 - 31.12.06 je uveden datum účtování tohoto prodeje 28.12.06, ale datum vypořádání 3.1.07. Bylo mi řečeno,že rozhodující z pohledu zdanění je den vypořádání(den valuty),což by znamenalo,že bych tento prodej měl zdanit až za rok 2007.Je to správně? Jde o to, že prodej je uveden na výpise za rok 2006 a na výpise za rok 2007už uveden nebude. Takže bych za rok 2006 nedanil něco,co na výpise mám a za rok 2007 budu danit něco, co na výpise za rok 2007 mít nebudu. Děkuji za odpověď

Po 6 letech jsem vyřadil z majetku automobil na…

Po 6 letech jsem vyřadil z majetku automobil na který byl odpočet DPH. I když jsem ho neprodal, musím odvést DPH z odhadní ceny?. Dále chci dávat paušální náhrady na soukr. aut. což je pro mne nyní zajímavější. Děkuji

Dobrý den, jsem zaměstnancem s.r.o. a zároveň…

Dobrý den, jsem zaměstnancem s.r.o. a zároveň jeho jednatelem, pokud budu používat k podnikání soukromé vozidlo, které není v majetku firmy můžu si do nákladů dát výdaje za PHM, opravy a údržbu pokud budu mít řádně uzavřenou smlouvu o pronájmu vozidla a tam to bude specifikováno? Děkuji.

Jsem členkou výboru družstva vlastníků bytových…

Jsem členkou výboru družstva vlastníků bytových jednotek. Za práci ve výboru mi byla schválena odměna ve výši 300,-Kč měsíčně, splatná vždy na konci roku. Za část roku 2006 mi náleží odměna 2700,- Kč. Jak se tento příjem zdaňuje? Hlavní příjem mám z klasického zaměstnaneckého poměru. Mám za to, že na tento příjem lze uplatnit srážkovou daň 15%.

Dobrý den,chtěla bych poradit.Od 1.4 2006 mám živ…

Dobrý den,chtěla bych poradit.Od 1.4 2006 mám živ.list obor-chovatel čistokrevných štěnat. Zakoupila jsem 10 štěnat a zatím platím sociálmí a zdravotní. Nemám zatím příjmy,ty budou až na podzim ,až odchovam štěnátka.Co mám napsat do danového přiznání.Většina poradců tento obor neumí.Poradíte? Děkuji

Rodinný dům zakoupený před dvěma lety byl zapsán…

Rodinný dům zakoupený před dvěma lety byl zapsán v katastru nemovitostí 50 % mezi manželi. Jeden z partnerů si schovává účty přesto, že platí oba a na druhého parneta je uzavřena hypotéka. Pokud by došlo k rozchodu, bere se v úvahu katastr nebo různé doklady o platbě a hypotéční smlouva? Děkuji.

dobrý den, prosím o radu: 1/podnikám v oboru…

dobrý den, prosím o radu: 1/podnikám v oboru inženýrská činnost ve výstavbě, je tato činnost zdaněná 5% DPH?2/ jsem plátce DPH od poloviny roku, na jednu ze zakázek jsem obdržel zálohy před plátcovstvím DPH, k předání zakázky došlo již v období plátcovství DPH. Bude základem pro DPH u této zakázky částka za zakázku celkem nebo jen část po odečtení záloh? SV

Máme rozdělenou firmu v poměru 35 ku 65%. Jakou…

Máme rozdělenou firmu v poměru 35 ku 65%. Jakou formou bych mohl získat i podíl společníka i v případě jeho nesouhlasu, protože se nepodílí na podnikání.Děkuji Vám.

Vztahuje se minimální základ daně a minimální daň…

Vztahuje se minimální základ daně a minimální daň z příjmů na OSVĆ, který na jaře letošního roku přerušil na 2 roky svoji podnikatelskou činnost? Děkuji za odpověď.

Změna režimu DPH V r.06 jsem se musela…

Změna režimu DPH V r.06 jsem se musela zeregistrovat jako plátce DPH.Dle finančních ukazatelů v podnikání se chystám po roce zažádat o zrušení registrace DPH (duben07).V seznamu daňové evidence mám nákup drobného hmotného majetku za r.06 v celk. částce 89 000Kč, žádná jednotlivá položka však nepřesahuje 40 000Kč, ale bude používána nejméně 4roky.Do obch.majetku jsem také zahrnula i vlastní OA, abych mohla DPH snižovat výdaji za pohonné hmoty, ale při zařazení OA do obch.majetku jsem nárok na odpočet DPH neuplatnila. Jsem povinna provést úpravu odpočtu DPH v obch.majetku při změně režimu plátce DPH na neplátce ?

Dobrý den, mám dotaz ohledně účtování kauce na…

Dobrý den, mám dotaz ohledně účtování kauce na nájem v daňové evidenci. Ve smlouvě je uvedeno, "že nájemce zaplatí pronajímateli při podpisu smlouvy nájemné za 2 měsíce tj.26.000kč a zálohy na energie za 2 měsíce tj.4.000kč. Celkem 30.000kč. Tato částku slouží jako složená kauce a bude zůčtována za poslední dva měsíce nájemného vztahu." - to je doslovný výňatek ze smlouvy. Budou tyto zaplacené peníze = kauce daňovým výdajem v momentě zaplacení? Děkuji

Dobrý den, požádal bych Vás o radu ohledně…

Dobrý den, požádal bych Vás o radu ohledně výpočtu obratu firmy a čistého obratu firmy z finančních výkazů. Popřípadě jak tato čísla zjistit z finančních výkazů. Děkuji Franěk.

Dobrý den, jsem Osvč pracující ve sdružení…

Dobrý den, jsem Osvč pracující ve sdružení podnikatelů - účetnictví je vedeno jako celek. DPFO podávám samostatně po rozdělení příjmů a vydání ve sdružení za rok 2006. Manželka pracovala cca 3 měsíce jako zaměstnanec a zbytek roku byla evidována na ÚP . Mohu uplatnit SZM za rok 2006 ? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se zeptat na…

Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se zeptat na ověřování účetní závěrky auditorem. Firma s.r.o. splnila za rok 2006 dvě podmínky pro audit. Rozumím výkladu zákona dobře, když se domnívám, že poprvé bude účetní závěrku auditor ověřovat za rok 2007? A jak to bude, když v roce 2007 nesplním podmínky pro audit? Děkuji za odpověď.

Prosím o odpověď na dotaz týkající se daně z…

Prosím o odpověď na dotaz týkající se daně z příjmu FO a platbě SP a ZP za rok 2006: FO - osoba spolupracující pobírá od 29. 8. 2006 starobní důchod. Ten dosáhl částky 38 920 korun za rok 2006. Jak se tato situace projeví v uplatnění slevy na DPFO (plná základní sleva na poplatníka je 7 200,-)? Podobně prosím i informaci o tom, jak se toto projeví v platbách ZP a SP za rok 2006 a jaké budou výše záloh pojistného na rok 2007. Děkuji za odpověď.

Dobry den, jsem OSVC - agenturni cinnost v…

Dobry den, jsem OSVC - agenturni cinnost v oblasti umeni. Chtela bych se zeptat, jak je to se stravnym pri prac. cetach: - po CR do 12h nemohu uctovat - po CR nad 12h mohu uctovat - dle sazby pro zamestnance. Zde se take jako u zamestnancu rozlisuje 12-18h (88-106,-) a nad 18h (138-165,-)? - v zahranici? Dekuji.

Dobrý den, můj předmět podnikání je Maloobchod…

Dobrý den, můj předmět podnikání je Maloobchod provozovaný mimo řádné provozovny - internetový obchod, pochůzkový prodej. Je možné na tento ŽL také prodávat nejen koncovým zákazníkům, ale i dalším firmám? Děkuji za odpověď. KR

Dobrý den, mám dotaz ohledně přiznání k dani z…

Dobrý den, mám dotaz ohledně přiznání k dani z nemovitosti pro rok 2007. Stala jsem se vlastníkem bytu (převod od bytového družstva), zároveň s tím mám i spoluvlastnický podíl na pozemku. Je mi jasné, že budu v přiznání budu vyplňovat daň ze stavby, ale jak je to z daní z pozemku - týká se mě také? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Chtěl bych vás poprosit o radu? Které…

Dobrý den. Chtěl bych vás poprosit o radu? Které výdaje mohu použít v přiznání daně z příjmu za prodej bytu, který mi byl darován. Podmínky osvobození od této daně nesplňuji. Hodnota daru dle odhadu - 306.015,- Kč, prodáno za 395.000,- . Zaplacená daň z převodu nemovitosti zaplacena v částce 11.850,- . Počítám, že bych za výdej mohl považovat hodnotu daru+zaplacenou daň z převodu (celkem 317.865,-) a tedy platit poté daň pouze ze základu daně, tj. 77.135,- Kč. Je má doměnka správná? Moc děkuji. S pozdravem