FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den .jsem podnikatel a pronajimam mimo…

Dobry den .jsem podnikatel a pronajimam mimo svoji cinnost jeste obchod bude se me tento prijem zahrnovat do vypoctu placeni zdravotniho a socialniho?

Dobrý den Muhou si manželele mezi sebou…

Dobrý den Muhou si manželele mezi sebou profakturovat služby. Každy z nich je OSVČ a každý si vede sám učetnictví. Manželka mi poskytla služby a já bych ji je rád vyfakturoval, ale nejsem si jist že to funguje. Mohou si tedy manželé mezi sebou fakkturovat? Děkuji

Dobrý den chci se stát společníkem ve sdružení FO…

Dobrý den chci se stát společníkem ve sdružení FO budeme dva a chci se optat musíme se stát plátci DPH nebo né. Ani jeden znás není plátce DPH. Slyšela jsem že se musím zaregistrovat k DPH když budu ve sduržení. Děkuji za odpavěd

Dobrý den, prosím Vás, není mi zcela jasné znění…

Dobrý den, prosím Vás, není mi zcela jasné znění § 15 odst. 4 ZDP. Mohu si uplatnit jako odečitatelnou položku úroky z úvěru na bydlení (rekonstrukce bytu) pouze, když jsem vlastník předmětného bytu nebo stačí, když v něm pouze bydlím, např. u rodičů. Jsem samozřejmě účastníkem úvěrové smlouvy. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, může si přítel odečíst úroky z…

Dobrý den, může si přítel odečíst úroky z hypotéky z daní? Hypotéku si vzal na koupi pozemku, na kterém chceme letos začít stavět rodinný domek. Pozemek je v zastavěné oblasti a je určen k výstavbě. Je zaměstnanec a zároveň podniká na živnostenský list.

Dobrý den...reaguji na Vaši odpověď ze dne 5.1.…

Dobrý den...reaguji na Vaši odpověď ze dne 5.1. ohledně zálohy 20 tis. Kč. Moc tomu nerozumím, protože kamarádka (účetní) mi tvrdí, že když si osoba OSVČ uplatňuje náklady procentem z příjmu, musí zdanit i pohledávky které ješťe nemá zaplacené, tzn. domnívala jsem se, že zálohová faktura vystavená v roce 2006, ale zaplacená v roce 2007 je vlastně takovou pohledávkou, kterou musí OSVČ zahrnout do příjmu ze kterého vypočítává pro rok 2006 procentem náklady. Je to tedy vůbec pravda s tím co mi kamarádka tvrdí... že se do příjmu OSVČ, která si uplatňuje náklady procentem z příjmu, zahrnují i pohledávky k 31.12.2006 ?? Děkuji za odpověď.

Vážený pane doktore, prosím o informaci k…

Vážený pane doktore, prosím o informaci k dokladům k daňovému přiznání dně z přijmu za rok 2006. Jsme z manželkou oba ve starobním důchodu a neměli jsme žádné přímy ze závislé činnosti. Našim jediným zdanitelným příjmem za r. 2006 byl prodej 2 parcel ke stavbě RD, které nabyly v našem vlastnictví 5 let. V dokladech k daňovému přiznání samozřejmě doložíme kupní smlouvy na nákup i prodej pozemků, zaplacení daně z převodu nemovitostí a doklady nákladů na zaměření pozemků a údajů z KN. Máme však dále celou řadu dokladů na ostatní vydání, např. k vydání územního rozhodnutí, staveb. povolení studny, znalecké posudky, měření radonu, poštovné a řadu dalších dokladů na drobná vydání, tedy ke zhodnocení prodávaných pozemků. Nevíme zda tyto doklady v kopiích ověřovat ( celkem asi 70 dokladů ) a přikládat z daňovému přiznání, nebo zda postačí námi podepsaný evidenční přehled vydání s tím, že originály předložíme k případné kontrole na vyžádání správci daně.

Dobrý den potřebovala bych vědět dva roky po sobě…

Dobrý den potřebovala bych vědět dva roky po sobě uplatňuji náklady normálně a letos bych chtěla uplatnit výdaje procentem, ale slyšela jsem že nesmím mít pohledávky z minulích let jinak bych je musela dodatčně dodanit v minulích letech. Je to pravda a nebo je zdanim letos. Mám tam jen jednu pohledávku z roku 2005. Děkuji

Dobrý deň, prosím o radu. Podnikateľ zakúpil…

Dobrý deň, prosím o radu. Podnikateľ zakúpil zváračku v cene 39 000 Kč. Pri zváračke bolo rozličné príslušenstvo ako napr. horák, kábel atd. v hodnote cca 15 000 Kč. Jedná sa v prípade zváračky o drobný majetok a príslušenstvo ako výdaj na materiál alebo sa cena napočítava a jedná sa o hmotný majetok v hodnote 54 000 Kč. Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň, prosím ešte o odpoveď na nasledujúcu…

Dobrý deň, prosím ešte o odpoveď na nasledujúcu otázku. SZČO platí poistné na sociálne zabezpečenie % z vymeriavacieho základu. Keby sa rozhodol platiť poistné vyššie ako je povinný platiť na základe zákona o sociálnom zabezpečení je to jeho daňový výdaj, alebo si musí upraviť daňový základ o sumu, ktorú platí nad povinný odvod poistného.Ďakujem

Prosím o odpoveď na tento problém. Podnikateľ -…

Prosím o odpoveď na tento problém. Podnikateľ - daňový nerezident teda osoba s trvalým pobytom v zahraničí, ktorá podniká v ČR a je zapísaná v Obchodnom registri a je povinná z tohoto titulu viesť podvojné účtovníctvo by si chcel uplatniť výdavky paušálom na základe § 7 ods. 9. V publikácii Poradca som sa dočítala, že takýto postup je možný. Avšak chcela by som sa uistiť, že to je skutočne správne. Prosím teda ak má niekto skúsenosť s takýmto postupom, aby poradil. Ďakujem

Mám hrubou mzdu 14500 Kč. Na penz.připojištění…

Mám hrubou mzdu 14500 Kč. Na penz.připojištění vkládám 12000Kč pro snížení daň.základu. Jaká částka mi bude vrácena při ročním zůčtování daně mým zaměstnavatelem z těchto 12000Kč. děkuji FB

Dobrý den! Mám dotaz k Zák.č.586/1992Sb. Jaké…

Dobrý den! Mám dotaz k Zák.č.586/1992Sb. Jaké jsou konkrétně náklady související s pořízením investičního majetku, které vstupují do ocenění majetku? Které přesně jsou externí, které poplatky, ve vlastní režii Děkuji, PS

Dobry den, obacim se na vas z touto otazkou.…

Dobry den, obacim se na vas z touto otazkou. Narodila jsem se v Ceske republice, kde jsem spolumajitelem (se svym bratrem) zemedelske pudy, kterou pronajimame. V soucasne dobe ziji a mam trvaly pobyt ve Francii. Otazka zni, zda dane z prijmu z pronajmu teto pudy budu platit v Ceske republice ci ve Francii? Dekuji za vasi odpoved S pozdravy

Dobrý den, potřebovala bych poradit, zda mohu…

Dobrý den, potřebovala bych poradit, zda mohu snižit sazbu silniční daně dle §6, odst.7, pokud má automobil v techn.průkazu uvedeno EU1999/100.¨ Děkuji

Dobrý den, jsem student, v roce 2006 jsem prvním…

Dobrý den, jsem student, v roce 2006 jsem prvním rokem podnikal jako OSVČ, kromě toho jsem měl několik brigád, vždy jsem podepisoval "Prohlášení...". Musím nějak zohlednit příjmy brigád v rámci výpočtu daně / sociálního / zdravotního pojištění, popř. jak?? Má podepsání "Prohlášení..." v rámci těchto brigád nějaký vliv na výši odečitatelných položek na poplatníka + studenta v rámci mého podnikání??

DObrý den, otec- živnostník (jednoduché…

DObrý den, otec- živnostník (jednoduché účetnictví) si koupil na konci roku 2006 nový osobní automobil do podnikání. Lze u něj uplatnit zrychlený odpis ( skupina 1a) ? Jakým způsobem má vyřešit vyřazení starého automobilu, který si přepsal na začátku roku 2007 na sebe jako občana ( pod rodným číslem) Děkuji a jsem s pozdravem

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na to, zda OSVČ,…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na to, zda OSVČ, pojišťovací poradce si může dát do nákladů nákup kostýmu, když by si nechal našít logo pojišťovny na podšívku, anebo kdyby si nechal našít logo třeba na klopu. Děkuji za odpověď

Nemovitost pořízená od počátku za účelem jejího…

Nemovitost pořízená od počátku za účelem jejího pronájmu a z toho plynoucích příjmů dle §9, byla prodána po více než 5 letech od nabytí. Daň z příjmu z prodejní částky tedy nemusí být placena. Jak ale správně naložit se zůstatkem původní pořizovací ceny, která byla řádně odpisována dle odpisového plánu, a s daní z převodu nemovitosti - mohou být dány do nákladů souvisejících s příjmy z pronájmu nemovitosti dle §9 ? Děkuji, J.Melša

Až po odeslání dotazu jsem si uvědomil, že mám…

Až po odeslání dotazu jsem si uvědomil, že mám změněný E-mail, změnu jsem již provedl také v nastavení účtu, ale pro jistotu : telegram@cmail.cz Děkuji,