FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám dotaz ohledně odpočtu již…

Dobrý den, mám dotaz ohledně odpočtu již zaplacených úroků na hypotečním úvěru. Uvěr jsem uzavřela v červnu 2006 na nákup bytu, který se zatím staví. Již z první poměrné platby splácím úroky a můj dotaz je zda si tyto zaplacené úroky mohu odečíst v daňovém přiznání roku 2006. K bytu mám kupní smlouvu. Návrh na vklad do katastru nebyl do konce roku 2006 podám. Ze znění zákona o dani z příjmu §15 odst. 3 a 4 mi možnost odpočtu v roce 2006 není moc jasná. Děkuji za odpověď

Dobrý den, omlouvám se, ale Vaší odpovědi jsem…

Dobrý den, omlouvám se, ale Vaší odpovědi jsem úplně nerozuměl, žádám Vás o upřesnění. Vedu DE týkající se pronájmu nemovitostí (§9 ZDP, nikoliv §7) a uplatňuji skutečné výdaje (opravy, odpisy apod.). Pokud teď jednu nájemní nemovitost prodám po lhůtě 5 let od nabytí, takže prodej je osvobozen od daně z příjmu, proč nemohu uplatnit do nákladů daň z převodu, když tato daň bude právě hrazena z prostředků získaných pronájmem nemovitostí. Že nelze do nákladů (§9 ZDP) uplatnit zůstatkovou cenu, pokud je prodej nemovitosti osvobozen, chápu, nicméně mi prosím upřesněte, v kterém paragrafu zákona je toto přímo sděleno. Děkuji, J.Melša

OSVČ podnikala jako fyzická osoba.Po ukončení…

OSVČ podnikala jako fyzická osoba.Po ukončení leasingu osobního automobilu si toto auto zařadila do obchodního majetku a do nákladů si uplatňovala pouze PHM/cena PHM z FZ/. Teď založila s.r.o. Může si v s.r.o. kde je vedená jako zaměstnanec uplatňovat na toto auto cestovné s výpočtem základní náhrady/3,80 Kč/ + náhrada za spotřebované PHM?

Dobrý den. Nevím si rady ohledně výpočtu daně.…

Dobrý den. Nevím si rady ohledně výpočtu daně. Jsem zaměstnanec na úřadě a zároveň jsem si přes rok přividělal tím, že jsem napsal článek do odborného časopisu. Nemám živnost a článek napíšu příležitostně.O jaký druh příjmu se jedná v případě honoráře za článek a jakým způsobem si mám daň z tohoto příjmu vypočítat? Děkuji Petr

Dobrý den, koupili jsme s manželem nemovitost, ve…

Dobrý den, koupili jsme s manželem nemovitost, ve které jsme zřídili provozovny, které pronajímáme. Nemovitost nadále zhodnocujeme úpravami. Zajímalo by nás, jakým způsobem budeme přiznávat příjem z pronájmu, nevlastníme na pronájem ŽL. případně jestli se do daňového přiznámí promítne i to zhodnocení a úpravy. Děkuji.

Dobrý den, mám dotaz ohledně založení ŽL, jsem…

Dobrý den, mám dotaz ohledně založení ŽL, jsem-li zaměstnána na HPP a na ŽL bych prováděla vedlejší činnost (volná živnost) - jakou formou se mi potom vypočítává daň z příjmů a mohu použít paušálné náklady? Děkuji

Dobrý den, prosím o radu k následujícímu: otec…

Dobrý den, prosím o radu k následujícímu: otec OSVČ, vede DE, koupil před 10 lety hotově osobní auto, to odepsal a nyní jej chce převest na sebe / r.č./ Stačí auto pouze vyřadit z majetku nebo jej musí " sám sobě" prodat a tudíž zdanit příjem. Děkuji Vám za odpověĎ.

Chci si podat společné daňové přiznání s…

Chci si podat společné daňové přiznání s manželkou. Já mám příjem ze mzda, ona je OSVČ. rotože jsou její příjmy podstatně menší než moje, bude její daňová povinnost vyšší, než by byla bez společného daňového přiznámí manželů. To by nevadilo (započtou se v její prospěch moje odvedené daně ze mzdy), ale její zálohy daně v roce 2007 by tak neúměrně vzrostly. Tak bychom měli v roce 2007 velký přeplatek na zálohách daně z příjmu (mně se odvádí podle výše mzdy a nikoliv podle společného přiznání). Existuje pro manželku možnost, jak zálohy platit nižší (podle jejího skutečného základu a nikoliv podle společného zdanění)? Je nutné finanční úřad požádat o nižší zálohy?

Dobrý den, jsem OSVČ a v přiznání vycházím z…

Dobrý den, jsem OSVČ a v přiznání vycházím z minimálního základu daně. Odečtu z tohoto základu penzijní připojištění a životní pojištění, (můžu podle plateb 2x 12.000,-), vypočtu daň a od výsledné částky můžu odečíst odečíst na poplatníka částku 7.200,- Kč. Výsledek je daň, kterou budu platit? Žádné další slevy a zvýhodnění neuplatňuji. Děkuji

Jsme spol. s r.o., dva společníci. V naší…

Jsme spol. s r.o., dva společníci. V naší společenské smlouvě máme definováno, že úmrtím společníka zaniká jeho účast ve společnosti a jeho obchodní podíl přejde na zákonnou manželku se všemi právy a povinnostmi. Můj dotaz zní, v případě úmrtí jednatele platí výše uvedené nebo zde nastupuje normální dědění podle zákona - tedy děti, manželka apod. Děkuji za odopověď.

Dobrý den, chtela bych jen potvrdit, zda mohu u…

Dobrý den, chtela bych jen potvrdit, zda mohu u zivnosti - tesarské práce - uplatnit pausal.vydaje ve vysi 60%?

Obchodní marže Slyšela jsem o více případech,…

Obchodní marže Slyšela jsem o více případech, kdy FÚ stanovil obchodní marži prodejní firmy jako nesprávnou a doměřil daň z příjmu. Jaká pravila při stanovení obchodní marže platí? Pokud je veden sklad, je patrná nákupní cena, ke každé položce je uvedena marže v procentech a prodejní cena, mohl by si přece prodejce stanovit marže různé podle konkrétní položky. Nebo musí být pro celý rok stejná obchodní marže? FÚ prý podle počátečního stavu zásob, konečného stavu zásob a tržeb a nákupů vyhodnocuje výši marže, což mi není jasné, ta přece nemůže být žádným způsobem kontrolovatelná, cenu za zboží si může prodejce stanovit i v jeden den na stejný druh zboží rozdílnou, podle toho, jak se domluví s maloobchodem, který odebírá. Nebo není možná taková benevolence a jsou určitá pravidla? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mel bych dotaz ohledne "prodeje"…

Dobrý den, mel bych dotaz ohledne "prodeje" druzstevniho bytu. V roce 2000 jsem koupil druzstevni byt prevodem clenskych prav a povinnosti, v roce 2006 jsem vymenil byt ve stejnym druzstvu za jiny a ted v roce 2007 bych ho chtel prodat. Potreboval bych vedet jestli bych musel platit dan z prijmu, jestli se clenska prava pocitaji od toho noveho bytu, nebo je rozhodujici doby kdy jsem se stal clenem druzstva v roce 2000 a tim sem dela nez 5 let a tim osvobozen od dane. dekuji

DOBRÝ DEN, MÁM PROSÍM DOTAZ NA NÁKLADOVOU POLOŽKU…

DOBRÝ DEN, MÁM PROSÍM DOTAZ NA NÁKLADOVOU POLOŽKU U PRONÁJMU BYTU. JSEM ZAMĚSTNANEC A K TOMU PRONAJÍMÁM BYT. BYT PRONAJÍMÁM KOMPLETNĚ ZAŘÍZENÝ VČETNĚ SLUŽEB (INKASO). PODÁVÁM DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ, KDE DODAŇUJI PŘÍJEM Z PRONÁJMU. V LOŇSKÉM ROCE JSEM VŠAK MUSEL PROVÉST NĚKOLIK OPRAV, KTERÉ BYLY OPRAVDU NEZBYTNĚ NUTNÉ. JEDNALO SE O VÝMĚNU KOTLE TOPENÍ, NOVÝ SPORÁK, OPRAVA INTERIÉROVÝCH DVEŘÍ A OPRAVA KOUPELNOVÉHO NÁBYTKU. JAKÝM ZPŮSOBEM MI TYTO NÁKLADY OVLIVNÍ DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ. LZE JE UVÉST JAKO NÁKLAD CELÉ NEBO JE MUSÍM NĚJAK ODEPISOVAT? DĚKUJI, RYBÁŘ

dobrý den,mám dotaz ohledně silniční daně, mám v…

dobrý den,mám dotaz ohledně silniční daně, mám v majetku jako OSVČ přívěs za osobní automobil, musím platit silniční daň za celý rok, nebo jena za období kdy jsem přívěs používal, děkuji za odpověď

dobry vecer otec ma pozemek a pronajima na nem…

dobry vecer otec ma pozemek a pronajima na nem reklamni byllbord do jake vise z pronajmu je osvobozen od dane z prijmu.neni podnikatel

Dobrý den, mám následujici dotaz. V období od…

Dobrý den, mám následujici dotaz. V období od 1.1.2006 do 31.8.2006 jsem byl zaměstnán a placen zaměstnavatelem v ČR. Většinou této doby jsem však strávil na služebních cestách v Irsku.(Konkrétně 179 dní Irsko, 64 dní ČR) Od 1.září 2006 jsem nastoupil do nového zaměstnání v Irsku na dobu neurčitou přestěhoval se do Irska a budu pokračovat dále v Irsku i v roce 2007. Celkem jsem tedy pokud jde o počet dní byl v Irsku déle než půl roku. Potřeboval bych poradit jak bych měl udělat daňové přiznání za rok 2006. Musím je podat v ČR nebo je možné je podat v Irsku,což by bylo pro mne pravděpodobně výhodnější vzhledem k výši zdanění? Děkuji za odpověď Libor Kadlec

Dobrý den, kdy budou na Vašich stránkách k…

Dobrý den, kdy budou na Vašich stránkách k dispozici ke stažení formuláře pro DPFO za rok 2006 v Excelu, tedy "počítací"? Ve formátu pdf už na netu jsou, ty Vaše jsou ale lepší :-)

dobry vecer chci se zeptat mam 2 garaze…

dobry vecer chci se zeptat mam 2 garaze postavene pred 2 roky chci je letos prodat budu muset stoho odvest dan s prijmu FUne bo jen dan s prodeje?

Dobry den .jsem podnikatel a pronajimam mimo…

Dobry den .jsem podnikatel a pronajimam mimo svoji cinnost jeste obchod bude se me tento prijem zahrnovat do vypoctu placeni zdravotniho a socialniho?