FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, rád bych Vás ještě jedou požádal o…

Dobrý den, rád bych Vás ještě jedou požádal o pomoc. Pro získání dotace potřebuji znát čistý obrat firmy. Na internetu jsem našel tento návod: 1. Čistý obrat – jste-li poplatník účtují v soustavě jednoduchého účetnictví nebo nejste účetní jednotkou tento ř. 1 nevyplňujte. Jste-li poplatníkem účtující v soustavě podvojného účetnictví podle Účtové osnovy a postupů účtování pro podnikatele uveďte na tomto řádku výši čistého obratu dosaženého za zdaňovací období, kterou zjistí jakou součet hodnot příslušných řádků sl. 1 výkazu zisků a ztrát, takto: a) v plném rozsahu (ř.01+04+19+21+23+25+27+30+32+36+37+39+ 41+43+45+53) x 1000 b) ve zkráceném rozsahu (ř.01+04+14+17+19+21+24+26+28+30+38) x 1000 tento návod je z roku 2001. Je možné podle tohoto návodu vypočítat čistý obrat i z výkazů za rok 2005? Děkuji.

Dobrý den, jsme z maželkou oba dva starobní…

Dobrý den, jsme z maželkou oba dva starobní důchodci. Dalším zdrojem příjmu je pronájem družstevního bytu v BSM. Daňové přiznání k DPFO budeme podávat oba a příjem z pronájnu dělit 50+50%. Tento způsob je pro nás výhodnější. Použili bychom zdanění jinýcj příjmů dle par. 10, ZDP. Je tento postup možný? Děkuji a přeji hezký den, Dapas

Dobrý den, jsme z maželkou oba dva starobní…

Dobrý den, jsme z maželkou oba dva starobní důchodci. Dalším zdrojem příjmu je pronájem družstevního bytu v BSM. Daňové přiznání k DPFO budeme podávat oba a příjem z pronájnu dělit 50+50%. Tento způsob je pro nás výhodnější. Použili bychom zdanění jinýcj příjmů dle par. 10, ZDP. Je tento postup možný? Děkuji a přeji hezký den,

Dobrý den. Pobírám rodičovský příspěvek,…

Dobrý den. Pobírám rodičovský příspěvek, provozuji tedy vedlejší sam. výd. činnost. Soc. a zdrav. poj. za mě platí stát, musím odvádět ještě nějaké zálohy na toto poj. také nebo ne? Děkuji

Dobrý den, jsem zaměstnanec daňové přiznání za…

Dobrý den, jsem zaměstnanec daňové přiznání za mě podává zaměstnavatel... V roce 2006 mě skončilo přerušení platnosti Živnostenského listu, ale podnikání jsem neobnovil ,ani nemám žádné příjmy a výdaje spojené s tímto podnikáním. je mutné podávat daňové přiznání na 0 z podnikání nebo stačí to které podá zaměstnavatel. je třeba sdělit F. ůřadu že jsem nepodnikal... Díky

Dobrý den, jsem OSVČ-FO, vedu DE a rád bych si…

Dobrý den, jsem OSVČ-FO, vedu DE a rád bych si letos pořídil na firmu automobil zřejmě na leasing na 48 měsíců. 1) Jako výdaj si mohu odepisovat vždy měsíční díl akontace a měsíční splátku za počet měsíců trvajícího leasingu? Tedy je výhodnější si koupit vozidlo na začátku roku? 2) V případě nákupu na úvěr, je spotřebitelský úvěr na nákup movité věci daňovým příijměm a výdajem odpis za rok? 3) U firemních jízd lze dát do výdajů náklady na km + PHM a silniční daň? Děkuji mockrát za odpovědi.

Dobrý den Jsem zaměstnaná trvale u jednoho…

Dobrý den Jsem zaměstnaná trvale u jednoho zaměstnavatele a současně jsem v loňském roce 12 měsíců pobírala odměnu za výkon funkce radní ZMČ ve výši 2000Kč (daněné u zdroje). Musím podávat daňové přiznání nebo jak mám prosím tuto situaci řešit? Děkuji

Dobrý den, je možno považovat nákup vitamínů pro…

Dobrý den, je možno považovat nákup vitamínů pro zaměstnance za daňový náklad, případně za jakých podmínek? Děkuji za odpověď.

prosím o odpověď, kdy je možno uplatnit náklady…

prosím o odpověď, kdy je možno uplatnit náklady procentuelně a z čeho se vychází děkuji za odpověď

Dobrý den, mám prosbu. OSVČ má v obch. majetku…

Dobrý den, mám prosbu. OSVČ má v obch. majetku vlek. Je možné za tento vlek platit silničí daň pouze za některé měsíce používání? Byl pořízen už v roce 2005. Za rok 2005 byla silniční daň řádně zaplacena. Co jsem tak koukala, tak si myslím, že ne.. .Podle zákona se silniční daň platí po celou dobu, co je v majetku....? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý večer, můj dotaz se týká placení silniční…

Dobrý večer, můj dotaz se týká placení silniční daně. Zaměstnanec u firmy jezdí na pracovní cesty svým soukromým vozidlem. Kdo platí silniční daň ? Sám zaměstnanec nebo ji za něj odvádí firma Děkuji

Dobrý den!Bydlíme v Praze v nájmu.Rovněž v Praze…

Dobrý den!Bydlíme v Praze v nájmu.Rovněž v Praze pracujeme.Postavili jsem si pomocí hypotéky dům mimo Prahu.Dům je zkolaudován,ale zatím zde nebydlíme vzhledem k větší vzdálenosti dojíždění do zaměstnání,i proto že zde je třeba opravit kompletně podlahy /opravné práce zatím nejsou hotovy/.Můžeme si na dům uplatnit odpočet úroků z hypotéky,když zde nebydlíme? 2.dotaz na základě splečného daňového prohlášení/já OSVČ manželka pracuje ve školství/byly manželce v závislé čisnnosti strhávány zálohy na daň asi 40000Kč a mimoto 2x32000Kč vzniklé ze společného zdanění z roku 2005.Kybychom za rok 2006 nechtěli společné zdanění manželů,jak manželka dostane spátky přeplatek daně,to je tedy asi těch 2x32000. Děkuji za odpověď

Dobrý den. Beru rodič. příspěvek a podnikám . Dvě…

Dobrý den. Beru rodič. příspěvek a podnikám . Dvě z vystavených faktur nemám uhrazeny. Jsem plátce DPH - čtvrtletní. DPH zaplatím, ale musím odvést daň z příjmu z těchto faktur, chci-li uplatnit výdaje procentem? Dále se raději ujišťuji, že se na mě nevztahuje minimální daň? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Plánuji zahájit živnost - nákup zboží…

Dobrý den. Plánuji zahájit živnost - nákup zboží za účelem prodeje. Je pro mě výhodné být plátcem DPH? Pravděpodobně nepřekročím zákonem stanovený obrat pro povinnost být plátcem. Zboží budu nakupovat od plátců DPH. Děkuji

S manzelem jsme koupily byt v Praze. Momentalen…

S manzelem jsme koupily byt v Praze. Momentalen jsme dlouhodobe v zahranici, je mozne vyplnit danove priznani on-line. Dekuji

dobry den chci se zeptat jako podnikatel si muzu…

dobry den chci se zeptat jako podnikatel si muzu take prividelat .pronajmem reklamni plochy na svem dome.aniz bych musel stohoto zaplatit dan ?pripadne do jake vise?Dekuji

Dobrý den, jsme realitní kancelář, plátci DPH.…

Dobrý den, jsme realitní kancelář, plátci DPH. Uskutečnili jsme zprostředkování pronájmu skladu v ČR pro polskou firmu. Vystavili jsme fakturu s DPH 19%,které jsme také odvedli. Je to prosím správný postup? Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na téma ukončení…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na téma ukončení leasingu a přechod do majetku firmy. Jedná se o OSVČ, které končí leasingová smlouva dnem 23.12.06 a k tomuto datu přešel dodávkový vůz do vlastnictví firmy (byly splněny podmínky leasingu dle ZoDP). Zároveň byla ještě v prosinci vyřízen přepis vlastnictví do TP. Je možné začít odepisovat dodávku až od ledna 2007 (první splátka byla formou zálohy ca. 200 000 Kč)? OSVČ nemá totiž v roce 2006 zisk a tak bych chtěla z důvodu daňové optimalizace začít odepisovat až v 2007. Můžete mi poradit, jak to nejlépe udělat, aby to pak později finanční úřad nenapadl a nechtěl první odpis zařadit zpětně do r. 2006? Děkuji. J.K.

OSVČ se rozvedl a rozsudek nabyl právní moci v…

OSVČ se rozvedl a rozsudek nabyl právní moci v srpnu 2006. Ale nadále žije se svojí bývalou ženou ve společné domácnosti. Má dvě děti -2roky,1 rok. V jaké výši bude uplatňovat daňové zvýhodnění na své děti za kal.rok 2006? Děkuji.

Dobry den. Ziji v jedne domacnosti s…

Dobry den. Ziji v jedne domacnosti s pritelkyni jiz pres rok. Trvele bydliste mam na jine adrese. Pritelkyne ma 4 rocniho syna z predchoziho vztahu, nomentalne ji skoncila materska a je na podpore, nez si najde nejakou vyhovujici praci. Mam narok na slevu na dani onech 6000 na vyzivovane dite v domacnosti dle paragrafu § 35c zakona o dani z prijmu? Dekuji