FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Vazeny pane Dr Dytrich, dekuji za vasi odpoved
Dobry den, manzelka je starobni duchodce, dale podnika jako OSVC, jeji prijmy po odpoctu vydaju cini cca 40000,-.Je mozno od tohoto zakladu odecist prispevek na penzijni pripojisteni? Kolik bude cinit dan z prijmu? Dekuji
Dobry den, chtela jsem v r.2006 uplatnovat vydaje pausalni castkou a proto jsem v danovem priznani roku 2005 zdanila vsechny svoje pohledavky, ale jelikoz jsou to prijmy roku 2006, 1.mam je zdanovat znovu v DP 2006? Dekuji.
Dobrý večer, prosím Vás o vysvětlení, pokud podnikatel přerušil činnost, je plátce DPH a musí dodanit nespotřebované zásoby a majetek - musí vrátit také DPH, které si odečetl při jejich nákupu? A u závazků a pohledávek zahrnutých do základu daně se v tomto případě zahrne cena bez DPH? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, dcera uzavřela manželství v roce 1998, v roce 1999 koupila byt do osobního vlastnictví prostřednictvím úvěru ze stavebního spoření. Celý počátečný vklad do stav.spoření splácely postupně rodiče formou měsíčních splátek. Ve smlouvě o úvěru na zbytek ceny bytu jsou rodiči uvedeni jako noví dlužníci a úvěr také splatili. V současné době se manželství dcery rozpadá, manžel požaduje v případě rozvodu podíl na ceně bytu, přestože se na něm finančně vůbec nepodílel. Může dcera darovat byt rodičům bez vědomí manžela ještě před rozvodem? Musí se dělat v případě daru odhad nemovitosti? Dcera by v bytě až do rozvodu nadále bydlela s manželem, platila rodičům nájem a náklady na bydlení. Předem děkuji za odpověď.
Dodatek k dotazu o darování bytu bez vědomí manžela. V katastru nemovitostí je zapsáná pouze dcera. Děkuji
Dobrý den, měl bych otázku zda můj zaměstnavatel postupuje v souladu se zákoníkem práce při výpočtu příplatku za práci ve svátek. Za práci ve státem uznaných dnech přísluší zaměstnanci 100% příplatek, nedohodne-li se náhradní volno. Je-li zaměstnanec vyslán na služební cestu ve svátek do zahraničí, měl by mít proplacený čas ve svátek i na služební cestě. Např. řidič vykoná cestu do zahraničí a pak čeká než pojede zpět a je na pobytu x-hodin.Ve svátek vykoná služební cestu ( např.6hod. ) a dalších např. 15 hod. čeká něž pojede zpět. Za 24 hod pobytu se počítá 8 hod. pracovní doby. Měl by tedy zaměstnanec dostat 100% příplatek jednak za 6 hod. služ. cesty a jednak za 5 hod. pobytu (15 hod pobytu odpovídá 5 hod. prac. doby ). Je správné když zaměstnavatel však zaplatí zaměstnanci jen 6 hod. služ. cesty a pobyt již ne? Není to v rozporu jak se starým tak i novým zákoníkem práce? Děkuji Vám za odpověď. S pozdravem Stanislav Čejda
Dobrý den, prosím jak mám zaúčtovat Fa na el.energii, kde je vyúčtován odpočet za období 30.8.-31.12.06, ale která je vystavena 8.1.07, DUZP je rovněž 8.1.07. Já jsem k 31.12.06 přerušila podnikání. Můžu tuto Fa zahrnout ještě do r.2006-kvůli odpočtu DpH. Anebo ji mám vykázat až v přiznání k DpH za 1/Q 2007? Podnikání jsem sice přerušila, ale kvůli překročenému obratu za posledních 12 měsíců jsem nemohla ukončit registraci k DpH. Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zsa jednatel společnosti sro, který není ve společnosti zaměstnán, může pro tuto společnost vykonat pracovní cestu do zahraničí (3 dny) svým automobilem a jak vyúčtovat náklady na stravné a kapesné. Případně jakou smlouvu uzavřít. Děkuji za odpověď
Dobrý den. Příspěvková organizace, v roce 2006 vyměnila na své budově okna za nová v celkové výši cca 65000 bez dph, jak toto zaúčtovat? Děkuji.
Dobrý den. Příspěvková organizace překročila v roce 2006 mzdový limit daný rozpočtem. Jak toto překročení zaúčtovat? Děkuji.
Dobrý den, přítel podniká a potřebuje, aby mu někdo vedl účetnictví, protože jeho účetní ukončuje svoji činnost. Já sama jsem zaměstnaná, a tak mu mohu pomáhat jen po večerech. Mohu mu vést účetnictví, i když nebudu jeho zaměstnanec, nebo nebudu mít uzavřenou dohodu o pracovní činnosti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Jsem zaměstnán v Něm. společnosti s tím, že vykonávám práci převážně na území ČR. Do teď jsem platil soc. a zdrav. pojištění do ČR a daň z příjmu byla placena Německu. Nyní jsem však od zaměstnavatele dostal informaci, že i daň z příjmu bude placena od ČR. Je to pravda? Jaký by nyní měl být pro mne další postup v placení daně z příjmu v ČR? Děkuji
Dobrý den , co je daňově výhodnější , nebo jaký je rozdíl mezi LE na automobil nebo jít do úvěru - účtujeme v DE a auto je N1.Dph se vrátí jenom z akontace a zbývající v rámci čas.rozlišení? Děkuji
Obracím se na Vás s násl. dotazem: Pokud chce fyzická osoba podn. na základě ŽL koupit nemovitost na firmu, tedy IČO, po informaci na katastr. úřadu není možné vložit pak tuto nemovitost na IČO, pokud není podnikatel uveden v Obch. rejstříku. Zápis je možný pouze na RČ. Je možné tedy následně vložit objekt koupený dle kupní ceny na RČ do jmění majetku firmy FO?Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, když mi příjde zálohová faktura,kde není uplatněna daň.Na jaký účet mám Fa zaúčtovat? ------------------------------------------------------------ Prosím,můžete mi říct jaký je rozdíl mezi účtem 381 a 383?V jakých případech se tyto účty používají? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nárok na odpočet DPH při koupi užitkového vozu z autobazaru? A dále do jaké skupiny majetku vůz zařadit, když jeho cena je rovných 40 tisíc Kč. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem zaměstnaná v zahraničí (SRN), kde také platím daně a další odvody ze mzdy. Zde také musím podat daňové přiznání. Za rok 2006 nemám žádné zdanitelné příjmy z České republiky. Můj dotaz - musím v ČR podávat daňové přiznání za rok 2006, když jsem neměla žádný zdanitelný příjem z tuzemska? V případě, že ano, jak budu zdaňovat příjem ze zahraničí, když jsem tento už zdanila v zahraničí? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěl bych se informovat, vozidlo v OM shořelo 22. 2. 2006 a již se nepouživalo, prodáno bylo 4. 4. 2006, silniční daň nemusím platit od 1. 3. 2006 uvedu to v tiskopise daňového přiznání na silniční daň? Dále u osobního auta není uplatněn odpočet u nákupu vozídla, tudíž při prodeji nebude odvedeno DPH? Děkuji
S.r.o. zaplatila stavebnímu bytovému družstvu základní členský vklad+další členký vklad na nebyt.nemovitost, kterou byt.družstvo staví a kterou si v budoucnu od družstva odkoupíme. Družstvo je plátce DPH. Jak se to s DPH u členských vkladů a posléze při odprodeji nebytového jednotky?