FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám dotaz.Při vystavení faktury, která…

Dobrý den, mám dotaz.Při vystavení faktury, která je placena v hotovosti, je povinnost vystavit i příjmový pokladní doklad, nebo se nemusí a musí odběratel tuto fakturu podepsat, že ji převzal.Děkuji

Vážený pane doktore, OSVČ, plátce DPH, DE. …

Vážený pane doktore, OSVČ, plátce DPH, DE. Koupili jsme na leasing (3 roky) traktor. Protiúčtem jsme společnosti dali traktor starý. Cena starého traktoru bude brána jako 1.splátka. Prosíme o radu - jak máme vše proúčtovat? Moc děkujeme.

Dobrý den, pane doktore, prosím o radu v…

Dobrý den, pane doktore, prosím o radu v následující věci: s.r.o. chce mít "odpovědného vedoucího" ve své provozovně. Chce mu vyplácet 2.000,- Kč hrubého měsíčně. Stačí, uzavře-li s ním dohodu o provedení práce s odměnou v této výši (pochopitelně bude odvádět SP a ZP, zálohu na daň). Platí tu minimální mzda, nebo jsou tu nějaké jiné zádrhele? Děkuji velmi za odpověď.

Dobry den. Chtel bych se zeptat zdali musim…

Dobry den. Chtel bych se zeptat zdali musim podavat danove priznani kdyz pronajimam byt a po odecteni vsech nakladu na byt (topeni, elektrina, fond oprav, plyn) mam zisk z pronajmu 9000 kc rocne. Dekuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli jde…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli jde odečíst dan z hypotéky když je potřeba k tomu vypis z katastru a jsme dva spojumajitelé a hypotéka je jen na mé jméno k tomu spolumajitel má v katasru napsanou exekuci , kterou tam uřednici napsali omylem a nedají žádné potvrzení a vymazání trvá 30 dní poradíte co dělat děkuji.

Zdravím Vás. Mám dotaz. Jsem soukromý zemědělec,…

Zdravím Vás. Mám dotaz. Jsem soukromý zemědělec, výdaje vykazuji procentem z příjmů a od nového roku jsem se stal plátcem DPH. Zajímalo by mě, zdali si můžu odpočítávat DPH z nakoupené nafty, kterou spotrebuji na obdělávání půdy zemědělskou technikou, která není vedena v hmotném majetku a neplatím na ni žádnou silniční daň.

Dobrý večer pane doktore, jak má FO, měsíční…

Dobrý večer pane doktore, jak má FO, měsíční plátce DPH, který vede účetnictví, účtovat spotřebu el. energie dle splátkového kalendáře: a) během účetního období (zálohy/náklady) b) na konci účetního období c) v následujícím účetním období po vyfakturování skutečné spotřeby. Děkuji.

Dobrý den , manžel je OSVČ a má společníka který…

Dobrý den , manžel je OSVČ a má společníka který je také OSVČ a nyní pracuje pro firmu , která uzavírá smlouvy jen s manželem a také faktury za odvedenou práci jsou vystaveny pouze na jeho jméno. Může manžel vyfakturovat odvedenou práci svému společníkovi ? Jinak by manžel musel všechny příjmy zdanit sám a také platit daně i za za svého společníka. Děkuji.

Dobrý den, uhradili jsme zahraniční fakturu, ale…

Dobrý den, uhradili jsme zahraniční fakturu, ale na bank.příkaze jsme uvedli, že bank.poplatky se hradí společně. Od nás odešla celá částka faktury, ale díky poplatkům se dodavateli částka ponížila. My jsme mu rozdíl doplatili v hotovosti. Kam se účtuje doplatek vzniklý bank.poplatky? Úhrada faktury je na naší straně 1:1. Děkuji.

Dobrý den, děkuji za odpovědˇ.Dobře , tedy uvěr…

Dobrý den, děkuji za odpovědˇ.Dobře , tedy uvěr na auto N1 dám akontaci 50% .Z celkové ceny vozu se vrátí následující měsíc DPH. a měsíčně se splácí 1/36 50%zbytku.Lze takto pořízené auto během 3 let odepsat?Kam se evidují splátky úvěru to není daň.výdaj?nemusí se odepisovat 4 roky?

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, kam v…

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, kam v daňovém, přiznání napsat příjem z DPP. Paní na recepci FÚ mne zřejmě zmátla, když tvrdila, že do přílohy 2 (část 2, výpočet dílčího základu daně z ostatních příjmů). Já si spíše myslím, že ta položka patří do základní části na 2. str. do kolonky 31 - úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů. Je to tak? Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda jsou pro…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda jsou pro zaměstnavatele (s.r.o.) daňově uznatelným nákladem poplatky za psychotesty a vyšetření EEG zaměstnanců -řidičů z povolání. Děkuji

Dobrý den, jsem studentem VŠ a na nasledujici…

Dobrý den, jsem studentem VŠ a na nasledujici pulrok hodlam prerusit studium a odcestovat do zahranici. Z toho vyplyva, ze ten pulrok nebudu student a budu povinen platit zdravotni a social. poj.. V zahranici (Spanelsku) budu pracovat - odvadet zdravotni a socialni dane budu do "spanelske kasy". Predpokladam ale, ze behem te doby nekolikrat navstivim i ČR a myslim ze bych měl platit zdravotni a socialni poj. i u nas. Muzete prosim poradit jak bych mel postupovat? Dekuji S pozdravem

V minulem roce jsem uplatnil spol. zdanění…

V minulem roce jsem uplatnil spol. zdanění manželů, v tomto období jsem měl ztrátu v podnikání §34. Mohu si tuto ztrátu odečíst v tomto roce ? Opět budu uplatňovat SZM.

Hezký den, jsem uchazečka o zaměstnání a beru…

Hezký den, jsem uchazečka o zaměstnání a beru podporu v nezaměstnanosti, naskytla se mi nyní příložitost si přivydělat formou dohody o provedení práce. za jakých podmínek toto mohu přijmout aniž bych přišla o tuto podporu. Děkuji

ChtěLA BYCH SE PROSÍM ZEPTAT: MÁM BYT V OSOBNÍM…

ChtěLA BYCH SE PROSÍM ZEPTAT: MÁM BYT V OSOBNÍM VLASTNICTVÍ A OFICIÁLNĚ HO PRONAJÍMÁM, ROČNÍ ČISTÝ ZISK JE KOLEM 15000 KČ , MUSÍM TOTO PŘIZNÁVAT DO DAŇOVÉHO PŘIZNÁNÍ? DĚKUJI PŘEDEM ZA ODPOVĚĎ TURKOVÁ

Dobrý den, podnikatel koupil v roce 2002 osobní…

Dobrý den, podnikatel koupil v roce 2002 osobní automobil. Nyni, v roce 2006 by ho chtel vlozit do majetku firmy. Automobil nechal ocenit, cena vysla na 32000 --Kč. Je mozne na zaklade znaleckeho posudku vlozit auto do drobneho majetku a jednorazove ho tak odepsat do nakladu?

Studující syn byl OSVČ jen v 7-8/06.Poté přerušil…

Studující syn byl OSVČ jen v 7-8/06.Poté přerušil podnikání.Jaké nezd.položky může uplatnit on na sebe a jaké otec na nezaoptřené dítě a v jaké výši? Děkuji.

Dobrý den,jsem FO,plátce DPH vedoucí daňovou…

Dobrý den,jsem FO,plátce DPH vedoucí daňovou evidenci.Podnikám v oboru poskytování technic.služeb.Kromě toho mám za rok 2006 jednorázový příjem z prodeje dřevní hmoty z vlastního lesa-předpokládám,že se jedná o příjmy dle §10.Má být z příjmu z prodeje dřeva odvedeno DPH?Děkuji.

Dobry den, Mam dve zamestnani a chci se zeptat…

Dobry den, Mam dve zamestnani a chci se zeptat zda musim platit socialni pojisteni z podnikani (vedlejsi prijem), kdyz jsem osoba za kterou odvadi socialku i zdravotni zamestnavatel (hlavni prijem). Podnikani je sportovni cinnost vedena jako vedlejsi prijem OSVC bez zivnostenskyho listu a zda tedy i z teto vedlejsi cinnosti musim platit socialni pojisteni? Dekuji Hava