FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Potřeboval bych poradit s…

Dobrý den. Potřeboval bych poradit s následujícím: Bydlíme s družkou v rodinném domě jejích rodičů.Jelikož máme spolu dítě, zahájili jsme rekonstrukci domu i s přístavbou kterou financuji z vlastních prostředků. Stavební povolení je vydáno na majitele domu, kteří jsou matka družky a její děda, kteří mají 1/2 podíl. Letos potřebujeme dofinancovat stavbu úvěrem ze stavebního spoření, které je na moji osobu. Chci v buducnu uplatnit odečet úroků z úvěru za rok 2007, ale k tomu potřebuji list vlastnictví . Stačí zajít na KÚ a upravit podíly vlastnictví bez nějaké smlouvy popř. lze nezkoloudovanou část stavby napsat na mé dítě, které je vnukem majitelky?

Dobrý den, prodávám nemovitost přes realitní…

Dobrý den, prodávám nemovitost přes realitní kancelář. Právník této kanceláře mi dal podepsat Smlouvu o úschově, kde se mimo jiné píše, že kupní cena, která se mi má vyplatit bude snížena o daň z prodeje nemovitosti, kterou za mě odvedou. Tento postup se mi nelíbí, protože jsem zjistila, že daň mohu zaplatit až po 3 měsících. Jeden z důvodů mi uvedl, že tak chrání kupující stranu, že v případě nezaplacení by tato daň byla vymáhána po kupujícím. Prý je to běžná praxe. Děkuji za odpověď. Hanusová

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si mohu…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si mohu uplatnit odečet úroků z hypotečního úvěru. Jsem občanka Slovenské republiky s průkazem o povolení k pobytu pro státního příslušníka členského státu Evropských společenství (přechodný pobyt). Z úvěru jsem si pořídila byt v osobním vlastnictví, ale dle zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky ještě nemám nárok na trvalý pobyt v České republice. Děkuji MK

Poskytla jsem charitě peněžitý dar ve výši 2000,…

Poskytla jsem charitě peněžitý dar ve výši 2000,-Kč, ale tato částka je vyšší než 5%. Lze ji uplatnit, když hodnota daru musí být minimálně 2000,-Kč nebo musím ji krátit na 5%? Byla by odpočitatelná částka nižší při splnění podmínek 5 %? Děkuji.

Obracím se na Vás s násl. dotazem: Pokud OSVČ s…

Obracím se na Vás s násl. dotazem: Pokud OSVČ s ŽL, zapsaná v Živn. rejstříku chce nakoupit nemovitost na IČO, dle dotazu na Katastr. úřadě není možno vložit majetek na IČO, pokud OSVČ není zapsána v Obch. rejstříku. Je možno tedy nakoupit nemovitost na RČ a dodatečně vložit do obch. majetku firmy? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o informaci, zda se darovací…

Dobrý den, prosím o informaci, zda se darovací daň vztahuje i na tento případ: právnická firma vybudovala na stávajícím bytovém domě nástavbou nové byty, tudíž získala i od stávajících vlastníků i spoluvlastnický podíl na společných částech budovy. Je i tento podíl předmětem daně darovací? Pozemek pod domem vím, že ano. Děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den, můj dotaz se týká daně z příjmů…

Dobrý den, můj dotaz se týká daně z příjmů právnických osob, konktrétně zdaňování náhrad za zaplacené soudní poplatky v případě vyhraného soudního sporu. Dříve jsme předpis těchto náhrad prováděli až při úhradě, v roce 2006 došlo jsme vydali vnitřní předpis, na základě něhož tyto příjmy předepisujeme do výnosů k právní moci soudního rozhodnutí. Kdy máme takto předepsané výnosy zdanit? Součástí předpisu je i významná částka dosud nezaplacené náhrady soudního poplatku, kdy k právní moci rozsudku došlo v roce 2004. Máme na tento rok udělat dodateční přiznání k dani z příjmů právnických osob?

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO,…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO, plátce DPH vystavila fakturu na provedené práce. Odběratel zaplatil pouze část, protože nesouhlasil s výší ceny z důvodu toho, že FO fakturovala dle jeho zjištění větší rozsah, než bylo uděláno. Může dodavatel prací po vzájemné dohodě s odběratelem na nedoplacenou částku vystavit dobropis? Fa byla vystavená v r.2005, DP by byl v r.2006. Děkuji za odpověď

Dobrý den Jsem studentem a v roce 2006 jsem si…

Dobrý den Jsem studentem a v roce 2006 jsem si koupil automobil, abych mohl dojíždět na tréninky volejbalového oddílu, kde jsem vázaný profesionální smlouvou a kde také mám svůj hlavní a jediný příjem. Je možné automobil odepsat z daní?Pokud ano, za jakých podmínek? Děkuji. S pozdravem

Dobrý den, chtěla bych darovat krev, ale spousta…

Dobrý den, chtěla bych darovat krev, ale spousta lidí mi radí, že mám spíš darovat plazmu, protože za ní je vyšší odpočet z daní. Nechci to dělat kvůli penězům, ale zajímalo by mě, jaká je tedy pravda. Děkuji za odpověď

Dobrý den, v roce 2006 jsem za období 1-8/2006…

Dobrý den, v roce 2006 jsem za období 1-8/2006 pracoval v zahraničí (je podepsána smlouva o zamezení dvojitého zdanění) a za období 9-12/2006 v ČR u dvou zaměstnacvatelů. Můžu postupovat při podání daňového přiznání dle par.2 odst.3 zákona 586/92Sb. v platném znění - v daňovém přiznání budu uvádět jenom příjmy plynoucí ze zdrojů na území ČR? Děkuji

Dobrý den, mám dotaz ohladně DPH. Firma A…

Dobrý den, mám dotaz ohladně DPH. Firma A zprostředkovává stavební práce, tj. dostane fa za práci a následně ji přefakturuje firmě B + zprostředkování. Jak je to se sazbou DPH? Obě firmy jsou plátci, je možné aby firma A vystavovala DD se sníženou sazbou DPH u práce, když firma B staví bytový dům? Děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz,…

Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz, týkající se DPH: v provozovně, který je v najetku firmy je bytový prostor. Firma bude fakturovat uživateli bytu nájem bez DPH, přefakturovávat energii s DPH. Bude to tak správně? A když dovolíte, tak ještě jeden dotaz: Firma A fakturuje obědy firmě B. Firma B uplatní odpočet DPH, zaměstnanec platí 45% ze základu, zbytek jde do nákladů firmy. Lze vůbec uplatnit odpočet DPH, nebo je třeba část DPH odvést? Jak by se mělo v tomto případě postupovat? Děkuji mockrát za odpověď.

Dobry den.rada bych vedela zda-li si byvaly…

Dobry den.rada bych vedela zda-li si byvaly manzel muze odpocitavat dane kdyz jsme rozvedeni a ja mam sverene deti do vlastni pece soudem.Rocne si odpocitava 18.000kc. Dekuji

Dobrý den, skončila nám další leasingová smlouva…

Dobrý den, skončila nám další leasingová smlouva na frézku. Přišla mi faktura/daňový doklad/ - zůstatková hodnota předmětu. Základ DPH 1000,- ,DPH 22%je 220.Jaké účty mám použít? Děkuji

Jsem starob. důchodce a podnikám 1 rok jako obch…

Jsem starob. důchodce a podnikám 1 rok jako obch,zástupce.Neplatil jsem žádné zálohy na zdrav. a soc.pojištění. Jaký je postup výpočtu paušální daně? Mám pouze 12 příjmů a nedokládám žádné náklady?.

Můžeme uplatnit společné zdanění manželů když…

Můžeme uplatnit společné zdanění manželů když jsem zaměstnaná od 3.7.2006 do té doby jsem byla na ÚP a manžel je zaměstnaný od 10.7.2006, předtím pracoval v Holandsku na německý pas, u holandského zaměstnavatele?

Dobrý den, pořídil jsem nákladní automobil, který…

Dobrý den, pořídil jsem nákladní automobil, který chci půjčit obchodním partnerům bezúplatně, nebo musím nákladní automobil pronajmout za cenu zjištěnou? Při pořízení jsem si uplatnil nárok na odpočet. Děkuji za odpověď.

Prosím o radu. Manželka splácí úvěr ze stavebního…

Prosím o radu. Manželka splácí úvěr ze stavebního spoření, který jí byl poskytnut na rodinný dům. Nemá v něm však hlášen trvalý pobyt, přestože v něm skutečně bydlí. Mohu úroky z úvěru v daňovém přiznání odečítat já, když v domě trvalé bydliště mám, ale vlastníkem je manželka? Pro úplnost dodávám, že ona je nepracující důchodcde.

Dobrý den, v novém znění zákona o cestovních…

Dobrý den, v novém znění zákona o cestovních náhradách jsem nikde nenašla zmínku o kapesném. Mají stále zaměstnanci nárok na kapesné při zahraniční služební cestě? Pokud ano, do jaké výše? Velice děkuji.