FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Při výdajích % započítávám prosincové faktury…

Při výdajích % započítávám prosincové faktury,jejich splatnost je leden 2007 již do přijmů v roce 2006.Děkuji.

Chci přejít na výdaje %pohledávky na počátku zdan…

Chci přejít na výdaje %pohledávky na počátku zdan.obd.za rok 2005byli 19000na konci32000.V lednu bylo uhrazeno 26000,pohledávka 6000již nebude uhrazena spol.zanikla.Jaká částka se uvede na dodatečném DAP?Můžu částku zdaněnou v dod.DAP odečíst z přijmů v roce 2006,nebo ji daním znovu?

Dobrý den, jsem OSVČ v měsících 9,10,11 roku…

Dobrý den, jsem OSVČ v měsících 9,10,11 roku 2006 jsem podnikal ve Španělsku. Placený jsem byl v EUR. Jaký kurz vůči Kč mám použít při výpočtu pro daňové účely. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pracoval jsem na dohodu o pracovní…

Dobrý den, pracoval jsem na dohodu o pracovní činnosti.Musím podat daňové přiznání? Děkuji

Dobrý den. Zakoupil jsem objekt skladu a dva…

Dobrý den. Zakoupil jsem objekt skladu a dva roky tj.v roce 2004 a v roce 2005 jsem tento objekt opravoval.Náklady na opravu byly vice jak 600.000Kč.Od května roku 2006 jsem objekt pronajal a rád bych tyto náklady uplatnil v tomto roce jako náklady vynaložené na dosažení,zajištění a udržení příjmů.Veškeré prováděné opravy nebyly technickým zhodnocením budovy,ale pouze opravy zdevastovaného objektu za minulého režimu.Jednalo se o opravu střechy,popraskaného topení,zednické práce,výměna oken apod.V budově jako takové se nic navybourávalo a vše zůstalo tak,jak je uvedeno v půvoním projektu.Na opravu nebylo zapotřebí stavebního povolení. Děkuji za radu

Za rok 2005 jsem uplatnoval vydaje odpisy,rok…

Za rok 2005 jsem uplatnoval vydaje odpisy,rok 2006 bych chtel přejit na paušál,podam dodatečné daň. přiz. budu platit penale?Pohledavky man asi 30,000 kč. děkuji

Dobrý den. když nemám OA zahrnutý v obchodním…

Dobrý den. když nemám OA zahrnutý v obchodním majetku firmy mohu v provozních nákladech uplatnit platbu za silniční daň a dálniční známku? Děkuji za odpověď. _

Dobrý den, jsem FO, vedu DE a jsem plátce DPH.…

Dobrý den, jsem FO, vedu DE a jsem plátce DPH. Spadají přijaté/vydané faktury se ZP 2006, ale uhrazené 2007 do příjmů/výdajů 2006 (jako DPH dle ZP), nebo je rozhodným datem datum úhrady? Děkuji, PV.

13.9.2003 bylo na mně "smlouvou darovací a o…

13.9.2003 bylo na mně "smlouvou darovací a o věcném břemeni" převedeny mimo jiné pozemky (stavební parcely pod zemědělskými stavbami ve vlastnictví zemědělské společnosti a pozemek přilehlého vyasfaltovaného nádvoří), které jsem na základě "kupní smlouvy o prodeji nemovitosti" ze dne 26.11.2004 prodal zemědělské společnosti vlastnící zmiňované stavby. Smlouva byla sjednána na částku 108.500 Kč (ve skutečnosti jsem za to dostal traktor, ale to není podstatné). Daň z převodu nemovitosti byla řádně zaplacena. 22.12.2006 jsem obdržel výzvu od finančního úřadu "k podání daňového přiznání z příjmu fyzických osob" přičemž se jednalo právě o uvedenou smlouvu a částku 108 500. Přiznání jsem již podal a daň zaplatil. Potřeboval bych si ověřit zda jsem za uvedených podmínek tuto daň opravdu měl platit a zda se na to (pokud mi to bylo darováno rodiči) nevztahuje nějaká výjimka stejně jako při dědictví.

Dobrý den, prosím o informaci, zda daň z…

Dobrý den, prosím o informaci, zda daň z nemovitosti je nutné hradit i ze spoluvlastnického podílu na pozemku pod domem, který náleží k bytové jednotce, jenž je zatím vedená na KÚ jako rozestavěná, tudíž nezkolaudovaná? A dále zda se daň ze staveb vztahuje na rozestavěný bytový dům, který je zatím tvořen jen 1 podlažím bez bytů. Moc děkuji.

Dobrý den, prosím o radu ... budeme fakturovat…

Dobrý den, prosím o radu ... budeme fakturovat americké firmě za průzkum trhu, který jsme pro ni provedli v Rusku. Místo uskutečnění zd.plnění je tím pádem v Rusku a jedná se o vývoz služeb, který uvedenu na ř. 440?? Díky za radu a názor.

Dobrý den, příležitostně podnikám na…

Dobrý den, příležitostně podnikám na živnostenský list. K podnikatelským účelům si očas půjčuji od mého syna,který není podnikatelem osobní auto. Kdo musí podat přiznání k silniční dania kdo zaplatí silniční daň Kč 25,- za každý den, kdy bylo auto takto využíváno. Děkuji za odponěď.

Dobrý den, měla jsem dotazy ohledně ukončení…

Dobrý den, měla jsem dotazy ohledně ukončení leasingu. Jedná se mi o to,že mi přišly dvě faktury o ukončení na zůstatkovou hodnotu.Jedna mi přišla s daní 19%,druhá s 22%.Je to přijatelné?Každá je ukončená jiným způsobem.Na jedno ukončení leasingu mi přišla zálohová faktura bez daně, a po zaplacení mi přišel daňový doklad s 19%.Druhá faktura přišla rovnou jako daňový doklad s 22%. Děkuji

Firma s.r.o. plátce DPH má pronajaté prostory od…

Firma s.r.o. plátce DPH má pronajaté prostory od občana neplátce DPH. Na těchto prostorách provedla technické zhodnocení, které má povoleno od pronajímatele odepisovat (odepisováno bude po zkolaudování) lze z nákladů vynaložených na toto zhodnocení uplatnit odpočet DPH?

Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu týkající…

Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu týkající se silniční daně za ZO roku 2006. Od poloviny roku 2006 jsem byl na nemocenské, činnost jsem tedy nevykonával, ale živnost jsem nepřerušil. Mám povinnost za toto období platit silniční daň za vozidlo, které je vedeno v majetku, nebo v tomto případě není splněna podmínka § 2 odst. 1 (používání k podnikání) a mohu v daňovém přiznání požádal o vrácení části daně? Děkuji.

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu zda-li se…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu zda-li se do DAP kromě zdanitelných příjmů od zaměstnavatele uvádějí i peněžité dávky v nemoci a platové vyrovnání bývalého příslušníka Policie ČR. V případě že ano, kam se píší? Děkuji

Dobrý večer, poslední dobou nabízí většina…

Dobrý večer, poslední dobou nabízí většina obchodních firmem takzv. "věrnostní program". Za určité množství odebraného zboží nabízí takzvané " dárky" , ať už elektroniku,drobné předměty nebo zboží ze svého vlatního sortimentu, samozřejně zadarmo. Jak tyto dárky zaúčtovat ? A to jak na straně dodavatele, tak na straně odběratele? Naše firma navíc tyto dárky nedává firmě do faktury s ostatním zbožím, ale poskytuje je přímo prodejci, což je vždy zaměstnanec té odběratelské firmy. Našla jsem na internetu názor, že tyto dárky musí poskytující firma zdanit jako závislou činnost a zároveň odvést DPH. Poradíte? Moc Vám děkuji za Váš čas.

Dobrý den,známý bude poprvé podávat daňové…

Dobrý den,známý bude poprvé podávat daňové příznámí sám,04/2006ukončil zaměstnání u Policie ČR.Teď je zaměstnaný jinde,ale od Policie dostává každý měsíc výsluhu.Bude odvádět daň i z výsluhy?Děkuji za odpověď

Dobrý den, jsem fyzická osoba a chtěla bych si…

Dobrý den, jsem fyzická osoba a chtěla bych si půjčit auto od své maminky(platí leasing) do podnikání jelikož nemám svoje.Lze to a co všechno musím udělat pro to abych si mohla nárokovat náklady?Mnohokrát děkuji Jarka

Dobrý den, naše stavební firma (plátce DPH) …

Dobrý den, naše stavební firma (plátce DPH) provedla práce pro českou firmu(plátce DPH) na území Slovenska. Musíme se zaregistrovat na Slovensku k DPH a tam je také zaplatit? Děkuji za odpověď.