FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý večer pane doktore. Tak už to zase začíná. Konec roku a s ním spojené spousty dotazů. Jako první dotaz bych uvedla.Záloha na daň z příjmu, která měla být splatná do 15.12.06 na FÚ prošla až 4.1.07. Mohu tuto zálohu uplatnit v daňovém přiznání v kolonce na zálohách zaplaceno? Do 15.6.06 byla zaplacena jedna a teď měla být zaplacena druhá, ale jakým si omylem se to nepodařilo až začátkem ledna 07. Já si myslím, že asi ne. Sdělíte mi lepší možnost? Další dotaz je z oblasti firemního auta. Podnikatelka tři roky splácela auto takovou divnou formou jako pronájem. Jednotlivé splátky byly dány do výdajů (vůbec nezaplatila jednu větší zálohovou splátku a když jsem na ní chtěla smlouvu, tak mi řekla, že je to pronájem a po třech letech bude auto její-divné, ale stalo se. Neplatila SD, pojistku, takže se to podle mne skutečně chovalo jako pronájem). Nyní od 13.12.06 je auto skutečně její a chci ho dát do firmy. Nechala ho pojistit a pojišťovna odhadla cenu auta na 214000,-Kč, z které vyměřila pojistku přes 9000,-Kč. Dotaz zní. Zda tuto cenu mohu použít jako pořizovací a pro letošní rok 2006 z ní uplatnit celoroční odpis. V jednom dotaze jste mi odpověděl, že jestliže je majetek k 31.12. veden ve firmě, lze uplatnit odpis jako za celý rok a nemusím jej krátit. Budu moci takto postupovat i v tomto případě? A jako třetí dotaz bych měla k SD u auta, který není v majetku firmy, ale je používán jak pro služební účely, tak soukromé. Vždy jsem zpracovávala cestovní příkaz, kde jsem postupovala podle zákona o cestovních náhradách (3,80/km a 1,73/za PHM dle výpočtu). Chci přejít na výdaje procentem a tak si myslím, že nemusím platit SD, a zpracovávat cest.příkazy. Je to tak? Moc a moc Vám děkuji za čas trávený nad mými dotazy a očekám Vaše odpovědi. Přeji hezký večer Marie
Dobrý den.Žiji společně se svým přítelem v jedné domácnosti a do budoucna plánujeme rodinu,manželství však neplánujeme.Chtěla bych se zeptat jaké daňové výhody můžeme uplatňovat ,pokud spolu žijeme a staráme se o dítě.A na co nemáme nárok v případě ,že nejsme manželé.Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, mám na Vás dva dotazy týkající se dani z přijmu FO. Dotaz č.1 Do pracovního poměru jsem nastoupila 1.5. 2006, jsem studentka kombinovaného studia a je mi 25 let. Chtěl bych se zeptat, zda při podání daňového přiznání za rok 2006 mohu uplatnit slevu na studenta v plné výši (Kč 2400) nebo jen poměrnou část od nástupu do zaměstnání. Dotaz č. 2 Důchodce prodal pozemek - pole, které vlastnil déle než 5 let. V zákoně o dani z přijmu jsem zjistila, že v tomto případě je od daně z příjmu osvobozen. Znamená to, že pokud nemá žádné jiné zdanitelné příjmy nemusí daňové přiznání vůbec podávat? Děkuji za odpověď
Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, či môže česká firma zaoberajúca sa výrobou a montážou plastových okien, uskutočniť montáž na Slovensku pre občana nepodnikateľa na bytové účely s 5 % DPH. Ďakujem.
Prosím o radu ohledně postupu učtování v PU v následujícím připadě. V roce 2005 musel být vytvořen dohadný učet na spotřebované vodné a stočné na které nepřišla faktura v částce 1500,- (5xx/389). V průběhu roku přišla faktura na částku 1200,-. (389/321). Jak se vypořádat s částkou 300,- . Na který výnosový učet musím tuto částku převest (389/6xx). Předem děkuji za odpověď
Na základě žaloby o neplacení nájmu a také požadavku zaplatit úroky z prodlení, byl vynesen rozsudek"Žalovaný je povinen zaplatit žalobcům úroky z prodlení ve výši 10% ročně. Prosím o sdělení dle kterého paragrafu a v jaké výši podléhají tyto úroky dani z příjmu. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.
Dobrý den, ještě jednou ke zdanění podílu ze zisku od dceřinné společnosti ze Slovenska. Osvobození bychom si rádi uplatnili dle par. 19 odst. zi - vlastníme 100 % podíl po dobu 6 let. Děkuji
Dobrý den. Účtuji v DE a musím asi? vyplnit závěrku DE, Výkaz o majetku a závazcích. Prosím o vyjádření, zda v tomto výkaze se položka DHM na konci období se snižuje o provedené odpisy v daném roce a jestli tyto odpisy jsou dále uvedeny v položce pasivní opravná položka. V tomto případě položka Rozdíl (jmění) je snížena 2 x o odpisy??
Dobrý den, manželka byla na mateřské dovolené celý rok 2006. Měla jen jediný příjem z minulého zaměstnání cca 10.000. Můžeme podat společné zdanění manželů ? Dokládá se nějaké potvrzení na fifanční úřad že je na mateřské. Mohu si odečíst z mého základy daně položku na manželku která byla nevýdělečně činná? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, od 1.4.2007 mně začne platit živnostenský list, chtěl bych se zeptat, od jakého data si potom mohu dát do učetnictví účty spojené se zařizováním této živnosti. Resp. mohu si začít vybavovat provozovnu již nyní? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Dva podnikatelé, kteří již podnikají chtějí založit sdružení fyzických osob. Chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem jim bude vedeno účetnictví a dph a zda je tato forma podnikání výhodná nebo je lepší založit s.r.o.. Děkuji
Dobrý den, mám dotaz:kamarádka je od ledna do srpna měsíce u zaměstnavatele ve škole jako učitelka, od září jela jako aupair do Velké Británie. Prý si ho má podat daňové přiznání za rok 2006 sama? Jak se zdaňují tyto přijmy?
Dobrý den, mám na Vás tento dotaz : Může ještě někdo jiný než já uplatnit odpočet úroků zaplacených v hypotéčním úvěru z daňového základu (jsem totiž nyní na mateřské dovolené a nemám tedy žádné příjmy a tak nemohu využít odečet z daní) ? - pouze já jsem vlastníkem bytu na který je ta hypotéka, pouze já a můj syn máme v tom bytě trvalé bydliště a hypotéka je na moje jméno - můj otec a můj přítel jsou spoluručiteli v hypotéčním úvěru, ale oba mají trvalé bydliště jinde - přítel se mnou žije v tom bytě (trvalé bydliště má ještě stále u rodičů), nejsme manželé a je otcem našeho syna … může za těchto podmínek otec či přítel uplatnit odpočet úroků zaplacených v hypotéčním úvěru z daňového základu ? … pokud ne, tak stačila by např.změna trvalého bydliště přítele či náš sňatek ? Předem děkuji za Váš čas na můj dotaz.
Přeji dobrý den, manželka celý minulý rok byla na nemocenské a v prosinci již v častečném invalidním důchodu. Nikde nepracuje. Platí si penzijní připojištění 1500,-Kč měsíčně. Toto za ní platím dále já. Vždy měla při ročním zúčtování daně vrácen přeplatek. Mám nárok na slevu na dani já a jak to mám udělat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, měla bych dotaz na zdaňování příjmů z pronájmu dle § 9. V roce 2005 a 2006 jsme provedli rekonstrukci rodinného domu za cca 1 milion kč, který jsme začali od prosince 2006 pronajímat. Ráda bych se zeptala, zda výdaje na rekonstrukci je možné každý rok odečítat jako výdaj na dosažení příjmů. Tzn., že 5 let mohu odečítat daňovou ztrátu vzniklou v roce 2006 a dále uplatňovat výdaje paušálem? Nebo ztrátu lze uplatňovat i déle? Roční příjem z nájmu bude cca 190 000 Kč.
Dobrý den, jsme akciová společnost se sídlem v ČR. Na Slovensku máme dceřinnou společnost (s.r.o. - 100% podíl). V roce 2006 nám byly vypláceny podíly na zisku. Je pro nás tento příjem skutečně dle paragrafu 19. zákona o dani z příjmů osvobozen. Děkuji
Dobrý den. Vím, že dohody o provedení práce (odměny za funkcionářskou práci) se daní do 5 tis. 15%. Budu-li mít v běžném roce 4 dohody vždy po 4900,- Kč, tak všechny budou zdaněny 15% ? Bude-li se částka např. 8 tis. vyplácet najednou, tak se 5 tis. z toho daní 15 % a zbytek 20%? nebo celých 8 tis. 20 % ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, měla bych dotaz založila jsem firmu nákup a prodej zboží jedná se o bytový textil.Vedu daňovou evidenci.Nevím,jak mám postupovat v evidenci zásob.Jestli musím odepisovat každou položku při prodeji,nebo můžu vést sklad korunou.Co je při takovém množství zboží výhodnější.Děkuji za odpověd a přeji hezký den
mám manželku na mateřské dovolené a nevím jestli se mi vyplatí společne zdanení manželu
Dobrý den,potřebovala bych se ujistit v účtování případu spotřební daně.Klient nakupuje od rakouského plátce DPH pohonné hmoty a dováží je a prodává je českému klientovi. Rakouská firma vystaví fakturu v eur.Já dopočítám dle zákona spotřební daň.Ta se stává součástí základu pro DPH.A také si dopočítám DPH.Vysravená faktura je klasická v české měně s DPH. Je spotřební daň z nákupu součástí ceny zboží bez DPH? Účtuji na 504 a cena s vystavené faktury, která obsahuje spotřební daň účtuji na 604.Je to tak správně. Děkuji