FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den pane doktore mám ještě jeden dotaz: domeček využívaný jako stravovna podniku. Dříve plnil asi jinou funkci. Jaká bude sazba daně ze staveb? 3 5 nebo 10 Kč/m2? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zaptat... musí mít podnikatel OSVČ, který není plátcem DPH založen svůj bankovní účet pro podnikání? Bezhotovostních plateb má za rok minimum.. může pro tyto mimořádé případy použít bankovní účet manželky? (pochopitelně za předpokladu, že všechny příjmy řádně přiznává a vede o nich evidenci včetně výpisů z manželčina účtu). Zálohy na sociální a zdravotní pojištění posílá tato OSVČ také z účtu manželky... vadí to? Je to někde stanoveno zákonnem, že musí mít vlastní účet a pokud ano, tak kde? Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala ohledně vyhlášky 488/2006, která se vztahuje k autorským poplatkům, a to: 1) Je tzv. Autorský poplatek daňovým nebo nedaňovým nákladem ? 2) Na jaké účty se v podvojném účetnictví poplatek účtuje ? 3) Pokud naše firma prodává přístroje, které podléhají autorskému poplatku, musí firma tento poplatek speciálně někomu odvádět ? popřípadě komu ? S poděkováním za odpověď a s přáním příjemného dne
Prosím Vás o informaci, jakým způsobem postupovat při společném zdanění manželů: - manželka je na mateřské dovolené, v průběhu roku 2006 pobírala "mateřskou" (tj. peněžitou pomoc v mateřství) a rodičovský příspěvek. Jedná se o příjmy, které by měla považovat za svůj příjem roku 2006 ke zdanění ? nebo se jedná o "sociální dávky", které zdanění nepodléhají ? Pokud by nebylo použito společné zdanění manželů, lze ji uplatnit jako "vyživovanou osobu", pokud by tyto částky přesáhly limitní hranici cca 38 tis. ? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den mám příjmy z honorářových listu budu si muset podávat daňové přiznámí a potřebovala bych vědět zda budu podávat i přehledy na OSSZ a VZP?Děkuji
Zakladam s.r.o. a budu nakupovat nemovitost kterou nasledne prestavim a vytvorene byty budu pronajimat. Je mozne odecist vydaje na prestavby z dani? Jake dane by se odvadeli z najemneho? Dekuji,
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o odpověď na mojí otázku. Podnikám jako fyzická osoba a mám na leasing osobní auto (obchodní majetek). Autem jsem jezdila i soukromě. Zajímalo by mě tedy, jak mám tyto jízdy vyúčtovat?
Dobry den, chtel bych si zalozit zivnostensky list a zaridit si internetovy obchod. Jake povinnosti k tomu nalezi, zejmena poplatky na danich, socialnim a zdravotnim pojisteni? Co musim udelat, abych platil co nejmene? Jsem student VS. Dekuji,
Dobrý den potřebovala bych vědět manžel chce letos uplatnit výdaje procentem a má živnostenský list vydán na povrchové upravy a svařování kovů a nevým kolik mám uplatnit procent jesli 60 či 50?
Postavili jsme nový dům,určený k bydlení,psáno vše na firmu/důvod,muž jednatel,půjčka od firmy/. Bylo dohodnuto,že po zaplacení půjčky bude dům na nás převeden.Daň prohl.na uhrazeni daně z nemovitosti podala firma,hradili jsme celou dobu my.V loňském roce došlo k přepsání domu na nás. Otázky:1.Kdy máme podat daň prohl.k dani z nemov.letos v lednu ? 2.Vztahuje se na nás osvobození na 15 let/novostavba/,když jsme od prvopočátku tento dům vystavěli vlastními prostředky a předchozí daně jsme také hradili my?Za odpověď děkuji
V únoru 2007 mi končí leasing na osobní auto. Stane se tedy mým majetkem a budu majitelem vozidla. Vozidlo není v podnikání. Mám v úmyslu jej obratem prodat. Doslechl jsem se, že bych měl pokud jej prodám do 1 roku od nabytí zaplatit daň z příjmu. Je to pravda ? Přijde mi to absurdní. Děkuji.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, pokud máme s manželem každý trvalé bydliště jinde, ale sdílíme trvale společnou domácnost, můžeme uplatnit společné zdanění manželů? Děkuji za odpověď Barbara
Odborová organizace, daňová evidence. Můžeme ještě v letošním roce vést DE? Musíme podávat daňové přiznání, když máme příjmy pouze z členských příspěvků a úroky z běžného účtu? Děkuji.
Dobrý den pane doktore, mám následující dva dotazy: a) obdrželi jsme fakturu na které je uvedeno: 1.) Server - hardware 200 tis., 2.) příslušenství 100 tis., Software - 60 tis. Podle mě by server + příslušenství mělo být daňově odepisováno v 1. odpisové skupině (SKP 30.02) a software 36 měsíců. Je to správně? b) pořídili jsme si účetní software, fakturovaná částka cca. 400 tis. Kč. V ceně je několik licencí´. Je třeba při zařazení podělit celkovou cenu počtem licencí, nebo to zařadím jako jeden software. (jedná se o síťový software). Mnohokrát děkuji
Dobrý den, při nákupu zboží z EU uplatním nárok na odpočet naší 19% sazby a zároveň stejnou částku odvedu,jaký je ale správný postup při nákupu zboží z třetích zemí z pohledu DPH? Děkuji za odpověď.
Dobry den, mam dotaz ohledne dani: jsem fyzicka osoba, zamestnanec a provedl jsem par obchodu s opcemi a warranty. V roce 2005 jsem dosahl zisku a z nej zaplatil dane. V roce 2006 jsem vsak ve ztrate - je prosim Vas mozne, abych z dani z roku 2005 dostal za zdanovaci obdobi v roce 2006 cast techto zaplacenych dani zpet? Dekuji.
Dobrý den, rád bych se zeptal, vedu DE jsem plátce DPH a zaplatil jsem silniční daň. Prosím Vás o radu jak vypočítat náklady na cestovné. Auto nemám v majetku firmy. Děkuji
Dobrý den, za rok 2006 jsem měla pár občasných přivýdělků díky placené reklamě na mých internetových stránkách - vše však u zahraniční firmy - peníze mi zasílají šekem z USA. Nijak jsem to neplanovala - nebylo to dopředu myšleno za účelem výdělku, ale nakonec mi z 12 měsíců v roce 2006 asi 10x přišel šek pokaždé na pár tisí korun (ale určitě přes 20 tis. za rok). Samozřejmě nejsem reg. jako podnikatelka a ani na finanční úřadě - jsem studentka a daňe jsem snad nikdy neplatila. Jak můžu za rok 2006 zaplatit daně, když jsem je vlastně vydělala nelegálně - bez živ. oprávnění. Myslíte si, že vzhledem k tomu, že jsou zaslané šekem z USA o nich pravděpodobně fin. úřad nemusí mít přehled (jediné údaje jsou jméno a adresa na šeku) a já bych to mohla zkusit jen za rok 06 nezdanit? Jaký by byl případně postih, kdyby fin. úřad na něco přišel? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu jak postupovat s drobným hmotným majetkem s pořizovací cenou 5000,-. Musí se odepisovat? Děkuji
Dobry den, loni jsem ukoncila vysokou skolu a od listopadu 2006 jsem zacala pracovat na HPP. V prubehu mesice ledna 2006 jsem si pri studiu privydelavala u jedne firmy na DPP, kde jsem podepsala Prohlaseni k dani. Firma mi nyni poslala formular Potvrzeni o zdanitelnych prijmech. U sveho soucasneho zamestnavatele podepsane prohlaseni k dani nemam. Mam si ho na letosni rok podepsat? Mam pozadat o rocni zuctovani zaloh? Dekuji za odpoved.