FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den. Mel bych dotaz ohledne dane z…

Dobry den. Mel bych dotaz ohledne dane z nemovitosti. V roce 2005 jsem v lednu koupil panelovy byt v osobnim vlastnictvi - platba hypotekou. Do katastru byl samozrejme zapsan az nekdy v breznu 2005. Nejak mi uniklo placeni dane z nemovitosti, tj. ze jsem to zapomel a az teprve letos sem si vsim ze se plati dan z nemovitosti. Byt pouzivam na bydleni. Soucasti koupe je i spoluvlastnictvi na pozemku na kterem panelak stoji. Mam otazku, zda tedy dan z nemovitosti se tyka i me. Dale co delat kdyz jsem tuto dan neplatil v roce 2005 a 2006, tj, jestli se me bude tykat nejake penale, nebo zda se bude jednat o nedoplatek. Mel bych jeste jeden dotaz ohledne spolecneho zdaneni manzelu. V roce 2006 jsem se ozenil, manzelka ma dite s predesleho manzelstvi - zijeme ve spolecne domacnosti. Maznelka je na pracovnim urade, tj. bez zamestnani - nulove prijmy, nepobira ani socialni prispevek, pouze pridavek na dite - ve vysi asi 250 kc. Otazka je, jake potvrzeni a kde si musi manzelka vyzvednout abychom mohli podat spolecne zdaneni. Dekuji mnohokrat za odpoved.

Dobrý den, kupuji nový traktor a část ceny chci…

Dobrý den, kupuji nový traktor a část ceny chci uhradit úvěrem. V současné době jsem uveden v technickém průkazu jako majitel a proto jsem uplatnil nárok na odpočet DPH a daňové odpisy za rok 2006. Banka podmiňuje poskytnutí úvěru přepisem traktoru v technickém průkazu kde by byla jako vlastník banka a já jako provozovatel. Mám jako provozovatel nárok uplatnit daňové odpisy a odpočet DPH ? Děkuji za odpověď. Rejn

Dobrý den.Ještě jednou k těm souběžným pracovním…

Dobrý den.Ještě jednou k těm souběžným pracovním poměrům. V odpovědi postrádám, jak to bude se zdravotním pojištěním? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o informaci, zda může…

Dobrý den, prosím o informaci, zda může zaměstnavatel provést vyúčtování DPFO zaměstancům, kteří si chtějí uplatnit úroky z hypotéky, nebo zda si musí zaměstnanci provést sami přiznání k dani z příjmů. Děkuji

Podnikatel používá automobil, který vlastní ale…

Podnikatel používá automobil, který vlastní ale nevložil jej do OM. Může si uplatnit do nákladů parkovné, které prokazatelně hradil při pracovní cestě? A dále se chci optat. Pokud koupí automobil v 12/06 ale zapsat jej nechá až po novém roce, tak rozhodující datu pro zařazení do majetku je datum v technickém průkazu?Auto je koupeno od fyzické osoby a hrazeno hotově. Děkuji

Dobrý den, obracím se na Vás ohledně rady. Jsem…

Dobrý den, obracím se na Vás ohledně rady. Jsem OSVČ zabývající se nákup zboží za účelem jeho dalšího prodeje, vedu daň. evidenci, mám přihlášenou spolupracující osobu. Letos chci činnost ukončit a všechny své zásoby a automobil prodat. Mohu prodat všechny zásoby naráz třeba za 1/3 pořizovací ceny, aniž by to mělo nějaké dopady na dodanění? Mám na mysli to, jestli nebudu muset na konci roku dát do daň. přiznání namísto 100 000 Kč (1/3 hodnoty zboží, které skutečně obdržím) 300 000 (součet hodnot nákupních cen skladnovaného zboží). Věřím, že mi pomůžete a jsem s pozdravem.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakou…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakou předkontaci zvolit pro pojištění zdravotní i soc, a jaká předkontace přísluší platbě penále. jsem OSVČ. a zda to mohu zaúčtovat dohromady. Vedu si daňovou evidenci. Potom ještě jakou předkontaci zvolit pro srážkovou daň?Platím si ochranný dohled jsem kadeřnice. Děkuji za odpověď. Jarka

Dobry den, mela bych na Vas dotaz ohledne…

Dobry den, mela bych na Vas dotaz ohledne vraceni dani za rok 2006. Od 1. 1. do 10.2. jsem pracovala v CR, pote od 4.5. do 30.9. ve spanelsku a od 6.12. v anglii, kde pracuji stale. Rada bych pozadala o vraceni dani, ptala jsem se na Financnim urade, ale poradili mi pouze jak zazadat o vraceni dani z CR. Prosim, poradte mi, zda mam narok na vraceni dani ze vsech zemi, jake konkretni formulare potrebuji a zda o vraceni dani muzu pozadat z CR. Dekuji, Eva

Dobrý den. Dcera obdržela odstupné za uvolnění…

Dobrý den. Dcera obdržela odstupné za uvolnění bytu v roce 2005 a nastěhovala se k rodičům do společné domácnosti v družstevním bytě s tím, že z odstupného zaplatí výměnu oken a doplatí dlouhodobou půjčku aby mohl být byt převeden do vlastnictví. To provedla v roce 2006.Po převodu bytu se stane spolumajitelkou s 50-ti procenty. Tento převod se nepodařilo zajistit do konce roku 2006. Dcera podá daňové přiznání a ráda by odečetla vložené náklady. Ze zbytku odstupného by zaplatila daň. Je to možné? Děkuji

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz týkající se…

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz týkající se daně z příjmů FO, konkrétně příjmů dle §6. Nejdříve bych nastínila situaci. Moje kamarádka je studenka a součastně má pracovní smlouvu s firmou (pracovní poměr), u které podepsala Prohlášení poplatníka daně z příjmů FO....Kromě tohoto poměru žádné jiné příjmy nemá. Nebylo by na tom nic zvláštní, ale jelikož kamarádka daňové problematice vůbec nerozumí (jako většina) tak podepsala Prohlášení, tak jak ji přišlo předvyplněné !!od účetní a v části I. 1. , že NEUPLATŇUJE slevu na poplatníka a studenta. Jaké má možnosti slevu dodatečně uplatnit. Mohla by si podat DPFO, nebude mít nějaký vliv na to že zaškrtla že neuplatňuje slevy..? Popřípadě mohla by toto prohlášení přepsat do 15.2, že slevy uplatŇuje, ačkoliv ji zamtel při výplatě neuplatňoval slevy? Mám podezření, že společnost vede 2 jí evidenci a že i přes to slevy uplatňuje, fin. úřadu nic neodvádí, a kamarádku takto šidí, bylo by to možné?? Navíc měla předepsané od účetní že nechce!! provést zúčtování, je přece nelogické, když podepisuji Prohlášení mám jen jeden poměr neuplatňovat tyto slevy, navíc mohu podepsat toto Prohlášení jen u jednoho zamtele, bez ohledu zda jsem slevy uplatnila nebo ne, nebo to tak není? Tím by se firma pojistila, že nikde jinde slevy uplatnit nemůže..Při výplatě ji sráží zálohu na daň dle klouzavě progres. stupnice. Mockrát Vám děkuji za odpověď a velice si vážím této bezplatné poradenské služby, která je k nezaplacení.

Dobrý den,chtěl bych pronajmout nebytové prostory…

Dobrý den,chtěl bych pronajmout nebytové prostory ve svém rodinném domě.Plyne mi z toho daňová povinnost a jestli ano tak prosím kolik.Jsem podnikatel a sídlo podnikání mám doma zvážuji co je pro mě lepší,jestli pronajímat jako fyzická osoba nebo jako podnikatel?Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Prosím, můžete mi sdělit, zda při…

Dobrý den. Prosím, můžete mi sdělit, zda při bezúplatném převodu bytu do vlastnictví, kdy je současně převáděn podíl na pozemcích (pozemky získalo bezplatně bytové stavební družstvo od státu a má je zapsány v katastru) podléhají tyto pozemky dani darovací 7%(výpočet ceny dle cenové mapy) a nebo jsou od daně osvobozeny (jako družstevní byt). Pokud by od daně nebyly osvobozeny, bylo by možné pozemky- podíl převést úplatně za náklady spojené s převodem? V tom případě by se asi jednalo o daň z prodeje 3% (zase výpočet dle cenové mapy). Děkuji

Dobrý podvečer, zajímalo by mě, zda mám…

Dobrý podvečer, zajímalo by mě, zda mám povinnost podat daňové přiznání pokud mám u jednoho zamtele- podepsáno prohlášení a u druhého zamtele příjem nikdy nepřekročil 5000 Kč, tudíž se daní srážkou.??Jedná se o souběžné příjmy. Osobně se domnívám, že daň. povinnost bych měla, až by byla uplatněna zálohová min 20% daň na druhý příjem, že srážkové daně se vůbec do daň. přiznání nezohledňují. Domnívám se správně? Děkuji za odpověď.

Dobry den, zajimalo by me jestli je nutne jako…

Dobry den, zajimalo by me jestli je nutne jako OSVC podepisovat faktury, dekuji a prijemny den. Dvorak

Vážený pane doktore, protože jste nám už…

Vážený pane doktore, protože jste nám už vícekrát a vždy opravdu dobře poradil, obracím se na Vás znovu. Rodiče byli společnými vlastníky rodinného domku. Maminka zemřela a při dědické řízení se otec svého dědického podílu (1/6) vzdal v můj prospěch,bratrovi jeho podíl vyplatím. Při dědickém řízení se můj otec vzdal i svého vlastního podílu, tedy 1/2 domku v můj prospěch. Majitelkou jsem se tedy stala já.U notáře nám bylo řečeno, že tímto je celá záležitost vyřízena tak, jak si otec přál a žádné další daně nebo podobně platit nebudeme. Je to opravdu tak ? Nemusím podávat přiznání k dani darovací z té poloviny domku, který mi otec vlastně daroval při dědickém řízení ? Děkuji a znovu musím Vaše služby opravdu ocenit. S pozdravem.

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Na…

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Na základě finančního leasingu jsme si pořídili pracovní stroj, který jsme po zaplacení splátek odkoupili dne 10.2.2006 za prodejní cenu 1220,- Kč vč. DPH. U leasingu jsme si uplatnili odpočet DPH. Nyní chceme tento stroj prodat. Prosím, na které předpisy si musíme dát pozor při prodeji? Děkuji.

Dobrý den, prosím jak správně zaúčtovat…

Dobrý den, prosím jak správně zaúčtovat preventivní prohlídku ve školství? Účet 527 nebo jiný. Děkuji

Pokud podnikatel FO s ŽL chce koupit nemovitost …

Pokud podnikatel FO s ŽL chce koupit nemovitost na firmu (tedy IČO), není dle informací na Katastr. úřadě pak možno zapsat tuto nemovitost, není-li zapsán v Obch. rejstříku. Je tedy možné koupit nemovitost na RČ a pak dle kupní ceny vložit do jmění firmy? Děkuji za odpověď.

Pokud podnikatel FO s ŽL chce koupit nemovitost …

Pokud podnikatel FO s ŽL chce koupit nemovitost na firmu (tedy IČO), není dle informací na Katastr. úřadě pak možno zapsat tuto nemovitost, není-li zapsán v Obch. rejstříku. Je tedy možné koupit nemovitost na RČ a pak dle kupní ceny vložit do jmění firmy? Děkuji za odpověď.

Jaké procento z příjmů mohu použít k výpočtu…

Jaké procento z příjmů mohu použít k výpočtu paušálních výdajů u živnosti "Montáž, opravy a zkoušky vyhrazených elektrických zařízení"? Mám rozdílné informace /50,60 %/ i z kvalif.zdrojů.Moc Vám děkuji za odpověď.