FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
koupil jsem si novy/nove postaveny/ byt do OV.Byt je proveden jako nadstavba na obecnim dome /ne pudni vestavba/.Musim platit dan z nemovitosti nebo se na me vztahuje odpusteni dane na dobu 15 let pro nove postavenou bytovou jednotku??Dekuji za odpoved
Dobrý den, přiznání k dani z příjmů za rok 2006 mi dělá zaměstnavatel. Chci dát do daní zaplacené úroky z hypotéčního úvěru za rok 2006. Jaké doklady (kromě potvrzení zaplacených úroků z banky)musím zaměstnavateli předožit, aby mi je mohl zahrnout do již zmiňovaného daňového přiznání? Za odpověď děkuji.
Dobrý den, omluvám se, ale vracím se již k odpovězenému dotazu, který se týkal toho, zda může OSVČ použít na občasné bezhotovostní úhrady (příjmy) a placení záloh soc. a zdrav. pojištění bankovní účet manželky. Bylo mi odpovězeno, že tento případ je nežádoucím (což jsem předpokládala a ani v této věci nehodlám pochopitelně oponovat)... ale je někde v zákoně zakotvena přímo povinnost o vedení vlastního účtu u OSVČ (když je neplátce DPH a výdaje uplatňuje % z příjmu) a hrozní při takovémto způsobu použítí manželčina účtu nějaké sankce např. z FÚ?? Podotýkám, že o bezhotovostních příjmech a odvedených zálohách si OSVČ vede ještě zvlášť přesnou evidenci a výpisy z tohoto "manželčina" účtu si ponechává ve své evidenci s označením daných položek. Děkuji moc za odpověď.
Účtuji v DE. Spolu s bratrem jsme zdědili nemovitý i movitý majetek, každý vlastník id. 1/2. Bratr nepodniká na tomto majetku, já však ano. Zdaňuji příjmy - provoz MVE a proti tomu do nákladů dávám odpisy tohoto majetku. Na základě znal. posudku byl majetek vložen v r. 2000 do mého podnikání kvůli odpisům - celý i za bratra (protože on na něm nepodniká). Je nutné to ošetřit nějakou smlouvu či dohodu mezi mnou a bratrem, nevím jak se v tomto posuzují spojené - blízké osoby. Děkuji za odpověď, jestli se v tom vyznáte.
Dobrý den. Podnikatel má vůz evidovaný na IČ zařazený v obchodním majetku a odepsán. Nyní by chtěl podnikatel automobil přehlásit na svoji soukromou osobu, tedy provést registraci na RČ a vyřadit z majetku. Dle mého názoru by se majetek měl vyřadit za nulovou hodnotu (je již plně odepsán) a tudíž bez zdanění, av případě prodeje do 5 let o vyřazení majetku by měl být tento prodej dodatečně zdaněn. Můžete mi, prosím, potvrdit popř. vyvrátit můj názor? Děkuji. Pavel Hochman
Dobrý den. Když student zakládá živnost, nemusí platit sociální ani zdravotní pojištění, že...? Musí se studium doložit při založení a pak třeba i každý semestr potvrzením? Případně kde? Do kolika let je student sproštěn od soc. a zdravotního pojištění, do 26 (v případě, že studuje déle)? Děkuji...
Dobrý den, pane doktore.Potřebuji prosím poradit: Firma má 3 automobily /2 Sprintery a 1 skříňový Mercedes/, kterými vozí zboží a výrobky k zákazníkům nebo si jezdí pro zboží a materiál pro vlastní potřebu.Doprava za zboží je zahrnuta v ceně zboží, u nábytku se fakturuje na konci faktury zvlášť.Musí mít tato firma koncesi na dopravu a odborný dohled?Děkuji
Dobrý den, na živnostenské oprávnění podnikám (mám autoopravnu). Uplatňuji náklady procentem z příjmů. Tudíž shromažďuji pouze vydané faktury, z kterých vypočtu základ daně. Postupuji správně, když mám jen toto? Musím vést pokladní knihu přijatých peněz? Nebo vydávat příjmové pokladní doklady? Nepostačí mi pouze na fakturu napsat "platba v hotovosti"? Děkuji za odpověď.
Řekněme, že někdo, kdo není vůbec registrovaný na FÚ a nemá žádnou živnost ani zaměstnání, "zapomene" zdanit určitý příjem nepřesahující 50 tisíc Kč za rok 2006 podle §10 ZDP. Jak pak postupuje FÚ, když to zjistí? Musí se jen doplatit celá daň + penále (kolik poté je řádově takové penále) nebo ještě neco? Děkuji
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně daň. přiznání k dani z příjmu fyz. osob. Prodali jsme pozemek, od jehož nabytí neuplynulo 5 let, tudíž jsme povinni odvést daň. Před prodejem nám zahradnická firma pozemek posekala. Prodej jsme uskutečnili přes realitní kancelář a té zaplatili provizi. Můžeme si jak fakturu od zahradnické firmy, tak provizi od realitní kanceláře nějak uplatnit v přiznání a případně jak? Z hlediska daně z příjmů jsem pouze zaměstnancem, nejsem OSVČ ani nevedu žádné účetnictví. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na daň z příjmu u studenta. Můj bratr studuje VŠ,je mu 22let. Během roku 2006 ukončil studium a měl tři měsíce pauzu, než nastoupil na další VŠ a nechal se na dohodu zaměstnat. Příjmy, co si vydělal během těch tří měsíců musí zdanit a mě zajímá jaké slevy na dani si může uplatnit ? Jestli si slevy na poplatníka a studenta může uplatňovat v celé výši, nebo jak? Děkuji
Dobrý den, jsme sdružení FO, plátci DPH. Obdrželi jsme fakturu od Slovenské firmy (DIČ SK, nemá v ČR pobočku, nejsou pracovní agentura). Jsou plátci DPH, ale na faktuře DPH nevyčíslili ani nepřevedli daňovou povinnost na nás. Jedná se o fakturaci za hodinovou práci pracovníků při zýmečnické výrobě v našich prostorách v ČR. Máme povinnost DPH dopočítat, případně nějak uvádět v daňovém přiznání k DPH? Děkuji
Dobrý den, zjistila jsem, že jsem v loňském roce provedla chybně výpočet náhradního plnění (zaměstnání ZPS, zákona č. 435/2004 Sb.) a do státního rozpočtu byla uhrazena mnohem vyšší částka než měla být, tato nesprávně uhrazená částka byla také uplatněna do daňových nákladů daného roku. Chci se zeptat jakým způsobem a zda vůbec je možné tuto chybu napravit. Předem děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne
Dobrý den, v lednu 06 jsem jako OSVČ celý měsíc byl v pracovní neschopnosti - neměl jsem žádný zdanitelný příjem. k 1.2.06 jsem ukončil podnikání a stal jsem se starobním důchodcem. Mám dopis jestli stačí prohlášení, že mé příjmy nepřevýšily částku Kč 10.000,-- nebo jsem povinnen podat daňové přiznání. Děkuji
Dobrý den, chtel bych se zeptat co mám napsat do kolonky "hrubý příjem manželky" když od 1.1 2006 do 5.7 2006 byla na nemocenské od 6.7 2006 přešla na mateřskou dovolenou. Já odvádím příspěvky odborové organizaci,můžu si je odečíst? Předem děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu ohledně cestovních náhrad. Musí zaměstnavatel vyplácet zaměstnanci stravné za cestu v souvislosti s mimořádným výkonem práce mimo rozvrh směn v místě výkonu práce nebo pravidelného pracoviště ? A pokud byl zaměstnanec např. v sobotu na školení v místě pravidelného pracoviště a toto školení trvalo 6 hodin, má také zaměstnanec nárok na stravné? Může zaměstnanec místo stravného dostat stravenku? Děkuji za Vaše rady
Dobrý den, prosím o odpověď na 2 otázky: 1.přeplatky na platbách soc. a zdrav. pojištění jsou daňově uznatelnými příjmy pro popl. s daň. evidencí? 2.Minimál. základ daně se vztahuje i na popl., kteří v 2006 měli pouze příjem z pronájmu dle § 9 zák.? Děkuji
Dobrýden, chtěl bych se zeptat, zda můžeme si podat společné zdanění manželů za rok 2006 když naše dcera úspěšně ukončila studium v červnu06 a od 8/06 má zaměstnání? Pokud ano, tak jak se bude vypisovat doba za 01-07/06 a jak počítat ta doba za 08-12/06? Jak máme doložit studium dcery? děkuji
Dobrý den, předem bych Vám chtěl poděkovat za zodpovězení mého dotazu ohledně prodeje zásob pod cenou. Ještě bych se chtěl vrátit k tomuto problému a měl bych na Vás ještě dotaz: mám-li jako OSVČ spolupracující osobu a provedu to, že prodám všechny zásoby za 1/3 ceny a spolupracující osoba řekne, že se jí to nelíbí (že jí to připadá málo), může po mě požadovat nějakou náhradu (např. doplatek do nákupní ceny)? Co by se dalo použít při prodeji pod cenou jako důkazní břemeno? S přáním krásného dne,
Jsem OSVČ, vedu DE, mám budovy v majetku, v kterých podnikám na IČO, další budovy nemám v majetku,ale tyto budovy, které vlastním jako fyzická osoba pronajímám a odvádím daň z příjmu, můžu si na tyto budovy,které nejsou v majetku, ale jsou předmětem příjmu uplatnit jako náklad pojištění budov, toto se týká i strojů? Děkuji.