FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

dobrý den, mám prosím dva dotazy. 1. když…

dobrý den, mám prosím dva dotazy. 1. když odečítám výdaje paušálem, mohu si navíc započítat úroky z půjčky stav. spořitelny na bydlení? 2. družstevní byt, který v současné době rekonstruuji, budu ze dvou třetit použivat jako kancelář, mohu si 2/3 výdaju na rekonstrukci zahrnout do nákladů, v připadě, že nepoužiji paušál? a jak je to s DPH, taky 2/3 mohu odečíst? děkuji moc za odpoved HP

Je možné jeden rok uplatňovat u FO výdaje % z…

Je možné jeden rok uplatňovat u FO výdaje % z příjmů a další rok dle skutečných výdajů. Podle toho, co je výhodnější? Děkuji

Dobrý den, děkuji za zodpovězení mého dotazu.…

Dobrý den, děkuji za zodpovězení mého dotazu. Jen ještě pro upřesnění ohledně srážkové daně. Zaměstnanci platím čistého 425 kč za ochranný dohled a z toho 75 kč platím na finanční úřad srážkovou daň. Mám tedy v DE zaúčtovat jako plat zaměstnance celých 500,- kč a nebo 425,- kč plat a zvlášť 75 kč srážkovou daň?Popřípadě u těch 75,- kč jakou zvolit předkontaci. Děkuji moc za vaši odpověď a radu JARKA

Vážený pane doktora, mohu si uplatnit společné…

Vážený pane doktora, mohu si uplatnit společné zdanění manželů pokud jsem OSVČ, od 1.1.2006 do 30.6.2006 jsem přerušila činnost, za druhé pololetí jsem měla výdelěk asi 12000 Kč. Tento rok byl již šestým rokem mého podnikání. Jsem vdaná,máme dvě nezlet.děti, manžel je zaměstnaný u zaměstnavatele , s výdělkem 180000 kč za rok 2006. Žádné jiné příjmy jsem neměla . Děkuji.

Dobrý den, měla bych následující dotaz: K 31.3…

Dobrý den, měla bych následující dotaz: K 31.3.2006 jsem pozastavila živnost, jak je to s majetkem a jeho odpisy, lze je uplatnit za rok 2006 v plné výši nebo je nutno je krátit? Děkuji za odpověď

Dobrý den, jsem zaměstnaná na hlavní pracovní…

Dobrý den, jsem zaměstnaná na hlavní pracovní poměr (17.000,- Kč hrubého/měsíc) a zároveň jsem studentkou kombinovaného studia na vysoké škole akreditované Ministerstvem školství. Je mi 22 let. Chtěla bych se zeptat jestli se i na mě vztahuje sleva na dani 2.400,- Kč za zdaňovací období. Předem děkuji za odpověď.

Jsem důchodce podnikám prvním rokem příjmy z…

Jsem důchodce podnikám prvním rokem příjmy z podnikání mám 102 000.Paušální výdaje jsou 51 000.Neplatil jsem ale zálohy na zdravotní a sociální pojištění.Musím je teď zaplatit jednorázově nebo jaký zvolit postup? Děkuji

Dobrý den pane doktore. Mohl byste nám prosím…

Dobrý den pane doktore. Mohl byste nám prosím objasnit pojem -stavba bez nadzemního podlaží a stavba s jedním nadzemním podlažím ? Potřebujeme zkontrolovat správnost našeho přiznání k dani z nemovitostí. Děkuji.

Vážený pane doktore, jako OSVČ mám mimo…

Vážený pane doktore, jako OSVČ mám mimo tuzemského účtu i EUR účet u banky v Německu. Jakým způsobem mám v daňovém přiznání zdanit úroky z tohoto účtu, paušálem 15% nebo progresívní sazbou v rámci celkového daňového základu ? Do kterých kolonek se tyto položky, týkající se zahraničních úroků a jejich daně, v DPFO za rok 2006 zapisují (pochopitelně po přepočtu na Kč)? Děkuji za Vaše vyjádření.

Zdravím. 17.1.07 jsem odeslal dotaz ohledně DPH…

Zdravím. 17.1.07 jsem odeslal dotaz ohledně DPH na ojetém vozidle ze SRN.V poště jsem našel odkaz ,že se naš dotaz řeší. Zatím jsme nedostali žádnou odpověď.Mohu poprosit o potvrzení přijetí dotazu?_

Dobrý den pane doktore, mám dotaz týkající se…

Dobrý den pane doktore, mám dotaz týkající se stravenek. 1) Stravenka vydaná organizací poskytující stravování (použití pouze tam, pokud není stanoveno jinak), t.j. omezený okruh jejího použití. Fakturace od dodavatele pouze v hodnotě stravenky (DPH na vstupu není). DPH na výstupu podle mne nebude. 2 Stravenka typu Ticket-Restaurant dodávaná se zdaňovanou provizí (19%). Uplatněn plný nárok na odpočet DPH. Bude se uplatňovat DPH na výstupu z z 45% této provize? Podle mne ano. Výše provize se rovněž rozděluje v poměru 55% do nákladů zaměstnavatele a 45 % hradí zaměstnanec. Děkuji a přeji Vám pohodový den.

zakoupila jsem nebytový dům a na základě…

zakoupila jsem nebytový dům a na základě stavebního povolení tam zbuduji 2 bytové jednotky a zrekonstruuji provozovnu, jaká sazba dph bude použita . bytové jednotky budou zabírat více jak 50 % nemovitosti.

Dobrý den, chtěli bysme s manželem uplatnit SZM…

Dobrý den, chtěli bysme s manželem uplatnit SZM za r.2006. Existuje nějaká maximální hranice společných příjmů, po jejímž překročení lze přijít o dávky sociální podpory, resp. rodičovský příspěvek na dítě. Je možné tuto informaci někde v zákoně popř. jinde najít? Děkuji za Vaši odpověď.

Jsem OSVČ, vedu DE. Prosím o stanovisko, zda při…

Jsem OSVČ, vedu DE. Prosím o stanovisko, zda při zpracování podání přehledu o příjmech a výdajích pro ČSSZ a VP mohou být 1) výdaje navýšeny o hodnotu uplatňovaných odpisů, 2) příjmy sníženy o předchozí ztráty. Děkuji.

Dobrý den, prosím vás o radu ohledně povinností…

Dobrý den, prosím vás o radu ohledně povinností k dph, v případě že jako plátce dph začneme vyvážet ojeté automobily do zemí EU nebo i třetích zemí. Děkuji. J.V.

Dobrý den. Provozujeme autobusovou dopravu v…

Dobrý den. Provozujeme autobusovou dopravu v rámci Pražské integrované dopravy na základě smlouvy s Magistrátem. Denně inkasují řidiči od cestujících peníze za jízdenky. Tyto peníze denně účtujeme v účetnictví na přijaté zálohy na tržby (účet 324) - nepočítáme denně DPH. DPH spočítáme až na základě měsíčního vyúčtování pro Magistrát a z této celkové částky měsíčních obdržených tržeb vypočítáme daň koeficientem. Znamená to že tedy nepočítáme daň z každé přijaté denní zálohy, ale až jednou měsíčně. Je tento postup správný nebo děláme chybu? Děkuji.

Dobrý den, mám dotaz ke správnému odvedení DPH na…

Dobrý den, mám dotaz ke správnému odvedení DPH na výstupu. Prodáváme pralinky - cukrovinky, které daníme na výstupu 5%. Tyto pralinky v případě zájmu zákazníka balíme do košíčku, ozdobných plechovek nebo papírových krabiček. Toto zboží nakupujeme z 19% DPH. V případě že prodáme takto balené pralinky, můžeme celou cenu včetně započítané ceny za krabičku, plechovku..atd, zdanit 5% DPH? Nebo musíme cenu rozdělit na dva základy - za pralinky z 5% DPH a za krabičku z 19% DPH. Děkuji

Jedná se o společné zdanění manželů, minulý rok…

Jedná se o společné zdanění manželů, minulý rok jsme si odečetli úroky z hypotéčního úvěru na byt , který máme od minulého roku taky v osobním vlastnictví a chtěla bych se zeptat, jestli si úroky z hypotéčního úvěru můžeme odečíst i letos a jestli musíme zase okopírovat kupní smlouvu na byt, nebo můžeme přiložit jen doklad co nám došel z banky.

Dobry den, podavame danove priznani FO a…

Dobry den, podavame danove priznani FO a vyuzivame spolecneho zdaneni. Chci se zeptat jak je to s placenim zaloh. Vim ze je rozhodna castka 30000. Pocita se to po zapocteni slevy nebo pred zapoctenim slevy ? Respektive je dulezity radek 71 nebo 74 v danovem priznani? Pohybujeme se tesne kolem teto castky a chceme se vyhnout placeni zaloh. Mame tri deti. Muzeme si je pro uplatneni slevy "rozdelit" ? Tzn. manzel by uplatnil slevu na jedno dite a ja na dve, tak abychom se oba dostali pod tech 30000 ? A jeste bych se chtela zeptat jestli muzu jako dar (řádek 508 daňového přiznání) uplatnit částku zaslanou do charitativní organizace za účelem adopce na dálku ? Jakym zpusobem to mám prokázat ? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Obracim se na Vas s zadosti o informaci pro…

Obracim se na Vas s zadosti o informaci pro vyplneni danoveho priznani za rok 2006 pro fyzicka osoba na zivnostensky list §7 pobirajici plny invalidni duchod, co muze odecist od zakladu dane, v lonskem roce jsem odecital podle §15 r46 odst.1 pism a)zakona zakladni nezdanitelna polozka 38040 r49 odst.1 pism d)zakona na pozivatele plneho invalidniho duchodu castku 14280 v letosnim danovem priznani jsem nenasel zakladni nezdanitelnou castku a na inv.duchod v radku 67 castku 3000 muzete mi poradit zda je to spravne a zda zakladni nezdanitelna castka 38040 je zrusena a pokud neni, do ktereho radku se vyplni. Dekuji za odpoved.