FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý večer, pravidelně čtu Vaše odpovědi na dotazy a chtěla bych se zeptat jak to bude za rok 2006 s osvobozenou částkou starobního důchodu. V roce 2005 byla povinnost danit část důchodu nad 162 000 tisíc korun. Nepodařilo se mi zatím zjistit jaká částka bude od danění osvobozena za rok 2006, zda budu muset za rok 2006 podávat daňové přiznání- Děkuji za odpověď.
Jsem OSVČ, vedu DE na počítači. Mám 4 zaměstnance, kterým vyplácím mzdu vždy stejný den. Postupuji tak, že zaúčtuji výdaj z pokladny celkovou částkou vydanou na mzdy. Musím vypsat či vytisknout pokladní výdajový doklad, nebo stačí na zaměstnancem podepsaný výplatní list napsat číslo výdajového pokladního dokladu ? Obdobný problém mám se zaúčtováním např. paragonů za režijní výdaje. Děkuji za odpověď.
Dobry den,muzete mi prosim napsat ktery MZD pro FO plati? V novych danovych priznani je 112900Kc nebo 112950 Kc, v danovych prinanich a pokynech je neco jineho nez nas rekli na skoleni. Dekuji za odpoved
Naše dcera, 15 let, byla na základě předběžného opatření 16.11.2006 umístěna v Diagnostickém ústavu mimo naše město, kde na ni platíme ošetřovné. Je možno z hlediska daně FO za r. 2006 uplatnit na ni daňové zvýhodnění za celých 12 měsíců (ř. 72 Přiznání) jako když žije v domácnosti? V r. 2007 bude umístěna ve výchovném ústavu, kde budeme platit výživné. Můžeme na ni uplatňovat slevu ne dani? Děkuji.
Dobrý den pane doktore, mám dotaz k uplatnění odpočtu úroků z hypoték při společném zdanění manželů. Máme s maželkou příjmy jako zaměstnanci a každý jinde trvalé bydliště. Na obou nemovitostech jsou hypotéky. Můžeme uplatnit společné zdanění manželů a zároveň odečíst úroky z hypoték od základů daně, pokud prokážeme čestným prohlášením že žijeme ve společné domácnosti? Děkuji za odpověď.
Dobrý večer, manžel OSVČ, vede DE, koupil v roce 2005 traktor za 60 000Kč, v roce 2005 zaplatil 10 000Kč, v roce 2006 20 000 Kč. Jak správně traktor odepisovat a lze si v jednotlivých letech uplatnit výdaje související s provozem traktoru?Děkuji
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli mám nárok na odč.položku na studenta, když jsem pracovala na plný uvazek květen a červen, a od 11.9. začala studovat , a jestli můžu uplatnot položku na poplatnika 7.200 Kč. Je mi 23 let.Děkuji
Dobrý den, mám ještě jeden dotaz, podnikatel prodal 28.11.2006 automobil zahrnutý v OM a 30.11.2006 koupil nový na leasing, také pro podnikání.Je třeba za tento 11. měsíc platit silniční daň za oba automobily?Děkuji za odpověď
Dobrý den, za rok 2006 chci uplatnit výdaje procentem z příjmu, mohu si do výdajů kromě zapl.soc.a zdrav.poj. dát také odpisy hmotného majetku?Děkuji za odpověď
Jako spoluvlastníci nemovitosti s byty i nebytovými prostory užíváme byty o celkové ploše 40% v této nemovitosti s tím ,že neplatíme "nájemné" ,ale pouze energie a služby spojené s naším bydlením. V tomto poměru jsme též v rámci příjmů dle § 9 krátili výdaje včetně odpisů. V budoucnu nás však čekají finančně náročné opravy (fasáda,výměna oken) . Pokud bychom začali od 1.1.2007 na účet domu platit " nájemné" za námi užívané byty odpovídající platbám nájemníků dle m2 domníváme se ,že bychom potom vysoké náklady již nemuseli krátit o 40% ,ale uplatňovat je v plné výši.Je tento náš názor správný? Děkuji za odpoveď.
Dobrý den, mám prosbu, doma se neustále dohadujeme jak je to s minimální daní a proto si Vás dovolím poprosit o radu. Mamka má krejčovství a její příjmy po odečtení výdajů nedosahují částku 112.900,00, vztahuje se na ní platba minimální daně. A teď náš spor, jedna strana říká, že zaplatí 12% z této částky, což je 13.548,00 Kč a druhá strana tvrdí, že si z této částky může odečíst částku ve výši 7.200,00 (odečitatelná položka) a uhradí tudíž jen 6.348,00. Mohl by jste nám prosím poradit. Velmi děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den, prosím o radu ohledně auta a silniční daně. Podnikám jako FO,dne 15.9.2003 jsem doplatila leasing os.auta. Do 15.9.2003 jsem uplatňovala jsem leas.splátky a PHM, potom jen PHM. V roce 2005 jsem již uplatňovala výdaje procentem a stejně to bude i v roce 2006. K 31.5.2006 jsem převedla auto z IČ na r.č. Nevyřadila jsem auto z OM moc brzy?(Někde jsem četla, že po 2 letech to již lze). Musím i nadále platit silniční daň v plné výši ? Děkuji
Jsem zaměstnán šest let u jednoho soukromého podnikatele a náhodou jsem zjistil ,že za mne neplatí po dobu 5 let sociální a zdravotní pojištění. Po mém upozornění je začal platit o dubna tohoto roku a zbytek jsem si musel za zbývající dobu 4let doplatit sám (ZDRAVOTNÍ).Starou smlouvu sepsanou od začátku mé pracovní činnosti jsem díky povodním ztratil a on mi tu svou kopii zapřel. Když jsem ho na to upozornil řekl že nic takového se mnou nikdy nesepsal a když se mi to nelíbí můžu odejít.Prosím o radu co se dá v tomto případě dělat Děkuji.
Dobrý den, pobírám rodičovský příspěvek a jsem OSVČ, podnikám již 3 rokem, moje příjmy činí cca 60 tis. za rok 2006, dle §7c, odst.4, písm. b) ZDP nevztahuje se na mě minimální základ daně z příjmů. 1.můžeme uplatnit společné zdanění s manželem? 2.Nebo druhá varianta, můžu uplatnit výdaje paušálem, když mám tak malé příjmy /nemám žádné pohledávky za r.2005/. Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den,přecházím na výdaje%,za r.2005 podám dodat.DP na pohledávky 30000.Částku uvedu do přílohy č.1 řádek 106,tímto odpočtem se dostanu pod minimální základ daně.Je tento rozdíl evidován jako ztráta řádek 44,nebo se neodpočítává.Děkuji.
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se na Vás obrátit o radu. V jaké procentuální výši si může odpočítat výdaje z dosažených z příjmů osoba podnikající v činnosti - zedník, obkladač? Děkuji za odpověď
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se na Vás obrátit o radu. V jaké procentuální výši si může odpočítat výdaje z dosažených z příjmů osoba podnikající v činnosti - zedník, obkladač? Děkuji za odpověď Jarmila K.
Dobrý večer, chci se vás zeptat jak je to s odčitatelnou položku na studenta za rok 2006. Jde o studenta vysoké školy. V srpnu získal titul bc. Od ledna do srpna měl presenční formu studia a od září pokračuje pouze dálkově. Lze započítat celý rok nebo jen měsíce presenčního studia? Ještě se chci zeptat zda při posusování nároku na přídavky na dítě se do příjmů započítává i nemocenská (Jaké příjmy jsou rozhodné pro výpočet a přiznání dávky). Děkuji za odpověď. Ondráková
Dobrý den, jsem fyzická osoba a nevedu podvojné účetnictví. V prosinci 2006 jsem zaplatil jako obvykle na začátku měsíce zálohu na platbu sociálního pojištění - vzhledem k předpokládaným vyšším příjmům než v minulém roce raději vyšší než stanovenou. Ještě v prosinci jsem na základě své zjevně chybné úvahy (potvrzené i mou externí účetní) zaplatil ještě jednou podstatnou částku, abych měl jistotu, že nebudu doplácet po podání daňového přiznání platbu, která už nesníží daňový základ v roce 2006. Samozřejmě s tím, že pokud budu mít přeplaceno, přeplatek se mi po podání přiznání vrátí. Ohledně této druhé měsíční zálohy mi OSSZ sdělila písemně v lednu, že : "podle ustanovení §14 odst. 7 zákona ................. měsíční vyměřovací základ, který si osoba samostatně výdělečně činná osoba v souladu s tímto zákonem sama stanovila a odvedla z něho pojistné, nelze dodatečně měnit. Zkráceně - druhá měsíční platba se považuje za přeplatek a na základě výše uvedených skutečností se vrací na můj účet. Všemu výše uvedenému rozumím a vím, že jsem uvažoval spolu se svou účetní špatně. Můj dotaz je - je druhá měsíční nesprávně provedená platba nákladem v roce 2006 a její vrácení v roce 2007 příjmem nebo by se k platbě ani jejímu vrácení v účetnictví nemělo vůbec přihlížet ? Děkuji moc za Vaši pomoc.
Chceme podat s nmanželkou jako v r. 2005 společné zdanění. Manželka pobírá starobní důchod ve výši 8500 Kč a v r. 2006 měla příjem ze závislé činnosti 190 000 Kč. Započítává se její důchod do celkových příjmů podle přílohy č. 5 DP? děkuji