FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem zaměstnancem na HPP a k tomu…

Dobrý den, jsem zaměstnancem na HPP a k tomu bych si chtěl pořídit ŽL (na soustavnou činnost). Lze jednoduše spočítat, kdybych vydělal každý měsíc 3.000Kč vc. DPH, jaká částka mi po zaplacení všech daní zůstane? Jde mi o to, zda se vyplatí mít ŽL i při takto malých výdělcích. Předem Vám děkuji za Váš čas

Dobrý den pane doktore, prosím o radu: 4.1.06…

Dobrý den pane doktore, prosím o radu: 4.1.06 OSVC přerušil činnost na 2 roky . V 03/06 podal DP za rok 2005 se ztrátou 400,- Kč.Výdaje uplatnoval %. Z přehledu OSSZ vyplynul přeplatek 13 000,- Kč, který mu OSSZ vrátila v 04/06. Jak postupovat, aby bylo vše v souladu se zákonem? Děkuji za odpověd a přeji krásný den

V případě, že podnikatel FO s ŽL hodlá koupit…

V případě, že podnikatel FO s ŽL hodlá koupit nemovitost na IČO, dle Katastr. úřadu není možno zapsat pak budovu na IČO v případě, že není podnikatel zapsán v Obch. rejstříku. Je tedy možné uzavřít kupní smlouvu na RČ a následně dle kupní ceny vložit budovu do majetku firmy? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nastoupila jsem do společnosti s.r.o,…

Dobrý den, nastoupila jsem do společnosti s.r.o, kde vystavují a přijímají faktury ze zahraničí.Mám dotaz , kurz se určuje podle ČNB? A dle jakého datumu?Děkuji.

Dobry den, muj dotaz se tyka obratu po vypocet…

Dobry den, muj dotaz se tyka obratu po vypocet DPH (zjistuji, zda muj obrat prekroci 1 mil. ci ne). Obrat v tomto slova smyslu zahrnuje co: - veskere prijmy? - nebo prijmy pouze ovlivnujici zaklad dane (netyka se tedy napr. vkladu do podnikani, dotaci apod.). Dekuji.

Dobrý den, v 3/06 jsem si koupila osobní auto na…

Dobrý den, v 3/06 jsem si koupila osobní auto na firmu od soukromníka, neuplatnila jsem si odpočet DPH, teď ho prodávám také soukromé osobě ještě do 12/06 za celkovou částku 10000,- Chci se zeptat mám z této částky odvést DPH? Podléhá tento prodej daně z příjmu? Moc děkuji. S.K.

Dobré ráno, vydávám časopis a posílám honoráře za…

Dobré ráno, vydávám časopis a posílám honoráře za uvedené články složenkou neplátcům DPH, můžu uplatnit odpočet DPH ve výši 19 procent u každé složenky? Děkuji. František.

Koupil jsem 2 byty na jeden hypoteční úvěr. Jeden…

Koupil jsem 2 byty na jeden hypoteční úvěr. Jeden z nich bych rád pronajal a ten druhý používám ke svému bydlení. S manželkou si chceme udělat společné zdanění manželů a uplatnit odpočet zaplacených úroků z hyp. úv. Slyšel jsem, že si mohu odečíst pouze zaplacené úroky z hypotéky z bytu, který užívám ke svému bydlení. Z banky mi přijde potvrzení o zaplacených úrokách na celý úvěr a já nevím jak to rozdělit a zda to jde. Děkuji za odpověd.

Dobrý den.Poskytli jsme jako s.r.o. středním…

Dobrý den.Poskytli jsme jako s.r.o. středním školám věcný dar ve výši 6.000,11.000 a 12.000 Kč během roku 2006.Jak máme zaúčtovat,když je dar ve věcné podobě.Není finanční.Děkuji.

Dobrý den,používám k podnikání automobil (N1). V…

Dobrý den,používám k podnikání automobil (N1). V technickém průkaze jsem jako 2. vlastník. Kde zjistím, zda se na mne vztahuje zvýšení silniční daně o 15% (u vozidel registrovaných v České republice do 31. prosince 1989). V TP je v záhlaví uvedeno datum první registrace 00.00.1995. 1. majitel je zapsán v roce 2003 a já následně v tomtéž roce. V loňském roce mi účetní zvýšení daně připočítala, ale já k tomu nějak nevidím důvod. Děkuji za odpověď.

Vážený pane doktore, děkuji za vyřízené mého…

Vážený pane doktore, děkuji za vyřízené mého dotazu na sazbu dph při stavbě dvou bytových jednotek. Nevím , zda došlo pouze k písařské chybě, ale já jsem se ptala, jestli je možno použít sazbu 5% dph i když dům , který jsem koupila není veden na katastru nemovitostí jako bytový. Původně tam byl klub. A já jsem dostala stavební povolení na vybudování 2 bytových jednotek.Děkuji. Stačí mi odpověď 5 nebo 19. /V odpovědi se totiž zmiňujete o bytovém domě, což tento zatím není, ale je i možné , že já sama jsem se špatně vyjádřila, při zadávání původního dotazu. / Děkuji z odpověď.

Dobrý den.S.r.o. postavila na vlastním pozemku…

Dobrý den.S.r.o. postavila na vlastním pozemku zděnou stavbu o rozloze 932m2 za účelem prodejny.Do jaké odpisové skupiny mám tuto nemovitost zařadit?Mohu odpisovat rovnoměrně nebo i zrychleně?Kolem prodejny je dále zpevněná plocha o velikosti 875m2 sloužící jako parkoviště prodejny.Budu též tuto zpevněnou plochu odepisovat (PC cca1,5mil.Kč)?Do jaké odpisové skupiny ji mám zařadit?Mohu odpisovat rovnoměrně nebo zrychleně?děkuji

Dobrý den.Účtuji v PÚ,máme krátkodobý úvěr,mám k…

Dobrý den.Účtuji v PÚ,máme krátkodobý úvěr,mám k dispozici výpisy jak z BÚ,tak z ÚÚ.Účtování čerpání úvěru,splátky úvěru,úroky z úvěru... jsou mi jasné.V souvislosti s úvěrem si však banka ztrhává z BÚ ještě: poplatky za vedení úvěr.účtu,závazkové provize,cena za odeslání výpisu,cena za účetní položku a to vše v souvislosti s úvěrem. Jsou tyto částky daňovým nákladem...568/221?Děkuji

Dobry den.Jako č.inv.jsem pracovala take jako…

Dobry den.Jako č.inv.jsem pracovala take jako OSVC 12 měsicu.Mám 17 leteho syna studuje ma po otci s.důchod Můj vydělek byl cca 95000 Použivam pro svou praci internet a telefon. Nevim jak vypocitat odečitatelnou částku.a co si můžu odečist.Nemám nikoho kdo mi počradi.Prosim o radu a děkuji.Půjčuji si dosti často od syna auto.Da se to dat do nakladu a jak se to ma udelat

Dobrý den chtěla bych se zeptat kdo opravdu…

Dobrý den chtěla bych se zeptat kdo opravdu zodpovídá za účetnictví zda účetní jednotka nebo majitel podniku. Druhý dotaz směřuje na nýnější zaúčtování nemocenský o jaký náklad se jedná? předem děkuji za odpověď

Dobrý večer. V současné době pracuji, ale budu…

Dobrý večer. V současné době pracuji, ale budu koncit, 15. 2 nastupuji do jiného zaměstnání. Budu pracovat na HPP (zaměstnavatel plati odvody), ale chci si založit ŽL. Jak je to s placením dani, se zdravotním, soc. pojištěním? ŽL, chci mít jen na pár prací v roce. Nechci platit státu když třeba nemusím. A jak je to s daňovým přiznáním? Děkuji za odpověď s přáním hezkého zbytku dne.

Dobrý den, osobní automobil Škoda Octavia…

Dobrý den, osobní automobil Škoda Octavia používám k podnikání. Vozidlo splňuje limit EURO 3. Podle odst.7 § 6 zák. 16/1993 se sleva týká pouze sazby daně podle odst. 2, kde asi osobní vozidlo nepatří. Platí sleva 48% i pro mé vozidlo? Platila by sleva pro Škoda Octavia combi? Děkuji.

Řekněme, že hodlám zakoupit na 100 % hypotéku byt…

Řekněme, že hodlám zakoupit na 100 % hypotéku byt v osobním vlastnictví, který dále hodlám pronajímat. Nákladem v daňovém smyslu je celá splátka hypotéky (roční), nebo jenom úrok z ní?

Provádím revize,jsem neplátce daně. Když…

Provádím revize,jsem neplátce daně. Když provádím zakázku pro plátce daně,a tento ji účtuje zákazníkovi je tento povinen k mé faktuře připočítat daň z přidané hodnoty? V případě že ano,je nějaká možnost se tomu to vyhnout?

Provádím u s.r.o. odpis pohledávky do nedaňových…

Provádím u s.r.o. odpis pohledávky do nedaňových nákladů. Co udělám s částkou DPH k této pohledávce na účtě 311? Odepíše se pohledávka celá včetně DPH do nedaňových nákladů, nebo DPH můžu stornovat? Děkuji předem za odpověď.