FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem zaměstnancem na HPP a k tomu bych si chtěl pořídit ŽL (na soustavnou činnost). Lze jednoduše spočítat, kdybych vydělal každý měsíc 3.000Kč vc. DPH, jaká částka mi po zaplacení všech daní zůstane? Jde mi o to, zda se vyplatí mít ŽL i při takto malých výdělcích. Předem Vám děkuji za Váš čas
Dobrý den pane doktore, prosím o radu: 4.1.06 OSVC přerušil činnost na 2 roky . V 03/06 podal DP za rok 2005 se ztrátou 400,- Kč.Výdaje uplatnoval %. Z přehledu OSSZ vyplynul přeplatek 13 000,- Kč, který mu OSSZ vrátila v 04/06. Jak postupovat, aby bylo vše v souladu se zákonem? Děkuji za odpověd a přeji krásný den
V případě, že podnikatel FO s ŽL hodlá koupit nemovitost na IČO, dle Katastr. úřadu není možno zapsat pak budovu na IČO v případě, že není podnikatel zapsán v Obch. rejstříku. Je tedy možné uzavřít kupní smlouvu na RČ a následně dle kupní ceny vložit budovu do majetku firmy? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, nastoupila jsem do společnosti s.r.o, kde vystavují a přijímají faktury ze zahraničí.Mám dotaz , kurz se určuje podle ČNB? A dle jakého datumu?Děkuji.
Dobry den, muj dotaz se tyka obratu po vypocet DPH (zjistuji, zda muj obrat prekroci 1 mil. ci ne). Obrat v tomto slova smyslu zahrnuje co: - veskere prijmy? - nebo prijmy pouze ovlivnujici zaklad dane (netyka se tedy napr. vkladu do podnikani, dotaci apod.). Dekuji.
Dobrý den, v 3/06 jsem si koupila osobní auto na firmu od soukromníka, neuplatnila jsem si odpočet DPH, teď ho prodávám také soukromé osobě ještě do 12/06 za celkovou částku 10000,- Chci se zeptat mám z této částky odvést DPH? Podléhá tento prodej daně z příjmu? Moc děkuji. S.K.
Dobré ráno, vydávám časopis a posílám honoráře za uvedené články složenkou neplátcům DPH, můžu uplatnit odpočet DPH ve výši 19 procent u každé složenky? Děkuji. František.
Koupil jsem 2 byty na jeden hypoteční úvěr. Jeden z nich bych rád pronajal a ten druhý používám ke svému bydlení. S manželkou si chceme udělat společné zdanění manželů a uplatnit odpočet zaplacených úroků z hyp. úv. Slyšel jsem, že si mohu odečíst pouze zaplacené úroky z hypotéky z bytu, který užívám ke svému bydlení. Z banky mi přijde potvrzení o zaplacených úrokách na celý úvěr a já nevím jak to rozdělit a zda to jde. Děkuji za odpověd.
Dobrý den.Poskytli jsme jako s.r.o. středním školám věcný dar ve výši 6.000,11.000 a 12.000 Kč během roku 2006.Jak máme zaúčtovat,když je dar ve věcné podobě.Není finanční.Děkuji.
Dobrý den,používám k podnikání automobil (N1). V technickém průkaze jsem jako 2. vlastník. Kde zjistím, zda se na mne vztahuje zvýšení silniční daně o 15% (u vozidel registrovaných v České republice do 31. prosince 1989). V TP je v záhlaví uvedeno datum první registrace 00.00.1995. 1. majitel je zapsán v roce 2003 a já následně v tomtéž roce. V loňském roce mi účetní zvýšení daně připočítala, ale já k tomu nějak nevidím důvod. Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore, děkuji za vyřízené mého dotazu na sazbu dph při stavbě dvou bytových jednotek. Nevím , zda došlo pouze k písařské chybě, ale já jsem se ptala, jestli je možno použít sazbu 5% dph i když dům , který jsem koupila není veden na katastru nemovitostí jako bytový. Původně tam byl klub. A já jsem dostala stavební povolení na vybudování 2 bytových jednotek.Děkuji. Stačí mi odpověď 5 nebo 19. /V odpovědi se totiž zmiňujete o bytovém domě, což tento zatím není, ale je i možné , že já sama jsem se špatně vyjádřila, při zadávání původního dotazu. / Děkuji z odpověď.
Dobrý den.S.r.o. postavila na vlastním pozemku zděnou stavbu o rozloze 932m2 za účelem prodejny.Do jaké odpisové skupiny mám tuto nemovitost zařadit?Mohu odpisovat rovnoměrně nebo i zrychleně?Kolem prodejny je dále zpevněná plocha o velikosti 875m2 sloužící jako parkoviště prodejny.Budu též tuto zpevněnou plochu odepisovat (PC cca1,5mil.Kč)?Do jaké odpisové skupiny ji mám zařadit?Mohu odpisovat rovnoměrně nebo zrychleně?děkuji
Dobrý den.Účtuji v PÚ,máme krátkodobý úvěr,mám k dispozici výpisy jak z BÚ,tak z ÚÚ.Účtování čerpání úvěru,splátky úvěru,úroky z úvěru... jsou mi jasné.V souvislosti s úvěrem si však banka ztrhává z BÚ ještě: poplatky za vedení úvěr.účtu,závazkové provize,cena za odeslání výpisu,cena za účetní položku a to vše v souvislosti s úvěrem. Jsou tyto částky daňovým nákladem...568/221?Děkuji
Dobry den.Jako č.inv.jsem pracovala take jako OSVC 12 měsicu.Mám 17 leteho syna studuje ma po otci s.důchod Můj vydělek byl cca 95000 Použivam pro svou praci internet a telefon. Nevim jak vypocitat odečitatelnou částku.a co si můžu odečist.Nemám nikoho kdo mi počradi.Prosim o radu a děkuji.Půjčuji si dosti často od syna auto.Da se to dat do nakladu a jak se to ma udelat
Dobrý den chtěla bych se zeptat kdo opravdu zodpovídá za účetnictví zda účetní jednotka nebo majitel podniku. Druhý dotaz směřuje na nýnější zaúčtování nemocenský o jaký náklad se jedná? předem děkuji za odpověď
Dobrý večer. V současné době pracuji, ale budu koncit, 15. 2 nastupuji do jiného zaměstnání. Budu pracovat na HPP (zaměstnavatel plati odvody), ale chci si založit ŽL. Jak je to s placením dani, se zdravotním, soc. pojištěním? ŽL, chci mít jen na pár prací v roce. Nechci platit státu když třeba nemusím. A jak je to s daňovým přiznáním? Děkuji za odpověď s přáním hezkého zbytku dne.
Dobrý den, osobní automobil Škoda Octavia používám k podnikání. Vozidlo splňuje limit EURO 3. Podle odst.7 § 6 zák. 16/1993 se sleva týká pouze sazby daně podle odst. 2, kde asi osobní vozidlo nepatří. Platí sleva 48% i pro mé vozidlo? Platila by sleva pro Škoda Octavia combi? Děkuji.
Řekněme, že hodlám zakoupit na 100 % hypotéku byt v osobním vlastnictví, který dále hodlám pronajímat. Nákladem v daňovém smyslu je celá splátka hypotéky (roční), nebo jenom úrok z ní?
Provádím revize,jsem neplátce daně. Když provádím zakázku pro plátce daně,a tento ji účtuje zákazníkovi je tento povinen k mé faktuře připočítat daň z přidané hodnoty? V případě že ano,je nějaká možnost se tomu to vyhnout?
Provádím u s.r.o. odpis pohledávky do nedaňových nákladů. Co udělám s částkou DPH k této pohledávce na účtě 311? Odepíše se pohledávka celá včetně DPH do nedaňových nákladů, nebo DPH můžu stornovat? Děkuji předem za odpověď.