FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pořízení zboží

Dobry den, chtěla bych prodavat na internetu pouzite zbozi. Zbozi bude ale nakupovano pres aukcni portaly jako ebay, aukro. Kazdy aukcni portal ma sve zakladni pravidla jako: ebay: If you make a commitment to buy or your bid is the winning bid or is otherwise accepted, you enter into a legally binding contract with the seller and must purchase the item. Aukro: Kupní smlouva je považována za uzavřenou okamžikem připsání platby na účet prodávajícího (zpracováním platby PayU). Chapu to tak, ze nakup a nasledne zaplaceni je brano jako uzavrena kupni smlouva. Po nakupu portal posila informace o prodejci. Zaplati se pres PayPal - takze k tomu mam take doklad. Je mozno takto zakoupene zbozi zavest do danove evidence jako naklady? (nejsem platce DPH) Dekuji za radu

zahájení podnikání

Dobrý den, chystám se si nějak přivydělat na internetu. Jednalo by se konkrétně o přeposílání objednávek a o tzv. dropshipping. Přeposílání objednávek funguje tak, že já budu vlastnit virtuální obchod a objednávky uzavřené v mém obchodě přepošlu mateřskému obchodu a ten zboží odešle zákazníkovi.Vrácení zboží ve 14 denní lhůtě a reklamace jsou problémem mateřského obchodu. Mě je vyplacena provize. Dropshipping je obdobná záležitost. Zboží v mém virtuálním obchodě objedná zákazník a já zboží objednám v mateřském obchodě a ten pod mím jménem a adresou zboží odešle. Vrácení zboží ve 14 denní lhůtě a reklamace jsou muj problém-zboží je moje. A moje dotazy jsou: Potřebuji živnostenský list? Musím mít označenou provozovnu? (můj barák, kde přeposílám objednávky) Co musí v tomto případě označení provozovny obsahovat? Jak je to s daňovým přiznáním? Jsem student. Výdaje budou nulově. A předpokládaný měsíční zisk 1 000Kč. Musím vyplnovat daňové příznání každého 1/4 roku? Je to složitá záležitost, nebo to zvládnu jako absolutní lajk? Moc děkuji za zodpovězení otázek.

pokladní doklady

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nutné v daňové evidenci ke každému výdaji/ příjmu z pokladny vypisovat/ tisknout pokladní doklad? Děkuji.

půjčka společníkovi

Dobrý den, pokud by s.r.o. chtěla poskytnout půjčku společníkovi,musí být tato půjčka úročená? A úroky by pak byly výnosem s.r.o. a navyšoval by se o ně základ daně? Děkuji

danění podílu na zisku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když je s.r.o. kde existují jen dva jednatelé, zároveň společníci chtějí vyplatit zisk. Lze to udělat jen formou podílů na zisku, z kterých musí společnost odvést srážkovu daň? Nemohou si vyplatit zisk jinak? (Vždyť se jedná o v podstatě dvojí zdanění. Nejprve zaplatíme 19% ze zisku jako DPPO a pak ještě z toho samého zisku 15% při vyplacení podílů.) Prý májí být podíly na zisku osvobozeny od srážkové daně, týkalo by se to jen nových zisků nebo i těch vytvořených před datem novely zákona? Děkuji!

podnikání

Dobrý den, už nějakou dobu se snažím porozumět tomu, co mě čeká při podnikání. Vůbec nevím, jak začít, ale mám v plánu propagovat webové stránky a z tržby mi bude odváděná provize. Z počátku počítám s výdělkem cca 1 000Kč měsíčné. Výdaje mít žádné nebudu. Jsem student a žádné jiné příjmy nemám. Ted napíšu postup, jaký si myslím že mě čeká. Dojdu na živnostenský úřad, kde odevzdám potvrzení o studiu, ukážu občanku, vyplnim formulář, kde uvedu poskytování obchodních služeb, dám 1 000kč a jdu domu. Za pár dní mi přide domu živnostenský list. Projevím zájem o propagaci mnou zvoleného webu. Za měsíc mi přijde první výplata, až v lednu si nechám vyplnit dańové přiznání, nebo si ho vyplním sám. Vzhledem k tomu, že jsem student a přijem bude cca 12 000Kč ročně, tak nic doplácet nebudu. Zaplatim však ale cca 800Kč za celý rok zdravotní pojištění. Další rok budu pravidelně každý měsíc odvádět 66kč měsíčně jako zálohu na zdravotní pojištění. V lednou bud doplatím a nebo mi vrátí peníze. A takle pořád dokola. Mám pravdu? Dále by mě zajímalo... Pokud po půl roce zjistim, že mě to už nebaví, tak propagaci ukončim a tudiž výdělek bude 0. Odvádím potom nějaké částky i když nevydělávám? Není pak lepší pozastavit živnost? Co vůbec obnáší pozastavit živnost? Omlouvám se za tolik dotazů, ale doufám, že někdo bude ochotný mi odpovědět. Děkuji Vám.

dovoz zboží

Dobry den, naše firma se zabyva prodejem zbozi. Zbozi je dovaženo z Ukrajiny, a na uzemi Polska prodavame to česské společnosti, propuštenim do celního režimu se zabyva kupujici-česky odberatel. Tak že místem plneni je Polsko. Dotaz: ják mame fakturovat prodej zboží českemu odberateli s DPH nebo bez? D?kuji za odpoveď.

osvobození od daně

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na správný postup při darování bytu matce mé manželky. Jelikož je matka mé manželky v tzv. druhém stupni, tak se udarování bytu neplatí darovací daň, jde mi o to, že tento vztah se musí nějakým způsobem dokázat. Otázka zní, kam dodat potřebné dokumenty (rodný list manželky a oddací list) aby bylo dokázáno že obdarovaná je v druhém stupni a tudíž nemusí platit darovací daň ? Děkuji za odpověd

odpisy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, převzala jsem daňovou evidenci takže se v tom musím zorientovat. A mám takový problém. V roce 2012 podnikatel pořídil automobil s cenou bez DPH 311 290, tuto cenu když zadám do POHODY s druhou odpisovou skupinou a zrychleným způsobem, vyjde mi odpis pro rok 2012: 62 258 a zůstatek 62 258. Bývalá paní účetní má stav hmotného majetku na konci roku 217 903 a odpis 93 387. Jiný HM není. Nevíte prosím co s tím mám dělat? Odepisování majetku musí zůstat stejné po celou dobu ne?

opravný daňový doklad

Dobrý den, mám dotaz ohledně opravného daňového dokladu vystavenému v roce 2013 k daňovému dokladu vystavenému v roce 2011. Zajímá mě zda použiju sazbu, která byla platná v roce 2011 a DUZP bude aktuální datum vystavení? Nebo musím dát DUZP s datumem původní faktury a podat dodat. daň. přiznání. Podotýkám, že jde o dohodu o urovnání pohledávky a jde o jakousi slevu z původní zakázky. A co všechno musí opravný daňový doklad obsahovat. Děkuji za odpověď

danění více příjmů

Dobrý den, ráda bych znala váš názor na následující případ. Paní učitelka v MŠ, kde má normální hlavní pracovní poměr, ještě má občas pro pár dětí kroužek mimo její pracovní povinnosti. Za ten dostane peníze od rodičů dětí. Je to řádově pár stokorun, v úhrnu částka určitě nepřevýší 10 tisíc Kč. Řešíme zdanění těch peněz. Paní učitelka nemá jiné pracovní poměry ani nic co by zakládalo na povinnosti podávat daňové přiznání (ŽL či příjmy z pronájmu). Dal by se případ posoudit tak jakože když je to do 15 tisíc za rok nemá povinnost podávat daňové přiznání, tudíž když nepřesáhne tento limit se těmi příjmy nemusí zabývat ? Nebo za 2. je to možné posoudit jako ostatní příjem podle §10 do 20 tisíc a to je od daně osvobozené. A nebo není možná ani jedna varianta a musí si to zdanit, ale teď jak...? Přijde mi přehnané kdyby si musela kvůli tomu zakládat ŽL, jedna paní učitelka tam měla v úhrnu jen 1000,-Kč za rok. Říkám si jestli přeci jen do nějakého limitu není možné tyto příjmy beztrestně přijmout bez zdanění. Děkuji moc za vaši odpověď. Zdraví Bustová

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den, mám možnost výhodné investice do solárních panelů v zahraničí. Jak je to v případě zdanění u nás? V zahraničí se na mne žádné daně, jako cizince, nevztahují. Děkuji Přípi

daňová povinnost

Dobrý den, občas investuji do korporátních dluhopisů, kde zpravidla 2x do roka obdržím dividendu.Musím z této dividendy platit daň,případně v jaké výši. Děkuji za odpověď. S pozdravem JT

danění více příjmů

dobry den, ako obyvatel Slovenska som bola 3 mesiace zamestnaná v CR. mám nejaký nárok na vrátenie predplatkov na dan? kde by som si to mala uplatnovat? dakujem.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, mám dotaz na možnost daňového odpočtu svého hypotečního úvěru. Jsem na rodičovské dovolené od ledna roku 2012, žiji již několik let ve společné domácnosti s parnerem (otcem dítěte), oba máme trvalé bydliště v bytě, který je financován předmětným hypotečním úvěrem. Jelikož já sama nemohu uplatnit daňový odečet za rok 2012, učinil tak partner. Jeho jméno, ale nefiguruje ve smlouvě o úvěru. Máme nárok na daňový odečet i přesto, že úvěr je napsán na mé jméno? Oba hradíme úvěr stejným dílem, jakož i další výdaje domácnosti.

výdaje procentem

Dobrý den, pane doktore, prosím vás o radu: jedná se o využití výdajových paušálů pro rok 2013. Mám příjmy z činnosti zástupců pojišťovny, dosud jsem uplatńoval paušální výdaje ve výši 40%, avšak dosahuji příjmů cca 2 400 000 Kč za rok. Příjmy a výdaje rozděluji na spolupracující manželku, cca 40% na manželku a 60% na sebe. Jak to bude s využtím paušálů v roce 2013, pokud mé příjmy budou přes 2 miliony, ale např. 800 000 rozdělím na manželu a mne zůstane 1 200 000,- Kč. Budu moci za tohoto stavu využít paušálních vydajů nebo musím vést daňovou evidenci. Děkuji za odpověď.

odpisy majetku a přiznání

Dobrý den, převzala jsem daňovou evidenci a chtěla bych poradit s odpisy. Jedná se o auto pořízené v dubnu 2012- cena s DPH je 373 548 (bez 311 290), úprava výdajů (odpis) je 93 387 (373 548/4). To jsou účetní odpisy že? Ale hodnota hmotného majetku na konci 2012 je 217 903 (311 290- 93 387). Takže hodnota HM se spočítá jako cena bez DPH- účetní odpis počítaný z ceny s DPH? A do daňového přiznání se použijí jaké odpisy? Děkuji.

přeplatek na dani

Dobrý den, od září 2012 pracuji poprvé na hlavní pracovní poměr. V daňovém přiznání jsem přiznala 4000 Kč zaplacené pojistné na životní pojištění. Do 31.7. jsem byla student a pracovala na DPP, v srpnu jsem byla v evidenci ÚP. Nyní ve výplatě nemám vůbec položku "roční zúčtování daně" a žádný přeplatek se mi nevrací. Je to tak v pořádku?

výdaje u pronájmu

Dobrý den, vlastním bytový dům. Lze uplatnit příjmy z pronájmů a výdaje na opravy v daňovém přiznání, když jsem zaměstnanec? Výdaje mám vyšší než příjmy z pronájmů. Děkuji za odpověď

oprava dokladu

Dobrý den, potřebovali bychom poradit, na konci roku 2011 jsme vystavili fakturu za st. práce, odpočetli zálohy, odvedli DPH. Doplatek nám dosud nebyl uhrazen. Dlužník - fyzická osoba-neplátce DPH, požádal našeho šéfa vystavit novou fakturu v roce 2012 v prosinci na uvedenou dlužnou částku /z důvodu hypotéky/. Přistoupil na to a vystavili ve 12/12. Obratem nám byla nová fa uhrazena. Na dlužnou částku z r. 2011 jsme zapomněli vystavit opravný daňový doklad /dobropis/ z důvodu duplicitních tržeb. Jak byste nám doporučil postupovat, abychom dluž. částku z r. 2011 zlikvidovali? Děkujeme za Váš názor.