FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den.Jsem zaměstnanec,daň podle §6.Při práci provozuji sportovní činnost z který jsem měl příjem za rok 2006 10500Kč.Musím zaplatit z této částky daň.Když jo tak co jsi můžu odečíst. Děkuji za radu.
Dobrý den. Má otázka je jednoduchá... musí mít OSVČ (neplátce DPH, vedoucí DE) razítko? Kamarádka mi tvrdí, že na fakturách musí být... že je to na tiskopisu předepsané!!, ale já se domnívám, že v náležitostech pro daň. doklad se nic o razítku nepíše a že pokud budou na faktuře vypsány všechny náležitosti (odběratel, dodavatel, zapsání živnosti atd.) je faktura i bez razítka plně vyhovující. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Dočetla jsem se zde, že OSVČ uplatňující výdaje % z příjmu musí za auto, které používá k podnikání platit silniční daň i když toto auto nemá zahrnuté do svého majetku. Jak mu kdo ale dokáže, že s autem vůbec jezdí, když si náklady uplatňuje % z příjmu, tudíž o tom, že s autem jezdí není v jeho evidenci vlastně žádný záznam. Dejme tomu, že tato OSVČ může tvrdit, že za klienty a následně prací jezdí MHD nebo že ho vozí kamarád. Vím, že tato otázka není právě korektní, ale mam pravdu s onou průkazností? Děkuji.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jak mám zúčtovat uhrazenou zálohu na plyn ve výši Kč 21000 (bez DHP v roce 2006 za období 11,12/2006+1/2007) do nákladů 2006? Roční vyúčtování bude až v 8/2007. Postačí 21000 Kč podělit 3 měsíci a zaúčtovat 502x389(2 měsíce) + 383x 314( 1 měsíc)?Nevím jak správně postupat v zaúčtování nákladů u tézo zálohy. děkuji
Dobrý den, zakoupili jsme nákl. auto o hmotnosti nad 12 t. Vozidlo bylo zakoupeno 26.11., ale zápis do TP byl proveden až v prosinci 2006. Siln. daň máme platit za listopad nebo až od prosince.?
Rok 2006 poprvé daním %,za 2005 podám dodat.DP na pohledávky.Budou faktury vystavené v prosinci 2006 splatnost je leden 2007 započítány v přijmech za rok 2006.
Dobrý den. V roce 2005 jsem provedl vzájemnou směnu tří bytových jednotek v OV plus podílů na nemovitosti.Řádně jsem zaplatil daň z převodu nemovitosti, z jejíhož převodu byla daň nejvyšší. Nyní se na mě obrátil FÚ s tím, že mám za rok 2005 podat daňové přiznání, jelikož jsem nebyl vlastníkem směňovaného podílu déle než dva roky po uskutečněné směně. Protože jsem se směnou nijak neobohatil a naopak získal spolupodíl s nižší odhadní cenou, zajímalo by mne, jestli existuje možnost, jak co nejvíce snížit daň, popřípadě zda mohu uplatňovat toto ( cituji - (1) Od daně jsou osvobozeny: Obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby. ) Ve směnou získané bytové jednotce bydlím a tudíž jsem "získané prostředky" použil na uspokojení bytových potřeb. Děkuji za Váš čas. S pozdravem
Děkuji moc za Vaši rychlou odpověď, ale došlo k nedorozumění, platba na sociální pojišťovnu mi nebyla vráceno proto, že bych překročil tzv. maximum, to se nestalo. Ale proto, že to byla již druhá platba v měsíci (třináctá v roce). Můj dotaz, jestli se jedná u této třinácté platby v roce 2006 o náklad a jestli je vrácení v roce 2007 příjem nebo k těmto pohybům nemám v účetnictví přihlížet tedy trvá. Níže uvádím text původního dotazu i Vaší odpovědi. Děkuji moc za Vaši ochotu. Dotaz: Dobrý den, jsem fyzická osoba a nevedu podvojné účetnictví. V prosinci 2006 jsem zaplatil jako obvykle na začátku měsíce zálohu na platbu sociálního pojištění - vzhledem k předpokládaným vyšším příjmům než v minulém roce raději vyšší než stanovenou. Ještě v prosinci jsem na základě své zjevně chybné úvahy (potvrzené i mou externí účetní) zaplatil ještě jednou podstatnou částku, abych měl jistotu, že nebudu doplácet po podání daňového přiznání platbu, která už nesníží daňový základ v roce 2006. Samozřejmě s tím, že pokud budu mít přeplaceno, přeplatek se mi po podání přiznání vrátí. Ohledně této druhé měsíční zálohy mi OSSZ sdělila písemně v lednu, že : "podle ustanovení §14 odst. 7 zákona ................. měsíční vyměřovací základ, který si osoba samostatně výdělečně činná osoba v souladu s tímto zákonem sama stanovila a odvedla z něho pojistné, nelze dodatečně měnit. Zkráceně - druhá měsíční platba se považuje za přeplatek a na základě výše uvedených skutečností se vrací n a můj účet. Všemu výše uvedenému rozumím a vím, že jsem uvažoval spolu se svou účetní špatně. Můj dotaz je - je druhá měsíční nesprávně provedená platba nákladem v roce 2006 a její vrácení v roce 2007 příjmem nebo by se k platbě ani jejímu vrácení v účetnictví nemělo vůbec přihlížet ? Děkuji moc za Vaši pomoc. Odpověď: Obecně podle §24, odst.2, písm. f) ZDP je pojistné na SP a ZOP daňovým výdajem až do výše maximální základu pro toto pojistné, tedy pokud jste druuhou platbou toto pojistné překročil, jedná se o nedaňový výdaj roku 2006 a vratka bude nedaňový příjem roku 2007. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
DOBRÝ DEN, v roce 2006 jsem nedočerpal rezervy a musím je zdanit. celková částka je 4x větší než suma nákladů za celý rok. Mohu uplatnit výdaje procentem z příjmů? Vedu účetnictví tržby 0, převod rezervy 800, výdaje 195 děkuji
Dobrý den, s manželem vlastníme pozemek 5 let, na něm jsme postalili dům a před 2 roky zkolaudovali, trvalé bydliště tam máme také 2 roky. Nyní dům prodáváme. Samozřejně budeme platit daň z převodu nemovitosti. Zisk z prodeje použijeme určitě na nové bydlení. Ale zajímalo by mě, jestli i bez toho, že prostředky použijeme na nové bydlení, splňujeme nějaké podmínky pro osvobození od daně z přijmu. Pokud ano, tak jestli zisk nemusíme ani do formuláře DZP uvádět a dokladovat. Nebo když se jedná o osvobození, kam se to uvádí. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ, část mých příjmů činí příjmy ze Švýcarska za prodej služeb - SW vytvořeného v ČR. Jak mám tyto příjmy vykázat v daňovém přiznání? Daní se v ČR nebo ve Švýcarsku? Mají vliv na společné zdanění maželů? Děkuji
Dobry den!Som studentkou na VS v CR. V oktobri som pracovala pre tri rozne spolocnosti v Prahe a Brne, pribl 1.2000,2.000,3.1000. tento zarobok mi zdánili pausalnou danou. Je mozne si poziadat o vratenie dani?Ako?Kde?Dakujem
Dobrý den, chtěla bych se zepatat do kdy si mohu uplatnit slevu na dani na dítě/ starší 18 let/, který byl v nástavbovém studiu připuštěn k maturitě až v září 2006. Na úřadu práce se zaevidoval 10.7.2006, ale podpora mu nebyla přiznána. Po maturitě nepokračuje ve studiu, až 1.11.2006 nastoupil do zaměstnání. Mám nárok na slevu ještě do 31.8.2006? Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore. Mám dotaz ohledně silniční daně. Pro OA Renault Megane Scenic mám v TP uvedeno u emisí: Směrnice EHS/ES č. 94/12. Dle zákona mám dojem (par. 6 odst. 6), že 40 % slevu uplatnit nemohu. Z poučení, které přikládá FÚ k DP silniční, mám pocit přesně opačný. Je zde tabulka kde pod EURO2 je uvedeno i ES 94/12. Děkuji za odpověď!
Podnikatel fyz. osoba získal příklepem v dražbě nemovitost, která se stala jeho majetkem v prosinci 2006. Vklad do katastru však proběhne až v lednu 2007. Kdy mohu nemovitost vložit do podnikání a uplatnit odpisy? Děkuji
Dobrý den, mohu uzavřít dohodu o provedení práce s vlastním (17-let) synem, který by mi vypomáhal s kancel. pracemi? Jsem FO bez zaměstnanců. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně stravenek pro zaměstnance. Dávají se stravenky za odpracované dny s výplatou zpětně nebo dopředu. Přišlo by mi logické zpětně, s ohledem na nemoc, OČR atd., ale někde jsem četla, že FÚ vyžaduje stravenky dávat předem. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím Vás, jaké podmínky jsou u osvobození u daně z přijmu. Prodala jsem kupní smlouvou polovinu RD druhému spoluvlastníkovi, RD vlastním 9 let, trvalé bydliště tam nemám. Prosím zda částku z prodeje musím přiznat v daní z přijmu FO a zaplatit za to. Nebo event. kam se píše, že je to osvobozeno. Děkuji.
Dobry den. Mela bych dotaz ohledne spolecneho zdaneni manzelu. Jsem na rodicovske dovolene a rodicovsky prispevek cini 3635.-Kc mesicne. Muze manzel uplatnit odecitatelnou polozku na vyzivovanou osobu? Pripadne jak je tato castka vysoka? Predem dekuji za odpoved. S pozdravem
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. NemámŽL, pracuii na základě Smlouvy o obch.zastoupení pro jenu pojišťovací firmu. Za rok 2006 jsem si tímto způsobem při zaměstnání přivydělala 21500kč, když odečtu náklady na školení tak čistéhjo to dělá 18650,-/rok. Jsem povinna podávat daňové přiznání? Děkuji za odpověď. Hana