FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, na financích.cz jsem se nyní dočetl o…

Dobrý den, na financích.cz jsem se nyní dočetl o darovací dani. V posledním odstavci, kde se jedná o daňovém přiznání k této dani, se píše, že ho nemusejí podávat osoby v I.skupině (tedy přímí příbuzní), že jsou prý od daně osvobozeni a tedy jí nemusí platit. Není to špatně?V jakém paragrafu to najdu, že osoby v I. skupině jsou od daně darovací osvobozeny. Díky

Jestliže FÚ zašle plátci daně z příjmu z prodeje…

Jestliže FÚ zašle plátci daně z příjmu z prodeje nemovitosti výměr platby, je tento pro plátce závazný ? Vždyť FÚ nemůže znát všechny okolnosti, které by mohl plátce uplatnit jako náklady nutné k prodeji, např. vypracování znaleckého posudku, odměna realitní kanceláři, doba vlastnictví nemovitosti a jiné, které mohou ovlivnit stanovení výše základu daně pro její výpočet.

Neměla by být úplata za zřízení věcného břemene…

Neměla by být úplata za zřízení věcného břemene ze strany FÚ posuzována jinak, než jako daň z příjmu, ale jako daň z převodu nemovitosti ? Vždyť se nejedná o prodej pozemku, ale o převod práv k jeho užívání, byť jen dílčích. Platí obecně, že základ daně u takovýchto ale i jiných daní je dán celkovou výší příjmů, sníženou o částky, které jsou od daně osvobozeny ? (např. 20 tisíc Kč).

Jsem důchodce a umožnil jsem zřízení věcného…

Jsem důchodce a umožnil jsem zřízení věcného břemene k pozemku, který vlastním déle než 5 let, a to za úplatu převyšující 20 tis. Kč. Je daň z tohoto příjmu FÚ posuzována stejně jako je tomu u příjmu z prodeje nemovitosti ? Pokud ano, platí i zde osvobození od daně při vlastnictví pozemku delším pěti let ?

Dobrý den, prosím o radu ... 17.1.07 jsme…

Dobrý den, prosím o radu ... 17.1.07 jsme prodali Favorita za 5000 Kč (zaplaceno hotově dle kupní smlouvy) občanovi tj. neplátci DPH. Automobil jsme koupili 21.1.2004 taktéž od občana - neplátce DPH. Musím odvádět při prodeji odvést DPH? Jestli ano, pak na základě dokladu o použití? V jaké výši? Děkuji za radu.

Dobrý den!OSVČ,platce DPH.Na objednavku české…

Dobrý den!OSVČ,platce DPH.Na objednavku české firmy provadim montážní práce na Kypru.Tam jsem nakoupil material,který jsem použival k praci(barvy,šrouby atd.)Mám na to paragon (v kyperských librech)Poradite mně,jak mám účtovát,do kterých kolonek zařadit v přiznání DPH u nas?Oni mají DPH 15%(základní sazba) Děkují za redu!

Dobrý den, prosím o radu. Jsem živnostník,…

Dobrý den, prosím o radu. Jsem živnostník, manželka je jako spolupracující osoba. Máme tři studující dcery (17 až 22 let). Kromě toho pronajímám chatu asi 2 měsíce v roce, kterou spolu vlastním s maminkou. Můžeme s manželkou použít na tyto příjmy společné zdanění manželů, nebo jsou tam nějaká omezení? Můžu uvést všechny příjmy za pronájem chaty já nebo se musíme rozdělit s maminkou? Děkuji za odpověď.

Jak mám postupovat při společném zdanění manželů,…

Jak mám postupovat při společném zdanění manželů, když jsem od ledna do července 2006 pracoval v zahraničí ( Holandsko).Musím mít příjmy potvrzené přímo z Holandské firmy, nebo mi stačí výplatní listy?Je na to nějaký speciální formulář ? Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu: Živnostník kromě své…

Dobrý den, prosím o radu: Živnostník kromě své činnosti pronajímá byt v os.vlast. (kde měl po část roku i trvalé bydliště). Co si může uplatnit do výdajů? 1) Veškeré měsíční zálohy na služby spojené s užíváním bytu (kromě elektřiny,tu platí nájemce zvlášť sám), zálohy na opravy atp.? 2) Nyní jsem v zákoně narazila i na možnost odpisů bytu, je to tak? Může uplatnit i roční daňový odpis, přestože pronájem není jeho hlavní náplní živnosti? Pokud ano,z jaké hodnoty bytu? Má-li ho dýl jak 5let, musí mít nějaké oficiální ocenění bytu? A je tento byt zařazen do 5.odpis.skupiny? Pronájem trval jen 8měsíců (od května), letos pokračuje. Děkuji mnohokrát za odpověď. K.M.

Umřela nám maminka. Maminka provozovala činnost…

Umřela nám maminka. Maminka provozovala činnost §9 pronájmy. V majetku měla dva domy. Tyto domy byly dědicky přiděleny takto: já jsem získala jeden dům celý a druhý máme s bratrem napůl. Bratr mi vyplatil polovinu domu, tak teď vlastní dům celý. Chceme nadále podnikat podle §9 pronájmy dohromady tj. příjmy a výdaje si dělit na půl. Domy byly odpisovány u maminky. V jaké hodnotě je můžeme dát do vstupní ceny pro odpisování mi??

Vážený pane doktore, mám konkrétní dotaz, ovšem…

Vážený pane doktore, mám konkrétní dotaz, ovšem odpověď FÚ a daň. poradce se liší, proto se obracím na Vás. Opět se to týká pro mě „nešťastného přechodu“ na procentuální výdaje, konkrétně ZÁSOB. V roce 2005 jsme přešli (sdružení dvou osob) na výdaje procenty, pak jsme dodatečně zdanili zásoby –(závazky a pohledávky atd.) Při danění zásob jsme vycházeli z PC jednotlivých kusů zboží. – je to správně? otázka č. 1 Daňový poradce řekl, že uděláme opravu DP za rok 2005 - od celkových příjmů (prodané zboží) jsme odečetli již zdaněnou částku zboží v roce 2004, tedy výši PC, zbytek za prodej jsme řádně dodanili- Takto „snížený“ příjem jsme vydělili dvěma a dostali 50 % výdajů. Z tohoto výsledku jsme vycházeli při danění pro rok 2005 i při vypočítávání sociálních a zdravotních dávek za rok 2005. Na FÚ ovšem zpochybnili odečet již zdaněné položky – to už je prý „započítáno“ v těch 50% výdajů (které jsou pro mě při 100 tiscích Příjmů ročně už letos téměř nevýhodné….) A ještě doplnění: Při žádosti o prominutí penále bohužel musíte nad 3000 Kč dodat 1000 korunový kolek!!!!!! Takže pardon nepardon, stát z Vás stejně další peníze vytáhne. Mé otázky jsou následující: 1. zdaněné (v roce 2004) výrobky dál prodávám, skutečně je budu danit „dvakrát“, tedy znovu zdaním již zdaněnou část ve výši PC + plus samozřejmě dodanění částky nad PC? 2. Když prodávám za méně než pořizovací cenu – neprodejné zásoby – pak mi rozdíl mezi PC a prodejem „propadá“? 3. Z jaké částky Příjmů mám vycházet pro daně – mám vypočítávat 50 % výdajů – ze všech P nebo z P snížených o již zaplacené daně ze zásob (mluvím stále o roku 2004). 4. Z jakých Příjmů mám vycházet pro výpočet sociálního a ZP – viz výše? 5. Při danění jsme vycházeli z PC jednotlivých kusů zboží – je to správně?

Jsem OSVČ a chci za rok 2006 uplatnit výdaje v…

Jsem OSVČ a chci za rok 2006 uplatnit výdaje v daň. přiznání paušálem. loni i předloni jsem uplatňovala leasing. splátky a poměrnou část akontace na auto do výdajů při podání daň přiznání. Chci se zeptat, jestli při přechodu na výdaje paušálem se musí tyto náklady (leasing a akontace uplatněné v minulých letech) dodanit? A další můj dotaz je na výdaje uplatněné v přehledu na OSSZ a na ZP. Jsou stejné jako v daň. přiznání, tj. 50% + soc. a zdrav. pojištění?

Jak mám vyúčtovat kurzové rozdíly za platby v…

Jak mám vyúčtovat kurzové rozdíly za platby v eurech na konci kalend roku? Kde najdu vyhlášku MF?

Dobrý den, rád bych se touto cestou zeptal na…

Dobrý den, rád bych se touto cestou zeptal na následující: S manželkou jsme se stali vlastníky bytu a odpovídající části domua pozemku a to zpětně ke dni 13.11. (rozhodnutí katastru doručeno 19.1.). Musíme tedy podat přiznání k dani z nemovitostí, k čemuž se váže několik mých otázek: 1) Stačí podat jedno daňové přiznání na jméno jednoho z nás nebo je nutno podat dvě? 2) Pokud je nutno podat 2 daňová přiznání samostatně, kde ve formuláři daňového přiznání zohlednit skutečnost, že se jedná o majetek ve společném jmění manželů, aby nás nenutil daňový úřad platit daň dvakrát? 3) Kromě bytu vlastníme i odpovídající podíl na společných částech domu a pozemku. Předpokládám, že je tedy nutno vyplnit oddíl II (daň z pozemků) a uvést v kolonce 221 podíl na zastavěné i nezastavěné části pozemku? Pro zastavěnou a nezastavěnou (dvorek) část je nutno použít samostatný list oddílu II ? 4) U vlastnictví části domu je předpokládám také nutné vyplnit oddíl III na dvou listech - jednou pro byt a jednou pro část domu? Kde ve formuláři zohledním jakou část domu vlastníme? Našel sem jen položky pro uvedení celkové výměry (306 f, resp. 307)... 5) Hraje při daňovém přiznání nějakou roli, že majoritní část domu je stále ve vlastnictví obce ? děkuji a jsem s pozdravem

Dobrý den, do dnešního dne nemáme zaplacené…

Dobrý den, do dnešního dne nemáme zaplacené sociální a zdravotní za zaměstnance za měsíce 11/2006 a 12/2006 , z důvodu druhotné platební neschopnosti. Slyšela jsem, že pokud tyto odvody na sociální a zdravotní neodvedeme do konce ledna 2007, nesmíme si je dát do nákladů za rok 2006. Je to pravda?

Dobrý den, žádám Vás o odpověĎ na následující…

Dobrý den, žádám Vás o odpověĎ na následující dotaz. Firma nakoupila auto na finanční leasing. Smlouva byla podepsána v květnu 2006, ale auto bylo převzato až v prosinci 2006 a s tímto datem zapsáno v TP. Do této doby majitel platil leasingové splátky, dle splátkového kalendáře a využíval jiné zapůjčené auto. Můžu uplatnit leasingové splátky do nákladů už od května? Silniční daň zaplatím až datem zapsaným v TP, t.j. prosinec 2006. Já si myslím, že splátky daňově uznatelné nemám, ale jsou názory, že by snad měly být. Poraďte mi prosím.

Dobrý den, prosím o sdělení, jak správně…

Dobrý den, prosím o sdělení, jak správně zaúčtovat vypořádací podíl v družstvu (výplata odešlým členům). Daní se srážkovou daní 15% a kdy se daň odvádí?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: mám provozovnu…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: mám provozovnu a jsem v pronájmu a bylo mi doručeno vyúčtování elektrické energie za rok 2006. Firma, která mi objekt pronájímá mi naúčtovala jinou sazbu za Kwh /vyšší/ než jakou jim účtuje elektrárna. Zajímalo by mě, zda si můžou účtovat libovolnou sazbu a nebo při přefakturaci mi mají naúčtovat sazbu takovou, jaká jim je účtována elektrárnou. Děkuji

Vážený pane doktore, manžel je OSVČ,plátce DPH…

Vážený pane doktore, manžel je OSVČ,plátce DPH,vedeme DE, je elektrikář.Kancelářské práce děláme doma v obýváku.Chtěla bych se zeptat jak mám postupovat při účtování -1).firemního pevného telefonu-rozdělit částku na přesnou polovinu,nebo můžu dát do podnikání 2/3-vedu si pro sebe seznam hovorů a soukromých je minimum.Jak je to ale s DPH,můžu si ho účtovat-když ho rozdělim?Příklad.celkem PT-1000Kč s DPH-do podnikání-1/2-420Kč bez DPH+80Kč DPH +(soukr.500Kč).2).Jak mám postupovat s PC,tiskárnou-nákupem barev?

Dobrý den, rád bych se zeptal zda můžeme uplatnit…

Dobrý den, rád bych se zeptal zda můžeme uplatnit snížení vyměřovacího základu daně z příjmu FO v případě, že máme uzavřenou hypoteční smlouvu s bankou a platíme úroky během doby výstavby RD. Tuto výstavbu provádí developerská společnost, která je zároveň po dobu výstavby majitelem pozemku a RD. Až po kolaudaci, která je plánována na tento kalendářní rok bude vlastnictví převedeno na nás. Splňujeme podmínky stanovené v zákoně o dani z příjmu? Děkuji