FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, příspěvková organizace-uhrazena dvakrát stejná částka v roce 2006. Přeplatek nebyl vrácen s tím, že v roce 2007 bude z platby tento přeplatek odečten. Jak toto zaúčtovat? Děkuji.
Dobrý den, V roce 2002 se moje matka a nevlastní otec rozhodli pro bezúplatný převod rekreační chaty na mne a mého nevlastního bratra.Začátkem roku 2003,jsme byli vyzváni Finančním úřadem k zaplaceni darovací daně.Já,protože jsem nevlastní syn otce jsem jí měl vyšší. Během dalších 2 let jsme se s nevlastním bratrem nedokázali dohodnout na užívaní nemovitosti a protože odmítal tuto situaci jakkoliv řešit, obrátil jsem se na soud.Na podzim roku 2005,soud po vysvětlení a po našem souhlasu rozhodl,že celá nemovitost přejde do vlastnictví mého nevlastního bratra a mě bude vyplacena polovina odhadu ceny nemovitosti.Částku jsem obdržel začátkem roku 2006.Jsem povinen platit ještě nějakou daň,když už jednou jsem daň zaplatil, a to darovací daň?Neměl mě Finanční úřad vyzvat k zaplacení daně jako mě vyzval při darování? Děkuji za odpvěď a přeji hezký den.
Dobrý den, chtěl bych uplatnit slevu na dani na manželku. Chci se zeptat jestli se do vlastních příjmů počítá i vyplacená podpora v nezaměstnanosti. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám velký dotaz. Jsem na mateřské dovolené a pobírám pouze rodičovský příspěvek a žádný jiný příjem nemám. Chceme si s manželem udělat společné zdanění. Chci se zeptat jestli je to možné a zda si manžel může uplatnit slevu i mne nebo to není možné. Taky bych se chtěla zeptat, když si budeme uplatňovat úroky z hypotéky, zda musíme finančnímu úřadu donést nějaké doklady (jako výpis z katastru nemovitostí nebo něco takového). Moc děkuji
Dobrý den, jsem cizinec podnikající v ČR.Dovážím víno.Nejsem zapsán v obchodním rejstříku. Pouze v živnostenském. Jsem povinen vést podvojné účetnictví, nebo pouze daňovou evidenci? Mohu uplatnit jako cizinec případně i výdaje procentem z příjmu? Mám nárok na slevu na dani (600,-kč měsíčně)?. Začal jsem podnikat v září 06,uplatním tuto slevu jen za 4 měsíce nebo za celý rok? Mohu dát do nákladů i případné obchodní obědy s klienty? Děkuji
Dobrý den, jsem cizinec podnikající v ČR jako F.O., mám při podání daňového přiznání nárok na slevu na dani? Protože si rezervuji letenky přes internet, mám jen výtisk o rezervaci, stačí takový doklad do nákladů? Mohu si dávat do nákladů jízdenky z autobusů a doklady za taxi? Nemám v ČR k dispozici auto. Děkuji moc.
Dobrý den, podnikatel si k podnikání koupil vůz-druh vozidla nákladní-terénní,označení NA-N1G,celková hmotnost 2740 kg,objem válců 2494 cm3.Do jaké odpisové skupiny ho zařadit a do jaké skupiny pro platbu silniční daně, kolik činí pro rok 2006 sazba daně? Děkuji.
Dobrý den, podnikatel si k podnikání koupil vůz-druh vozidla nákladní-terénní,označení NA-N1G,celková hmotnost 2740 kg,objem válců 2494 cm3.Do jaké odpisové skupiny ho zařadit a do jaké skupiny pro platbu silniční daně, kolik činí pro rok 2006 sazba daně? Děkuji.
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda se v Knize pohledávek a závazků stav k 31.12.06 (tyto údaje poté uvedu v daňovém přiznání k dani z příjmů FO za rok 2006) uvádí jako závazek i daň z příjmů či doplatek sociálního nebo zdravotního pojištění za rok 2006 (nebo naopak do pohledávek přeplatek daně), které vypočítám až v březnu 2007? Děkuji za odpověď
Dobrý den, pane doktore, chceme si postavit rodinný domek. Na jeho financování by jsme chtěli použít peníze z prodeje bytu v osobním vlastnictví, kde žijeme 17 let a peníze z prodeje domečku z r. 1935, který mi daroval otec před 3 lety. Tento domek měl otec ve svém držení 9 let od své matky, ale neměl tam trvalé bydliště, já též ne. Já jsem zaplatila darovací daň. Jakou daň a v jaké výši zaplatím, když z prodeje obou nemovitostí chceme koupit parcelu a postavit si nový domek? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,prosím vás o odpověď:měla jsem 10let družstevní byt,který jsem pronajímala a řádně přiznávala příjem z pronájmu.Byt jsem v prosinci 2006 prodala.Doslechla jsem se, že se daň z prodeje bytu neplatí, jelikož jsem ho měla déle jak 5let.Je to pravda? Mám tedy do daňového přiznání uvést pouze příjem z pronájmu? Musím nahlásit na finanční úřad ukončení pronájmu a prodej bytu, i když nepodnikám? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se informovat zda si můžu odečíst finanční dar TJ Sokolu na sportovní účely klubu, vím, že si mohu odečíst jako FO minimálně 1000,-- Kč - max. 10 % ze základu daně. Zmátlo mě, že Sokol je sdružení a vede zatím do 31. 12. 2007 DE. Děkuji za odpověď
Dobry den, potrebovala bych poradit s odpoctem zaplacenych uroku z hypoteky. Je mozne podat danove priznani a odecist si uroky, kdyz mam pouze sepsanou smlouvu o smlouve budouci kupni na byt, ktery danou hypotekou financuji, nebo je mozne si je odecist az v pripade, ze v byte bydlim? Dekuji za odpoved
Dobrý den.Upřesňuji dotaz ze dne 21.1.2007 ohledně zaúčtování věcných darů třem školám(Gymnázium a 2x průmyslovka).Jedná se o bezplatné používání internetu po dobu 1 roku ve výši 6.000Kč.Dále pak darování zařízení pro přenos internetu a rok internetu zdarma,tzv.internetový balíček, v hodnotě 12.000Kč a obdobný "inetrnetový balíček"v hodnotě 11.000Kč.děkuji
Dobrý den, jsem daňovým rezidentem v ČR (i občanem ČR). Mám jak příjmy zdanitelné v ČR, tak příjmy zdanitelné v Rakousku. Jakou metodu výpočtu pro vyloučení dvojího zdanění mám použít? Na internetu jsem nalezl následující čtyři možné metody: 1. Metoda zápočtu úplného 2. Metoda prostého zápočtu 3. Metoda úplného vynětí s výhradou progrese 4. Metoda úplného vynětí ze základu daně (daňové ztráty) Po prostudování Smlouvy o vyloučení dvojího zdanění mezi ČR a Rakouskem mi však není jasné, zda použít metodu druhou nebo třetí. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, v úterý 23.1.07 jsem odevzdala přiznání DPH za 4.Q.2006. Dnes mi majitel přinesl zapomenutou přijatou fa s danit.plněním 15.12.06 a splatností 9.1.2007.Nechci podávat dodatečné přiznání.Poradíte mi, co s tím?Účtuji v daňové evidenci.Můžu tuto fakturu zaúčtovat do 1.Q 2007? DPH na vstupu dělá pouze 170 Kč.Děkuji moc za Vaši odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak správně proúčtovat dodatečné odpisy u DHM nad 40000,-, které nebyly účtovány za 3 roky. Občanské sdružení podávala daňové přiznání, ale každý rok uplatnilo odečet do 300000,-.
Vazeny pane, rad bych se Vas zeptal na informaci: Jestlize mi dovazi zbozi dopravce z madarska, kdo bude platit DPH a na kterem uzemi bude DPH placeno. Dekuji
dobrý den, v roce 2006 jsem nakoupil materiál na rekonstrukci dílny, v které podnikám. Rekonstrukce je částečně prováděna v roce 2006 a v roce 2007, můžu si tyto výdaje upatnit jako daňový výdaj za rok 2006? Děkuji.
Dobrý den, jsem žena na MD a spolu s manželem bychom chtěli uplatnit společné zdanění manželů. od 1.1. 2006 - 31.5. 2006 manžel nebyl zaměstnán,nebyl registrován na úřadu práce a ani neměl žádný příjem. Zdravotní pojištění si platil. Od 1.6.2006 je zaměstnán. Pobírá minimální mzdu. Máme 3 děti do 10 let. Manžel platí výživné na dítě z prvního manželství. vyplatí se nám společné zdanění manželů a zda máme nárok na výplatu bonusů na děti od 1.1.2006 nebo jen od doby kdy je zaměstnán? Děkuji za odpověď Karolína