FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

dobry den, chci se zeptat, jestli na obcasne…

dobry den, chci se zeptat, jestli na obcasne prodavani zbozi pres inzerat potrebuji zivnostensky list. Podle definice podnikaji nevykazuji soustavnou cinnost. Existuje nejaky zakon, kde je vymezeno od ktere doby je na takove jednani nahlizeno jako na soustavne a tudiz i za podnikani? Existuje i nejaka jina varianta, kde by se nejakym zpusobem prokazovaly prijmy a pritom by to nebylo na zivnostensky list? Nebo je to jen na mem rozhodnuti zda si udelam zivnostensky list? Dekuji za odpoved Petr Jelinek

Silniční daň Musí naše firma (fyzická osoba…

Silniční daň Musí naše firma (fyzická osoba vedoucí daňovou evidenci) zaplatit silniční daň za Avii, která sice byla v naší evidenci do 20.6.2006, ale od začátku roku 2006 vůbec nejezdila?

Dobrý den, prosím Vás mám prozbu.Jsme právnická…

Dobrý den, prosím Vás mám prozbu.Jsme právnická osoba s.r.o. a máme zaměstnance a 4 služební auta.Jeden zaměstnance dostal služební auto k dispozici a jezdí s ním stále.Jak se vykazují soukromé km?Nebo co je všechno kolem toho třeba?Děkuji

Dobrý den, Jestliže začnu podnikat jako OSVČ,…

Dobrý den, Jestliže začnu podnikat jako OSVČ, vztahuje se na první dvě zdaňovací období nějaké osvobození od daně z příjmu nebo di to jen pletu s § 7c odst. 3) zákona o dani z příjmu? Děkuji za odpověď

Budeme provádět znovu v r. 2007 společné zdanění…

Budeme provádět znovu v r. 2007 společné zdanění manželů, ale na tiskopisu pro rok 2007 nevím, kam napsat slevu na vlastní osobu ve výši 38040 Kč Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu ohledně společného…

Dobrý den, prosím o radu ohledně společného zdanění manželů. Od ledna 2006 jsem na mateřské dovolené, od července pobírám rodičovský příspěvek. Zaměstnavatel mě ovšem v červenci a srpnu vyplatil 42 dní dovolené, na kterou jsem měla nárok. Mám za rok 2006 tedy zdanitelný přijem. Nevím, jakou částku mám uvést do daňového přiznání (ř. 64) - dříve odčitaltelná položka, nyní sleva na dani. zaměstnavatel vystavil potvrzení o zdanitelných příjemech za všech 12 měsíců roku 2006, mám tedy uplatnit celou částku 7200,-Kč:, i když jsem pobírala zdanitelný příjem pouze 2 měsíce v roce a zbytek roku peněžitou pomoc v mateřství a nyní rod. příspěvek? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pane doktore, můj manžel je řemeslník…

Dobrý den, pane doktore, můj manžel je řemeslník OSVČ. V předešlých létech vedl klasické jednoduché účetnictví. Za loňský rok by si chtěl uplatnit výdajové paušály tzn. 60% u řemesel. Nemá závazky, pohledávky ani zásoby, má zaplacenou silniční daň. Co všechno proto musí udělat, aby nic neopomněl? Děkuji

Dobrý den, v září 2006 jsme s manželem prodali…

Dobrý den, v září 2006 jsme s manželem prodali družstevní byt, v kterém jsme neměli trvalé bydliště a z jeho prodeje chceme zaplatit půjčku fyzické osobě, kterou jsme použili na stavbu rodinného domu, který byl zkolaudován půl roku před prodejem bytu a půl roku před prodejem bytu jsme tam už i bydleli a zapsali se k trvalému pobytu. Půjčka byla sepsána 4 roky před prodejem bytu a splacena penězmi z prodeje bytu. Jsme osvobozeni od daně z příjmu nebo ne? Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na společné…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na společné zdanění manželů. První dcera skončila studium v červnu 2006, druhá dcera, začala studovat v září 2006 a stále studuje. Ve společném zdanění manželů budu tedy počítat slevu na dítě za období 10 měsíců? Děkuji, s pozdravem

Podmínkou pro podání společného zdanění manželů…

Podmínkou pro podání společného zdanění manželů je alespoň jedno vyživované dítě. Manželce byl do její péče soudem vrácen 11 letý syn v říjnu 2006. Stačí tedy 2 měsíce na společné zdanění manželů nebo musí být dítě v péči (tj. vyživované) jednoho z manželů po celý rok? Děkuji za odpověď. Milan

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat....nezisková…

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat....nezisková společnost, má projekt, který je hrazený z fondu EU. Společnost je plátcem DPH. Dotaci však dostávají pouze na základ daně veškerých daňových dokladů souvisejících s projektem. Smí si společnost uplatnit DPH na vstupu v plné výši, nebo je povinna ho krátit koeficientem? Děkuji za odpověď . Mašková

Dobrý den, ještě jeden dotaz týkající se toho…

Dobrý den, ještě jeden dotaz týkající se toho přechozího. Účet 513100-tichá vína./Toto jsou náklady daňově účinné?Prosím co s tím při uzávěrce a při podání přiznání./společnost v.o.s./

Dobrý den, oprava vozidla-havárie.Částka 28299…

Dobrý den, oprava vozidla-havárie.Částka 28299 rozúčtována 343,511/321/18299/,10 000,- je na účtě 511900 jako daňově neúčinná.Částku 18 299,- uhradila pojišťovna a ta je na účtě 668.Musí se částka 10000,-rozdělit mezi společníky-v.o.s?A co to znamená při přiznání k dani z příjmu? Dále účet 545-penále DPH.Před uzávěrkou rozdělím na účty společníků/364100,200/.Při přiznání se má částka uvádět jako položka zvyšující HV?/Daňově neuznatelné penále? Dále účet 548-doměření DPH/ten samý problém?/ Dále účet 595-dodatečný platební výměr z příjmu Prosím ,ve všech případech - jak mám postupovat při uzávěrce a při přiznání dani z příjmu.

Manželka podniká a v roce 2006 byla ve ztrátě.…

Manželka podniká a v roce 2006 byla ve ztrátě. Takže neměla příjmy přesahující 38 040Kč, mohu v daňovém přiznání uplatnit daňovou slevu na manželku ve výši 4 200 Kč ?

Dobrý den, chtěli bychom založit sdružení třech…

Dobrý den, chtěli bychom založit sdružení třech samostatně podnikajících osob. Jaké povinnosti pro nás z toho vyplývají kromě uzavření smlouvy pro Finanční úřad, co všechno musí tato smlouva obsahovat. Jeden z nás je plátcem DPH. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, od 1.2.2006 jsem přerušil (ne zrušil)…

Dobrý den, od 1.2.2006 jsem přerušil (ne zrušil) podnikání. Zbylo mi však spousta neuhrazených závazků, které jsem během roku splácel a ještě splácím. Mohu je uvádět v daňovém přiznání za rok 2006 nebo pouze příjmy a výdaje od 1.1.2006 do 1.2.2006.Děkuji.

Dobrý den,jsem fyzická osoba a vedu daňovou…

Dobrý den,jsem fyzická osoba a vedu daňovou evidenci. Nakoupil jsem jako hmotný majetek motocykl, který ovšem používám pro služební účely jen z části. Jak postupovat při zaúčtování tohoto majetku? Je možné účtovat v plné pořizovací ceně nebo pouze v poměrné částce, úměrné tomu, jak je tento motocykl využíván pro služební účely? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, jsem pokladní základní odborové…

Dobrý den, jsem pokladní základní odborové organizace a k nezdanitelné části základu daně z důvodu zaplacených člen. příspěvků mám dotaz - do potvrzení zahrnout příspěvky ze mzdy za období 12/2005 až 11/2006,tj. opravdu uhrazené v roce 2006, či či příspěvky ze mzdy za 1/2006 až 12/2006 ?, děkuji.

Dobrý den, jsem v invalidním důchodu a…

Dobrý den, jsem v invalidním důchodu a přivydělávám si psaním, za což dostávám honorář. Musím k daňovému formuláři přiložit potvrzení o výši invalidního důchodu? Jak má potvrzení vypadat, a kde mám žádat o jeho vystavení? Děkuji. H.V.

Dobrý den, příspěvková organizace-v roce 2006…

Dobrý den, příspěvková organizace-v roce 2006 jsme z běžného účtu provedli vyšší úhradu než jsme měli, rozdíl použijeme pro úhradu nákladů v roce 2007. Jak toto zaúčtovat?Děkuji.