FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den pane doktore, mám asi hloupý dotaz, ale…

Dobrý den pane doktore, mám asi hloupý dotaz, ale nejsem si jista zda mohu v DE zaúčtovat přijaté závazky, které jsou vystaveny od 2.1. do 15.1.2007 (ale DUZP mají 31.12.06), do roku 2006. Jedná se mi o odvod DPH za 4/Q. Vím, že už je po termínu, musela bych dělat opravné daň.přiznání. děkuji za odpověď

Dobrý den, ještě jsem se chtěla jednou zeptat na…

Dobrý den, ještě jsem se chtěla jednou zeptat na něco ohledně dotazu zodpovězeného 27.1. v 17:25 a ještě 28.1. ve 3:04. ohledně vráceného přeplatku pojistného, který převýšil zaplacené zálohy. 1) Doporučil jste vyplacený přeplatek pojistného dát do výdajů na ř. 102. Bratr však počítá výdaje paušálem 50% zisků. Krom toho se nejedná o výdaj ale příjem. Takže tuto částku přidám k příjmům na ř. 101? Přeplatek vrácený pojišťovnou nepřekročí ostatní příjmy. V tom případě už není potřeba použít tabulku E? Pro případ kontroly je pak potřeba jen uschovat doklad od pojišťovny o vrácení přeplatku? 2) Pokud se na další přeplatek v roce 2008 po ukončení činnosti OSVČ nevztahuje osvobození podle §10, odst.1, písm. a) ZDP, kam se bude tento příjem v DAP uvádět? Ještě jednou moc děkuji.

Děkuji za minulou odpověď, ale musím svůj dotaz…

Děkuji za minulou odpověď, ale musím svůj dotaz konkretizovat. Strýc (bratr mé matky) a teta (jeho manželka) mi darovali nemovitost. Strýcovi patří 3/4 nemovitosti, tetě 1/4. Budu platit pouze 3% darovací daň - oba patří do II. skupiny, nebo teta patří do III. skupiny. Děkuji za odpověď.

Pan doktore, jsou v druhé kolonce výdaje u…

Pan doktore, jsou v druhé kolonce výdaje u přehledů OSVČ (zdravotní i sociální) v případě uplaňování výdajových paušálů zahrnuty do výdajů i zaplacené zálohy za zdravotní a sociální nebo se uvažuje pouze s procentem z příjmů bez záloh? Děkuji mockrát, pěkný den.

Dobrý den, manželka měla v průběhu roku příjem…

Dobrý den, manželka měla v průběhu roku příjem "mateřské" a část roku pobírala rodičovský příspěvek. Bude v rámci daňového přiznání zdaňovat tyto příjmy ? příp. v kterém paragrafu ? Týká se jí "minimální vyměřovací základ" ? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem

Dobrý den, dále bych se chtěl zeptat, jaký význam…

Dobrý den, dále bych se chtěl zeptat, jaký význam mají účetní odpisy pro účetní jednotku a jejich zachycení v účetnictví. Děkuji. Zdraví

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jak je…

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jak je řešena problematika přeceňování dlouhodobého hmotného majetku a za jakých podmínek je vykazování ke dni účtní závěrky. Předem Děkuji. S pozdravem David

Vážený pane doktore! Jsem vlastníkem nemovitosti,…

Vážený pane doktore! Jsem vlastníkem nemovitosti, /nebytové prostory/,které pronajímám od r.1993. Zdanuji příjmy podle §9 a uplatnuji výdaje paušálem. Nemovitost je zařazena do obchodního majetku a odpisy vedu pouze evidenčně. Dovolte, abych položil tyto dotazy: 1. Mohu nemovitost k 31.12.2006 vyřadit z obchodního majetku? 2.Při případném prodeji je tento prodej osvobozen od dane z příjmu po 5ti letém testu v r.2012 ? V nemovitosti nemám stálé bydliště. Předem děkuji za odpověd.

V daňovém přiznání za rok 2006 k dani z příjmů…

V daňovém přiznání za rok 2006 k dani z příjmů fyz. osob jsem nenalezla záůkladní odpočitatelnou částku (dříve 38 040,- Kč dle §15 odst. 1 písm. a). Jak se tato částka uplatňuje a kolik činí za rok 2006. Děkuji za odpověď. B.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat: jsem podnikatel…

Dobrý den,chtěl bych se zeptat: jsem podnikatel ŽL) a vedu DE.Současně studuji VŠ, kterou si doplňuj vzdělání pro výkon v podnikání. Školné na rop je 18.000Kč a k tomu si platím ještě kurz angličtiny cca 6000Kč ročně. Muhu si tyto výdaje uplatnit do daň.uznatelných nákladů ? popř. v jaké výši? Děkuji.

Dobrý den pane doktore Měl jsem v r. 2006 2…

Dobrý den pane doktore Měl jsem v r. 2006 2 spolupracující osoby: manželku,která spolupracovala celý rok a dceru, která začala spolupracovat od 28.7.2006. Jakým podílem mám mezi tyto spolupracující osoby dělit příjmy a náklady. Připadá mi nespravedlivé 30% dělit v tomto případě stajným dílem. A druhý dotaz: Dcera pracovala v lednu a únoru 2006 na smlouvu o pracovní činnosti. Když jí vystavili potvrzaní o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a funkčních požitků, tak jí tam napsali pouze tyto položky: úhrn příjmů - 11000,- odečteno pojistné (§6 odst.13 písm.a) - 1562,- základ daně(ř.1 - ř.3) - 9438,- nic víc na tom listě neni. Mě se to zdá , že je to neúplné a nevím jestli se tyto dva měsíce zahrnují dceři do daňového přiznání za rok 2006 které si podává sama. Děkuji za odpověď Novák

Dobrý den. Každý rok platím dań z nemovitosti …

Dobrý den. Každý rok platím dań z nemovitosti /chata v zahr. osadě/. Loni v říjnu jsem od obce koupil parcelu vedenou jako travní porost a 2 parcelu na které stojí zmiňovaná chata. Zajímalo by mě, jestli v daň. přiznání musím vyplnit i část za stavbu, jestliže toto přiznání je jako dílčí. děkuji

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda můžeme…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda můžeme uplatnit společné zdanění manželů v případě,že s manželem žijeme ve společné domácnosti,máme roční dítě,ale manžel nemá dosud přehlášené trvalé bydliště z důvodu nevypořádaní majetku z předešlého manželství.Podle údajů v OP spadáme každý k jinému FÚ.Děkuji.

Dobrý den na mém Fin.úřadu nevědí o tom,že byl…

Dobrý den na mém Fin.úřadu nevědí o tom,že byl vyhlášen MF ČR generální pardon pro rok 2006.Prý budou chtít penále poradíte kde najdou odpověď.Děkuji.

Dobrý den vedl jsem daňovou evidenci a letos chci…

Dobrý den vedl jsem daňovou evidenci a letos chci výdaje paušálem podám dod.DAP je pravda,že nemusím podávat přehled pro PSSZ ani OZP jelikož u mě dojde ke změně základu daně a ne ke změně příjmů.Děkuji.

Rozhodl jsem se prodat garáž i s pozemkem pod ní.…

Rozhodl jsem se prodat garáž i s pozemkem pod ní. Nastudoval jsem mé daňové povinnosti v souvislosti s prodejem. Potřebuji potvrdit múj postup při prodeji: 1) nechám provést odhad ceny garáže 2) u notáře sepíšeme kupní smlouvu 3) podám daň z převodu nemovitosti - výše ďaně je 3% z odhadnuté ceny nebo z prodejní, pokud je vyšší 4) od daně z příjmu fyzických osob jsem v tomto případě osvobozen, neboť jsem garáž koupil v roce 1986 - §4 zákona o dani z příjmu Potvrďte mi prosím zda je můj postup správný. Děkuji

Dobrý den, chci si z daňového základu odečíst…

Dobrý den, chci si z daňového základu odečíst hodnotu daru, který jsem dal psímu útulku. Jde o 2000Kč. Je to sice více než 1000Kč ale méně, než 2% z mého daňového základu. Je možné tento dar odečíst? Děkuji.

Dobrý den, jsem OSVČ, do 15.března mám povinnost…

Dobrý den, jsem OSVČ, do 15.března mám povinnost zpalatit zálohu na DPFO. Je to tak, že pokud podám příznání před 15.3., měl bych tuto zálohu zaplatit již ve výši podle nového přiznání? Děkuji.

Dobrý den, budu uplatňovat výdaje procentem z…

Dobrý den, budu uplatňovat výdaje procentem z příjmu (50%), které dále ponížím i zaplacené SP a ZP. Patří sem i pojistné, které bylo hrazeno jako doplatek za rok 2005 (podle přehledu za rok 2005)? Jaké údaje se pak uvádí do přehledu na SP a ZP? Dám do výdajů těch 50%, které také ponížím o zaplacené SP a ZP? Děkuji

Dobrý den, velice si vážím vaší práce. Podnikám v…

Dobrý den, velice si vážím vaší práce. Podnikám v oboru "topení, voda, plyn". Zaměsnance nemám. Mohu si dát do nákladů pracovní oděv - pracovní vestu,kombinézu, modráky, boty apod? Mohu si dát do nákladů třeba i prací prostředky, případně v jaké výši? Děkuji