FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

dobry den, rada bych vedela, zda musim odvadet…

dobry den, rada bych vedela, zda musim odvadet dan z nemovitosti z bytu, ktery jsem zakoupila pred 2mi lety tj jedna se o novostavbu. V zakone jsem si nasla co je od dane osvobozeno: na dobu 15 let, počínaje rokem následujícím po vydání kolaudačního rozhodnutí, novostavby obytných domů ve vlastnictví fyzických osob a byty ve vlastnictví fyzických osob v novostavbách obytných domů, pokud slouží k trvalému bydlení vlastníků nebo osob blízkých. Stale jsem si ale nepsepsala trvale bydliste na tento byt tak pote toto vyse uvedene plati? Predem moc dekuji za odpoved.

Dobrý den pane doktore, lze chápat § 47 odst. 1a…

Dobrý den pane doktore, lze chápat § 47 odst. 1a 2 ZSDP tak, že v případě, kdy FÚ učiní úkon (třeba jen místní šetření či výzva k zahájení vytýkacího řízení) se 3-letá lhůta prodlužuje jen v případě vyměření daně a nikoliv v případě nadměrného odpočtu při podání DDP. Tzn., že v případě, kdy např. FÚ provede místní šetření k DPH za zdaňovací období listopad 2003 v říjnu 2006, běží nová lhůta od 31.12.2006 do 31.12.2009 pro DDP k DPH na daňovou povinnost a nelze podat DDP k DPH na dodatečné vrácení k DPH (ale na formuláři k DPH je u DDP k DPH změna daňové povinnosti, která může být + a -) za zdaňovací období listopad 2003 i v roce 2007? Podle mne v takovém případě lze podat DDP k DPH za listopad 2003 i v roce 2007, neboť se hovoří o změně daňové povinnosti a nikoliv o nároku na daňový odpočet. Děkuji Vám za odpověď . Existuje pro takový případy nějaká praktická pomůcka? S přáním pěkného dne

Dobrý den,chtěl bych se vás zeptat,uplatňujeme…

Dobrý den,chtěl bych se vás zeptat,uplatňujeme společné zdanění manželů,manželka pobírala pouze rodičovský příspěvek,takže její příjmy za rok 2006jsou 0.Já si od vypočtené daně odečtu-7200 na poplatníka,4200 na manželku a 6000 na dítě.Zajímalo by mě,zda si odečte z vypočtené daně 7200 i manželka ve svém daň.příznání. Děkuji Jan Novák

dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak je to s…

dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak je to s leasingem v daňové evidenci.Můžu si uplatnit celou akontaci v roce pořízení majetku na leasing?A co měsíční splátky - jsou také mým daňovým výdajem daného roku? V přiznání to zahrnu do výdajů nebo to musím dát do úprav podle §5,523 zákona o DzP.Dále se chci zeptat, zda penále na sociálním pojištění zvyšuje v daňové evidenci můj základ daně. Děkuji za radu.

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňové evidence…

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňové evidence veterináře.Jde mi o léky a přípravky, které jsou určeny pro léčbu zvířete a buď jsou zvířeti podány hned v ordinace nebo jim jsou dány domů.Jsou tyto léky zásobami nebo ne.Protože pokud by se musela dělat inventura léků, tak by to bylo velmi složité.Díky za odpověď.

Dobrý den, dubu si dělat společné zdanění manželů…

Dobrý den, dubu si dělat společné zdanění manželů a žena pobírá na postiženého syna příspěvek na péči podle zákona č.108/2006 Sb. a příspěvek na provoz motorového vozidla pro pravidelnou dopravu syna. Zajímalo by mě, zda tyto socialni podpory danim a jakým způsobem je mam uvást v uvedeném společném zdanění manželů. Děkuji.

Dobrý den, prosím poraďte mi, jak účtovat v…

Dobrý den, prosím poraďte mi, jak účtovat v daňové evidenci nákup např. benzinu placený kartou ze soukromého sporožirového účtu? Chtěla jsem to zaúčtovat jako výdaj v hotovosti v pokladně (s doložením účtu, + ev. výpisu ze sporožira), ale prý je to špatně? Děkuji

Dobrý den,s pritelem jsme si poridili byt …

Dobrý den,s pritelem jsme si poridili byt +garazovestani+sklepy v novostavbe na hypotecni uver. Hypoteka je sjednana na pritele,ale vlastnikem nemovitosti jsme oba v pomeru 50/50%.Prosim o radu,co musime splnit pro moznost odpoctu uroku z uveru a jak toto zhruba probiha,splacet jsme zacali od 01/2007 a hypoteka je schvalena od 06/2006.Pritel si prehlasil trvale bydliste do noveho bytu,ale ja mam nadale trvale bydliste na stare adrese,kde mam vedene podnikani.Musim si take prehlasit trvale bydliste,ikdyz nejsem ucastnikem hypoteky(jsem uvedena pouze jako spoluvlastnik v zastavni smlouve).Jak se projevi odpocet v pripade ze pronajmeme garazove stani,ktere nevyuzivame.dekujeme*

Dobrý den, mám několik dotazů ke společnému…

Dobrý den, mám několik dotazů ke společnému zdanění manželů, předem děkuji za odpovědi. Pobírám rodičovský příspěvek, mám 2leté dítě. Manžel pracoval do 09/2006, nyní pobírá podporu. 1) Mám do svých příjmů uvést výdělek z dohody o provedení práce, který byl ve výši hrubého 1140Kč, zdaněno 144Kč, vyplaceno 996Kč? 2) Domnívám se, že rodičovský příspěvek a podpora jsou od daní osvobozeny, je tomu tak? 3) v 08/06 jsme prodali družstevní byt, ve kterém jsme bydleli déle než 5 let. Domnívám se, že tento příjem je od daně osvobozen. Je to tak? 4) Na prodaný byt ještě splácím úvěr, pochopila jsem, že si nemohu úroky z úvěru odečíst v daňovém přiznání nebo lze odečíst za půl roku, kdy jsme v bytě bydleli. Trvalé bydliště jsme měnila k 1.7.06. Děkuji mnohokrát za zodpovězení dotazů

Dobrý den, od roku 2004 jsem prihlasena k placeni…

Dobrý den, od roku 2004 jsem prihlasena k placeni silnicni dane avsak v roce 2006 jsem nevyuzivala auto k podnikatelskym ucelum cili neuplatnuji odecet cestovnich nahrad. Je nutne podavat priznani k silnicni dani s vyplnenymi udaji o zaplaceni 0.-Kc zaloh a 0.-Kc povinnosti?Dekuji za odpoved

Dobrý den pane doktore, chtě bych se zeptat,…

Dobrý den pane doktore, chtě bych se zeptat, zda stále platí u bezplatného dárcovství krve možnost odečíst ze základu daně za každý odběr 2.000,- Kč (nejvíce však 10% ze základu). Děkuji za odpověď

dobrý den,za 2005 dodatečné DAP dodaním pouze…

dobrý den,za 2005 dodatečné DAP dodaním pouze fakturu splatnou v lednu 2006 dojde ke změně základu daně z přijmů ale nedojde ke změně přijmů za rok2005 ani výdajů.V DAP ř.105 musím tuto částku přičíst k vyměřovacímu základu pro PSSZ.Tuto částku mám v daň.evidenci 2006.

dobrý večer, prosím Vás o radu. V roce 2005 jsem…

dobrý večer, prosím Vás o radu. V roce 2005 jsem pořídil secí stroj a nezahájil jsem odpisy. V roce 2006 začnu odepisovat jako 1 rok odpisů a můžu si uplatnit také zvýšené odpisy o 20% vstupní ceny ( 1 rok odepisování)?

Dobrý večer, ještě k dotazu, kdy jste mi…

Dobrý večer, ještě k dotazu, kdy jste mi odpovídal, že u hmotného majetku pořízený před podnikáním by se měla zohlednit vstupní cena, jedná se o elektické kladivo v hodnotě 45200,-- které jsem si koupil v květnu 2005, protože to byla výhodna cena a věděl jsem, že začnu podnikat v březnu 2006. Musím si nechat toto kladivo ocenit znovu? Já si myslím, že stačí faktura. Děkuji

dobrý den, prosím o radu při zařazení majetku do…

dobrý den, prosím o radu při zařazení majetku do odpisové skupiny: dvouplášťový kontejner na 6000 l nafty a výdejní stanice (lamelové čerpadlo). Celková cena je Kč 88.000 bez DPH a zařízení slouží k uskladnění a čerpání nafty do strojů. Děkuji

Dobrý den, musí OSVČ který uplatňuje výdaje…

Dobrý den, musí OSVČ který uplatňuje výdaje procentem z příjmu uhradit silniční daň? Cestovné si vlastně neuplatňuje. Děkuji

Dobrý den chtěl bych se zeptat. Letos podávám…

Dobrý den chtěl bych se zeptat. Letos podávám prvně dan. přiznání tak tomu moc nerozumim. Odvadel jsem socialni poj. 1394 ,- Kč to je povinnost, ale k tomu jsem platil dobrovolne nemocenske pojisteni 208,- mohu to nemocenské poj. uplatnit do priznani k pojisteni ?A mohu uplatnit kapitálové životní pojištění, které mám na 10 let ale je mi 21 čili nemám ho do 60 let ?

Dobrý den, mám roční příjem z pronájmu pole od ZD…

Dobrý den, mám roční příjem z pronájmu pole od ZD - 6 336,-, z toho platím daň 1871,-. Jsem důchodce a nemám další příjem. Do jaké částky nemusím přiznávat daň z příjmu. Děkuji

Dobrý den pane doktore pobírám částečný invalidní…

Dobrý den pane doktore pobírám částečný invalidní důchod a jsem zároveň OSVČ.Od ledna do konce června jsem byla zaměstnaná a zaměstnavatel za mě odváděl zálohu na daň.Od července jsem OSVČ.Zajímá mne,zda do příjmů započítám důchod,nebo jenom výdělky od zaměstnavatele a OSVČ a zda vypočítám základ daně jen za dobu OSVČ nebo za celý rok.Děkuji

Dobrý den. Prosím Vás o radu. V r.96 jsem…

Dobrý den. Prosím Vás o radu. V r.96 jsem vlastní výrobou pořídil budovu, odpisov. plán 45 roků. V roce 2005 jsem budovu vyřadil z DE a v roce 2006 zrekonstr.na dva zkolaudované byty. Hodnota rekonsrt.cca 150t.Kč ,zústatková cena budovy 296t.Kč.Chtěl bych pokračovat v odpisech dle.parag.9. Jak zařadit budovu dle nových klasifik. tříd, jak udělat nový odpisový plán a nakolik roků? Chtěl bych výši odpisu uplatnit v DE z pronájmu za 2006. Jak evidovat prostředky na tech.zhodnocení v DE? V roce 2007 budu pokračovat v rekon.domu. cca.50t.Kč na zateplení. Děkuji za Vaši odpověď.