FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám otázku... Nevím si rady s tím, jaká cca suma mi náleží při vracení daní, když: výše hrubé mzdy cca 20000Kč, nemocenská březen´12 - únor´13, žádné děti. Předem děkuji za odpověď
Mám dotaz, jak vypočítat obrat za posledních 12 měsíců, pro povinou registraci k DPH. Vedu jednoduché účetnictví a výdaje si odepisuji paušálním výdajem. Umím si spočítat za posledních 12 měsíců příjem. V zákoně o DPH v § 6 se píše o obratu. Nikde jsem nenašel, co znamená obrat v mém případě, kdy si odepisuji výdaje paušálně? Je obrat příjem-výdaj? Co je v mém případě výdaj? Do těďka jsem mohl uplatnit paušálně 60% výdaje, ale nemám jistotu, jaké budou do budoucna? Promiňte, ještě poslední otázka: patří do obratu v měsící faktura, která byla zákazníkem uhrzena nebo ta, která byla vystavena? Děkuji.
Dobrý den, pane Doktore, velice děkuji za vaši odpověď o zdaňování příjmů navíc z kroužků u učitelek v MŠ.Jestli to dobře chápu tak ta paní učitelka co má příjmy do 6000,-rok nemusí přiznávat (jen vést evidenci). V návaznosti na vaši odpověď bych se ráda zeptala, zda by bylo možné u paní učitelky u které v úhrnu převýší za rok z těchto aktivit 6000,-kč, má například v úhrnu 10.000,-Kč, poskládáno z menší výplat. Napadlo nás, jestli bychom to mohli řešit Dohodami o provedení práce na ty příjmy v úhrnu za 4.000,-Kč a tu zdanit konečnou srážkovou daní a na ty zbývající příjmy do 6.000,-Kč by platilo to ustanovení §38g, odst.2 ZDP. Dalo by se to takto v tomto konkrétním případě vyřešit ? Předem velmi děkuji za vaše posouzení.
Dobrý den, zajímalo by mě zda vznikne nedoplatek na dani za následujícíh podmínek: Student pracující na DPP v jedné firmě si vydělá cca 6500 měsíčně, kde má podepsaný růžový formulář slevy na studenta. Má ale druhou smlouvu DPP v druhé firmě, kde si vydělá dalších 5000 Kč. Předpokládám, že u první smlouvy nebude srážka ze mzdy, ale u druhé bude 15% srážka. Je tedy problém, že celkový součet překročí 10000 za měsíc, nebo je tato mez jiná? Bude muset doplácet daň? Nebo se zaplacená daň 15% vrátí poplatníkovi? Děkuji
Dobrý den,V rámci poskytnutí daru ve skupině I.(syn)jsem získal 1mil Kč.Jsem jako obdarovaný v kategorii daňového poplatníka tj. odvádím z nabytého majetku daň formou daňového přiznání? Děkuji a jsem s pozdravem
Dobry den, expritel me chce vyplatit z nemovistosti a ted nevime kolik budeme platit dane byt ma hodnotu 4 miliony,a pravnik rika ze ze se plati 4% z poloviny odhadni ceny nemovostosti-tedy z 2 mil je to 80 tis. ale ja nekde cetla, uz je to dele v nejake diskuzi, ze lze od teto dane odecist hypoteku kdyz je nemovistost zatizena hypotekou situace je takova ze byt ma hodnotu 4 miliony, ale 3200000 je zatizen hypotekou...400tisic me ma expartner vyplatit takze dan z prevodu bude opravdu 80tisic? nebo lze odecist hypoteku? nebo je jina moznost jak tuto castku snizit? plati se i dan z prijmu? dekuji Boulová
Dobrý den.Dotaz-je možné požádat o splátkový kalendář k zaplacení daně z převodu nemovitosti?
Neuznaný odpočet DPH Dobrý den,naše společnost měla pronajaté prostory na otevření provozovny.Provozovnu ale nakonec neotevřela,proto ukončila nájemní smlouvu.Faktury za pronájem jsme zaúčtovaly na straně D na 321 a na straně MD na 518 a dph na 343.Finanční úřad nám ale neuznal odpočet za poslední 2 faktury, z důvodu ukončení nájemní smlouvy.Teď tedy máme na účtě 343 zůstatek ve výši dph těchto dvou faktur. Na jaký účet mám tuto částku z účtu 343 převézt? Na nákladový účet?Budou vůbec tyto 2 faktury uznatelné jako náklad z hlediska daňe z příjmů?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v jednom s.r.o.(A) je manželka jednatelka-společník a ve druhém (B) s.r.o. je manžel jednatel-společník. Otázka: Může společnost B fakturovat (přefakturovávat) zboží,služby apod. ve stejné výši, jako když toto zboží nakoupila - pokud přiloží kopii fakturu od svého dodavatele?Jedná se o tzv.přefakturaci dle přílohy?Popř.když vyfakturuje jen část? Moc děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den, smím jet na veletrh do Hong Kongu a později založit sro, na které uplatním výdaje na cestu zpětně? Případně kdyby to nešlo, šlo by to zpětně uplatnit na OSVČ? Smím koupit zásilku zboží, před prodejem založit firmu a uplatnit náklady na nákup zpětně? Mějte se pěkně a díky
Dobrý den, synovi jsme 11.4.2012 darovali auto(darovací smlouva), jelikož syn byl několik měsíců byl mimo Čr, na evidenci vozidel jsme jej nepřepsali a pak také nějak zapomněli. Nyní by auto chtěl prodat kamarádovi, ale nejsme si jisti, zdali bude muset zaplatit daň z příjmů, když je auto stále napsáno na manžela. Jestlipak se synovi bude počítat doba 1 roku držení darovaného vozidla. Darovací smlouvu s datem darování 11.4.2012 máme k dispozici. Děkuji za odpověď
Dobrý den, budu ráda, když mi pomůžete s dvěma dotazy: 1) s.r.o. bude prodávat zboží ve vysoké výši a odběratel nám chce zaplatit bez DPH s tím, že částku DPH rovnou zašle na účet našeho finančního úřadu - lze to takto provést? - pokud ano, jakým způsobem si zkontrolujeme, že DPH skutečně zaplatil? - fakturu máme vystavit včetně DPH s uvedením, že žádáme proplatit částku bez DPH? - a při vyplňování formuláře DPH - bude někde uvedeno, že už DPH byla odvedena? 2) Máme závazek vůči firmě, která změnila majitele a náš závazek vůči nim postoupili někomu jinému. My nyní chceme závazek vyrovnat - stačí nám od nich dohoda o postoupení pohledávky (našeho závazku) třetí straně, kde bude uvedeno číslo účtu, na který máme náš závazek zaplatit? Nebo něco jiného? Moc děkuji za odpovědi K.V.
Dobrý den, osoba si vydělá 25 000,- na 1brigádě za rok (má podepsané ruž. prohlašení) k tomu si vydělá 14000,- na brigádě bez ruž. prohlášení a dostene 4 000 za starý papír ve výkupně. Má osoba daňovou povinost a cca kolik. A proč? Děkuji!
Dobrý den, jsem na ÚP. Letos budu chodit na brigády a prodávat jablka do výkupny. A jak je to z daní z příjmu? Tuším že si můžu vydělat do 15000,- (asi hrubého?) na brigádách za rok a do 20000,- (asi hrubého?)ve výkupně. Celkem tedy 35 000,- hrubého ročně bez daňové povinosti. Chápu to dobře?
Dobrý den, jsem spolumajitel s.r.o. a chtěl bych své vlastní vozidlo bezplatně zapůjčit či pronajmout firmě k užívání. Je to možné udělat smlouvou o bezplatné výpůjčce s tím, že firma bude platit pouze náklady spojené s užíváním vozidla, tzn. pohonné hmoty, opravy a náklady jako STK apod. + silniční daň? Četl jsem něco o nutnosti platit daň darovací - to mi ale připadá nesmysl, když vozidlo nemění majitele a navíc ho půjčuji své vlastní firmě. Nebo jakým nejjednodušším způsobem poskytnout mé vozidlo firmě tak, aby platila jen náklady na provoz? Je nutné vést knihu jízd pokud si chce firma tyto náklady uplatnit daňově a odečíst ze základu daně z přijmu? Děkuji.
Dobrý den, jsem spolumajitel s.r.o. a chtěl bych své vlastní vozidlo bezplatně zapůjčit či pronajmout firmě k užívání. Je to možné udělat smlouvou o bezplatné výpůjčce s tím, že firma bude platit pouze náklady spojené s užíváním vozidla, tzn. pohonné hmoty, opravy a náklady jako STK apod. + silniční daň? Četl jsem něco o nutnosti platit daň darovací - to mi ale připadá nesmysl, když vozidlo nemění majitele a navíc ho půjčuji své vlastní firmě. Nebo jakým nejjednodušším způsobem poskytnout mé vozidlo firmě tak, aby platila jen náklady na provoz? Je nutné vést knihu jízd pokud si chce firma tyto náklady uplatnit daňově a odečíst ze základu daně z přijmu? Děkuji.
Česká s.r.o., plátce DPH, bude poskytovat stavební práce slovenské firmě, plátci DPH. Místo plnění je tedy na nemovitosti na Slovensku.Musíme se registrovat k DPH na Slovensku nebo je toto přenesení daňové povinnosti na slovenského plátce? Konstrukci pro tuto stavbu pro nás jako hlavního dodavatele bude na Slovensku provádět slovenská firma, plátce DPH a nám bude tyto práce fakturovat - s nebo bez DPH. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, společníci mají podíl v S.r.o. 10% a 90%, tento měsíc budou měnit podíly na 49% a 51%, a v červnu si chtějí vyplácet podíly na zisku, můžou si vyplatit podíl dle letošní rozdělení (tj 49% a 51%) nebo pořád dle starého (10% a 90%)???? Děkuji moc Fingrová
zdravím, pokud mi dodavatel zasílá daňový doklad (fakturu) naskenovanou v PDF e-mailem, musím si ještě pro účely finančního úřadu tisknout průvodní e-mail? Nebo musím vyžadovat orig.dokladu poštou? Respektive, je vytištěný dokument z PDF dostatečným dokladem? DĚKUJI Iva Tataiová