FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Přerušení podnikatelské činnosti Prosím o poskytnutí bližších informací. Jedná se o firmu účtující v daňové evidenci, podnikání trvá již několik let. K 1.11.2006 byla přerušena podnikatelská činnost do 31.3.2007. Jaké důsledky z uvedeného vyplývají pro daňové přiznání za rok 2006 a jak o uvedeném období účtovat? V období přerušení činnosti přitom vznikají náklady, které prokazatelně souvisí s podnikatelskou činností - poplatky za vedení firemního účtu, za firemní telefon, zálohy na plyn a elektřinu apod. Lze výdaje vzniklé v tomto období považovat za daňově uznatelné? Jak postupovat při uplatňování daňových odpisů (v plné výši) a zásob. Děkuji za radu.
Dobrý den.Prosím o informaci:Zda do příjmu manželky se započítávají sociální příspěvky,které bylv r.2006 15354 Kč,příspěvek na bydlení 8817 Kč a 9241 podpora v nezaměstnanosti.Jinak žádné příjmy neměla .Máme tři děti nejmladšímu je pět let.Chceme si letos podat daň.přiznaní týkající se spol.danění manželů Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o radu. Manželka první dva měsíce loňského roku ještě podnikala se ztrátou, pak byla nezaměstnaná půl roku, měsíc zaměstnána, měsíc práce neschopná a zbytek roku pracovala jako zaměstnanec. Její roční výdělek 26000, ztráta z podnikání činí -5000. Vztahuje se na ní minimální daň? A když ne, můžeme uplatnit společné zdanění manželů. Děkuji
Dobrý den, osoba OSVČ, vede daňovou evidenci, kterou si nechává zpracovávat, včetně přiznání k dani z příjmů, nejmenovanou s.r.o., jejíž náplňí dle ŽR je daňové poradenství, vedení účetnictví, daňová evidence. Kdo je odpovědný za správnost evidence a DAP? Tvrdí, že oni a že jsou ze zákona pojišťeni proti případné škodě. Je to správně?
Hezký den! Může nezisková organizace ve finančních potížích vydat vnitřní směrnici cestovních náhrad soukromým automobilem, kde bude, že si zaměstnanci nebudou účtovat amortizaci vozidla, ale pouze km? Děkuji za odpověď
Pane doktore, zdaňuje se v roce 2006 i příjem ze starobního důchodu, přesahující 162.000,- Kč? Pokud tento příjem činí např. 163.000,- Kč, takže celoročně se jedná o 12.000,- Kč, tedy nižší částku než limit 15.000,- Kč, tak těchto 12.000,- Kč zdanění nepodléhá? Jedná se o jediný příjem poplatníka. Děkuji.
Prosím ještě o jednu radu, pokud hokejista nemá živnostenský list, ale speciální oprávnění, vztahuje se na něj taky možnost uplatnění výdajů paušálem ve výši 40% a k tomu připočtené pojistné? děkuji
Pane, doktore, může si student kombinované formy (nikoliv prezenční) doktorského studia uplatnit nějaké daňové zvýhodnění? Pokud ano, platí nějaké věkové omezení? Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu. Podnikatel v r.2006 koupil os.vůz pomocí úvěru. 1) V TP má vůz zapsán na jméno a RČ (tedy NE IČO), musí být zapsáno vozidlo na IČO, pokud ho chce vložit do OM? (IČO je uvedeno jen v údaji "vozidlo převedeno na...") 2) Vzhledem k tomu, že je pro něj výhodnější uplatnit výdaje paušálem, zvažuji auto do OM zatím nevkládat, ale.. Pokud se rozhodne jej v budoucnu vložit do OM, může si PAK uplatňovat kromě nákladů na vozidlo (a odpisů) i úroky ze splácejícího úvěru? Stačí přepsat vůz na IČO v TP kdykoliv během roku? 3) Domnívám se, že v původní pořizovací ceně ho může vložit do OM do 3let od nabytí, je to tak? nemůžu to momentálně v zákoně najít. Děkuji mnohokrát za zodpovězení.
Pane doktore, dočetla jsem se, že občané ČR, kteří celoročně bydlí a pracují v zahraničí a jsou tedy v ČR tzv. daňovými nerezidenty, musí tuto skutečnost Finančnímu úřadu doložit na formuláři České daňové správy č. 25 52 32. Už skoro dva měsíce po tomto formuláři neúspěšně pátrám. Existuje vůbec něco takového? Děkuji.
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně odpočtu úroků. Je možné od základu daně odečíst úroky z úvěru ze stavebního spoření, který byl poskytnut na výstavbu kanalizace, elektřiny a plynu (inženýrské sítě). Děkuji.
Pane doktore, prosím o následující informaci. Občan ČR trvale žije a pracuje v NSR, takže v ČR je už několik let tzv. nerezidentem. V ČR zdaňuje pouze příjem z pronájmu bytu. Může si za rok 2006 uplatnit základní slevu na dani 7.200,- Kč? Děkuji.
Jsem OSVČ, podnikám první rok, jsem zároveň celý rok v důchodu, co mohu dát do odčitatelných položek.Mohu si odečíst částku na poplatníka ? Děkuji za odpověď
Dobrý den Prodal jsem družstevní byt, který na mne před několika lety převedla babička. Tento byt jsem ještě neměl v os.vlastnictví, zbývala doplatit anuita 12000,- . Posuzuje se v tomto případě daň z převodu nemovitostí nějek jinak? Dájí se uplatňovat ňejaké paušální výdaje?
Dobrý den, celý rok 2006 jsem byla v evidenci úřadu práce, v listopadu jsem s ÚP podepsala dohodu o zřízení společensky účelného pracovního místa a dostala jsem příspěvek ve výši 50.000,00 Kč na zřízení tohoto místa s podmínkou, že budu 2 roky vykonávat činnost dle dohody jako OSVČ. V listopadu mi byl připsán příspěvek na účeet, do konce roku 2006 jsem ho dle dohody vyčerpala. Od 1.1.2007 jsem OSVČ. Jak postupovat při podání daňového přiznání, podle jakého § zdanit příspěvek 50.000,00 Kč, jakého roku se příjmy a výdaje spojené s čerpání příspěvku týkají, pokud roku 2006 (kdy jsem byla na ÚP a v dohodě s úřadem mám, že začnu podnikat, až od 1.1.2007), pokud zdanit v roce 2006, jak je to se soc. a zdrav. pojištěním (plátcem pojištění za mě byl stát). Děkuji
Vážení, obchoduji s akciemi tak, že je držím 6 měsíců a pak prodám, abych nemusel danit. Nyní je však chci prodávat dříve. Jakou musím vést evidenci pro daňové účely. Děkuji.
Dobrý den, od roku 2004 jsem majitelkou zaměstnaneckých akcií americké firmy, ze kterých se nyní roční dividendy pohybují kolem 300 USD. Na výpisu, který dostávám od firmy, která akcie v USA spravuje, se z nich strhává záloha na daň. Pro firmu již od roku 2005 nepracuji a stalo se, že příjem samotných akcií, ani dividend v mých daňových přiznáních doposud nebyl uveden, což bych nyní chtěla uvést do pořádku. Můžete mi, prosím, poradit, co konkrétně bych měla udělat, do které přílohy formuláře daně z příjmu fyzických osob toto patří a co udělat pro zamezení dvojího zdanění. Děkuji předem za pomoc.
Dobrý den. prosím vás o radu - můj syn, kterému vedu daňovou evidenci, některé nákupy provádí kartou ze svého soukromého sporožirového účtu (hlavně benzin). Nevím jak s tím mám zacházet - zapisovala jsem to jako výdaj v hotovosti a dávala účty do pokladny, ale ono to je asi špatně. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu. Jsem na mateřské a platím úroky z hypotéky na dům, který je pouze v mém vlastnictví. Manžel pracuje, ale spoluvlastníkem domu není. Mohu uplatnit společné zdanění manželů a z poloviny manželova příjmu odečíst mé zaplacené úroky z hypotéky? Děkuji.
Dobrý den, prosím o odpověď na tuto otázku: Do července včetně jsem působila jako OSVČ na ŽL s minimálním příjmem nižším než 8000 Kč. Od června jsem v trvalém pracovním poměru, ŽL jsem pozastavila k 31.7.2006. Musím při podání daňového přiznání vycházet z minimálního základu daně nebo je podstatné to, že můj příjem OSVČ byl nižší než 15000 Kč? Od zaměstnavatele mám potvrzen daňový základ cca 150000 Kč, jaký tedy bude celkový roční základ daně? Mohu pak odečíst z daně 7200 Kč nebo jen alikvotní část? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.