FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, já a manžel jsme společníky v.o.s., v…

Dobrý den, já a manžel jsme společníky v.o.s., v.o.s. pro společnost pracujeme pouze my, ale nejsme jejími zaměstnanci. Ke své práci používáme os.automobil, který je napsán na manželku a manželka je také zaregistrována jako plátce silniční daně. Může v.o.s. platit ze svého účtu silniční daň za společníka a dávat to do nákladů i když není plátce daně? Jaká se použije cena benzínu - ta co je vyhlášená pro podnikatele nebo pro zaměstnance? Může v.o.s. platit zálohy na daň z příjmu, soc. a zdravotní pojištění za společníky? Děkuji. Marko

Jsem starobní důchodce,v současné době pracuji…

Jsem starobní důchodce,v současné době pracuji jako OSVČ.Zajíme mne ,zda se na mne vztahuje minimální základ daně,placení pojistného /sociální a zdravotní/.Důchod pobírám celý kalendářní rok. Vedu daňovou evidenci.

OSVČ vede evidenci příjmů a výdaje uplatňuje…

OSVČ vede evidenci příjmů a výdaje uplatňuje procentem z příjmů.Dále odpočítává zaplacené pojistné.V roce 2006 jí byl vrácen přeplatek pojistného za rok 2005, který převyšuje pojistné placené v roce 2006.Prosím o odpověď na dotaz, zda v DP uvede na ř. 103 minusovou částku nebo tento přeplatek zahrne do příjmů a procento výdajů vypočítá i z této částky a na ř.103 uvede jen pojistné placené v roce 2006? Moc děkuji za odpověď.

Jak uplatnit odpis hmotného majetku za rok 2006,…

Jak uplatnit odpis hmotného majetku za rok 2006, který byl zařazený do 2.odpisové skupiny při rovnoměrném odepisování. Majetek byl zařazený do užívání v roce 2004, ale tento rok odpis nebyl uplatněn. V roce 2005, tj. první rok odepisování, byla uplatněna odpisová sazba 8,5 % (chybně dle zákonotostí odpisů z předcházejících let). Jak odvodit správný odpis pro r. 2006 a další roky? Děkuji!

Dobrý den pane doktore.Dne 6.2 jsem se ptal zda…

Dobrý den pane doktore.Dne 6.2 jsem se ptal zda se do příjmů manželky která nastoupila na mateřskou dne 28.11.2006 počítá mateřská.Vaše odpověď zněla "Mateřská se do příjmů nepočítá, ale rodičovský příspěvek ano".Proč se rodičovský příspěvek počítá do příjmu když podle zákona 117/1995Sb(§2) rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory a dle zákona 586/1992Sb(§35ba) lze odečíst na manželku 4200Kč,protože "Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují dávky státní sociální podpory..."-citace ze zákona.Děkuji za upřesnění odpovědi.

Dobrý den,od ledna 2007 již nejsem OSVČ,přesto…

Dobrý den,od ledna 2007 již nejsem OSVČ,přesto ale mám možnost získat náhodný příjem z umístění reklamy na svém webu a přednáškové činnosti. Rád bych se zeptal, jak mohu tyto příjmy zdanit, jak mohu vystavit fakturu,pokud již nemám IČ ani DIČ,jakým způsobem budu vyplňovat daňové přiznání, pokud nemám tyto výše uvedené údaje. Mohu vůbec mít náhodný příjem,nejsem-li OSVČ? Předem děkuji. PH

Dobrý den,vedu DE (FO) a v majetku firmy mám…

Dobrý den,vedu DE (FO) a v majetku firmy mám zařazený os. automobil. Chtěla bych ho vyřadit a používat pro soukromé účely. Provedu to zápisem v kartě a tím, že o něm přestanu účtovat? Změnilo by se něco z pohledu daně z přijmu, kdybych zároveň ukončila podnikání?

Dobrý den, chci Vás požádat o odpověď či radu…

Dobrý den, chci Vás požádat o odpověď či radu v této věci: Jsem plátce DPH, podnikám jako OSVČ a známému (obchodní zástupce penzijního fondu, není plátce DPH) jsem pomohl uzavřít nějaké smlouvy o penzijním připojištění. Je ochoten mi vyplatit část provize, ale proti dokladu, aby to byl pro něj náklad. V této souvislosti se na Vás obracím s otázkou, zda z této odměny bych musel vracet DPH. Díval jsem do zákona o DPH na ustanovení § 51 Plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně odst. 1 písm d) a následně na § 55 Pojišťovací činnosti Pojišťovacími činnostmi se pro účely tohoto zákona rozumí pojišťovací nebo zajišťovací činnosti včetně činností souvisejících s pojišťovací nebo zajišťovací činností, zprostředkovatelská činnost v pojišťovnictví a činnosti v oblasti likvidace pojistných událostí vykonávané samostatnými likvidátory pojistných událostí a penzijní připojištění včetně jeho zprostředkování. Myslím, že bych nemusel vracet DPH z této částky, ale nejsem si tím zcela jist. Také si nejsem jist, zda moje nápomoc známému může být chápána jako zprostředkování penzijního připojištění. Sice jsem mu domluvil podmínky, smlouvy pak uzavíral pochopitelně sám jako obchodní zástupce. Děkuji Vám za odpověď či případnou radu, jak to provést, abychom byli oba spokojeni. S přáním pěkného dne, Miloslav Šimek

Moje dcera, které je teprve 13let vystupovala v…

Moje dcera, které je teprve 13let vystupovala v televizi. Jak se příjmy z této její činnosti daní? Je třeba za ní podat samostatné daňové přiznání? Děkuji.

Dobrý den,jsem OSVČ,vedu DE a v roce 2006 jsem…

Dobrý den,jsem OSVČ,vedu DE a v roce 2006 jsem měl přerušeno podnikání od 1.1.06-31.3.06.Moje příjmy nedosáhly min.základu daně.Mohu si odečíst 8000kč za 4 odběry krve,anebo se tato částka nějak krátí.Týká se to i penzijního připojištění a soukromého živ. pojištění?Mám zaplaceno v maximální výši. Děkuji za odpověd.

Syn nastoupil k zaměstnavateli, který měl původně…

Syn nastoupil k zaměstnavateli, který měl původně mít práci i přes zimu. Nyní po dvou měsících se situace změnila, proto požádal syna, aby "šel na nemocenskou". Když to odmítl a žádal neplacené volno, zaměstnavatel řekl, že to nelze. Nemá prý dostatek odpracovaných dnů a pohrozil výpovědí. Jaká jsou, prosím, pravidla pro poskytování neplaceného volna? Ivo Stavinoha

Dobrý den pane doktore, má otázka zní: platí i…

Dobrý den pane doktore, má otázka zní: platí i pro r.2006, že poplatník s příjmy dle§ 7 odst.b nemá stanovený min.základ daně? (sportovec, nemá IČO).mnohokrát děkuji.

dobrý den, Jsem vlastník pole, které jsem…

dobrý den, Jsem vlastník pole, které jsem poskytl k užívání soukromému zemědělci za sjednaný nájem Kč 11 000,- ročně. Musím tento příjem přiznat v daňovém přiznání nebo se jedná o příležitostný příjem do výše 20000,-, který je od daně osvobozen.

Dobrý den.V roce 2005 jsem si svépomocí zateplil…

Dobrý den.V roce 2005 jsem si svépomocí zateplil rodinný dům.Nyní jsem se dozvěděl,že při úpravách které vedou ke snížení tepelné náročnosti stavby je možno požádat o úlevu na dani z nemovitosti po dobu 5 let.Je možné podat přiznání FÚ letos se zpětnou platností?Dále jaké jsou podmínky pro tuto úlevu(doklady,faktury,stavební povolení)..V budoucnu mám v plánu zateplit okna,proto by mě zajímalo zda se to vztahuje i na tento případ.Děkuji

Dobrý den. Chystám se uplatnit společné zdanění…

Dobrý den. Chystám se uplatnit společné zdanění manželů. Mnželka do 24.4.2006 byla na mateřské dovolené, po jejím ukončení byla registrována do 3.9.2006 na Úřadu práce a pobírala podporu v nezaměstnanosti. Od 4.9.2006 nastoupila do práce a její příjem do konce roku převýšil 38040 Kč. Chci se zeptat, jestli a období, kdy byla na mateřské dovolené je potřeba přiložit k daňovému přiznání čestné prohlášení, že 4 měsíce neměla žádný příjem, a taktéž je-li nutno mít nějaké potvrzení z Úřadu práce a jestli se podpora v nezaměstnanosti uvádí jako příjem. Děkuji za odpověď

Vážený pane doktore,co všechno musím předložit v…

Vážený pane doktore,co všechno musím předložit v mzdové účtárně,pokud uplatňuji daňovou úlevu z úvěru u ČMSS/úvěr jsem čerpala na úpravy rod.domu v mém vlastnictví,ale trvalé bydliště mám jinde-pracovní důvody/.Dům si opravuji na bydlení v důchodu,v současnosti tam bydlí trvale moje dcera.Účetní popžaduje podle mě i zbytečné doklady1.Smlouva o úvěru2.stavební povolení/výměna oken,ústř.topení/3.výpis z katastru nemovitostí 4.potvrzení z účtárny manžela /spoludlužitel/,že neuplatňuje úlevu na tento úvěr 5.fotokopii OP dcery,že má v domě trvalé bydliště. Opravdu musím toto vše předkládat? Mnohokrát děkuji za odpověď

Dobrý den, ráda bych věděla, zda se nám s…

Dobrý den, ráda bych věděla, zda se nám s manželem vyplatí podat společné zdanění. Od května 2006 jsem v prac. neschopnosti a pobírám nemocenskou ve výši 11 400,-. Manželův průměrný měsíční plat je 18 000,- čistého. Máme jedno dítě. Dále uplatňujeme snížení základu daně o zaplacené úroky z úvěru (zapl. částka za loňský rok je 16 076,-), dále máme každý flex. životní poj. a jsme bezplatní dárci krve (za loňský rok jsme krev darovali oba dvakrát). Prosím o radu, děkuji.

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na můj dotaz.…

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na můj dotaz. Jde o společné zdanění manželů. Manželka v roce 2006 nikde nepracovala, pečovala o osobu blízkou, za což dostávala příspěvek ve výši cca 5.400,- Kč měsíčně. Započítá se tato částka do příjmu pro daňové přiznání? Pokud ne (já se domnívám, že ne), může manžel na manželku uplatnit odpočet? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu, zda se do společného…

Dobrý den, prosím o radu, zda se do společného zdanění manželů zahrnuje: 1)příjem z vedlejšího prac.poměru - dohoda o prac.činnosti. Tento příjem je daněn 15%. 2) vyplacené dávky v době nemoci v r. 2006. Dále nevím, zda je nutné dokládat, že dcera (17 let) studuje. Děkuji za odpověď. S pozdravem

Pane doktore, rád bych přešel z DE na uplatňování…

Pane doktore, rád bych přešel z DE na uplatňování výdajů procentem, nemám žádné pohledávky ani závazky za loňský ropk, musím podávat dodatečné daňové přiznání nebo stačí jen čestné prohlášení? Děkuji moc!