FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den pane doktore, uplatňuji SZM a manželka v loňském roce byla v zaměstnaneckém poměru do 31.3(smlouva na dobu určitou).Měsíce leden- duben byla v pracovní neschopnosti. Od 1.5 pobírala peněžitou pomoc v mateřství (byla v ochran. lhůtě) po dobu 6 měsíců( 11.000kč/měs) a od 15.12 pobírá rodičovský příspěvek.Který příjem bych měl zahrnout do SZM?Připadně můžu uplatnit za nějaké období slevu na manželku?Zaměstnavatel jí vystavil potvrzení o zdanitelných přijmech za období 1-3/2006, kdo vystaví na další měsíce?Děkuji.
Prosím Vás,budu podávat společné zdanění manželů,jsem zaměstnanec a jsem vlastníkem živnostenského oprávnění (vedlejší příjem) a za rok 2006 (říjen až prosinec)jsem měl z živnosti příjem 4000,-Kč,musím je uvádět do příjmu a musím z toho platit zdravotní a sociální?Slyšel jsem ,že pokud vedlejší příjem nedosáhne 6000,- nemusí se uvádět do příjmů ke zdanění a ani platit pojištění.Prosím, kde si to mohu také vyčíst(zákon,vyhláška).Za rady předem velice děkuji.Martin
Dobrý den, z důvodu nemoci jednatel převedl jinému jednateli společnost a ten zaplatil za převod 20 000,00Kč.Můžete mi poradit jak se zaúčtuje těch 20 000,00Kč u nového jednatele. Jestli to zvýší 411 nebo do spotřeby 5tř.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jestliže v únoru vystavím daňový dobropis do EU k faktuře vydané v měsíci prosinci, musím podat dodatečné přiznání k DPH? Podle kterého §? Děkuji z odpověď
Dobrý den , dnes jsem si byla žádat o vystavení ŽL . Ten jsem si pořídila kvůli brigádě - je mi 19 let a ještě suduji . Neuvědomila jsem si však a nevím ... co pro mě tyto kroky znamenají.. ? Jak to nyní budu mít se sociálním a zdravotním pojištěním a jak daně ??? Danové přiznání ? - v případě,že si vydělám minimum..? Děkuji mnohokrát za odpověd
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda u investičního životního pojištění je možné uplatnit odečet zaplaceného pojistného od základu daně. Děkuji.
Dobrý den, pane doktore, máme hypotéku na byt. Splácet začneme letos v březnu. Na úrocích jsme ale již vloni zaplatili přes 7 tisíc Kč. Přišlo nám potvrzení z banky, na základě kterého můžeme úroky uplatnit jako odpočitatelnou položku. Nejsme zatím ale zapsáni jako vlastníci bytu v katastru nemovitostí. Máme tedy nárok na odpočet nebo ne? Děkuji.
Dobrý den, budu si podávat daňové přiznání - mám příjmy ze závislé činnosti od dvou zaměstnavatelů současně, zároveň mi byly připsány úroky z bytového družstva ve výši asi 100,-. Musím tyto úroky uvádět do daňového přiznání? Mysím si, že ne. Je můj názor správný? Děkuji za odpověď . Birčáková
Dobrý den,začala jsem podnikat v 07/06.Mám tři dotazy 1/mohu si odečíst z vypočítané daně 7.200,-Kč. nebo jenom za 6měsíců? 2/Vybavení kadeřnictví stálo 120.000,- mohu začít odepisovat až za rok 2007? 3/Prosím do které odpisové skupiny tento nábytek a mycí boxy zařadit?Předem děkuji.
Chtěla bych se zeptat jestli platí za rok 2006 odpočitatelná položka jako za rok 2005, to jest těch 38 040,-. Děkuji
Dobry den, chtela bych se zeptat ohledne postupovani pohledavek. Postoupili jsme pohledavku a uz ted jsme dostali zalohu na zaklade postoupeni teto pohledavky. Vim, ze postoupeni pohledavky je dle § 54 odst. 1u osvobozeno od DPH bez naroku na odpocet. Ale co ta prijata zaloha? Bude take osovobozena, kdyz se tyka te same pohledavky? Dekuji moc za odpoved.
Podnikate zakoupil v listopadu nemovitost obč.vybavenosti-bývalou kotelnu na vytápění byt.domů se záměrem používání na skladování materiálu.V prosinci je vydáno stavební povolení na rekonstrukci střechy a započnou stavební úpravy. Kdy lze provést zařazení do majetku a začít odepisování ( v listopadu) ? Veškeré stavební úpravy (podlahy, okna..) včetně střechy budou posuzování po kolaudaci v r. 2007 jako technické zhodnocen? Děkuji
Dobrý den pane doktore, měla bych ještě jeden dotaz (dělám společné zdanění). Jsem půl roku na mateřské a půl roku jsem byla zaměstnaná. Můžu si odečíst slevu na daně na poplatníka 7200Kč? Vím, že se tato částka nekrátí, ale jde spíše o to, že mi zaměstnavatel měsíčně slevu na dani 600Kč již odečítal, tak abych to neměla dvakrát. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď. Mám ještě doplňující otázku k mému včerejšímu dotazu (v.o.s., platba silniční daně za společníka, společník je plátce silniční daně a není zaměstnaněc). V zákoně o dani z příjmu jsme našli,v § 24 odst.2 f) že pojistné hrazené za společníky je náklad v.o.s. a u) že nákladem je také silniční daň zaplacená veřejnou obchodní společností za společníky veřejné obchodní společnosti, kteří pro pracovní cesty používají vlastní vozidlo. Vy jste nám odpověděl, že je to nedaňový náklad pro v.o.s., Mohl by jste nám poradit, jak můžeme silniční daň a zálohy na SP a ZP uplatnit jako daňový náklad v.o.s.? Děkuji Marko
Dobry den Mel bych dotaz ohledne spolecneho zdaneni. Jedna se mi primo o uplatneni slev a danoveho zvyhodneni (je to v podstate primo radek 65a) v danovem formulari). Pokud vyzivuji manzelku a ta nema primy, tak si mohu odecist 4200 z danoveho zakladu. Muj dotaz je ze v pripade ze jsme se stali manzele az v pulce roku (to jest v roce placeni dani, jsme byli manzele jen 6 mesicu), ale ve spolecne domacnosti jsme po cely rok a po cely rok je manzellka, drive druzka nevydelecna, zda si mohu odecist celych 4200KC, nebo zda jen pouze za tech 6 mesicu co jsme manzele, tj. 2100 Kc. Dekuji predem za odpoved.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda 1000Kč zaplacených v lékařské ordinaci lze uplatnit jako dar v daňovém přiznání. Mám příjmový doklad s textem dar. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda můžeme uplatnit společné zdanění manželů v případě, že máme dvacetiletou dceru, která byla do 7.9.2006 studentkou a od 8.9.2006 do 31.12.2006 byla vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání. Děkuji.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak v daňové evidenci zaúčtovat vzájemný zápočet a zda v daňovém přiznání se zápočet zobrazí v příloze č.1 na řádcích 101 a 102 nebo v odstavci E
Dobrý den, prosím o radu. Jako OSVČ jsem pojištěný k profesní odpovědnosti. Chtěl bych se zeptat, zda zaplacená spoluúčast je daňovým nákladem. Děkuji
Dobrý den, jsem student a uvažuji o zřízení živnostenského listu. Chtěl bych se Vás zeptat, jaké výhody mě čekají? Kolik se odvádí na VZP a sociální zabezpečení po dobu studia na VŠ? Mohu se také uplatnit nějaké odpočet? Předem děkuji za zodpovězený dotaz. Zdraví Martinek