FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o sdělení: Zařazuje se do…

Dobrý den, prosím o sdělení: Zařazuje se do přiznání příjmů i příjem od jiného zaměstnavatele, kde je provedena srážková daň, může se provést zdanění manželů, když jeden během roku zemřel, byl v důchodu a měl příjem z polí /nájem/, přiznávají se příjmy z prodeje akcií, když jde o prvního majitele, můžou se odečíst úroky z hypotéky na RD, kde majitelem je syn. Děkuji

Nevím, kam se můj dotaz ztratil. Chtěla jsem se…

Nevím, kam se můj dotaz ztratil. Chtěla jsem se prosím zeptat. Do 23.03.2006 jsem byla na Mateřské po té na ÚP, pobírala jsem podporu 6 měsíců ve výši asi 23.000 kč, po zbytek roku už z ÚP ani korunu. Jsem v evidenci dosud. Od května 2006 jsem ještě si přivydělávala na Dohodu o prac. činnosti, kde jsem měla výdělek celkem do konce roku asi23.000 kč. Zajímalo by mně, jestli si mně může manžel dát jako vyživovanou osobu či nikoliv? A jaká částka je mým příjmem, kterou budu uvádět do Daňového přiznání? A potřebuji od té Dohody o prac. činnosti- příjmy k doložení k Daňovému přiznání?

Dobrý den, dědeček chce darovat svému vnukovi…

Dobrý den, dědeček chce darovat svému vnukovi rodinný domek. Jak má dar provést - má jej darovat pouze vnukovi nebo musí domek darovat i jeho manželce. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz k daňovému přiznání, jak se…

Dobrý den, mám dotaz k daňovému přiznání, jak se má u OSVČ spočítat výše pojistného na ř.103 Přílohy č.1. Pokud mi byl v roce 2006 vrácen přeplatek od PSSZ i VZP za rok 2005, mám výši tohoto přeplatku odečíst od záloh zaplacených v r.2006 nebo nikoliv? A počítají se zálohy skutečně zaplacené v roce 2006, nebo mohu započíst i zálohu za prosinec 2006 zaplacenou v lednu 2007? Děkuji

Dobrý den, chtěl bych za rok 2006 podat společné…

Dobrý den, chtěl bych za rok 2006 podat společné zdanění manželů. Jsem fyzická osoba - nepodnikatel, příjmy mám ze závislé činnosti a dále dle § 10 příjem z prodeje cenných papírů. 1) lze ztrátu z prodeje CP za rok 2006 použít na snížení případného zisku z prodeje CP v následujících letech? 2) jaký příjem ze záv.č. za rok 2006 mám dát do daň. přiznání (zaměstnavatel je v návrhu na konkurz, prac. poměr jsem ukončil k 31.10.06, za listopad a prosinec 2006 jsem dostal podporu od úřadu práce), když: - od zaměstnavatele jsem dostal mzdu pouze za leden až srpen 2006, za září a řijen mi úřad práce až v roce 2007 vyplatil v rámci insolvence zaměstnavatele náhradu ve výši minimální mzdy - zaměstnavatel už nikoho nezaměstnává, s nikým nekomunikuje, takže není schopen vystavit potvrzení o výši říjmu za rok 2006. Jak mám tyto příjmy doložit FÚ, stačí výpl. pásky, vlastní výpočet nebo čestné prohlášení? Mohu uplatnit slevy na dani (základní + na děti) a pojistné na živ. pojištění v plné výši? Předem děkuji.

Dobrý den, jsme plátci dph a budeme zasílat zboží…

Dobrý den, jsme plátci dph a budeme zasílat zboží poštou, musí být poštovné ve faktuře s dph když pošta dph u poštovného nemá?

Dobrý den přeji, mám dotaz k daním z prodeje…

Dobrý den přeji, mám dotaz k daním z prodeje pozemku. moje babička dostal vráceno pole (cca 1991), které vlastnila až do 12/2003, kdy ho na základě darovací smlouvy darovala mě. Od roku 2005 se jednalo o prodeji, ke kterému došlo fakticky až 6/2006. Prý kromě 3% daně z převodu je nutno zaplatit ještě nějaké daně. Prosím o odpověď zda ano, jakým způsobem a v jaké výši. prodejní cena byla rozdělena na tři části- záloha(cca 350.000,-), po podpisu a zápisu na katastru zbytek (cca 6.500.000,-)a poslední část po zaplacení daně z převodu. děkuji a přeji hezký zybtek dne

Dobrý den, moc děkuji za zodpovězený dotaz, velmi…

Dobrý den, moc děkuji za zodpovězený dotaz, velmi jste mi pomohl v jednání s podnikovou účetní. Pocit, že se mám s kým poradit je k nezaplacení a moc Vám za tuto službu děkuji. Ráda bych se zeptala ještě na jeden případ daňového odpočtu: asi pul roku jsem vlastníkem bytu v OV, ale zatím v něm bydlí moje přímá příbuzná. Mám nárok na daň. odpočet úroků z úvěru na tento byt? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, účtuji v de a na výpise z banky 01…

Dobrý den, účtuji v de a na výpise z banky 01/2007 mám zaůčtovanou platbu mínusem za používání platební karty a plusem opravu vyplaceného úroku ze dne 31.12.2006, do jakého zdaňovacího období mám tyto částky zaúčtovat. Děkuji

dobry den,chtel bych se zeptat,jsem student bez…

dobry den,chtel bych se zeptat,jsem student bez prijmu,drzel jsem akcie,ktere jsem prodal drive nez za 6mesicu se ziskem,znamena to tedy ze tento zisk musim zdanit?je nejaky jednoduchy formular na takoveto priznani?

Zdravím a moc děkuji za odpovědi na mé dotazy. …

Zdravím a moc děkuji za odpovědi na mé dotazy. Mám ještě jeden. Ještě nikdy jsem nedělala % odpočet za soukromé jízdy při vloženém automobilu do majetku firmy. Podnikatel měl vždy ještě jedno auto, které používal pro soukromé účely, ale v roce 2006 jej prodal a s firemní autem jezdil jak pro účely podnikatelské, tak soukromé. Chtěla bych k 31.12.2006 z celkové částky za PHM odečíst 15% na soukromé jízdy. Nevím jak zaúčtovat v DE a v DPH. Vypočítanou částku dám mínusem z celk.nákl. ovl.základ daně. Mám jí dát do příjmů a jak s DPH? Mám ho vypočítat a dát do přiznání DPH? Jenomže za 12/06 už je odevzdané. Nevím si rady. Byla bych radši, kdyby si podnikatel ukládal účty za soukromé jízdy do knihy jízd, vždy k datumu provedené jízdy a tím i ke stavu tachometru. Myslíte, že by to šlo. Chtěla bych to pro další rok takto účtovat. Děkuji moc, snad jsem to popsala trochu srozumitelně. Přeji hezký den a ještě hezčí víkend Marie

Dobrý den. Teprve začínám nakukovat do…

Dobrý den. Teprve začínám nakukovat do podnikatelské sféry. Chtěl bych si nechat vystavit dva ŽL, a využívat je pouze pro přivydělečnou činnost. (jelikož jsem zaměstnán na HPP). Svůj roční živnostní příjem odhaduji na 25+25tis.(cca 2tis/měs z každé z obou živností). Jaké daňové povinnosti (a jejich, v mém případě, přibližná fianční výše) se mně budou týkat?

Dobrý den, chci se ubezpečit, že u společného…

Dobrý den, chci se ubezpečit, že u společného zdanění manželů, kde je manželka na rodičovském příspěvku a manžel měl příjem jen 84.000,- Kč za rok je nárok na daňový bonus na dvě děti. Nárok má jen když splní příjem 6 x minimální mzda, bere se jeho příjem tj. 84.000,-- nebo rozdělený příjem 42.000,-- Kč? Protože v případě, že se bere rozdělný příjem by nárok neměl. Děkuji

Dobry den, mal by som otazku k danovemu domicilu…

Dobry den, mal by som otazku k danovemu domicilu. Mam trvaly pobyt v SR, do 01/2006 vratane som zil a pracoval v Nemecku, 02/2006 som sa prestahoval do CR, kde teraz pracujem (a zijem). Otazka sa tyka pokynu D-300 § 2: "Dojde-li u poplatníka ke změně v rozsahu povinnosti vůči České republice (§ 2 odst. 2 nebo 3 zákona) v průběhu zdaňovacího období v důsledku změny bydliště, posuzuje se jeho statut za příslušné části roku samostatně. V případě vzniku neomezené daňové povinnosti v České republice (§ 2 odst. 2 zákona) v důsledku skutečnosti, že se zde poplatník obvykle zdržuje, uplatní se tento statut pro celé zdaňovací období." Rozumiem tomu tak, ze tento bod sa tyka mna a to tak, ze prijmy za januar z nemecka v CR neuvadzam(nemal som tu danovy domicil, ten vznikol az od februaram; DP podavam aj v Nemecku a tam ich uvediem) a uvadzam iba prijmy od 02/2006 z CR? Dakujem.

Dobrý den, Ke konci roku 2005 jsem koupil byt…

Dobrý den, Ke konci roku 2005 jsem koupil byt do osobního vlastnictví. Jedná se o novostavbu v bytovém době. Má otázka směřuje k daňi z nemovitosti, která se má podat ke konci ledna. Týka se daň i novostaveb? Budu muset podat dodatečné daňové přiznání? Děkuji

Dobrý den, jaké doklady musím přiložit k DP pokud…

Dobrý den, jaké doklady musím přiložit k DP pokud popprvé za rok 2006 uplatňuji úroky z úvěru ze stav. spoření? Měnili jsme v rodinném domě okna.

Vedu DE,používám osobní automobil (na RČ) -není…

Vedu DE,používám osobní automobil (na RČ) -není zapsán v OM.Vedu knihu jízd.Rozlišuji soukromé a podnikové jízdy.K 31.12. jsem sečetla podnikové kilometry-(8 500km),podle TP jsem vypočetla na kalkulátoru-6,10Kč/km (2,30+3,80)-vyšla mi částka-51850Kč. Do DAP do příl. č.1 písm. E (snižující výsledek)-jsem zapsala- výdaje za použití osobního auta s touto částkou.Mám to správně?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, rád bych se vrátil k dotazu ze dne 27…

Dobrý den, rád bych se vrátil k dotazu ze dne 27.1.2007 20:16:00 kde uvádíte že nelze odečíst částku 2000 kč jako dar pokud nepřesahuje 2 %ze základu daně.V pokynech vša je napsáno že je potřeba splnit 2% ze základu a nebo částka činit alespoň 1000kč.Což zaplacení 2000 kč splňuje podmínku převyšující 1000kč.Poprosil bych tedy o vysvětlení tohoto dotazu ještě jednou. děkuji

Dobrý večer, OSVČ přefakturovává část mýtného…

Dobrý večer, OSVČ přefakturovává část mýtného firmě pro kterou vykonává dopravu, nejsem si ale jista zda na faktuře v tomto případě mám uvádět DPH či nikoliv, názory jsou velmi různé a nevím jak je to správné. pozn : fakturujeme mýtné zvláštní položkou za každý den na faktuře za dopravu. Děkuji.A.

Dobrý den. Chtěl bych se zaptat jakým způsobem…

Dobrý den. Chtěl bych se zaptat jakým způsobem finančnímu úřadu prokázat příjem z pronájmu bytu, který mi chodil na účet ale obsahoval dohormady i splátku za vybavení které jsem v bytu zanechal. Stačí napsat nějaké čestné prohlášení o tom že část příjmu nepocházela z pronájmu? Děkuji