FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jsem OSVČ, mám živn.list, v květnu 2006 jsem šla na mateřskou a pozastavila jsem činnost na 2 roky. Od ledna do května mám příjmy minus výdaje cca 35.000 Kč, prosím, vztahuje se na mě také minimální základ daně za 5 měsíců. Děkuji za opověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi "úhrnem poskytnutých měsíčních slev na dani" a "úhrnem vyplacených měsíčních daňových bonusů" v potvrzení ze záv. činnosti. Děkuji za odpověď.
Dobrý deň. Občan SR má živnosť v SR a v Českej republike má zriadenú stálu prevádzkáreň. Príjmy zo živnosti mu plynú iba zo stálej prevádzkárne v ČR. Poistné platí na území SR. Môže si poistné zaplatené v SR uplatniť vo výdavkoch stálej prevádzkárne v ČR? Za odpoveď ďakujem.
Pořizuji osobní automobil do půjčovny automobilů. Mohu si uplatnit odečet DPH? Jsem plátce a z tržby za půjčování budu odvádět 19%DPH.
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na dotaz ohledně vyřazení osobního automobilu z obchodního majetku. Kolika procenty to musím zdanit, když to hned po vyřazení z obchodního majetku prodám? Jak se to promítne v účetnictví? Děkuji..Martinek
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. 1. Při nedávném pátrání a procházení daňového přiznání za rok 2005, které jsem si dělal sám, kde jsem byl OSVČ 8 měsíců a odváděl měsíčně zálohy na zdravotní pojištění a výdaje uplatňoval paušální částkou jsem zjistil, že jsem zapomněl odečíst (jestli tomu tak je) zálohy na zdrav. poj. Tímto mi tak vlastně vznikl přeplatek. Je možné to v letošním roce žádát (přeplatek) nějak zpět. A jak, prosím? 2. Dále jsem se chtěl jen ujistit (pár takových dotazů jsem našel na Vaší poradně, takže se omlouvám, že se ptám jako ti ostatní - jistotat je jistota), odpočitatelnou částku na poplatníka za rok 2005 (38 040,-Kč) jsem měl odečíst celou, i když jsem byl OSVČ pouze 8 měsíců tohoto roku. Je tomu tak? 3. A pokud roku 2005 má činnost OSVČ trvala 8 měsíců a v roce 2006 pouze 2 měsíce, nevzniká mi tak nárok platit minimální daň? 4. Když jsem byl roku 2006 na 2 měsíce pracovat v zahraničí, kde za mě odváděl zaměstnavatel sociální i zdravotní pojištění a také daň, musím zde v ČR podat nějaký formulář nebo je to vyřešeno tím, že se potřebné formuláře odevzdaly na pojišťovně a na úřádu práce? Nenít to jen tak, že formulář podávám jen proto, abych zažádal o vyrovnání či vrácení daně zaplacené v zahraničí? Nějak tomu nerozumím a vím, že asi budu muset navštívit i nějakého daň. poradce někde u nás. Strašně moc Vám děkuji za Vaše odpovědi. ČLověk si něco myslí, ale není si tím jist na 100%, proto jsem se obrátil s dotazy na Vás. Ještě jednou moc děkuji.
Dobrý den, ve čtvrtek 8.2.2007 jsem si zažádala o vystavení ŽL - nyní ho však potřebuji zrušit !!! Prosím o poskytnutí informace - jak ? ...bude to něco stát ? Děkuji !!!! Marcy PS : mohu jej zrušit telefonicky ? na finan.uradu,na socialce a zdravotnim jsem ještě nebyla !!!
Dobrý den.Co mám prosím napsat do řádku 73 "Sleva na dani", pokud tento údaj nemám na potvrzení od zaměstnavatele. Mám tam pouze skutečně sraženou zálohu na daň 0,- , ale není tam rozepsáno "záloha na daň" a "sleva na dani" ? Děkuji
Dobrý den , mám dotaz : jsem v zaměstnaneckém poměru a moje manželka v roce 2006 podnikala na živnostenský list , který založila v roce 2005 a pozastavila v říjnu 2006 a již nepodniká. Současně byla v průběhu roku 6měsíců také v zaměstnaneckém poměru ,takže podnikání byla vedlejší činnost. Od pozastavení živnosti je bez příjmů . Můžeme podat společné zdanění manželů za rok 2006 ? Musí manželka platit minimální daň ,pokud je v živnosti za rok 2006 ve ztrátě? Děkuji
Dobrý den , mám dotaz : jsem v zaměstnaneckém poměru a moje manželka v roce 2006 podnikala na živnostenský list , který založila v roce 2005 a pozastavila v říjnu 2006 a již nepodniká. Současně byla v průběhu roku 6měsíců také v zaměstnaneckém poměru ,takže podnikání byla vedlejší činnost. Od pozastavení živnosti je bez příjmů . Můžeme podat společné zdanění manželů za rok 2006 ? Musí manželka platit minimální daň ,pokud je v živnosti za rok 2006 ve ztrátě? Děkuji
Dobrý den, mám tento dotaz: za rok 2005 si dělal manžel daňové přiznání jako OSVČ . Výdaje uvedl podle evidence výdajů. Za rok 2006 by si chtěl uvést výdaje % z příjmů . ŽL má na zámečnictví a druhý na výrobu a instalaci elektro. Děkuji
Dobry den, chci se zeptat, pokud nase spolecnost prevadi leasing na nakladni automobil po 2 mesicich na jinou spolecnost. Co se splatkami a akontaci, kdyz jsme si uplatnili DPH na vstupu? Musim to prefakturovat na novou spolecnost nebo nemusim? A neprichazim v tom pripade o narok na odpocet DPH? (§78)Dekuji.
Dobrý den. Nejsem si jistá ohledně daňového bonusu, prosím o radu.Pobírám rodičovský příspěvek a od května roku 2006 podnikám. Náklady uplatňuji paušálem 50% a základ daně mi tak vznikl 84 435 Kč. Od toho jsem odečetla životní pojištění 4 188 a základ tak činí 80 200 po zaokrouhlení. Daň je 9 624 Kč. Od toho má sleva na dani 7 200 Kč a sleva na děti 2 424 Kč. Co zbývající daňový bonus 9 576 Kč. Mám nárok o toto vyplacení FU? Jestli ano, musím o tento žádat, nebo stačí toto vyčíslení v daňovém přiznání? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je provize z prodeje auta, kterou si naúčtoval prodejce, který prodal naše auto, nákladem, a na jaký účet ji můžu naúčtovat. Provizi si strhl rovnou z kupní ceny. Děkuji za odpověď. M.S.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je členský příspěvek za členství v obchodní komoře možné považovat za daňově uznatelný náklad? Děkuji Petra
dobrý den, pane doktore. Podnikatel, vede DE zakoupil pro podnikání budovu v roce 1993. Tuto budovu prodal v 12/06 a ukončil podnikání. Patří do příjmů za r. 2006 prodej této nemovitosti? Co s odpisy budovy za r. 2006. Pokud prodej patří do příjmů, co lze z částky odečíst (zůstatkovou hodnotu budovy). Děkuji
Dobrý den! Měl bych tyto otázky. 1. Pokud mám příjem z nebytových prostor za rok 2006 1 částce 99,00Kč musím tuto částku uvést v daňovém přiznání? 2. Mám les a za výkup dřeva jsem dostal částku 33000Kč ,ale zárověň mi byla z této částky odečtena částka za svoz dřeva a zalesnění v celkové hodnotě 18000Kč. Nakonec jsem tedy dostal částku 15000Kč. Vše je uvedeno na dokladě. Nyní se tedy ptám co mám uvést do daňového přiznání podle §7.A z jaké částky si mohu odečíst 80%. Nevím totiž jaký příjem mám uvést, když na dodacím listě mám uvedenu jak částku 33 000Kč pak i částku po srážkách za odvoz a zalesnění tedy 15000Kč?A mohu vůbec uplatnit výdaje v částce 80%, když vlastně byli menší (18 000)? 3. Již druhým rokem budu snižovat základ daně o úrohy z hypo úvěru. Stačí zaslat na FÚ pouze potvrzení o zaplacení úroku nebo ještě něco?
Mám příjem ze závislé činnosti a vedle toho jsem obchodoval i s cennými papíry (akcie, waranty). Zajímalo by mě zda musím v daňovém přiznání uvádět příjmy a výdaje spojené s nákupem a prodejem cenných papírů když k prodeji cených papírů došlo po 6 měsících od jejich pořízení a v případě těch cenných papírů kde jsem nedodržel 6 ti měsíční lhůtu jsem je prodal se ztrátou. Děkuji, J.Klášterský
Dobrý den, podle paragrafu 4 odst. c) Zákona o daních z příjmu je osvobozen příjem z prodeje os. automobilu, pokud mezi prodejem a nákupem je doba delší než 1 rok. Náš zaměstnanec chce požádat o zúčtování daní za loňský rok, ale prodal automobil právě v době kratší než 1 rok, ale za cenu menší než cena pořízení. Prosím o odpověď, zda musí podat daňové přiznání nebo může požádat o zúčtování daní u zaměstnavatele. děkuji