FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den v roce2006 poprvé výdaje procenty podám…

Dobrý den v roce2006 poprvé výdaje procenty podám dodatečné DAP za 2005 na pohledávky což jsou faktury vystavené k 31.12.2005 když je v přehledu za 2005 přičtu k přijmům za 2005 budu mít v tomto přehledu přeci přijmy za 13 měsíců v lednu jiné platby nepřišli nebo v tomto případě nedávám dodatečné přiznání na PSSZ.Děkuji.

V r.2006 jsem pracoval jako OSVČ, od 1.10.06 jsem…

V r.2006 jsem pracoval jako OSVČ, od 1.10.06 jsem zaměstnanec, provozování živnosti bylo přerušeno /vyrozumění o zápisu do ŽR/ od 27.10.2006 - 08. Přiznání k dani příjmu fyz.os.- B mám nadepsat - zdaň.období - celý rok 2006 nebo do 27.10.06? Děkuji s pozdravem Milan P.

Dobrý den,v roce 2006 jsem byla do 31.10.OSVČ,…

Dobrý den,v roce 2006 jsem byla do 31.10.OSVČ, zároveň jsem 1.10.06 nastoupila do zaměstnání a až na konci 10. měsíce jsem přerušila podnikání.DZD z podnikání mi vyšel ve ztátě.Jaký bude můj minimální základ daně, počítám celý rok, nebo pouze poměrnou část za 10. měsíců, kdy jsem podnikala a mám k tomu přičíst příjmy ze zaměstnání? Děkuji za Vaší odpověď.

Pane doktore, správce daně mne vyzval abych…

Pane doktore, správce daně mne vyzval abych podala dodatečné daň přiznání vzhledem k vyplaceným úrokům z půjčky. Problém je v tom, že mně předložil přijmové doklady, na základě čehož jsem tyto úroky údajně převzala. Podotýkám, že jsem peníze nikdy neobdržela a rovněž podpisy na 4 dokladech nejsou totožné, rozhodně nebyly podepsány mou osobou (i když se tak na první pohled tváří). Mám toto rozporovat např. grafologickým rozborem?Jak jinak se mám domáhát svého práva, když mně úroky FÚ vyměří?

Dobrý den Mám dotaz na výši daní z nemovitosti,…

Dobrý den Mám dotaz na výši daní z nemovitosti, kterou jsem v r.2003 zdědila po smrti matky a dělíme se s bratrem on má větší část. Bohužel mi bratr nechtěl umožnit můj podíl užívat ani mi nechtěl vyplatit. Proto to řeší soud a chtěla bych vědět jak budu danit částku určenou soudem, kterou mi bude muset bratr vyplatit. V nemovitosti jsem nebydlela. Děkuji m.

Dobrý den, jsem OSVČ, za rok 2006 mám příjmy ze…

Dobrý den, jsem OSVČ, za rok 2006 mám příjmy ze zaměstnání (v měsících leden až květen a listopad a prosinec). V průběhu celého roku jsem též podnikala. Podnikání bylo vedlejší samostatnou činností, příjem po odpočtu výdajů nedosáhl rozhodné částky (45200), Jsem povinna účasti na důchodovém pojištění a je pro mě stanoven minimální vyměřovací základ u zdravotního pojištění?Příjem ze zaměstnání činil v roce 2006 600 000 Kč.

Dobrý den p. doktore, opravdu máte pravdu v tom,…

Dobrý den p. doktore, opravdu máte pravdu v tom, že se nemusí dělat SZM u tak malých příjmu, ale chce to zaměstnanec a on nepochopí, že je mu to k ničemu, tak mu to nevyvracím, on si to stejně nedá vysvětlit a trvá na svém, ale u posouzení zda má nárok na bonus se berou příjmy celé, ne rozdělené, ověřoval jsem si to na dvou FÚ, jen Vy máte jiný názor, bylo mi vysvětleno, že je to příjem, který rozhoduje u manžela, ne rozdělený daňový základ.

Dobrý den, sestra zakoupila na hypotéku byt pro…

Dobrý den, sestra zakoupila na hypotéku byt pro dceru, která se do něj nastěhuje cca za 6 let. Prozatím tedy tento byt pronajímá. Může si zahrnout splátky hypotéky nebo úroky z hypotéky do nákladů, když tím řeší budoucí bytovou potřebu svého dítěte ? Děkuji.

Dobrý den. Je pravda, že se roční limit pro…

Dobrý den. Je pravda, že se roční limit pro osvobození od daně u pravidelně vypláceného starobního důchodu zvýšil pro rok 2006 ze 162.000,- Kč na 198.000,- Kč? Děkuji.

Chtěla jsem se zeptat. Zda by nemohla být chyba v…

Chtěla jsem se zeptat. Zda by nemohla být chyba v kalkulátoru-společné zdanění?Zadala jsem své údaje do -1).daň z příjmu OSVČ -tam mi vyšla částka,kterou jsem si předem vypočítala sama.-2.) společné zdanění - při neuplatnění společného zdanění bych přece měla dospět zase k té samé částce co mě vyšla v bodě 1. Nebo jestli nedělám chybu-u společného zdanění je kolonka roční hrubá mzda?-já mám vlastně jen základ daně-jsem pouze OSVČ. Děkuji za odpověď.

Jsem částečně invalidní důchodce.Jsem zároveň i…

Jsem částečně invalidní důchodce.Jsem zároveň i živnostník.Můžu mít pro sociální pojištění a zdravotní jako hlavní činnost důchod a vedlejší mou živnostenskou profesi?Samozřejmě s tím,že dorovnání pojištění by proběhlo při podání daňového přiznání. S pozdravem Jiří Jura

Dobrý den když podám dodatečné DAP za 2005…

Dobrý den když podám dodatečné DAP za 2005 dodaním pohledávku když tuto pohledávku přičtu jako příjem do přehledu pro PSSZ budu mít v tomto přehledu přeci přijmy za 13 měsíců bude to tak správně?

Dobrý den,přecházím na výdaje procenty za rok…

Dobrý den,přecházím na výdaje procenty za rok 2006 podám dodatečné DAP.Faktury vystavené k 31.12.2006 jejich splanost je leden 2007 mám započítat do přijmů za rok 2006 nebo zůstanou jako přimy pro rok 2007.Nechci znovu dodatečné DAP.Moc děkuji.

Jsem zaměstnancem a kromě toho přiznávám příjmy z…

Jsem zaměstnancem a kromě toho přiznávám příjmy z pronájmu bytu, na který jsem si vzala úvěr. Mohu si splátky tohoto úvěru (hypotéky) zahrnout do nákladů ?

Prosímj o zodpovězení mého dotazu. Má hlavní…

Prosímj o zodpovězení mého dotazu. Má hlavní činnost je závislá činnost. Vedlejší podnikání. Budu dělat společné zdanění manželů. Z podnikání mám ztrátu z roku 2005. Mohu ji ve společném zdanění uplatnit? Děkuji.

Vážení, vedu podvojné účetnictví a rozděluji HV…

Vážení, vedu podvojné účetnictví a rozděluji HV na spolupracující osobu manžela/50%/. Docílila jsem v roce 2006 zisk, ke kterému mám připočitatelné položky /penále,repre-fond/ a odčitatelné položky /rozdíl mezi daň.a účet.odpisy/. Můj dotaz zní, zda na mažela /jako spolupracující osobu/ převedu 50% ze zisku z účetnictví nebo 50% ze zisku včetně při-počitatelných a odčitatelných položek. Děkuji za odpověď, s pozdravem Daniela

Dobrý den. 8.12.2006 jsem prodala byt,který jsem…

Dobrý den. 8.12.2006 jsem prodala byt,který jsem 4.12.2006 zdědila po své matce.Maminka měla v tomto bytě trvalý pobyt od 1.4.1999 s tím,že byt odkoupila od města 7.1.2003.Ráda bych věděla jakou dan a v jaké výši budu platit,zda musím podávat danové přiznaní,sama jsem v domácnosti a žádný rozhodný příjem nemám.Velmi děkuji za odpověd.

Dobrý den pane doktore, chtěa bych se zeptat,…

Dobrý den pane doktore, chtěa bych se zeptat, zda se vyplatí SZM v případě že máme stejný měsíční příjem, ale já jsem zaměstnaná pouze 8 měsíců v roce. Děkuji L.

1. Zdravim, jsem OSVČ, pouzivam soukrome vozidlo…

1. Zdravim, jsem OSVČ, pouzivam soukrome vozidlo do podnikani, pracovni cesty vyuctovavam na cestovnim prikazu a zajimalo by mne zda musim jeste k tomu vest knihu jizd (kde se uvadi i soukrome km a stav tachometru) nebo staci mit cestaky. Nekde pisou ze je KJ potreba kvuli evidenci stavu tachometru, jinde zas ze neni ze staci pouze pracovni cestovni prikazy (jenom ze v tomto pripade asi FU nema prehled o stavu tachometru). Jak je to spravne podle zakona? 2. Nemam podnikatelsky ucet ale pouzivam soukromy prez ktery platim odvody a dodavatele mi hradi faktury na stejny ucet. Jak to mam v danove evidenci evidovat? Staci jen vypisy z BU ohl. prijmu a vydaju, nebo mam k tomu vystavovat prijmovy a vydajovy pokladni doklady kdyz ucet neni podnikatelsky? Dekuji

Dobrý den, poskytla jsem synovi úvěr ze…

Dobrý den, poskytla jsem synovi úvěr ze stavebního spoření na koupi bytu. Na smlouvě je uvedena jako dlužník matka a spoludlužník otec. Domnívám se, že nárok na odpočet úroků si asi matka nemůže uplatnit, i když je úvěr poskytnut na bydlení pro syna, jelikož syn není ve smlouvě spoludlužníkem. Prosím o radu. Děkuji.