FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, naše organizace/v.o.s.-podv.účt./…

Dobrý den, naše organizace/v.o.s.-podv.účt./ čerpala příspěvek z úřadu práce na zaměstnance ve výši 6000,-Kč.Na jaký účet by jste příspěvek dal.Ponížil by jste mzdové náklady/521/ nebo částku dal na /648/? Dále obdobný případ:Bolestné a odškodnění pracovního úrazu vyplácím ve mzdě.Refundace mzdy se daní a bolesntné nepodléhá dani z příjmu.Vrácené platby by jste rozdělil na jaký účet? Děkuji

Při zpracování společného zdanění jsem narazila…

Při zpracování společného zdanění jsem narazila na dotaz, zda si může dotyčný úplatnit úroky z úvěru za letošní i loňský rok. V loňském roce tyto zapomněl uplatnit.

Dobrý den pane doktore, jsem normální zaměstnanec…

Dobrý den pane doktore, jsem normální zaměstnanec na HPP. Loni jsem investoval do akcií a prodal jsem je před uplynutím 6 měsíců. Zisk jsem měl po odečtení poplatků 6 500 Kč. Na investici jsem si půjčil peníze, za které jsem zaplatil úrok cca 5 000 Kč, ale nemám na to doklad, pouze smlouvu o úvěru. Chtěl bych se zeptat: 1. Musím tuto svou investici uvádět do daňového přiznání? 2. Mohu si odečíst úrok z úvěru? 3. Jaké doklady o úvěru potřebuji?

Dobrý den, mám otázku týkající se daní z přijmu…

Dobrý den, mám otázku týkající se daní z přijmu FO. Jestliže jsem měl pracovní úraz a dostal plnění od pojišťovny ( ve složení náhrada za ztrátu výdělku, náklady léčby a bolestné), je potřeba něco zahrnout do daňového přiznání? Jestli ano, kterou část ( jen náhrada za ztrátu výd.)? Na dokladu z pojišťovny je i sražená daň ve výši 15%. Lze ji (v případě započítání zmiňovaných náhrad do přijmů ) započít jako zálohovou daň. Děkuji LV

Dobrý den pan doktore. Na hrubo jsem podnikateli…

Dobrý den pan doktore. Na hrubo jsem podnikateli který vede DE a podnikání má jako vedlejšák, neboť je zaměstnán na hlavní pracovní poměr (z kterého má menší příjmy než z vedlejší činnosti) udělala daňové přiznání, SP,ZP. Z toho mu vyšlo, že má dost doplácet. Teď mi sdělil, zda by nešlo udělat společné zdanění manželů. Dotaz zní, zda je to možné, když podniká jako vedlejší činnost a má hl.zaměstnání a jeho žena jenom hl. zaměstnání. Jaké doklady mi musí doložit jeho paní - zřejmě potvrzení o příjmu ze ZČ? Jí budu také dělat daňové přiznání? Jaký typ? Podnikateli typ B. Moc děkuji Marie

Dobrý den pane doktore. Chci se zeptat. Manželka…

Dobrý den pane doktore. Chci se zeptat. Manželka podniká od roku 1992. V roce 2006 k 28.2. přerušila podnikání(je doma). Za leden - ůnor 2006 činil její hrubý příjem 8500kč. Vstahuje se na ni minimální vyměřovací základ daně. Můžeme podat společné zdanění manželů. Já jsem zaměstnán u s.r.o. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den. Prosím o radu ohledně daně z pronájmu.…

Dobrý den. Prosím o radu ohledně daně z pronájmu. Jedná se o pronájem bytu dle par. 9. Budu uplatňovat skutečně vynaložené náklady na zajištění příjmu a nevím, co vše můžu do těchto nákladů zahrnout. Opravovali jsme střechu, kompletně se měnil krov i krytina, je možno poměrově tuto částku za střechu dát do nákladů, pokud nájemce bydlí v přízemí a v nově vzniklém podkroví majitel domu? Dále pak tyto položky: osvětlení chodby, kominík, daň z nemovitosti, pojištění domu, barvy na výmalbu chodby. Nic z těchto položek nebylo nájemníkovi poměrově k jeho podílu předloženo k uhrazení. Děkuji za odpověď

Vážený pane doktore, prosím o radu. OSVČ,daňová…

Vážený pane doktore, prosím o radu. OSVČ,daňová evidence.Od 1.2.06 přerušená činnost a nástup do zaměstnání. Od konce února do konce roku prac.neschopnost. Jak mám vypočítat příjmy? Za 1/06 ztráta 11623,- Kč. Za únor ze zaměstnání zd.příjem je 19826,-Kč. V měsíci únoru až dubnu došly na podnikatelský účet ještě úhrady za vyst.faktury za 1/06 ve výši 88224,-Kč a přeplatky za sociální a zdravotní pojištění ve výši 5994,-. Mají se tyto příjmy zahrnout do příjmů ze živnosti za 1/06? Nebo do ost.příjmů? V únoru bylo ještě zaplaceno za telefon za 1/06 (923,-Kč) - zahrne se tato částka do nákladů? Prosím poraďte. Děkuji.

Dobrý den, je nutné u půjčky od zahraniční spol.,…

Dobrý den, je nutné u půjčky od zahraniční spol., kterou máme vedenou na ú.479, vyúčtovat kurzový rozdíl ke konci rozvahového dne? Za odpověď děkuji Petra

Dobrý den, podpora v nezaměstnanosti se bere jako…

Dobrý den, podpora v nezaměstnanosti se bere jako příjem z pohledu zjištění výše příjmu manželky (v případě nezdanitelné částky na manželku?) Děkuji

Dobrý den, prosím Vás pronajímám byt z kterého…

Dobrý den, prosím Vás pronajímám byt z kterého mám stálý měsíční příjem 5.000,-.Musím zvolit asi přílohu daňového přiznání č.9,že?a jak vypočítám daň,Přičtu částku(5.000 x 12měsíců = 60.000)k ostatnímu příjmu z podnikání(jsem OSVČ) nebo je to jinak?Můžete mi prosím poradit?Mnohokrát děkuji

Dobrý den,děkuji za Vaši odpověď, moc jste mi…

Dobrý den,děkuji za Vaši odpověď, moc jste mi pomohl.Potřebovala bych ještě zodpovědět jeden dotaz.V případě, že za rok 2006 uplatním výdaje procentem z příjmů, je třeba vést za ten rok knihu jízd firemního vozidla, když leasingové splátky nepoužiji do výdajů.A jak je to v případě, že automobil vyřadím z OM a do pěti let prodám. Vím, že příjem zdaním podle par.10, ale mohu si dát do nákladů neuplatňované leasin.splátky vč.pom.části akontace za rok, kdy jsem uplatňovala výdaje procentem z příjmu?Děkuji za Vaší odpověď

Dobrý den, ukončil jsem svůj pracovní poměr a…

Dobrý den, ukončil jsem svůj pracovní poměr a nyní bych rád pracoval sám na sebe (jako IT konsultant). S jistým měsíčním příjmem 35-50 tis. Moje jediné náklady jsou na internet, telefon a auto. Nejsem finanční odborník, rád bych proto věděl, zda je pro mě výhodné platit daně paušálně nebo si vést plné účetnictví?

Dobrý den, využila jsem služeb mzdového…

Dobrý den, využila jsem služeb mzdového kalkulátoru k výpočtu čisté mzdy a překvapil mě následující rozdíl - má hrubá mzda je 19 820,- (státní zaměstnanec - tabulkový plat :-() mzdové náklady mého zaměstnavatele činí 26 758,- stejné ukazuje i kalkulačka. Stejné položky jsou jak u záloh na sociální, tak zdravotní pojištění. Nicméně kolonka daň mi nesedí - na výplatní pásce mám 3 480,- Kč, zatímco kalkulátor ukazuje zálohu na daň ve výši 1 999,-. Ve výsledku mi kalkulátor ukáže příjemných 15 343,- tak smutná realita na mé výplatě je 13 862,- Kč. Kde nastala chyba? Jsem zaměstnána 4 měsíce, bezdětná, vdaná. použitý průměr na výpočtu je 112,5. Předem děkuji za radu, ať neobviňuji paní účetní zbytečně.

Dobrý den,jsem OSVČ, vedu DE. I. Od roku 2007…

Dobrý den,jsem OSVČ, vedu DE. I. Od roku 2007 chci přejít na uplatňování výdajů paušálem. V DAP za r. 2006 proto vystavené a nezaplacené faktury/pohledávky/ dodaním, uvedu je v příloze č. 1, tab. E(zvyšující výsledek) a do řádku 105. Příští rok v DAP za r. 2007 je pak uvedu v příl. č 1, tab. E(snižující výsledek)a do řádku 106. II. Mohu i při uplatňování výdajů paušálem , dělit příjmy a výdaje(50%)na manžela dle par. 13 ZDP ? Děkuji za odpověď

Dobrý den p. Dytrich, nemusel jste se omlouvat i…

Dobrý den p. Dytrich, nemusel jste se omlouvat i já udělám někdy chybu to je lidské ne. Váš názor chci znát vždy protože, když se shodne na řešení problému 5 lidí i se mnou, tak jsem klidnější, že jsem to udělal dobře. Vím daně jsou krkolomná záležitost? Budu rád když si mi poradíte. Děkuji

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, je…

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, je správné, když příjmy ze zděděných autorských práv ze zahraničí daním dle § 10 ZDP? Pužívá se metoda prostého zápočtu?

Dobrý den. Začala jsem podnikat od 4/2006. Na…

Dobrý den. Začala jsem podnikat od 4/2006. Na konci roku jsem dosáhla toho, že výdaje přesahují příjmy. ccc - 18000,-. Mám manžela, který má plný invalidní důchod. Syna, který studuje. Mohu uplatnit minimální základ daně i společné zdanění manželů? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu, jaké daňové přiznání a…

Dobrý den, prosím o radu, jaké daňové přiznání a další povinnosti vyplývají z následujícího případu. Fyzická osoba byla v roce 2006 zaměstnána ve 2 hl. pracovních poměrech, které byly bezprostředně za sebou. Druhý pr. poměr skončil k 31.12.2006. Od 1.1.2007 je osoba vedena jako uchazeč o zaměst. na úřadu práce. Moc děkuji.

Dobrý den, přítel má dva předměty podnikání,…

Dobrý den, přítel má dva předměty podnikání, opravy karoserií a realitní činnost. Ovšem od doby založení nového živnostenského listu provozuje pouze realitní činnost. Opravy karoserií ovšem nezrušil a ani zrušení neplánuje. Zajímá mne zda v daňovém přiznání-v přehledu OSSZ je nutné uvést realitní činnost jako hlavní a opravy karoserií jako vedlejší činnost. A také zda majetek uvedený v účetnictví jako drobní majetek je nutné zařadit do odpisů? Děkuji za odpověď.