FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,nenašla jsem pro OSVČ % ceny PHM za r.2006 a jak to je v r. 2007 ? Musí OSVČ PHM zdokladovávat paragony, nebo bude zase možnost přepočítávat ujeté Km průměrnou cenou vyhlášenou MF ? Zajímaly by mě jak auta v majetku, tak i soukromé. Přeci se na OSVČ nevztahuje zákonník práce, nebo ano ?
Dobrý den, prosím o radu:v roce 2006 jsem do 30.6. pracoval v ČR u firmy, která skončila v konkurzu (již před 30.6.06).Jsem Slovák, poté jsem byl evidován na Úřadě práce v SR a nyní pracuji taky v SR. Budu podávat daňové přiznání v SR za rok 2006 a musím podávat daň. přiznání i v ČR? Děkuji za pomoc.
Dobrý den, děkuji za odpověď, ještě jednou využiji Vaší služby. Manžel je OSVČ, já jsem v domácnosti. Z přílohy 5 z řádku 520 přenesu do řádku 55 každému částku 103.029 Kč. Jak je to prosím v tomto případě s minimálním základem daně? I v případě, že bych dále vycházela z čátky min. zakl. daně, manžel má slevu na sebe, na mně, já mám na sebe a dále máme slevu na dvě děti, tímto vychází slevy vyšší než daňová povinnost. Poradil byste mi prosím, jsme rodinná zemědělská firma, v roce 2005 došlo k situaci, že jsme doprodávali úrodu za rok 2004 a prodali větší část úrody za rok 2005, tím nám vznikla vysoká daňová povinnost a vysoké zálohy v roce 2006. V roce 2006 jsme dosáhli příjmů nižších, tím pádem jak výše uvádím daňová povinnost žádná, na zálohách zaplaceno přes 70.000Kč. Jedná se mi hlavně o to, jestli se to nebude fú zdát podiné, takové rozdílné příjmy /zásoby máme skladem i řádně v evidenci/, raději bychom určitou daň uhradili. Je rozumné toto řešit například odsunutím některých odpisů? Dále druhým rokem (poprvé za 2005) tvoříme rezervu na opravy ve výši 200.000. Musím za rok 2006 tvořit nebo mohu přerušit? Omlouvám se za rozsah a děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zptat zda se platí daň z příjmu fyzickách osob při prodeji zděděného bytu, který je podílem ve spol. s.r.o. Děkuji
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s přeplatkem na SP a ZP,který vznikne z ročního vyúčtování a je ponechán u ZP nebo SP na úhradu dalších treba 3 měsíců. Celkem za rok mám zaplaceno i s tímto ponecháním 19940,-, fyzicky jsem zaplatila 14585,-.Pro SP mám zaplaceno na zálohách 19940,-, ale kolik si započtu do daní, když budu uplatňovat v DE výdaje % ? Děkuji
Již jednou jsem se dotazovala, ale nedostala jsem, asi díky nekonkrétní otázce, pro mne uspokojivou odpověď. Proto svůj dotaz opakuji a prosím o potvrzení, či vyvrácení mého způsobu uvažování: Otázka zní, zda mohou využít společného zdanění manželé, když: - mají 2 malé děti - manžel podnikal po celý rok 2006 s velkým ziskem - manželka podnikala jen 3 měsíce, pak úřad práce a na konci roku porod druhého dítěte - v letech předcházejících manželé vzájemně spolupracovali Podle mne mohou použít společné zdanění, protože: - v Poradci, bohužel nevím již v kterém čísle jsem četla, že manželé se mohou rozhodnout, zda využijí možnosti rozdělit příjmy a výdaje na spolupracující osoby či použijí společné zdanění manželů - na manželku, přestože podnikala již před r. 2004, se minimální základ daně nevztahuje, protože neměla v době svých 3 měsíců, kdy podnikala žádné příjmy, jen výdaje (§7c,ods.4i) a na konci roku pobírala na narozené dítě rodičovský příspěvek (§7c,odst.4b) Děkuji předem za odpověď
Dobrý den,chtěla bych se optat,zda můžu použít společné zdanění manželů,pokud jsem OSVČ, která má vyšší základ daně než je minimální vyměřovací základ a manželka je zaměstnána. Děkuji
Dobrý den,chtěla bych se optat,zda mohou manželé,kteří jsou oba OSVČ uplatnit společného zdanění manželů. Oba dva máme vyšší základ daně než je minimální vyměřovací základ daně. Děkuji za odpověď
Dotaz>Můj syn koupil v roce 2006 několik aut.Po krátké době je prodal bez zisku. Musí podat danové přiznáni. Děkuji.
Zdravím Vás a mám prosbu: v roce 2005 jsem zahrnuli do účetnictví jednoduchého-daňové evidence zakoupený traktor za 80,000 kč, vloni byl prodán za 40,000 kč-z důvodu zadřeného motoru. Příjem je v hotovosti v pokladně a kam jej zapíšu pak v Peněžním deníku a v Dan.přizn.? Děkuji moc za radu.
Dobrý den, pokud koupím stavební pozemek a pak jej budu prodávat,jakou lhůtu musím dodržet ,abych neplatila daň ? U rod. domu pokud vím je to 2 roky, platí to také u pozemku? Děkuji za odpověď.
V minulem roce jsem obdrzel dividendy z US akcii. Z nich mi byla strzena v USA 15% dan. Jakym zpusobem mam tyto dividendy zdanit? Lze si zapocitat jiz strzenou dan? O strzene dani mam pouze potvrzeni od brokera (vse slo pres jeho sberny ucet).
Dobrý den, měla bych dotaz z oblasti majetku. Naše společnost ve vlastní režii vybudovala panelovou komunikaci umístěnou na cizím pozemku. Dle mého názoru lze tuto komunikaci zařadit jako stavbu a odepisovat s ohledem na § 28, odst. 5 zákona č. 586/1992 Sb. Děkuji za odpověď.
V minulem roce jsem obdrzel dividendy z US akcii. Z nich mi byla strzena v USA 15% dan. Jakym zpusobem mam tyto dividendy zdanit? Lze si zapocitat jiz strzenou dan? O strzene dani mam pouze potvrzeni od brokera (vse slo pres jeho sberny ucet).
Pokud uplatňuji v Příloze č.1 DP: Výpočet dílčího základu daně z příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti (§7 zákona) paušál 50% (služby - je to moje vedlejší činnost), mohu do řádku 103 - pojistné uvést platby za soc. a zdravotní pojištění z vedlejší činnosti nebo je již v paušální částce? Děkuji za odpověď
Dobrý den, ještě k předchozímu dotazu. Prosím jaký je rozdíl mezi účtem 668 a 648. Vrácenou platbu od pojišťovny za havarii auta jsem dala na 668.Prosím mohl by jste mi tedy vysvětlit účtování mezi těmito dvěma účty 648 - 668? Všechny ty platby i z předchozího dotazu by tedy měly být na kterém účtě.Za bolestné,ušlý výdělek,havarie auta/jedná se o platby od pojišťovny......? Dále ještě příspěvek na zaměstnance od úřadu práce,by jsem měla dát na který výnosový účet. Děkuji
Dobrý den,budu uplatňovat výdaje %,kolik %je u sportovní činnosti,obchod.č.,staveb.č.a zednictví? Děkuji za odpověď
firma koupila na kupní smlouvu v bazaru auto v lednu. tech.průkaz obdržela až únoru a zapsala na dopr.insp.auto na sebe. Jak silniční daň za leden a PHM je v lednu daňovým nákladem?
Dobrý den,v březnu 06 se nám narodilo dítě a manželka pobírala od zaměstnavatele od II.-VII.06 mateřskou.Je možné si na ni odečíst 4200,- v DP a je nutné přiložit pro FÚ nějaké prohlášení? Nebo se mateřská nepovažuje za zdanitelný příjem?Děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěli bychom letos dělat společné zdanění,manželka je vedená na ÚP,ale v lednu 06 měla ještě podporu v nezam.cca 3000,-. Je možné si v DP na ni odečíst částku 4200,-?