FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, Bratr mi chce darovat stavebni pozemek v hodnote cca 900 000 Kc. Budu platit darovaci dan a pokud ano v jake vysi ? Potrebuji odhad na cenu nemovotosti? Dekuji Jana
Vážený pane doktore, dělám účetnictví s.r.o., dostala jsem do ruky manažerskou smlouvu pro společníka s.r.o., kde je sjednána částka 20000 ročně bez DPH - nevím, jestli by se o DPH vůbec mělo ve smlouvě psát?? Dále je tam používání auta a tefonu i pro jiné, než služební účely - mám tedy tyto náklady účtovat nějakou poměrnou částkou daňově a nedaňově? Dále příspěvek na stravování nebo stravenky max 3000,- ročně - lze to dát do daňově uznatelných nákladů? Nemám s tím zkušenosti, budu ráda, když mi poradíte. Díky K.V.
Dobrý den, chtěla bych se Vás prosím zeptat na následující.Přiznání k dani z příjmů FO za rok 2012 jsem aktivně podala v polovině ledna, tudiž, jak jsem právě zjistila, nesplňuji podmínky pro vrácení přeplatku. Existuje nějaký formulář na dodatečné vrácení přeplatku a do jakého termínu se musí poslat. Děkuji za odpověď. S pozdravem Veronika
Dobrý den, žiju ve společné domácnosti s přítelkyní, máme spolu dceru, u které jsem uveden jako otec a uplatňuji na ni daňový bonus. Zde jsem se dozvěděl díky dotazu jiného uživatele, že mohu uplatnit slevu na dani i na druhou dceru přítelkyně (nejsem v RL jako otec uveden), jelikož žijeme ve společné domácnosti. Pracovnice finančního úřadu však toto odmítla se slovy, že se nejedná o vlastní dítě a za dítě vyživované se považuje pouze dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, dítě druhého z manželů, nebo vnuk/vnučka. A jelikož manželé nejsme tak mám smůlu. Chtěl bych se zeptat, kde je tedy pravda? Mohu si uplatnit daňový bonus nebo ne? A jestli na to nárok mám, čím mám na FÚ argumentovat? Děkuji
Dobrý den, pracuji 13 let jako OSVČ, jsem pojišťovací poradce a pracuji na základě ŽL (zprostředkovatelská činnost v oblasti obchodu a služeb). Od 1.6.2013 jsem se rozhodla pro předčasný důchod o 1 rok před nárokem na starobní. Prosím o zodpovězení následujících dotazů: 1) Zda mohu uplatnit v daňovém přiznání za r. 2013 slevu na poplatníka, pokud ano, v jaké výši? K 1.1.2013 jsem ještě důchodce nebyla. 2) Výdajový paušál uplatňuji ve výši 60%, je to v pořádku? Na FÚ mi každý úředník říká jiné informace, a tak opravdu nevím, co je správné – 40 nebo 60%? 3) Vím, že nesmí můj čistý příjem v r. 2013 přesáhnout částku 62.121,- Kč. Předpokládám, že je to celková částka za rok, i když leden-květen bude moje činnost OSVČ jako hlavní a dalších 7 měsíců vedlejší. Počítá se tedy: celkový příjem za r. 2013 – 40,event.60% výdajový paušál – případná sleva na poplatníka = méně než 62.121,- ? 4) Abych nepřišla o předčasný důchod, je třeba tento snížený příjem vykazovat v letech 2013 i 2014? Nárok na starobní důchod mám 1.6.2014, tedy od r. 2015 bych mohla mít příjem vyšší? Moc děkuji za odpověď. Mrázová
Prehled OSVC na socialni pojistovne Dobrý den, jsem student VŠ do 26 let a pracuju na částečný úvazek ve firmě. Taky jsem si pořídil ŽL, který mi vydali v Listopadu. Dalo by se říct, že jsem na zákazce (v rámci ŽL) pracoval už od července, ale ŽL jsem si začal vybavovat ?z v Srpnu a kvúli nejakým komplikacím na úrade mi ho vydali až v Listopadu. Pak v Prosinci jsem vystavil fakturu na celou sumu z té zákazky. Normálne jsem podal daňové přiznání i přehled na zdravotní pojištovnu. Pak jsem podal přehled na socialní pojištovně, která mi vypočetla zálohy 2100 KČ měsíčne na další rok. Tyhle zálohy vyšli, tak vysoké protože v přehledu jsem vyplnil, že za OSVČ jsem považován jednom 1 měsíc. To jsem vyplňoval podle toho, že první a jedinou fakturu jsem měl podanou v Prosinci. Tím pádem mi vyšel vysoký průměr za mesíc a proto i vysoká záloha. Dalo by se říci, že placením těchto záloh strat?m většinu přijmu z ŽL. Bohužel jsem daňové přiznáni podával po prvé a nevěděl jsem, že neco takového může nastat. Chtěl bych se zeptat jestli můžu ješte nejak ovplyvnit výšku zálohy, připadne jestli sociální pojištovna nejakým způsubem vrací preplatky, nebo už je to stracené. Případne co jiného můžu udělat. Ďekuju za odpověď.
Prehled OSVC na socialni pojistovne Dobrý den, jsem student VŠ do 26 let a pracuju na částečný úvazek ve firmě. Taky jsem si pořídil ŽL, který mi vydali v Listopadu. Dalo by se říct, že jsem na zákazce (v rámci ŽL) pracoval už od července, ale ŽL jsem si začal vybavovat ?z v Srpnu a kvúli nejakým komplikacím na úrade mi ho vydali až v Listopadu. Pak v Prosinci jsem vystavil fakturu na celou sumu z té zákazky. Normálne jsem podal daňové přiznání i přehled na zdravotní pojištovnu. Pak jsem podal přehled na socialní pojištovně, která mi vypočetla zálohy 2100 KČ měsíčne na další rok. Tyhle zálohy vyšli, tak vysoké protože v přehledu jsem vyplnil, že za OSVČ jsem považován jednom 1 měsíc. To jsem vyplňoval podle toho, že první a jedinou fakturu jsem měl podanou v Prosinci. Tím pádem mi vyšel vysoký průměr za mesíc a proto i vysoká záloha. Dalo by se říci, že placením těchto záloh strat?m většinu přijmu z ŽL. Bohužel jsem daňové přiznáni podával po prvé a nevěděl jsem, že neco takového může nastat. Chtěl bych se zeptat jestli můžu ješte nejak ovplyvnit výšku zálohy, připadne jestli sociální pojištovna nejakým způsubem vrací preplatky, nebo už je to stracené. Případne co jiného můžu udělat. Ďekuju za odpověď.
dobry den kdy se vraci prosim vas dane?a je to v nejakym poradi?napr,podle abecedy a tak?
Dobry den.Chtel bych se zeptat zda ma financi urad nejkaou dobu na zpracovani a vyplaceni preplatku na dani z prijmu. Pokud ano zda je tato lhuta dana zakonem a jak velka je. Dekuji Majer
Dobrý den, chci darovat manželovi byt. Ten jej dále daruje své sestře. Z hlediska daně darovací zde asi nebude problém. Je nějaká lhůta, po kterou musí manžel byt vlastnit, aby jej mohl darovat dále? A platí se při druhém darování nějaké další daně(z příjmu apod.?) Ani jeden z uvedených nemá v bytě trvalý pobyt. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jaký limit je stanoven pro osvobození příjmů od daně z příjmů pro lidi bez zaměstnání ? Děkuji.
Dobrý den, V rámci výběrového řízení v jedné firmě, kde jsem bohužel skončila druhá, mě tím ale vznikl nárok na skicovné 1 500 Kč. Zajímalo by mne jakou formou, při evidenci na ÚP, mi může být vyplaceno, respektive jakou smlouvu, "papír" bych měla vystavit. Mám bohužel pozastavenu živnost a nemohu v tuto chvíli fakturovat, kvůli evidenci na úřadu práce. Velice děkuji za Vaši radu.
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď, ale ještě se vracím se ke svému včerejšímu dotazu,kdy český podnikatek OSVČ plátce DPH vystavuje fakturu do Polska také podnikateli plátci DPH.Psal jste,že faktura bude vystavena bez DPH a český podnikatel podá souhrnné hlášení. Chci se zeptat, proč je nutné podávat souhrné hlášení, pokud se jedná o službu vztahující se k nemovitosti v jiné členské zemi §10 ZDPH, pokud se nemýlím, tak souhrnné hlášení by se mělo podávat,pokud se jedná o poskytnutí služby s místem plnění v jiném členském státě pouze podle § 9 odst.1.Ještě jednou děkuji za vaší odpověď.
Dobrý den, Můj dotaz se týká povinosti podat daňové přiznání v čr i když jsem zaměstnán v lucembursku již 7 let a mám všechny odečty ze mzdy placeny přirozeně tam. Je povinost tedy i v čr se nahlásit na daňovém úřadě když v čr vlastně jen bydlím??? ,,, další dotaz se týká toho, že od příštího roku budu pracovat v Lichtenštejnsku a již sem byl informmován že daně si budu muset platit v česku. Jak se taková daň počítá??? Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem OSVČ, neplátce DPH, vedu daňovou evidenci. Začala jsem prodávat zboží i přes portál eBay (je to něco jako české Aukro, platíte za to, že Vám umožňují vystavit u nich zboží). Přišla mi první faktura z eBay za poplatky související s vystavením zboží a provizi z prodeje. Na faktuře je uvedena lucemburská 15% DPH, neboť eBay sídlí v Lucembursku. Chci se zeptat, zda mám povinnost registrovat se jako identifikovaná osoba k DPH? Přijala jsem službu ze zahraničí, DPH na faktuře ovšem vyčíslená je, takže ji zaplatím přímo eBay a ti ji odvedou v Lucembursku. Původně jsem se jako IO chtěla zaregistrovat dopředu, aby mi tato první faktura přišla z eBay již bez DPH a tu bych odvedla v ČR. Finanční úřad mě ale nezaregistroval, protože prý neměl na základě čeho. Dobrovolně to prý nelze a zákonná povinnost na mne nespadala. Zároveň mi sdělili, že jsem v letošním roce první, kdo by se chtěl jako IO k DPH registrovat a nemají s tím žádné zkušenosti. Proto prosím o radu Vás, mám jít opět na FÚ a požadovat registraci? Nebo pokud je DPH na přijaté faktuře uvedeno, nemusím? Tyto faktury mi bude eBay posílat každý měsíc a ráda bych v tom měla pořádek. Děkuji předem za odpověď Petra
Občan je na ÚP kolik si může vydělat bez daňové povinosti ? Děkuji
Dobrý den, zaměstnanec na HPP si chce přilepšit prodejem železa, papíru, ovocem do výkupen. Je zde nějaké omezení(do 20000,-/za rok)které podléhá danění ? A je rozdíl když dojedu do výkupny 1 čí vícekrát do roka ? Děkuji.
Dobrý den,mám dotaz ohledně provádění služeb vztahujících se k nemovitostem v Polsku (neno jiné zemi v EU). Český podnikatel OSVČ plátce DPH v ČR bude provádět služby v Polsku (vysušování nemovitosti v Polsku, likvidace dřevomorky apod.). 1)Pokud bude tyto práce provádět podnikateli v Polsku, který je také plátce DPH, vystaví český podnikatel fakturu bez DPH a DPH odvede polský podnikatel? Musí český podnikatel podat souhrnné hlášení, i když se jedná o poskytnutí služby dle §10 ? 2)Pokud bude tyto práce provádět podnikateli v Polsku, který není plátce DPH, musí se stát polský podnikatel plátcem DPH a český podnikatel opět vystavuje fakturu bez DPH ? 3) Pokud bude tyto práce prodádět nepodnikateli(soukromé osobě), musí se český podnikatel zaregistrovat v Polsku k plátcovství DPH a toto DPH odvést v Polsku? Mockrát Vám děkuji za Vaší odpověď
Dobrý den, můj syn je uveden jako dědic bezdětného příbuzného, který je bratranec mého zemřelého otce. Jaká bude daň ? Děkuji.
Dobry den. Mam zahranicni prijatou fakturu v danove evidenci s DPH 7%. Castky v EUR prepoctu dle CNB k datu na fakture ? A kam potom tuto fakturu zapisu do priznani k DPH ? Dekuji. Faktura cela v nemcine a neni zde zadny kurz. Dekuji za odpoved.