FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den.Jsem OSVČ důchodce.Náklady budu…

Dobrý den.Jsem OSVČ důchodce.Náklady budu vykazovat formou paušalu 50%.Ptám se zda výdaje takto vypočtené si mohu ještě zvýšit o zaplacené zdravotní pojištění v r.2006 pro účely vyplnění Přehledu o zdr.poj. řádek 2 oddílu A.Děkuji.

Dobrý den, podnikám v zemědělství, loni jsem měl…

Dobrý den, podnikám v zemědělství, loni jsem měl pojistnou událost na budově, ve které podnikám, ale neuplatňuji na ni odpisy ani jiné náklady a nemám ji evidovanou ve HIM. Musím zdanit pojistné plnění nebo je od daně osvobozeno? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem profesionální sportovní trenér.…

Dobrý den, jsem profesionální sportovní trenér. Jakou výši paušálních výdajů si mohu uplatnit a vztahuje se na tuto činnost minimální základ daně? Předem děkuji za odpověď.

Dobry den chtela bych se informovat když sem v…

Dobry den chtela bych se informovat když sem v roce 2005 brala dva mesice PPM a potom 10 mesicu rodičovsky přispevek musim neco udavat do přijmu když chci zdaneni manželu dekuji za odpoved.

Dobrý den, zaměstnanci byla vyplacena záloha na…

Dobrý den, zaměstnanci byla vyplacena záloha na zahraniční pracovní cestu v EUR (cizí měně). Při této cestě vznikl zaměstnanci nárok na stravné jak v EUR tak v CZK. Bude se při vyúčtování zálohy nárok na stravné v CZK (za část pracovní cesty strávenou v ČR) přepočítávat kurzem měny ve které byla poskytnuta záloha? Tj na EUR a doplatek a přeplatek pak vyplacen v jedné měně? Děkuji

OSVČ - která odešla do předčasného důchodu, bude…

OSVČ - která odešla do předčasného důchodu, bude nadále podnikat. Musí platit zálohy OSSZ a kolik ? Kolik může za rok vydělat. Děkuji za to ,že tam jste. Jana

Dobrý den, bydlíme s přítelem přes dva roky v…

Dobrý den, bydlíme s přítelem přes dva roky v družstevním bytě jeho babičky, ale ani jeden tam nemáme trvalé bydliště. Babička je již nemohoucí, trvale v nemocnici, nevidí, nemůže se podepsat, ale právní způsobilosti zatím zbavena nebyla. Chtěli bychom byt prodat a pořídit si jiné bydlení. Je pro splnění časového testu na daň z příjmu nutné mít v bytě trvalé bydliště, nebo stačí tam prokazatelně bydlet (tzn.třeba potvrzení od sousedů?)? Musíme časový test vůbec splnit? Babička nemá už manžela a pouze jednu dceru - matku mého přítele, druhá dcera zemřela. Takže v případě, že by babička zemřela, bude matka mého přítele jediným dědicem - myslím si to správně? A mohla by ta matka potom byt prodat i když v něm nebydlí a neplatit daň z příjmu? Vykládám si tak §4, odst.1, pís.b. Babička má v bytě trvalé bydliště asi 20let. Děkuji moc za odpovědi

Dobrý den, prodal jsem byt a zajímalo by mě,…

Dobrý den, prodal jsem byt a zajímalo by mě, jestli mám v dańovém přiznání uvést jako prodejní cenu částku, kterou zaplatil kupec, anebo částku sníženou o poplatek realitní kanceři a o poplatek zaplacený odhadci. Také by mě zajímalo, jestli se za den prodeje považuje den podpisu kupní smlouvy anebo den zápisu na katastru. Děkuji. Petr.

Dobrý den. Jsme manželé se 3 dětmi (manžel…

Dobrý den. Jsme manželé se 3 dětmi (manžel zaměstnanec s vyšším příjmem, manželka OSVČ s příjmy na hranici minimálního základu daně). Máme navíc příjem z pronájmu bytu po zemřelých rodičích. Ale ten byt od ledna do března 2006 patřil jen manželovi, teprve od dubna do prosince 2006 pak oběma společně. Rádi bychom příjmy z pronájmu od dubna do prosince 2006 přiznali v manželčině DAP, protože ona má nízké příjmy, ale lze to udělat? Dočetl jsem se, že příjmy z pronájmu smí přiznat jen jeden z manželů a v lednu až březnu manželka byt nevlastnila. A jak by se to změnilo, kdybychom podali společné zdanění manželů? Děkuji za radu.

Dobrý den, prosím o radu. Mám uzavřenou smlouvu o…

Dobrý den, prosím o radu. Mám uzavřenou smlouvu o budoucí kupní smlouvě na byt a nájemní smlovu. Na koupi bytu byla složena finanční částka, zbytek doplácím formou nájmu. Se souhlasem majitele bytového domu byt podnajímám. Mohu do výdajů k podnájmu dát měsíční splátky nájemného vč. poplatků na údržbu a správu domu-tzv.fond oprav? Zálohy na energie a ostatní služby jsou zvlášť. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: Asi 24.12.2006…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: Asi 24.12.2006 jsem platilá zálohu na teplo. Do dnešního dne mi firma nevystavila daňový doklad. Musím po nich žádat tento daňový doklad a nebo můžu tuto zálohu zaúčtovat bez DPH a nárok na odpočet DPH si uplatnit a ve vyúčtování tepelné energie za celý rok?

Dobrý den,prosím o následující radu,od 1991 vedu…

Dobrý den,prosím o následující radu,od 1991 vedu jednoduché účetnictví,nyní daňovou evidenci,od 23.10.2006 jsem v předčasném důchodu -splňuji podmínku pro minimální základ daně?Proč se uvádí základ daně 0 - 121200,- a v daňové kalkulačce 112900,-Kc. Dále již 3 roky převádím pohledávku 29000,-Kč, kterou nemohu normální cestou vymoci a soudit se nechci,mám jiné možnosti jak tuto pohledávku odepsat?Děkuji.

Dobrý den, slovenský zedník s ŽL (reg. na…

Dobrý den, slovenský zedník s ŽL (reg. na Slovensku, plátce DPH) provedl stavební práce pro českého podnikatele (plátce DPH) v České republice vedoucího daňovou evidenci. Tuto službu vyfakturoval s 19% DPH. Mám za to, že faktura by měla být bez DPH. Nicméně při ověřování DIČ na internetu jsem zjistila, že jeho DIČ není na Slovensku registrováno k DPH (podnikatel tvrdí, že registrován je). Fakturu odmítá přepsat. Jaký je postup při zaúčtování? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu. DO konce ledna jsem k…

Dobrý den, prosím o radu. DO konce ledna jsem k podnikání využívala auto manžela a náklady jsem si odepisovala na konci roku a vedla jsem knihu jízd. Auto nebylo zahrnuto do majetku firmy. Momentálně jsem koupila vozidlo Citröen BERLINGo 5 míst do firmy. Mohu si odepsat DPH? Musím stále vést knihu jízd? A poslední, ohledně beznínu, mohu si účty dávat do nákladů i s odpočtem DPH. Předem děkuji za odpověď Zuzana H.

Dobrý den, manželka a pracuje u praktického…

Dobrý den, manželka a pracuje u praktického lékaře jako zdravotní sestra a nevlastní žádný ŽL. Od loňského roku musí mít povinně registraci a chodit na školení pořádaná Českou asociací sester a dalšími organizacemi, za něž však platí vždy několik set korun. Zaměstnavatel jí odmítl tyto výdaje proplácet. Může si je manželka odečíst z daňového základu, jelikož jde o výdaje v rámci povinné registrace? Děkuji za odpověď

Dobrý den,v roce 2006 manželka pečovala o…

Dobrý den,v roce 2006 manželka pečovala o zdravotně postiženého syna, byla tedy na POB.Brigádně si přivydělávala na Dohodu o pracovní činnosti a její hrubý příjem dosáhl častky 50910,-Kč,( měsíční příjem nepřesáhl 5000,-Kč), sociální a zdravotní pojištění bylo zaplaceno, ale příjem nezdaněn 15%.Chceme uplatnit společné zdanění manželů a ptám se,jestli musí manželka do svého daň.přiznání uvést tento příjem.Děkuji a s pozdravem R.V.

Dobry den, chtel bych nastoupit do prace. Jsem…

Dobry den, chtel bych nastoupit do prace. Jsem student a vyhovovalo by mi pracovat tak 25h/tydne. Tz. 3 dny v tydnu. Zamestnavatel navrhuje, abych si udelal zivnostak, zajimalo by me, jestli se mi to v tomto pripade financne vyplati ci nikoliv a mam trvat na jinem zpusobu. Neco malo jsem si o zivnosti zjistil a moc bych Vas prosil, abyste mi napsal, zda jsou me uvahy spravne. Zazadal bych o volnou zivnost. Budu predpokladat, ze budu pracovat 100h/mesic a vydelam si 100Kc/hod. To znamena vydelek 120000Kc/rok. Zdravotni a socialni se pocita jako 43% ze vymerovaciho zakladu - coz je 40% ze zisku. V mem pripade uplatnim pausalni vydaje (volna zivnost - 50%) tz. muj zisk bude 60000Kc. Z teto castky vychazi zdravotni a socialni pojisteni - 60000*0.4*0.43 = 10320Kc/rok Dan je pri vydelku do 121 200: 12%. Tz. (60 000 - 10320) * 0.12 = 5961Kc Jako danovy poplatnik mam pravo na slevu na dani 7200Kc plus dalsi sleva, ze jsem student - 2400Kc. Ale v tomto pripade mi vychazi ze na dani nezaplatim vubec nic. Moc by me zajimalo, jestli je muj vypocet spravny. Dekuji za jakoukoliv pomoc!!! S pozdravem Michal Paseka

Dobry den, chtel bych nastoupit do prace. Jsem…

Dobry den, chtel bych nastoupit do prace. Jsem student a vyhovovalo by mi pracovat tak 25h/tydne. Tz. 3 dny v tydnu. Zamestnavatel navrhuje, abych si udelal zivnostak, zajimalo by me, jestli se mi to v tomto pripade financne vyplati ci nikoliv a mam trvat na jinem zpusobu. Neco malo jsem si o zivnosti zjistil a moc bych Vas prosil, abyste mi napsal, zda jsou me uvahy spravne. Zazadal bych o volnou zivnost. Budu predpokladat, ze budu pracovat 100h/mesic a vydelam si 100Kc/hod. To znamena vydelek 120000Kc/rok. Zdravotni a socialni se pocita jako 43% ze vymerovaciho zakladu - coz je 40% ze zisku. V mem pripade uplatnim pausalni vydaje (volna zivnost - 50%) tz. muj zisk bude 60000Kc. Z teto castky vychazi zdravotni a socialni pojisteni - 60000*0.4*0.43 = 10320Kc/rok Dan je pri vydelku do 121 200: 12%. Tz. (60 000 - 10320) * 0.12 = 5961Kc Jako danovy poplatnik mam pravo na slevu na dani 7200Kc plus dalsi sleva, ze jsem student - 2400Kc. Ale v tomto pripade mi vychazi ze na dani nezaplatim vubec nic. Moc by me zajimalo, jestli je muj vypocet spravny. Dekuji za jakoukoliv pomoc!!! S pozdravem

Dobrý den, v roce 2006 jsem pul roku pracoval v…

Dobrý den, v roce 2006 jsem pul roku pracoval v Holandsku a pul roku v Cechách, v holandsku budu podavat take danove přiznani. S manželkou chceme podat společne zdaněni manželu za rok 2006. Jakou metodu mohu použit v ramci smlouvy o zamezeni dvojiho zdaněni s holandskem ? Předchazející rok jsem pracoval cely v holandsku, kde jsem podal daňove přiznani. Musím podat take danove přiznani u nas ? Děkuji.

Vážený pane doktore! 1, uvádí se do tabulky DP FO…

Vážený pane doktore! 1, uvádí se do tabulky DP FO pohledávky a závazky včetně DPH anebo bez ní? 2, tzv.nepotřebuji uplatnit odpisy, jelikož mé příjmy jsou nízké. Tzn. v kolonce odpisy uvedu stejnou částku na počátku i na konci období. Jak ale budu pokračovat v dalším roce? Rok kdy neodepíši jen vynechám a pokračuji rokem, který bude následovat anebo následující rok uvedu částku odpisu, který jsem vynechala?(laicky řečeno, prodouží se mi doba odpisování o vynechaný rok např. z osmi let na devět?) Děkuji.